Реклама
Реклама
Реклама

Що можна зробити за законом в 2019 році, якщо в квартирі зверху шумлять сусіди?

  1. В який час і як довго можна шуміти в будні і у вихідні?
  2. Допустимий рівень шуму для житлових приміщень і як його виміряти?
  3. Як законодавством регламентується питання шуму?
  4. Як можна вирішити проблему?
  5. Звернення в поліцію
  6. Звернення до суду
  7. Що робити якщо чуєте шум вночі?
  8. Як викликати поліцію?
  9. Що нового?
  10. Відео: Що бажати з гучними сусідами?

Проживаючи в багатоквартирних будинках, практично неможливо позбутися від сторонніх шумів Проживаючи в багатоквартирних будинках, практично неможливо позбутися від сторонніх шумів. Конструкційні особливості наших будинків такі, що незалежно від власного бажання стаєш учасником таємне життя своїх сусідів.

Добре якщо проживають в суміжних квартирах люди дотримуються правил поведінки і намагаються не надто турбувати сусідів, ну а якщо поруч оселилися любителі гучних урочистостей і гучної музики ...

Що можна зробити за законом 2019 року, якщо в квартирі зверху постійно шумлять сусіди?

В який час і як довго можна шуміти в будні і у вихідні?

Якщо виходити з найпростіших технічних положень, то шум з сусідніх квартир, як зверху, так і знизу, не повинен порушувати спокій в нічний час, тобто з 23 години вечора і до 7 годин ранку.

Днем сусіди мають право вести себе як завгодно, в тому числі і шуміти, практично на законних підставах, так що робити тут нічого, доведеться змиритися або спробувати домовитися з ними на особистому контакті.

Що стосується законодавчого визначення, то закон від 2015 року передбачає певний часовий період, коли шум, що перевищує 30 децибел, повинен бути припинений: Що стосується законодавчого визначення, то закон від 2015 року передбачає певний часовий період, коли шум, що перевищує 30 децибел, повинен бути припинений:

  • в будні - з 23-ї години вечора до 7-ї години ранку;
  • у вихідні дні та свята - з 11 години вечора до 10 години ранку.

При недотриманні даних норм законодавства РФ передбачені штрафні санкції в розмірі від 500 рублів для 2000 рублів для фізичних осіб.

Посадові особи можуть бути оштрафовані в межах 10 000 - 20 000 рублів, для юридичних осіб передбачається тимчасове призупинення діяльності на строк до 90 діб.

Допустимий рівень шуму для житлових приміщень і як його виміряти?

Рівень шуму можна заміряти спеціальними приладами. У денний час рівень шуму в житловому приміщенні не повинен перевищувати 45 - 55 децибел. У нічний час допустимий рівень шуму варіюється в межах 30 - 45 децибел.

Але звичайна людина навряд чи зможе виміряти шумові перешкоди за допомогою спеціального обладнання Але звичайна людина навряд чи зможе виміряти шумові перешкоди за допомогою спеціального обладнання. Тому простіше зорієнтуватися в вимірах по відношенню до еквівалентним звуків:

  • 40 дБА - звичайна середньостатистична людська мова;
  • менше 40 дБА - шепіт;
  • більше 40 дБА - крик.

При рівні шуму вище 60, наприклад, якщо гучна музика заглушає людську мову, можна вже висловити сусідам своє обурення.

Характеристика «вкрай шумно» відповідає показнику вище 100 дБА, тобто на рівні гучності грому або оркестру.

Як законодавством регламентується питання шуму?

«Правила користування житловими приміщеннями» від 21.01.2006, діють і в даний час, встановлюють, що повинні враховуватися права і законні інтереси всіх громадян, які проживають в житлових приміщеннях.

Ст Ст.23, ч.1 Конституції РФ закріплює право кожної людини на недоторканність приватного життя.

Тобто шум, проникаючий в квартиру ззовні, розглядається саме як порушення права громадянина.

Обмеження за рівнем гучності в приміщеннях житлового призначення закріплюються і санітарно-епідеміологічними вимогами до житлових об'єктів нерухомості.

Так, Постанова №64 від 10.06.2010 головного державного лікаря РФ затвердив «Санітарно-епідеміологічні правила і нормативи» (СанПіН), які визначають допустимий рівень звукового тиску, що проникає в приміщення житлового будинку.

