Реклама
Реклама
Реклама

Скільки коштує розлучитися в 2019 році. Держмито при розірванні шлюбу

  1. Держмито за розлучення в ЗАГС
  2. Також законодавство дозволяє розлучитися через ЗАГС в односторонньому порядку, за заявою одного з подружжя,...
  3. Держмито в суд
  4. Ситуація 1. Розлучення, немає майнових спорів та спорів про дітей
  5. Ситуація 2. Розірвання шлюбу та аліменти
  6. Ситуація 3. Розлучення і суперечки про дітей
  7. Ситуація 4. Розлучення і розділ майна
  8. Помилково та сплачену держмито
  9. Відстрочка, розстрочка і звільнення від сплати держмита в суд
  10. Вартість юридичних послуг при розлученні

Вартість розлучення складається з декількох складових, таких як: державне мито, послуги юриста, при необхідності послуги нотаріуса і перекладача. Перше є обов'язковим для всіх без винятку громадян. Як в ЗАГС, так і до суду доведеться заплатити деяку суму за вчинення юридично значущих дій. Величина держмита варіюється від 350 руб. до 60 000 руб., її необхідно самостійно розрахувати і сплатити, розберемося детальніше як же це можна зробити.

Держмито за розлучення в ЗАГС

ЗАГС або органу реєстрації актів цивільного стану не дозволяє сімейні суперечки, а лише виконує реєстрацію юридичних фактів, в зв'язку з цим туди слід звертатися в разі наявності двох, встановлених законом, обставин:

  • в шлюбі немає неповнолітніх дітей;
  • заяву подається за обопільною згодою.

Кожному з подружжя необхідно сплатити держмито - 650 руб.

І заповнити заяву про розірвання шлюбу форми № 9 .

Важливо відзначити, що при розлученні присутніми маємо обов'язково і чоловік, і дружина.

Також законодавство дозволяє розлучитися через ЗАГС в односторонньому порядку, за заявою одного з подружжя, якщо інший:

  • визнаний судом недієздатним (внаслідок психічних розладів не здатний відповідати за свої дії);
  • визнаний судом безвісно відсутнім (понад рік немає ніякої інформації про його місце перебування);
  • засуджений до позбавлення волі на строк більше 3-х років.

Такий порядок застосовується тільки при наявності рішення / вироку суду, які разом з державним митом - 350 руб. необхідно додати до заяви форми № 11 і подати в органи РАЦС.

І нарешті, якщо судом вже винесено рішення про розірвання шлюбу, піти в ЗАГС теж доведеться, для отримання свідоцтва про розлучення та проставлення штампа в паспорті. Через місяць з моменту розірвання шлюбу кожному чоловікові необхідно отримати в суді рішення з відміткою про набрання законної сили або виписку для РАГСу, сплатити держмито 650 руб., Заповнити заяву форми № 12 і подати дані документи на реєстрацію в ЗАГС.

У момент отримання рішення суду про розірвання шлюбу важливо ретельно перевірити правильність написання судом особистих даних колишнього подружжя, дат і номерів документів. Судді часто допускають описки в рішеннях, які перешкоджають подальших дій і істотно затягують весь процес.

Заздалегідь підготувавши необхідні документи і сплативши держмито, ви заощадите багато часу і сил, так як відвідування державних органів не завжди приємна процедура.

Квитанцію для оплати держмита можна отримати безпосередньо в день звернення в органах РАГС або заздалегідь знайти на сайті відповідного органу і сплатити.

Наприклад, для жителів Москви зразки бланків заяв, реквізити держмита та іншу корисну інформацію можна отримати на офіційному сайті Мера Москви

Розірвання шлюбу та видача свідоцтва про розірвання шлюбу проводиться після закінчення 1 місяця з дня подачі заяви в ЗАГС. Звернутися з такою заявою можна в ЗАГС за місцем реєстрації або в той ЗАГС, де раніше полягав шлюб.

Звернутися з такою заявою можна в ЗАГС за місцем реєстрації або в той ЗАГС, де раніше полягав шлюб

Шлюб - основна причина розлучень.

