Реклама
Реклама
Реклама

Як легалізувати шлюб з іноземцем в Росії

  1. Що говорить закон про легалізацію шлюбу з іноземцем в Росії
  2. Як легалізувати іноземне свідоцтво про шлюб
  3. Спрощений порядок легалізації шлюбного свідоцтва
  4. Звичайний порядок легалізації іноземного шлюбного свідоцтва
  5. Для чого потрібно легалізувати шлюб з іноземцем в Росії

Можливість подорожувати, переїжджати на ПМЖ в інші країни, право приймати громадянство іншої держави, а іноді і мати відразу два громадянства, дають російським громадянам право мати достатньо тісні взаємини не тільки з чужим державою, а й з її громадянами.

За кордоном росіяни можуть вступати в шлюбні відносини з іноземцями. Повертаючись назад на Батьківщину, необхідно знати, що не всі шлюби, укладені за кордоном, в Росії визнаються. Що необхідно зробити, щоб легалізувати шлюб з іноземцем в Росії?

Що говорить закон про легалізацію шлюбу з іноземцем в Росії

Сімейний кодекс РФ дозволяє визнавати шлюб росіянина з іноземцем, якщо він був укладений за кордоном. При цьому необхідно дотримуватися деяких умов.

До таких належать:

  • укладення союзу з законодавством країни, де він був оформлений;
  • відсутність обставин, що забороняють за російським законодавством вступати в шлюбні відносини за будь-яких умовах.

Умови повинні бути дотримані в сукупності і, якщо союз правомірний з точки зору іноземного закону, але не правомірний з точки зору ст.14 СК РФ, то статус одруженої людини в Росії визнаний не буде.

СК РФ в ст.14 забороняє вступати в шлюбний союз при наступних обставинах:

  • один із наречених вже складається в шлюбних відносинах з іншим громадянином (навіть статус другої дружини, дозволений за законодавством іншої держави, в Росії офіційно визнаватися не буде);
  • між близькими родичами (батьками і дітьми, бабусями / дідусями та онуками, а також рідними братами і сестрами і ними ж, мають одного загального батька);
  • між усиновителями і їх підопічними;
  • з недієздатним за психічним станом (офіційно статус встановлений судом до вступу у відносини).

В іноземній державі, при реєстрації таких відносин, аналогічно Росії видається документ про новий статус (свідоцтво).

Навіть якщо в країні переважно вступають в релігійні шлюби (наприклад, в Індії), необхідно зареєструвати стосунки і в органі влади (подібна процедура в РАГСі вже практикується у всіх країнах), який видасть офіційний документ про статус молодят.

Подібна реєстрація може проводитися після релігійної церемонії, а може і замість неї, якщо це допустимо в країні.

Важливо розібратися в розмежуванні таких понять, як «легалізувати шлюб» і «легалізувати документ про шлюб». У першому випадку мається на увазі, що союз визнається в Росії як правомірний, з усіма наслідками, що випливають з нього наслідками, при дотриманні зазначених вище умов.

А ось легалізувати документ може знадобитися як раз для настання необхідних наслідків в Росії, коли потрібно підтвердити факт заміжжя (наприклад, для того щоб проставити штамп в російському паспорті про новий стан, отримати чоловіком РВП, ВНЖ в РФ, претендувати іноземному дружину на оформлення громадянства в пільговому порядку та інше).

Тобто, необхідно надати на російській території силу чинного документа, складеного за вимогами іноземного законодавства.

Як легалізувати іноземне свідоцтво про шлюб

Отримане в іноземній державі свідоцтво про шлюбних відносинах з її громадянином буде оформлено на мові тієї країни і за формою, затвердженою її держорганами.

Легалізувати такий документ в РФ можна двома способами:

  • в спрощеному порядку;
  • в звичайному консульському.

Кожен спосіб слід розглядати детально.

Спрощений порядок легалізації шлюбного свідоцтва

Зазначений порядок застосовується у разі, якщо шлюб був укладений в країні - учасниці Гаазької конвенції 1961 р Росія до неї приєдналася в 1992 р Це означає, що на російській території всі документи країн-учасниць конвенції визнаються тільки після проставлення на документі апостиля - особливого штампа .

Він означає, що представлений документ справжній, виданий уповноваженим органом (його представником). Додаткового засвідчення вказаний штамп не вимагає.

У кожній країні-учасниці конвенції установа, яка проставляє апостиль в документах, встановлюється самостійно (в Росії, наприклад, це самі РАГСи ). Зробити це можна безпосередньо в цій установі. Консульства держави, які розташовані на російській території, подібними повноваженнями не володіють і апостилі непроставляється.

Скасування легалізації, крім конвенції 1961 р, може бути передбачена іншими міжнародними договорами. Так, РФ уклала подібні договори про правову допомогу з рядом країн: Азербайджан, Албанія, Алжир, Болгарія, В'єтнам та інші. Крім іншого, в 1993 р Росія і країни СНД уклали Конвенцію про правову допомогу за сімейними, цивільних, кримінальних справах. За її умовами документи, видані владою однієї країни, розглядаються як діючі в інший. Це відноситься і до свідчень про шлюбні союзи. Таке свідоцтво з проставленим апостилем буде діяти в Росії.

