Реклама
Реклама
Реклама

Дієві, вагомі підстави для розлучення

  1. За яких підстав шлюбний союз може бути розірваний через ЗАГС?
  2. Підстави для розірвання шлюбу через суд
  3. Які підстави будуть вагомими для розлучення через суд?
  4. В яких випадках судовий орган не повинен цікавитися причинами розірвання шлюбних відносин?
  5. В яких випадках шлюб визнається судом недійсним?
  6. Можливість розірвання шлюбного союзу без попередньої згоди другої сторони
  7. Які фактори не відносяться до вагомих аргументів на користь розірвання шлюбного союзу?
  8. Навіщо потрібен адвокат

Рідкісний шлюб, навіть той, який укладений з великої любові, не випробовується життям на міцність. Подружжя, які пережили кризу, виходять з нього по-різному: одні зберігають сім'ю, інші - вирішуються розійтися.

Офіційні відносини між подружжям виникають тільки в РАГСі, але припинятися відповідно до норм глави 4 Сімейного Кодексу РФ (СК РФ) і закону «Про акти громадянського стану» можуть як в ЗАГС, так і в суді загальної інстанції. Варіанти розлучення будуть прямо залежати від певних чинників:

  • наявності неповнолітніх дітей
  • готовності до мирного врегулювання шлюборозлучних питань
  • майнових претензій

Тому у сторін шлюбних відносин повинні бути підстави для їх припинення.

За яких підстав шлюбний союз може бути розірваний через ЗАГС?

Чим раніше подружжя вирішать розійтися, тим легше шлюборозлучний процедура. Пари, які не мають дітей і самостійно вирішили майнове питання, можуть розірвати шлюб, не звертаючись в судові органи. Для цього достатньо подати заяву в ЗАГС, який за пару візитів звільнить чоловіка і дружину від «уз Гіменея» в адміністративному порядку.

Припинення шлюбних відносин оформляється через органи РАЦС за місцем проживання або там, де був зареєстрований шлюб.

До підстав для припинення сімейних відносин відносяться:

  • заяву чоловіка або дружини, подане окремо або спільно;
  • смерть чоловіка, дружини або офіційне оголошення судовим органом одного з них померлим;
  • визнання раніше укладеного договору недійсним через його фіктивності;
  • подане опікуном одного з подружжя, визнаного судовим органом недієздатним, відповідної заяви.

Важливо! Якщо один з подружжя помер або був визнаний судовим органом померлим, то шлюбний союз розривається з дати реєстрації смерті або набрання рішенням суду в юридичну силу. Спеціально оформляти після цього припинення шлюбних відносин немає необхідності

Якщо людина була визнана померлою через тривалу відсутність за місцем проживання, але сам факт смерті не було зафіксовано, то відповідно до статті 26 СК РФ (п.1) в разі його появи будинку шлюб на підставі спільно поданої заяви подружжя за рішенням суду відновлюється , що автоматично скасовує попереднє рішення. Якщо один із подружжя під час відсутності зниклої боку вступив в новий шлюб, то відповідно до ст. 26 СК РФ (п.2) попередній шлюб не може бути автоматично відновлено. Для цього чоловік або дружина повинна спочатку розірвати новий шлюбний союз, а потім просити суд про реєстрацію старого шлюбу.

Підстави для розірвання шлюбу можуть бути різними Підстави для розірвання шлюбу можуть бути різними

Офіційно розлучитися через ЗАГС можна і при наявності неповнолітніх дітей, але тільки при наступних підставах:

  • недієздатність одного з подружжя;
  • визнання його безвісно відсутнім;
  • осуд чоловіка на термін більше 3 років.

Підстави для розірвання шлюбу через суд

Далеко не завжди шлюборозлучні процеси проходять безболісно і за взаємною згодою. Існують ситуації, коли потрібне втручання судді:

  • якщо в шлюбі народилися діти, які на момент розлучення не досягли повноліття;
  • якщо є взаємні претензії щодо спільно нажитого майна;
  • один з подружжя не згоден з розлученням.

Які підстави будуть вагомими для розлучення через суд?

Щоб домогтися розірвання шлюбу, позивач зобов'язаний надати суду вагомі причини, через які збереження шлюбу неможливо. Відповідно до норм статті 17 сімейного законодавства до найбільш вагомим підставах, які можуть послужити для розірвання шлюбного союзу, відносяться:

  • зловживання чоловіки або жінки спиртними напоями або наркотичних засобів і небажання лікуватися від цих серйозних захворювань; При наявності в такій ситуації у подружжя маленьких дітей, це може привести до небезпеки для їхнього здоров'я або навіть життя;
  • аморальну поведінку одного їх подружжя, що призводять до постійного стресу другого і їх спільних неповнолітніх дітей;
  • ігнорування чоловіком зобов'язань щодо фінансового забезпечення сім'ї. Особливо це стосується періоду вагітності матері і дитинства дитини. В цей час жінка не здатна забезпечити себе і дитину грошима і купувати необхідні матеріальні цінності;
  • особисті (охолодження відносин, неповага до чоловіка, відсутність довіри, неприязнь;
  • сексуальні (зрада, дисгармонія, відсутність потягу).

При цьому, якщо шлюборозлучний процес зачіпає глибоко особисті питання, якими подружжя не готові ділитися, вони можуть бути розглянуті на закритому судовому засіданні.

Всі ці випадки відносяться до вагомих підстав для розлучення в судовому порядку.

