Реклама
Реклама
Реклама

ГК «Піонер»: 2018 рік під знаком програми "Реновація"

Перший заступник генерального директора ДК «Піонер»

Якими подіями для ГК «Піонер» був наповнений 2017 рік?
- Ми завершуємо комплексне освоєння кварталу в Митине: в цьому році вводимо в експлуатацію корпус 3 в LIFE-Митинському PARKSIDE, ввели в експлуатацію гаражний і фізкультурно-оздоровчий комплекси. На наш погляд, вийшов відмінний збалансований новий квартал - з житловими комплексами, першими нежитловими обслуговуючими поверхами, офісним комплексом, апарт-готелем YE'S, дитячим садом, школою, фізкультурно-оздоровчим комплексом, проїздами, які поліпшили в рази транспортну доступність. У кварталі є все для життя, роботи і відпочинку.
Ви проводили якісь заходи для мешканців у зв'язку із завершенням будівництва кварталу в Митине?
- У ГК «Піонер» власна керуюча компанія, яка експлуатує побудовані об'єкти, - в разі, якщо мешканці її виберуть. І звичайно, ми намагаємося регулярно проводити різні заходи для мешканців - це і висадка дерев (суботники), і проведення передноворічних заходів в кожному дворі з установкою новорічної ялинки, приходом Діда Мороза і Снігуроньки, і відкриття ковзанки. Це завжди ціла подія для дітей, а дітей в наших житлових комплексах проживає дуже багато. В обсязі угод стабільно високий відсоток іпотечних угод, особливо що проходять за участю банків за пільговою програмою «молода сім'я» із застосуванням пільгової ставки.
Будівництво будь ще житлових комплексів завершено в 2017 році?
- У цьому році ми вводимо 2-ю і 3-ю черги будівництва великого проекту - ЖК LIFE-Ботанічний сад (на місці колишньої території Московського дзеркального комбінату), а також наближається до кінця будівництво останньої, четвертої черги цього проекту і великого соціального кластера - об'єднаної школи і дитячого садка на 790 місць, плануємо введення в 2018 році.
Які нові об'єкти ви почали будувати в 2017 році?
- Ми почали новий масштабний проект бізнес-класу в одному з кращих районів міста - LIFE-Кутузовський. Житловий квартал LIFE-Кутузовський зводиться в престижному Західному адміністративному окрузі столиці на березі річки Сетуни, поруч з найбільшим природним заказником Москви. Дозвіл на будівництво нового проекту ГК «Піонер» було видано Мосгосстройнадзор 10 листопада 2017 року. Проект складається з 8 житлових корпусів, підземного паркінгу та дитячого садка. В рамках будівництва ми плануємо зробити покращений проект благоустрою річки Сетуни, для чого залучили знамените архітектурне бюро Nikken Sikei.
Ваші комплекси як і раніше здаються з обробкою?
- Квартири в наших житлових комплексах передбачають обробку в сучасному і класичному стилях, а апартаменти апарт-готелю YE'S крім обробки містять меблювання. Наприклад, квартири в корпусі LIFE-Митинському PARKSIDE виконані з якісним ремонтом, оснащені вбудованою кухнею і побутовою технікою від провідних виробників.
Які об'єкти ви плануєте будувати в 2018 році?
- У нас великі плани на 2018 рік - на початку року починаємо будівництво двох великих проектів в продовження ЖК LIFE-Ботанічний сад. Це проект ТПУ «Ботанічний сад», що складається з апарт-готелю і торгово-офісного центру, паралельно здійснюватиметься будівництво підземного пішохідного переходу, який зв'яже станцію МЦК з метро, ​​апарт-готелем і торгово-офісним центром, і другий проект - це продовження ЖК LIFE-Ботанічний сад 2, він має унікальну архітектурну ідею і розташований недалеко від берега річки Яузи.
Чи приділяєте ви увагу вулично-дорожньої мережі та великим загальноміським транспортних об'єктах в ваших проектах?
- Ми вважаємо, що ув'язка запланованих до будівництва об'єктів з вулично-дорожньою мережею - існуючої та особливо планованої - це питання № 1 в кожному проекті, ми завжди починаємо розгляд будь-якого проекту з аналізу транспортної ситуації. Наприклад, проект «Ботанічний сад» в цьому сенсі є надзвичайно складним, так як відбувалася ув'язка майбутнього будівництва з планованим будівництвом містом Північно-східній хорди, вулично-дорожньої мережі близько ТПУ «Ботанічний сад». Велику роль в цій роботі зіграло архітектурне бюро Nikken Sikei, яке має великий міжнародний досвід у вирішенні найскладніших транспортних питань і спільно з Транспортної майстерні ГУП Ниипи Генплану м Москви відпрацювало всі вузькі місця, в результаті чого ми отримаємо один з найкомфортніших, високопроходімих і транспортно доступних хабів в го-
роді.
Як йде розвиток мережі апарт-готелів YE'S у «Піонера»?
- Наша мережа як і раніше № 1 в Росії в своїй категорії і не має аналогів. У складі будь-якого апарт-готелю мережі - комфортабельні апартаменти, велика внутрішня інфраструктура, відмінне місце розташування (всі апарт-готелі розташовані максимально близько від метро, ​​в пішій доступності), якісний сервіс нашої керуючої компанії і вигідні прибуткові програми. Сьогодні ми маємо два працюючих апарт-готелю - один в Санкт-Петербурзі і другий - YE'S - в районі Мітіно міста Москви, і два апарт-готелю будуються - YE'S в ТПУ «Ботанічний сад», Москва, і YE'S на вул. Соціалістичної, 21, Санкт-Петербург. У 2018 року ми плануємо розпочати проект будівництва ще одного апарт-готелю YE'S біля метро «Технопарк». Разом мережа налічуватиме 5 апарт-готелів. Також ми запустили програму франшизи.
