Реклама
Реклама
Реклама

Чому і коли настає криза у відносинах подружжя: періоди криз

  1. Причини виникнення криз відносин в сім'ї - чому настає криза у відносинах подружжя?
  2. Кризи у відносинах - періоди, коли настає криза у відносинах подружжя

Кризи сімейних відносин: чому і коли виникають кризи в стосунках подружжя?

Якою б ідеальною не була сім'я, рано чи пізно настає такий момент, коли чоловік і жінка по-новому починають дивитися і на життя, і на себе, і на партнера. Це природний шлях розвитку, який відбувається в кожній сфері нашого життя, і сімейні відносини - не виключення.

Соціологічні дослідження виявляють кілька етапів в процесі розвитку сімейного інституту, і, як правило, перехід з однієї стадії розвитку на іншу супроводжує криза сімейних відносин.
Соціологічні дослідження виявляють кілька етапів в процесі розвитку сімейного інституту, і, як правило, перехід з однієї стадії розвитку на іншу супроводжує криза сімейних відносин

Зміст статті:

Причини виникнення криз відносин в сім'ї - чому настає криза у відносинах подружжя?

Традиційно вважається, що криза у відносинах провокується побутовими труднощами, проте існує безліч інших причин, здатних вплинути на відносини в сім'ї на будь-якому етапі її розвитку.
Традиційно вважається, що криза у відносинах провокується побутовими труднощами, проте існує безліч інших причин, здатних вплинути на відносини в сім'ї на будь-якому етапі її розвитку
Так, спровокувати сімейну кризу можуть:

  • Особистий психологічний (найчастіше, вікової) криза одного з подружжя. Переоцінка власного життя, а в період кризи середнього віку - незадоволеність власним життям, можуть привести до вирішення змінити все, в тому числі і сімейне життя.
  • Народження дитини - подія, яка значно змінює життєвий уклад сім'ї. Зміни можуть спровокувати кризу, а неготовність одного з членів сім'ї до ролі батька - розлучення.
  • Важливі моменти в житті дитини - вступ до школи, перехідний вік, початок самостійного життя поза рідною домівкою. Особливо це відноситься до сімей, де тільки одна дитина.
  • Спровокувати кризу у відносинах можуть і будь-які зміни - як в позитивну сторону, так і в негативну: зміна фінансового становища сім'ї, проблеми на роботі або з родичами, народження неповноцінних дітей, переїзд - як в інше місто, так і в іншу країну і т. п.

Кризи у відносинах - періоди, коли настає криза у відносинах подружжя

Кризи у відносинах, за статистикою, найчастіше відбуваються в певні періоди шлюбу. У психології виділяють кілька небезпечних етапів сімейного життя.
Кризи у відносинах, за статистикою, найчастіше відбуваються в певні періоди шлюбу
Так, криза відносин може настати:

  • Після першого року шлюбу. За статистикою саме в цей період більше п'ятдесяти відсотків молодих сімей розпадається. Причина банальна - спільний побут, який разюче відрізняється від того, що малює уява. Крім того, романтика любовних відносин поступово витісняється побутовими дрібницями, які вимагають від подружжя зміни звичок, нових розподілів домашніх обов'язків і т.д.
  • Третій-п'ятий рік шлюбу. У цей період найчастіше в сім'ї з'являється дитина, крім того, подружжя зайняті кар'єрою і рішенням вельми важливих проблем, пов'язаних з придбанням власного житла. Зайнятість власними проблемами може викликати не тільки нерозуміння, а й відчуження подружжя. Крім того, саме в цей період у подружжя настає психологічна втома один від одного.
  • Сьомий-дев'ятий рік шлюбу - наступний період, коли настає криза у відносинах. Він пов'язаний, перш за все, зі звиканням подружжя один до одного і до ролі батьків. Як правило, стабільність шлюбу, усталена ситуація на роботі і що склалася кар'єра - все це непогано - однак, найчастіше саме це викликає розчарування, бажання нових, свіжих вражень. Так само спровокувати кризу у відносинах може нова соціальна роль дитини - він стає школярем і проходить своєрідний іспит. Дитина - копія своєї сім'ї і його відносини з однолітками і старшими часто болісно сприймаються батьками. У невдачах чи неуспішності дитини подружжя схильні звинувачувати один одного, а то й самого малюка.
  • Шістнадцять-двадцять років шлюбу. Якщо подружжя все ще разом, їх усталене життя, стабільність у всіх сферах можуть привести не тільки до охолодження у відносинах, але і до кризи в родині. Як правило, в цей період подружжя досягають сорокарічного віку, який психологи називають небезпечним. Криза середнього віку - ще одна причина виникнення кризи відносин в сім'ї.
  • Зарубіжні психологи виділяють ще один небезпечний період в сімейному житті - коли виросли діти починають самостійне життя, окремо від батьків. Подружжя позбавляються головного спільної справи - виховання дитини і повинні заново навчитися жити вдвох. Особливо важкий цей період для жінки. Її роль матері вже не актуальна, і їй необхідно знайти себе в професійній сфері. Для Росії цей період частіше за все не є кризовим, оскільки діти з різних причин часто залишаються жити з батьками, а самі батьки, навіть якщо живуть окремо, активно включені в життя молодої сім'ї, допомагаючи виховувати онуків.

Ці небезпечні періоди в той чи інший момент шлюбу проходить будь-яка сім'я. На жаль, не всі подружжя благополучно долають труднощі у відносинах.

Однак, якщо вам по-справжньому дорога ваша родина, ваші відносини, навіть в найкритичніші моменти подружнього життя ви зможете знайти в собі сили змінити ситуацію, що склалася, прийняти той факт, що і ви, і ваш чоловік змінилися, і постаратися зробити яскравішим і різноманітнішим побут, що став таким звичним.

Опубліковано в рубриці: Психологія ;

Причини виникнення криз відносин в сім'ї - чому настає криза у відносинах подружжя?