Держмито в суд

Розлучення через судові органи більш складна і тривала процедура, буде потрібно зібрати певний пакет документів, неодноразово відвідати суд, брати участь в засіданнях, але іноді її уникнути просто неможливо, якщо:

  • є неповнолітні діти;
  • чоловік ухиляється від розлучення і виникають будь-які розбіжності щодо спільно нажитого майна і виховання дітей.

Для простоти розуміння розглянемо кілька типових, найбільш часто зустрічаються, ситуацій:

Ситуація 1. Розлучення, немає майнових спорів та спорів про дітей

Даний випадок, мабуть, найпростіший і найменш витратний. Категорія таких суперечок відноситься до підсудності мирових суддів. Законодавство вимагає оплату лише одного вимоги - «про розірвання шлюбу» - 600 руб.

Держмито в суд за розірвання шлюбу - 600 руб.

Квитанцію можна отримати в суді або на сайті мирових суддів.

Наприклад, для жителів Москви створений спеціальний сервіс, що значно полегшує ведення судових справ: « http://mos-sud.ru/ », Де можна визначити до якого суду подавати позов, отримати контактну інформацію судового ділянки, розрахувати держмито, відстежувати рух справи та багато іншого.

Інструкція розрахунку держмита для жителів Москви:

1. Заходимо на сайт « http://mos-sud.ru/ » ;

2. Вибираємо зліва «модуль територіальної підсудності», вводимо адресу і бачимо, до якого суду нам необхідно звернутися, адреса, телефон та електронну пошту суду;

* Якщо немає дітей і чоловік ухиляється від розлучення, то вводимо його адресу; якщо є неповнолітні діти, які зареєстровані з вами, вводимо за вибором: Вашу електронну адресу або адресу чоловіка.

Модуль територіальної подусудності на сайті mos-sud.ru

3. Зліва вибираємо «калькулятор держмита», далі ділянку мирового судді, вводимо вказаний нам раніше номер, потім «3. Подача позовної заяви про розірвання шлюбу (відсутній спір про дітей) »;

4. Вводимо ПІБ, ІПН та адресу;

Вводимо ПІБ, ІПН та адресу;

калькулятор держмита на сайті mos-sud.ru

5. Квитанція готова, роздруковуємо її або зберігаємо.

Квитанція для сплати держмита за розірвання шлюбу

Для жителів інших регіонів необхідно звернутися до відповідних судових органів або до їх інтернет ресурсів для отримання реквізитів для сплати державного мита.

Величина держмита є єдиною для всіх суб'єктів Російської Федерації.

Ситуація 2. Розірвання шлюбу та аліменти

Позов також, як і в першому випадку, подається світовим суддям. Вимоги розірвання шлюбу та стягнення аліментів можуть бути перераховані в одній позовній заяві, проте, варто звернути увагу, що у суддів існують певні терміни розгляду справ і поки всі вимоги розглянуті не будуть, рішення отримати ми не зможемо. Термін розгляду справ по аліментах - 1 місяць. Розірвання шлюбу може затягнутися, оскільки сторонам часто надається термін на примирення в межах 3-х місяців. У зв'язку з цим юристи зазвичай подають два позови окремо, про розірвання шлюбу та про стягнення аліментів.

Також важливо відзначити таку процесуальну особливість, якщо відсутній спір про право, тобто ваш чоловік офіційно працевлаштований і не виплачує аліменти інших дітей, необхідно подавати не позовну заяву, а заяву про видачу судового наказу, за яким в спрощеному порядку без вашої присутності буде стягнуто: 1/4 - на одну дитину, 1/3 на двох дітей і 1/2 на трьох і більше. Залишиться лише через 5 днів отримати на руки судовий наказ і передати його на інше місце роботи боржника або судовим приставам для виконання. Більш детально з наказним провадженням можна ознайомитися в розділі 11 ЦПК РФ.

Держмито по аліментах не сплачується позивачем при подачі позову до суду про стягнення аліментів. Держмито сплачує відповідач після винесення рішення суду.

Розмір державного мита по аліментах становить 150 руб. Якщо позивач крім аліментів на дитину стягує ще аліменти на своє утримання, до досягнення дитиною 3-х років, держмито складе 300 руб.