Які основні фінансові підсумки року для ГК «Піонер»?
- За підсумками 2016 року чистий прибуток ГК «Піонер» склала 1,9 млрд руб., Що більш ніж в два рази перевищує показники попереднього звітного періоду. Обсяг виручки збільшився на 31% і досяг 22,9 млрд руб. проти 17,5 млрд руб. в 2015 році. Операційний прибуток компанії в 2016 році зросла на 87% і склала 3,3 млрд руб. За звітний період значно покращився показник EBITDA - 3,4 млрд руб. в порівнянні з 1,7 млрд руб. в 2015 році. Таким чином, ГК «Піонер» продемонструвала стабільне зростання ключових показників бізнесу, що свідчить про збалансовану бізнес-моделі. Компанія послідовно реалізує свою стратегію щодо забезпечення органічного зростання виручки, підтримки ринкового рівня маржинальність і контролю ліквідності групи. Виручка по МСФО в 2017 році виросла, і в наступному році ми також прогнозуємо зростання. Аудит звітності проводить компанія КПМГ.
Над якими перспективними проектами ви працюєте зараз?
- Компанія «Піонер» динамічно розвивається, ми відстежуємо всі нові напрямки розвитку будівельної галузі та пропонуємо нові цікаві проекти, які крім бізнес-завдань вирішують загальноміські завдання. На наш погляд, дуже цікавий і перспективний напрямок розвитку міста зараз - це програма реновації. Вважаємо, що весь 2018 рік пройде під знаком реновації як головного загальноміського проекту, який був анонсований. Якщо місто буде залучати до участі в цій програмі приватний бізнес, ми обов'язково такі проекти будемо розглядати. Крім цього нові проекти ГК «Піонер», які ми готували весь цей рік, будуть анонсовані в ЗМІ в наступному, 2018 році.
У 2017 році були затверджені ПЗЗ. Що змінилося в житті девелоперів та інших гравців галузі?
- Правила землекористування і забудови м Москви ще більше впорядкували містобудівну діяльність, встановили дозволене використання ділянок і об'єктів капітального будівництва та можливого будівництва. Тепер досить проаналізувати ПЗЗ в частині конкретної ділянки, щоб зрозуміти, в якому поточний статус він знаходиться.
Як ви ставитеся до планованих змін законодавства за дорученням президента Росії в частині поетапного переходу від пайового будівництва до банківського кредитування?
- Ми розуміємо, що будівництво має здійснюватися в правовому полі, яке максимально захищає інтереси учасників пайового будівництва, які вклали в нього свої кошти. На жаль, кризові явища економіки останніх років не обійшли стороною дрібних, середніх і іноді навіть великих девелоперів, і по всій Росії є проекти-довгобуди. Президент Росії і уряд опрацьовують ряд заходів, щоб боротися з цією ситуацією. Найбільш прийнятним і цивілізованим варіантом, що спирається на практику розвинених країн, є можливість поетапного розкриття забудовником рахунків ескроу в міру будівництва об'єкта. Сподіваюся, що цей варіант знайде своє застосування в нашому законодавстві.
Цього року ваші проекти отримали велику кількість нагород і визнання девелоперського спільноти.
- Ми отримали нагороди PROEstate Awards за YE'S, апарт-готель «Соціалістична» і житловий квартал LIFE-Ботанічний сад в номінації «Кращий житловий комплекс». 22 листопада на урочистій церемонії вручення IX щорічної премії Urban Awards 2017 житловий квартал бізнес-класу LIFE-Кутузовський отримав свою першу нагороду і був названий прем'єрою року. Крім того, в 2017 році за версією RREF Awards Група компаній «Піонер» стала «Девелопером року». Особлива нагорода: діловий комплекс багатофункціонального центру YE'S в Москві в Митине зайняв другий рядок рейтингу в категорії «Бізнес-центри». Рейтинг технологій екологічного девелопменту та енергоефективності Green Awards об'єднує проекти, чия концепція заснована на використанні енергетично ефективних і екологічно чистих технологій. У конкурсі могли взяти участь об'єкти, що пройшли сертифікацію по одному з професійних стандартів LEED, BREEAM або Green Zoom, а також проекти, які реалізують комплекс заходів щодо підвищення енергоефективності. Діловий центр багатофункціонального комплексу YE'S в Москві був сертифікований за системою BREEAM Final з підсумковою оцінкою «Good».

Ви проводили якісь заходи для мешканців у зв'язку із завершенням будівництва кварталу в Митине?
Будівництво будь ще житлових комплексів завершено в 2017 році?
Які нові об'єкти ви почали будувати в 2017 році?
Ваші комплекси як і раніше здаються з обробкою?
Які об'єкти ви плануєте будувати в 2018 році?
Чи приділяєте ви увагу вулично-дорожньої мережі та великим загальноміським транспортних об'єктах в ваших проектах?
Як йде розвиток мережі апарт-готелів YE'S у «Піонера»?
Які основні фінансові підсумки року для ГК «Піонер»?
Над якими перспективними проектами ви працюєте зараз?
Що змінилося в житті девелоперів та інших гравців галузі?