При цьому важливо пам'ятати, що в разі необхідності отримання від держоргану якоїсь послуги, необхідно буде попередньо перевести свідоцтво і переклад завірити в нотаріуса.

Це не суперечить вимогам скасування легалізації відповідно до міжнародних договорів, але дозволить російським посадовим органам уникнути помилок при наданні послуг, видачі нових документів, де повинні бути вказані дані про іноземне дружині.

Звичайний порядок легалізації іноземного шлюбного свідоцтва

Документ про шлюбному союзі, виданий в країні, яка не є учасницею Гаазької конвенції або з якої не було підписано додаткових міжнародних договорів, підлягає легалізації в загальному порядку. Для цього необхідно звернутися в російське консульська установа, розташоване в країні, де був укладений союз.

Заявник-росіянин звертається до установи і представляє такі документи:

  • заяву (на бланку МЗС РФ);
  • паспорт РФ і закордонний паспорт;
  • свідоцтво про шлюбному союзі з іноземцем;
  • квитанція (інший документ) про сплату мита, якщо зазначена інформація не може бути отримана установою по каналах міжвідомчої зв'язку (30 доларів США).

Бланк заяви можна отримати в установі, а можна роздрукувати самостійно з офіційного сайту установи або на порталі державних послуг.

Співробітник установи має право вимагати від заявника нотаріально завірений переклад свідоцтва.

Просити представити інші документи або повідомити додаткові відомості співробітник консульства не має права. Це порушує вимоги ФЗ №210 , Згідно з яким всі необхідні відомості, крім передбачених законодавством, державні установи запрошують у органів самостійно. Тому, якщо заявник не передав квиток про сплату держбору за легалізацію, то це не може служити підставою для відмови в наданні послуги.

Проте, співробітник може відмовити в прийнятті шлюбного свідоцтва за умови, якщо документ:

  • був укладений в країні-учасниці Гаазької конвенції 1961 р або країні, з якої подібна домовленість існує (немає необхідності в його легалізації);
  • суперечить сімейному законодавству Росії;
  • містить відомості, які за своїм змістом можуть завдати шкоди російській державі;
  • містить порочать гідність людини відомості;
  • містить печатки, підписи співробітника іноземного держустанови, які не відповідають наявним в російському установі зразкам;
  • має не обговорені виправлення, закреслення, підчистки;
  • нечітабелен, тобто складно або неможливо дізнатися сенс міститься в документі відомості;
  • оформлений на більш, ніж двох аркушах, що не прошиті і не пронумерований;
  • не містить обов'язкові реквізити (дата, печатка, підпис).

Уповноважений співробітник консульства видає розписку про прийняття документів. Через п'ять днів можна забрати свідоцтво з легалізаційному написом.

Для чого потрібно легалізувати шлюб з іноземцем в Росії

На підставі отриманого легалізованого документа в РФ можна:

  • в місцевому відділенні МВС РФ проставити штамп про шлюб в російському паспорті;
  • поміняти прізвище (для цього не обов'язково легалізувати документ, якщо в ньому немає інформації про зміну прізвища, але тоді вона змінюється в загальному заявительном порядку, передбаченому законом про акти громадянського стану);
  • оформляти дружину РВП, ВНЖ, а потім російське громадянство в пільговому порядку (після трьох років шлюбу, а не п'яти як за загальною процедурою);
  • виписувати офіційне запрошення дружину з іншої держави (для оформлення візи).

Важливо пам'ятати, що, якщо внести в свій російський паспорт відомості про шлюб, то при, наприклад, операції з нерухомістю, доведеться запитувати згоди одного з подружжя на подібні дії.

Якщо в свідоцтві вказано, що після шлюбу чоловік змінює прізвище , То виникає обов'язок змінити російський паспорт. Ігнорування такого вимоги законодавства РФ загрожує залученням громадянина до відповідальності за КпАП. Можна спробувати оспорити міру відповідальності, пославшись на бюрократичні затримки в іншій країні. Але краще серйозно ставиться до дотримання вітчизняного закону.

Іноземне свідоцтво, якщо воно потрібне для надання держструктурам, має бути переведено (з підписом нотаріуса).

Якщо в такому шлюбі народилися діти, вони, за заявою батьків, реєструються як громадяни РФ на прізвище одного з подружжя (за домовленістю між ними). Наявність іноземного свідоцтва про шлюб не перешкоджає оформленню новонароджених за російськими законами.

оформляючи шлюбні відносини з іноземцем за законодавством або звичаями його країни, необхідно пам'ятати, що документи про новий сімейний стан для їх використання в Росії необхідно попередньо легалізувати. Якщо сам шлюб не суперечить законодавству РФ і оформлений відповідно до вимог іншої держави, то він легальний і визнається в обох країнах.

Що необхідно зробити, щоб легалізувати шлюб з іноземцем в Росії?