Держава подбала про захист прав дитини та її батьків, що вимагає стягнути аліментні зміст. Пізніше суд стягує держмито з відповідача на користь бюджету місцевого рівня.

Таким чином, витрати позивача при стягненні аліментів і розлучення не змінюються.

Розлучення = Держмито 600 руб .;

Розлучення + Аліменти = Держмито 600 руб.

Для платників аліментів буде корисно знати, що в разі зменшення розміру аліментів, наприклад, на першу дитину, при стягненні аліментів на другого, необхідно подати позов світовим суддям про зменшення розміру аліментів, сплативши при цьому державне мито, яка обчислюється за формулою:

Держмито = ціна позову * х%

Ціна позову визначається як аліменти поточні мінус аліменти майбутні на одну дитину. Наприклад 1/4 всіх доходів за рік мінус 1/6 всіх доходів за рік.

Розмір% встановлюється ст. 333.19 НК РФ як і при подачі заяви майнового характеру.

У кожній конкретній ситуації існує багато нюансів щодо процесуальних дій в суді, наші фахівці з великим досвідом роботи завжди готові вам допомогти і заздалегідь застерегти від можливих загроз і втрат. Чекаємо на ваш дзвінок +7 (495) 722-99-33 !

Ситуація 3. Розлучення і суперечки про дітей

В даному випадку, якщо ми хочемо разом з подачею позову про розірвання шлюбу визначити місце проживання дитини, порядок спілкування з дитиною, позбавити батьківських прав і т.д., потрібно звернутися в районний суд.

Крім оплати держмита 600 руб. необхідно сплатити держмито 300 руб. за кожну вимогу про виховання дитини, що пред'являється до відповідача.

наприклад:

  • позбавлення батьківських прав;
  • оспорювання / встановлення батьківства;
  • визначення порядку спілкування з дитиною;
  • визначення місця проживання дитини.

Також можна розірвати шлюб в світовому суді, а суперечки про дітей дозволити в районному.

Ситуація 4. Розлучення і розділ майна

Якщо вартість майна менше 50 000 руб. звертаємося до мирового суду, якщо більше 50 000 руб. - в районний суд.

Розділ майна - це суперечка майнового характеру, і держмито буде обчислюватися в процентному співвідношенні від вартості спільно нажитого майна.

Держмито = вартість майна * х%

Для визначення вартості майна необхідно провести експертну оцінку або разом з позовом додати документи, що підтверджують заявлену в позові вартість майна.

Величина% встановлюється ст. 333.19 НК РФ:

  • до 20 000 руб. - 4%, але не менше 400 руб .;
  • від 20 001 руб. до 100 000 руб. - 800 руб. + 3% суми, що перевищує 20 000 руб .;
  • від 100 001 руб. до 200 000 руб. - 3 200 руб. + 2% суми, що перевищує 100 000 руб .;
  • від 200 001 руб. до 1 000 000 руб. - 5 200 руб. + 1% суми, що перевищує 200 000 руб .;
  • понад 1 000 000 руб. - 13 200 руб. + 0,5% суми, що перевищує 1 000 000 руб., Але не більше 60 000 руб.

Також не варто забувати, що до отриманої суми необхідно додати 600 руб. за вимогу про розірвання шлюбу.

Трапляються і такі ситуації, коли шлюб вже розірваний, а майно треба поділити, важливо не пропустити термін подачі позову про розподіл майна - 3 роки з моменту розірвання шлюбу.

Розділити майно можна протягом 3-х років з моменту розірвання шлюбу. Детальніше про розподіл майна читайте в статті: Розділ спільно нажитого майна подружжя при розлученні

Помилково та сплачену держмито

Помилково або надміру сплачене державне мито можна повернути.

Також у випадках: повернення позову, відмови в прийнятті позову, залишення заяви без розгляду, припинення провадження у справі, відмови від вчинення юридично значущої дії до звернення до уповноваженого органу.

Для повернення держмита необхідно:

  • Отримати визначення та довідку суду для обгрунтування повернення держмита.
  • Звернутися до податкового органу за місцем знаходження суду із заявою, до якого необхідно докласти платіжні документи (при повному поверненні оригінали, при частковому - копії).