Важливо! Слід постійно пам'ятати про те, що шлюбний союз полягає на добровільній основі, тому ніхто і ні в яких випадках не має права примушувати чоловіка або жінку до їх спільного проживання. Розлучення в такій ситуації рано чи пізно відбудеться фактично і юридично

В яких випадках судовий орган не повинен цікавитися причинами розірвання шлюбних відносин?

Відповідно до норм статті 22 СК РФ, шлюбні відносини припиняються в першу чергу в тому випадку, якщо подружжя вирішило, що подальше спільне життя недоцільна і неможлива, в першу чергу з тієї причини, що стосунки чоловіка і жінки будуть суперечити інтересам наявних у них дітей неповнолітнього віку.

На підставі статистичних даних сімейне життя в 70% випадків припиняється через фінансові проблеми, зрад або зловживання одного з подружжя алкоголем і наркотиками. Якщо сторони висловлюють обопільна згода на розлучення, то судовий орган протягом місячного терміну з моменту реєстрації розглядає їх позов, чи не з'ясовуючи реальних мотивів припинення шлюбного союзу. Навіть якщо сторони мають дітей неповнолітнього віку, але згодні на розірвання шлюбних відносин, то суд у такій ситуації буде виступати в ролі РАГСу. Суддя не повинен буде в цьому випадку з'ясовувати причини, за якими сторони хочуть анулювати шлюб і вживати заходів до їх примирення. Відповідно до норм статті 23 СК РФ судова інстанція зобов'язана задовольнити вимоги сторін без з'ясування причин розлучення.

В яких випадках шлюб визнається судом недійсним?

Через незнання норм сімейного права можна переплутати підстави для визнання шлюбних відносин недійсними з підставами для розірвання шлюбного союзу. Будь шлюб між чоловіком і жінкою може бути припинений, але не будь-які шлюбні відносини можна визнати недійсним.

До підстав нікчемності правочину між чоловіком і жінкою можна віднести:

  • свідоме приховування відомостей однієї зі сторін про стан свого здоров'я;
  • приховування іншої суттєвої інформації, передбаченої статтями 12 -15 СК РФ.

Щоб при розірванні шлюбу не виникло проблем, слід звернутися за допомогою до фахівця Щоб при розірванні шлюбу не виникло проблем, слід звернутися за допомогою до фахівця.

Можливість розірвання шлюбного союзу без попередньої згоди другої сторони

Відповідно до статті 19 СК РФ органи РАГСу вправі, враховуючи ряд значних і обов'язкових причин, розірвати союз між подружжям без попередньої згоди одного з них.

До таких обставин відносяться:

  • визнання чоловіка або дружини недієздатним за рішенням судового органу на підставі процедури, що пройшла відповідно до норм статей 281-284 ЦПК РФ;
  • визнання одного з подружжя в судовому порядку відповідно до норм статей 43 і 44 Цивільного кодексу РФ і ст. 280 ЦПК РФ померлим;
  • осуд вироком суду одного з подружжя за скоєний злочин до тюремного ув'язнення на термін понад три роки.

Якщо чоловік або дружина надасть до органів РАГСу одне із зазначених доказів і підтвердить його документально, то шлюб розривається без з'ясування додаткових причин. Перешкодою не буде і наявність на вихованні спільних дітей неповнолітнього віку.

Які фактори не відносяться до вагомих аргументів на користь розірвання шлюбного союзу?

Якщо одна зі сторін проти розірвання шлюбу, а друга подає позов до суду, обгрунтовуючи свої дії такими аргументами, як, наприклад, різні характери або просто небажання подальшого спільного проживання, суд з метою збереження сім'ї може не прийняти ці несерйозні аргументи як вагомих і дати подружжю відповідно до п. 3 ст. 22 СК РФ час від одного до трьох місяців для примирення.

Будь-які аргументи чоловіка, пред'явлені суду для обгрунтування розлучення, не можуть бути прийняті судом вагомими в разі, якщо його дружина вагітна або вони виховують дитину до 12 місяців. У цій ситуації відповідно до норм статті 17 СК РФ позовну заяву у чоловіка взагалі не буде прийнято. Розлучення в цій ситуації можливий після того як зазначені причини зникнуть або якщо позивачем виступає сама жінка.

У всіх цих нюансах повинні розбиратися подружжя, якщо вони бажають подати заяву до органів РАЦСу або позов до суду про розлучення і одночасному стягнення аліментів. Саме тому таку роботу найкраще доручити досвідченому юристу з питань сімейних взаємин, який підготує необхідні документи, правильно доведе доводи свого клієнта, що призведе до швидкого і безболісного в психологічному плані завершення шлюборозлучного процесу.

Навіщо потрібен адвокат

Розлучення - захід непростий, і юридично, і психологічно. Але за яким би основи ви не розходилися, «переможцем» виявиться та сторона, інтереси якої представлені кваліфіковано і з розумом.

Особливо драматичні суперечки, в яких вирішується доля неповнолітніх дітей. Так чи варто ризикувати? Скористайтеся послугами адвоката зі шлюборозлучних справ, який неупереджено оцінить вашу ситуацію, візьме на себе всі документальні клопоти і доб'ється оптимального результату справи.

За яких підстав шлюбний союз може бути розірваний через ЗАГС?
В яких випадках судовий орган не повинен цікавитися причинами розірвання шлюбних відносин?
В яких випадках шлюб визнається судом недійсним?
За яких підстав шлюбний союз може бути розірваний через ЗАГС?
Які підстави будуть вагомими для розлучення через суд?
В яких випадках шлюб визнається судом недійсним?
Які фактори не відносяться до вагомих аргументів на користь розірвання шлюбного союзу?
Так чи варто ризикувати?