Реклама
Реклама
Реклама

Права жінки в цивільному шлюбі

  1. Права на майно
  2. Права на спадкування та права з питань дітей

Незважаючи на те що на сьогоднішній день все більше набирає популярність цивільний шлюб, небагато жінок обізнані про свої права та обов'язки, які пов'язані з ним. Помилково існує думка про те, що «немає штампа - немає зобов'язань». Насправді ж ситуація іншим чином, про що необхідно додатково згадати з оглядкою на чинне законодавство. Незважаючи на те що на сьогоднішній день все більше набирає популярність цивільний шлюб, небагато жінок обізнані про свої права та обов'язки, які пов'язані з ним fotolia.com

Сімейне законодавство України виходить з рівності громадянського і зареєстрованого шлюбу, тобто права і обов'язки кожного з подружжя, як в першому випадку, так і в другому - рівні. Важливо відзначити, що в першу чергу такі наслідки поширюються на права подружжя щодо їх майна. Тут слід згадати, що в цілому сімейне законодавство України розглядає цивільний шлюб тільки в контексті норм щодо порядку поділу спільного спільного майна подружжя, через що правове регулювання найбільш широко поширилося на дане питання.

Права на майно

Якщо говорити про майнові права жінки після припинення цивільного шлюбу, то виходячи з правила рівності прав подружжя, випливає і рівність часток (частин) кожного з них в загальному нажите майно. Тобто в разі поділу спільного майна подружжя матиме право рівно на ½.

Необхідно також зробити застереження про те, що при наявності обставин, що мають суттєве значення (наприклад, один з подружжя не дбав про забезпечення сім'ї, знищив або заподіяв шкоду загальному майну, витрачав майно на шкоду інтересам сім'ї і т. Д.), Суд може відійти від принципу рівності часток подружжя. При наявності подібного роду обставин частка в майні одного з подружжя, який здійснював такі дії, зменшується на користь іншого з подружжя.

Перелік майна, яке поділу не підлягає:

  • майно, яке було придбаним ким-небудь з подружжя до шлюбу;
  • придбане в шлюбі, але в порядку спадкування чи на підставі договору дарування;
  • придбане за рахунок коштів, що належать одному з подружжя особисто;
  • житло, яке було придбане одним з подружжя внаслідок приватизації;
  • майно, до якого належать речі індивідуального користування, премії та нагороди (отримані за особисті заслуги);
  • кошти, які отримав одним з подружжя як відшкодування за втрату (пошкодження) його речі, яка йому (їй) належав (а), а також відшкодування моральної шкоди заподіяної їй (йому), страхові суми.

Із зазначеного вище випливає, що в цивільному шлюбі в питанні розподілу майна кожна із сторін має право на половину нажитого спільного майна, за винятком визначеного законом переліку, який було окреслено вище.

Права на спадкування та права з питань дітей

Крім майнових прав, в цивільному шлюбі мають місце права на спадкування (про розмір частки у спадщині, черговості спадкування), а також права з питань дітей (батьківство, аліменти).

В існуючих суперечках про спадщину важливо враховувати, що право на спадщину поширюється тільки на осіб, які до моменту відкриття спадщини проживали однією сім'єю зі спадкодавцем не менше 5 років. При цьому мова йде тільки про четвертої черги спадкоємців, з наявністю обов'язкових критеріїв, які характеризують цивільний шлюб як проживання однією сім'єю (загальне тривале і безперервне проживання, наявність спільного побуту, загальних прав і обов'язків). Важливо пам'ятати, що проживання в цивільному шлюбі не є підставою для виникнення права на спадщину у одного з подружжя в першу чергу, більш того, до четвертої черги спадкування також відносяться і інші особи, якщо вони проживали разом зі спадкодавцем (мачуха, вітчим, падчерка і пасинок і т. д.).

З цього випливає, що в питаннях спадщини пережили дружину необхідно буде пройти тривалий процес доказування спільне проживання однією сім'єю для того, щоб реалізувати свої права на спадщину, якщо такі виникли.

Якщо ж ми говоримо про категорії спорів, пов'язаних з дітьми (зокрема, батьківство, аліменти), то важливо пам'ятати про законних зобов'язання батьків щодо утримання дітей до досягнення ними повноліття. Якщо між чоловіком і дружиною виникла суперечка щодо змісту спільних дітей, з огляду на відсутність зареєстрованого шлюбу, для стягнення аліментів важливо дотримуватись таких умов: запис у свідоцтві про народження дитини про колишнього чоловіка як його батька, а також відсутність спору про визнання батьківства. Якщо дані умови дотримані, перешкод в реалізації прав не вбачається. Якщо ж ми говоримо про ситуацію, коли одна зі складових відсутня, то необхідно спочатку вирішити існуючу суперечку про батьківство, після якого вже можливо реалізувати права про утримання дитини.

Щоб підсумувати вищесказане, зазначимо, що в цивільному шлюбі права подружжя рівні, за винятком окремих застережень, про які говорилося вище. Важливо розуміти, що після припинення такого шлюбу кожна із сторін має право на частину майна, реалізацію своїх батьківських прав, а також в окремих випадках - прав на спадщину. У той же час важливо пам'ятати, що кожна ситуація є індивідуальною і вимагає такого ж індивідуального підходу, так як різні обставини можуть впливати як на збільшення, так і зменшення (або ж зовсім відсутність) прав і обов'язків у цивільному шлюбі.