Повернення держмита здійснюється протягом місяця з моменту звернення в податкову службу.

Право на таке звернення у нас є в протягом 3-х років з моменту сплати держмита.

Відстрочка, розстрочка і звільнення від сплати держмита в суд

Відстрочка сплати передбачає, що державне мито буде сплачена пізніше, з настанням якої-небудь події.

Розстрочка - це право на внесення держмита декількома платежами з певною періодичністю.

Звільнення від сплати або зменшення розміру держмита означає, що суд, приймаючи до уваги певні обставини, змінює розмір держмита.

Всі вищевказані способи оплати суд надає позивачеві тільки за письмовою заявою, яка подається одночасно з позовом, з додатком всіх документів, що підтверджують неможливість одноразової оплати держмита. Суд бере до уваги важке майнове становище заявника, а також при відстрочці оплати та обставина, що через певний проміжок часу з настанням якої-небудь події заявник зможе сплатити держмито. Підтвердженням майнового стану можуть бути довідки:

  • про розмір заробітної плати;
  • про розмір допомоги;
  • пенсії;
  • для непрацюючих - копія трудової книжки.

Також враховується наявність у заявника утриманців, тоді додаються свідоцтва про народження, довідки про склад сім'ї, довідки про доходи інших членів родини.

За підсумками дозволу такої заяви суд виносить ухвалу, якою або задовольняє вимоги, або відмовляє в його задоволенні. При незгоді з висновками суду можна подати приватну скаргу до вищої інстанції.

Розлучення - пожежний вихід з сімейного стану.

Вартість юридичних послуг при розлученні

Як для жінок, так і для чоловіків розлучення це сильний стрес, часто люди переживають депресію, яка супроводжується душевними стражданнями і роздумами про невдалу сімейного життя, та до того ж доводиться займатися збором і підготовкою документів, відвідуванням суду, що тільки погіршує ситуацію.

Адвокат з розлучень допомагає вирішити не тільки правові проблеми людей в судовому порядку, але і заздалегідь застерегти і убезпечити від можливих ризиків, які можуть виникнути в період шлюбу.

Крім юридичних консультацій, складання процесуальних документів, представництва в суді, збору доказів, контролю за рухом справи, в обов'язки сімейного юриста входить - мінімізувати ваші моральні і майнові витрати, уберегти від переживань, застерегти від можливих ризиків і зробити так, щоб не постраждала найбільш вразлива сторона сімейних відносин - діти. Це не тільки юрист, але і дипломат, і психолог.

Також при розірванні шлюбу з іноземними громадянами, навіть володіють російською мовою, обов'язково підуть витрати на послуги перекладача та нотаріуса. Позовна заява, судові повістки, ухвали та рішення суду підлягають нотаріальному перекладу, витрати за який лягають на плечі позивача.

Для позасудового врегулювання спорів про дітей аналогічно сторонам доведеться звернутися в нотаріат, для укладення угод, наприклад, про сплату аліментів, про визначення порядку спілкування з дитиною, визначення місця проживання дітей тощо

МЦПД «Планета Закону» пропонує повний юридичний супровід різних категорій сімейних спорів, весь спектр юридичних послуг, здатних вас убезпечити при шлюборозлучному процесі.

Комплексна програма юридичної допомоги « Розлучення без стресу »Допоможе в найкоротші терміни і без будь-яких зусиль розірвати шлюб.

А програма « Аліменти? - Елементарно! »Стягнути аліменти без зайвого стресу і клопоту.

Вартість юридичних послуг, озвучена на вступній консультації, прописується в договорі і ні за яких умов не змінюється.

Всі цікаві для вас питання можна задати за контактним телефоном:

Всі цікаві для вас питання можна задати за контактним телефоном:

+7 (495) 722-99-33

Також фахівець може здійснити виїзд на будинок або на роботу для укладення договору.

Любіть себе і пам'ятайте, що розлучення - це не кінець життя, а лише закінчення певного етапу і початок нового. А ми завжди готові вам на допомогу.