Реклама
Реклама
Реклама

Як боротися з колекторами?

Часто банки переуступають право вимоги за проблемними кредитами колекторським компаніям

Часто банки переуступають право вимоги за проблемними кредитами колекторським компаніям. Причому боржника повинні письмово повідомити про перехід права вимоги, пред'явивши доказ (договір про переуступку права вимоги, укладений з банком), інакше він не зобов'язаний нічого платити новому кредитору (ст.516 ЦК України). Природно, в переважній більшості випадків ніхто не повідомляє боржника про перехід права вимоги, а значить, він нічого не винен колекторської компанії. Тобто: якщо колектори не повідомили вас письмово про перехід до них права вимоги вашого боргу, і не пред'явили для ознайомлення відповідний договір з банком, то женіть їх в шию!

Завдання колекторів - змусити боржника платити. При цьому вони не гребують ніякими засобами, виключаючи, хіба що, фізичне насильство.

Відзначимо, що в Україні діяльність колекторських компаній не регулюється ніякими законами. Вони як би поза правовим полем - немає ні заборони, ні дозволу на такий вид діяльності.

Зазвичай колектори діють в 3 етапи. Перший етап полягає в тому, що боржника бомбардують дзвінками, смс та листами з погрозами відібрати квартиру, забрати дітей в детдом¸ звільнити з роботи, посадити в тюрму, і тому подібну маячню, якщо боржник не погасить борг негайно.

Це дуже діє на нерви. Людина, не знайома з законодавством, може навіть впасти в паніку. А саме це і потрібно колекторам - їм потрібно зламати людину психологічно, така їхня задача. Потрібно просто знати: всі ці страшилки - лише струс повітря, ніякої реальної загрози вони не несуть. Ніяких реальних повноважень у колекторів немає і бути не може.

Другий етап - колектори приходять до боржника додому, на роботу, відвідують його родичів, сусідів, друзів, при цьому всім розповідають про те, що людина повинна банку енну суму грошей. У людини псуються стосунки в родині, вдома і на роботі, страждає його репутація.

Часто колектори вдаються до фальсифікації - розсилають боржникам нібито рішення судів про стягнення з них боргу, або позовні заяви. Обчислити підробку навіть неюристу легко: на конверті стоїть зворотну адресу колекторської фірми, а не суду, а на «документах» немає ні підписів, ні синіх штампів або печаток.

Третій етап - звернення до суду - колектори використовують вкрай рідко. До суду зазвичай звертається сам банк, що видав кредит.

А тепер розберемося, як вести себе з колекторами і як їм протистояти.

Перше - пам'ятайте: завдання колекторів - зламати вас, змусити панікувати і боятися. Ось боятися їх точно не варто. Ставтеся до них як до настирливих мух. Знайте, що вони не мають права ні відібрати у вас майно, ні забрати дітей, ні позбавити волі. Ні самі, ні за допомогою міліції або прокуратури, як вони часто загрожують. Стягнути з вас суму боргу можна тільки за рішенням суду або, в деяких випадках, за виконавчим написом нотаріуса (що спірно). На всі їхні погрози або не реагуйте, або рекомендуйте їм звертатися в суд. Чого вони, звичайно, не зроблять. З досвіду наших клієнтів знаємо, що дзвінки, листи і смс триватимуть до півроку. Потім вас або залишать в спокої, або перейдуть до другого етапу - особистого контакту з боржником.

Якщо у вас є технічна можливість - фіксуйте дзвінки на автовідповідач (при цьому на початку розмови попереджайте дзвонить, що розмова записується, інакше цей запис не матиме силу доказу), зберігайте смс і листи з погрозами. З'ясуйте, яка саме колекторська компанія вам дзвонить і пише, її точна назва і юридична адреса. Останній часто можна дізнатися в Інтернеті, знаючи назву компанії. Якщо є можливість, дізнайтеся ПІБ та посада співробітника, який вас турбує.

Якщо дії колекторів стали відверто хуліганськими, якщо вони відкрито вам загрожують, турбують дзвінками після 22.00, розголошують інформацію про вас і ваш борг сусідам, знайомим і колегам, поширюють наклепницьку вас інформацію - ви можете звернутися в міліцію із заявою з вимогою відкрити кримінальне провадження проти працівників даної колекторської фірми.

При цьому посилайтеся на ст.182 Кримінального Кодексу України «Порушення недоторканності приватного життя», і ст.355 КК «Примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов'язань».

Пам'ятайте, що ваш борг банку - це проблема тільки ваша і банку, і передача колекторами інформації про вас і ваш борг третім особам незаконна, якщо інше не передбачено кредитним договором.

Якщо ви зібрали докази: листи, записи дзвінків, смс від колекторів, копії зареєстрованих звернень в міліцію і прокуратуру - можна звернутися до суду з позовом про стягнення з колекторської компанії морального збитку. Попередньо варто написати на адресу компанії лист з вимогою припинити незаконну діяльність щодо вас і дати вам письмову відповідь протягом 15 днів. Лист потрібно надіслати рекомендованим листом з повідомленням і описом.

Звичайно, ніякої відповіді ви не отримаєте. Можна також відвідати чергову порцію погроз. Їх теж зафіксуйте.

Наступний етап - складання і подача в суд позову про стягнення моральної шкоди. Можете написати його самі з посиланням на норми закону і приклавши необхідні докази, але краще все-таки довірити це адвокату. Навіть мінімальна сума стягнутого моральної шкоди буде більше, ніж гонорар адвоката за складання позову.

А реальні переговори з приводу вашого боргу - наприклад, про розстрочення платежу, і т.д. - ведіть тільки з самим банком, а не з колекторами.

12.07.2013г.