При перевищенні зазначених максимальних рівнів звуку громадянином його дії можуть бути охарактеризовані як адміністративне правопорушення, що передбачає накладення грошового штрафу.

Якщо шум із сусідньої квартири пояснюється поточним ремонтом, то потрібно зазначити, що п роведення ремонтно-будівельних робіт також має деякі обмеження.

Так в будні їх можна проводити з 7 години ранку до 23 години вечора. Якщо ж сусіди роблять ремонт у вихідні та святкові дні, то час гучної діяльності обмежена 11 годинами ранку і 18 годинами вечора.

Незалежно від часу доби і рівня шуму можуть здійснюватися лише аварійно-рятувальні роботи, які є необхідними заходами щодо забезпечення безпеки цивільного населення.

Як можна вирішити проблему?

Якщо сусіди постійно шумлять, в першу чергу, слід спробувати залагодити проблему мирним шляхом Якщо сусіди постійно шумлять, в першу чергу, слід спробувати залагодити проблему мирним шляхом.

Для цього можна зателефонувати в проблемну квартиру або нанести особистий візит і в розмові попросити зменшити рівень шуму, що виходить із їхньої квартири або спільно визначити час, коли шум не принесе особливого занепокоєння.

При відсутності реакції або якщо у відповідь пролунали грубість і хамство, можна пригрозити викликом поліції.

Також бажано з'ясувати чи є галасливі мешканці власниками або квартиронаймачами . В основному скарга власнику квартири допомагає усунути шум, що викликається мешканцями знімних приміщень.

Звернення в поліцію

Якщо мирні бесіди не допомагають, слід звертатися до дільничного або в поліцію. Бажано обійти сусідні квартири, яким шум також приносить незручності, і скласти заяву від усіх мешканців із запевненням їх підписами.

Колективна скарга навряд чи залишиться без відповіді - співробітники поліції обов'язково завдадуть візит порушників загального спокою і проведуть роз'яснювальну бесіду або випишуть штраф Колективна скарга навряд чи залишиться без відповіді - співробітники поліції обов'язково завдадуть візит порушників загального спокою і проведуть роз'яснювальну бесіду або випишуть штраф.

Накладення 3-4 штрафів, а тим більше несплата їх, може стати причиною посилення покарання для правопорушника.

Він може бути поміщений в ізолятор тимчасового утримання на строк до 15 діб. Як правило, такий вплив виявляється вельми позитивним і повторних ексцесів не виникає.

Звернення до суду

Якщо шум не припиняється і після візиту поліції, і навіть накладений штраф або короткочасне ув'язнення не вирішили проблеми, можна подати позовну заяву до судових інстанцій з вимогою покарання хуліганів і відшкодування моральної шкоди.

В цьому випадку не зайвою буде довідка від лікаря, що підтверджує виникнення мігрені або зниження працездатності від постійного шуму.

Але для звернення до суду може знадобитися підтвердження від поліції, що порушення порядку і шум дійсно мали місце бути Але для звернення до суду може знадобитися підтвердження від поліції, що порушення порядку і шум дійсно мали місце бути.

Іноді викликаний поліцейський наряд може послатися на те, що рівень шуму не перевищує максимальну норму, внаслідок чого протокол на порушників складено не буде.

У такому випадку варто звернутися в муніципальне унітарне підприємство житлового господарства, а далі в територіальний Центр державного санепіднагляду.

Представники Центру можуть виїхати на місце і за допомогою спеціального обладнання заміряти рівень шуму. З наявністю акту про перевищення допустимого рівня шуму можна сміливо звертатися до суду і вимагати вирішення проблеми і грошової компенсації.

Ні в якому разі не слід намагатися припинити шум діями того ж характеру. Це не тільки загострить конфлікт і посилить і без того погані взаємини, але так можна і самому стати злісним порушником громадського спокою.

Що робити якщо чуєте шум вночі?

Якщо шум із сусідньої квартири виходить в нічний час і прохання про тишу ігнорується, слід викликати поліцію або дільничного. Чергова частина поліції працює цілодобово і без вихідних, тому відреагувати на виклик вони повинні в будь-який час.

При наявності вагомих доказів можна звернутися в суд При наявності вагомих доказів можна звернутися в суд. Аргументами для судового органу можуть стати:

  • колективну заяву;
  • свідчення сусідів;
  • матеріалу адміністративної справи співробітників поліції;
  • аудіо- та відеозаписи.

