Реклама
Реклама
Реклама

Діти в цивільному шлюбі: з ким вони залишаться після розставання батьків?

  1. Стаття на тему: розлучення, Спори про дітей В юридичній практиці, яка стосується питань шлюбу...
  2. Діти в цивільному шлюбі
  3. Навіщо потрібно всиновлювати власну дитину?
Стаття на тему: розлучення, Спори про дітей

В юридичній практиці, яка стосується питань шлюбу і сім'ї, немає більш заплутаного і складного поняття, ніж цивільний шлюб В юридичній практиці, яка стосується питань шлюбу і сім'ї, немає більш заплутаного і складного поняття, ніж цивільний шлюб.

Більшість людей називають цивільним шлюбом співжиття без документального оформлення відносин, що в корені невірно.

Цивільний шлюб - це союз двох людей, зареєстрований в РАГСі, з відповідним штампом в паспорті і записами в інших документах.

Плутанина виникла внаслідок деяких змін у веденні документації на початку ХХ століття. Але саме поняття «цивільний шлюб» придумали набагато раніше - в XVI столітті в Голландії.

Якщо закохані належали до різних вір, вінчатися в церкві вони не могли. Влада пішла їм назустріч і дозволили оформляти шлюбні союзи в мерії. Саме такі шлюби називалися цивільними.

Зараз під цивільними шлюбами ми маємо на увазі добровільне спільне проживання двох людей і ведення спільного господарства без документального оформлення відносин. На початку ХХ століття плутанина виникла через те, що раніше оформлення всіх документів, пов'язаних з сімейним станом, народженням і смертю було прерогативою церкви, а після ці функції перейшли до іншої інстанції - ЗАГСу.

Юридичні особливості незареєстрованого союзу

На Заході співжиття прирівнюється до офіційного шлюбу, і цивільне подружжя при розлученні мають такі ж права, як і ті, хто за законом реєстрував союз (якщо, звичайно, доведуть в суді ведення спільного господарства).

У нашій країні при співжитті без реєстрації в РАГСі, незалежно від тривалості цього союзу, «подружжя» вважаються чужими людьми.

Відповідно права володіння спільно нажитим майном, як і батьківські права, визначаються тільки документами.

Що стосується майнових прав, в разі смерті одного з подружжя, другий не може розраховувати на отримання спадщини, якщо шлюб не був зареєстрований, і якщо в заповіті не зазначено інше. Це ж твердження відноситься і до дітей: якщо вони народилися в цивільному шлюбі, і свідоцтво про визнання батьківства не було оформлено, вони не можуть претендувати на спадок від батька.

Зверніть увагу

Навіть шлюбний контракт в так званому цивільному шлюбі не має юридичної сили. Незважаючи на те, що контракт складений за всіма правилами, він, відповідно до статті 40 Сімейного кодексу РФ, є угодою між громадянами, що вступають в шлюб або законним подружжям.

Навіть якщо документ підписаний до укладення шлюбу, в силу він вступить лише з моменту реєстрації шлюбу.

Діти в цивільному шлюбі

Якщо подружжя, які прожили певний час в цивільному шлюбі, встигли завести дітей, вони реєструють їх у встановленому законом порядку. Є кілька способів реєстрації дітей в цивільному шлюбі, і від того, як саме зареєстровані діти, залежить те, з ким залишаться вони після розставання їх батьків.

Якщо новонародженого реєстрували за спільною заявою матері та батька дитини, при подальшому розставання пари долю дитини визначають органи опіки та піклування. Батько може подати заяву в ЗАГС про визнання батьківства або до народження дитини, або протягом місяця після його народження (до отримання свідоцтва про народження).

Якщо реєстрація дитини в цивільному шлюбі була проведена лише за заявою чоловіка, який вважає себе батьком, з ним і буде жити дитина. Чоловік може зареєструвати дитину в органах РАГС, якщо мати визнана недієздатною, не проявляє материнської турботи, більш шести місяців не проживає з дитиною.

Реєстрація новонародженого може здійснюватися і за рішенням суду. Це відбувається в разі смерті чоловіка, який визнав себе батьком дитини і не перебував у офіційному шлюбі. Ініціатором такої реєстрації може стати людина, яка хоче взяти на себе опікунство над цією дитиною (наприклад, бабуся) або опікунську раду.

Виходить, що за законом, якщо у свідоцтві про народження у дитини прописані обоє батьків, вони мають рівні права і можуть подавати в суд угоду або позовну заяву про визначення місця проживання дитини. Правильно скласти його допоможе адвокат по сімейних справах .

Якщо ж в документі, що посвідчує особу дитини, прописана тільки одна мати, відповідно, з нею і залишається дитина. Якщо малюк був зареєстрований за спільною заявою його батьків відповідно до закону, то питання про місце його проживання вирішують органи опіки за тією ж схемою, що і з дітьми в офіційних шлюбах.

Навіщо потрібно всиновлювати власну дитину?

Пари, які вважають за краще не реєструвати свій шлюб офіційно, повинні пам'ятати, що чоловік не має батьківських прав до тих пір, поки не стане батьком юридично, тобто не пройде через процедуру усиновлення.

Якщо ж мати реєструється як мати-одиначка, дитина позбавляється права носити прізвище батька, успадковувати його майно після його смерті.

Крім того, відмовляючись оформляти батьківство юридично, ви позбавляєте дитину бабусь і дідусів.

Юридично вони йому не родичі, а значить і на спадщину він претендувати не може. Якщо навіть ви жили в цивільному шлюбі і розійшлися, а бабусі й дідусі захочуть залишити спадок своєму онукові, зробити це можна лише за допомогою заповіту з додатковим митом. Тому слід узаконювати стосунки хоча б заради благополуччя дітей.

Багато хто не погодяться, сказавши, що хороший цивільний шлюб набагато краще, ніж поганий офіційний. Але пам'ятайте, що така родина, крім юридичних проблем, може зіткнутися з проблемами психологічного характеру - це невпевненість дитини в стабільності союзу.

Інші статті на тему: розлучення, Спори про дітей
Навіщо потрібно всиновлювати власну дитину?