Рішенням суду галасливі мешканці будуть покарані накладенням штрафу.

Якщо порушення громадського порядку відбуваються систематично, суд має право прийняти рішення про примусовий виселення мешканців з приміщення , Навіть якщо вони є власниками житла.

Як викликати поліцію?

Якщо все ж довелося викликати поліцейський наряд внаслідок шуму, що виходить із сусідньої квартири, необхідно знати, як правильно викликати поліцію.

В процесі телефонної розмови при виклику слід:

  1. Вказати на те, що була спроба врегулювати проблему мирним шляхом, але успіху вона не принесла.
  2. Відзначити, що поліція викликається з метою складання протоколу щодо правопорушників на підставі Кодексу про адміністративні правопорушення.
  3. Кожен прийнятий дзвінок записується, тому в обов'язковому порядку слід дати зрозуміти черговому, що при відсутності реакції на виклик в найближчі дні дана проблема буде вирішуватися за допомогою службової перевірки після подачі заяви в прокуратуру.

Співробітники поліції повинні приїхати протягом години. У разі їх відсутності і збереженні шуму потрібно повторно дзвонити у відділення.

Не варто вірити відмовок чергового нібито подібними порушеннями повинен займатися дільничний. Це абсолютно не так, поліція зобов'язана реагувати на будь-які порушення громадського порядку. Так при надходженні сигналу наряд поліції повинен виїхати на місце і перевірити ситуацію.

Може трапитися так, що до приїзду поліції шум припиниться Може трапитися так, що до приїзду поліції шум припиниться. У такій ситуації для запобігання звинувачення в неправдивому виклику слід звернутися до інших сусідів, щоб вони підтвердили дійсність шумових перешкод.

Далі поліцейські самі вирішать, яким чином впливати на порушника - просто провести бесіду або скласти протокол.

Боротися з гучними сусідами потрібно і можна і для цього існують абсолютно законні способи.

Єдиний випадок, коли боротися з шумом не має сенсу, це коли порушниками є зовсім маленькі діти.

Немовлята часто плачуть ночами, малюкам неможливо пояснити, чому не можна шуміти вночі. Тому в даному випадку доведеться просто зрозуміти і трохи потерпіти, адже все колись були маленькими.

Що нового?

Верховний Суд РФ розглядаючи в кінці 2018 року одне з відповідних справ, коли порушники спокою громадян в нічний час відбулися усним попередженням, постановив, що вимагатиме покарання для порушників можна навіть в разі відсутності морального і фізичного шкоди.

ВС РФ вирішив, що у випадку з порушенням режиму тиші і спокою, для визнання особи потерпілою, йому не потрібно доводити заподіяння моральної шкоди та моральних страждань.

Досить, щоб сусід просто чув тупіт, гучну музику або звуки ремонту з сусідньої квартири в ті години, коли це заборонено законом. Якщо по відношенню до гучних мешканців органи поліції виносять надто м'які, на думку страждають сусідів, покарання, то вимагати для порушників спокою найжорсткіших санкцій, в першу чергу штрафів.

Причому громадянин, чий спокій був порушений, має право оскаржити рішення про призначення покарання порушникові спокою занадто м'якого, на його думку, покарання. Як правило, рішення про призначення покарання приймає адміністративна комісія, її рішення може бути оскаржене в районному суді.

Відео: Що бажати з гучними сусідами?

У відеосюжеті розповідається, як законними способами можна боротися з сусідами, якщо ті постійно шумлять.

Розповідається, як правильно повідомити про порушення вашого спокою сусідами в поліцію, як при цьому спілкуватися зі співробітниками поліції, які беруть виклик, як вони повинні відреагувати на повідомлення про галасливих сусідів і які санкції можуть бути застосовані до порушників спокою.

В який час і як довго можна шуміти в будні і у вихідні?
Допустимий рівень шуму для житлових приміщень і як його виміряти?
Як законодавством регламентується питання шуму?
Як можна вирішити проблему?
Як викликати поліцію?
Що нового?
Відео: Що бажати з гучними сусідами?
Що можна зробити за законом 2019 року, якщо в квартирі зверху постійно шумлять сусіди?
В який час і як довго можна шуміти в будні і у вихідні?
Допустимий рівень шуму для житлових приміщень і як його виміряти?