Реклама
Реклама
Реклама

«Борисов» дає «згоду» на подвійний захист

Є думка, що участь в угоді купівлі-продажу страховика абсолютно зайве

Є думка, що участь в угоді купівлі-продажу страховика абсолютно зайве.

Навіщо викидати гроші на вітер? Ну, це коли як. Давайте розберемося.

За статистикою, щорічно на вторинному ринку житла реєструється понад 100 тис. Угод. З них, за різними оцінками, розриваються від 5%. Це означає, що кожен рік до 5000 угод з купівлі-продажу нерухомості розривається внаслідок різних причин цивільно-правового характеру. Тим часом, так зване титульне страхування загальновизнано одним з найефективніших механізмів захисту добросовісного набувача від фінансових втрат, пов'язаних з можливими претензіями третіх осіб, дій шахраїв, порушення прав спадкоємців при попередніх угодах і іншого. При настанні страхового випадку - визнання судом недійсності правочину - покупцеві виплачується компенсація в розмірі ринкової вартості квартири на момент укладення договору.

«У сучасних умовах ринку нерухомості страхування права власності особливо актуально, - коментує ріелтор зі стажем Борис Борисов, - Останнім часом на ринку вторинної нерухомості почала зростати число пропозицій до продажу, проте серед них висока частка об'єктів сумнівною« чистоти ». У зв'язку з цим клієнти зацікавлені в титульному страхуванні. Постійне ж партнерство з надійною страховою компанією значно знижує ризики при придбанні ».

Однак, перш за все, запитаємо себе: а чи потрібен страховик взагалі при купівлі квартири? Багато покупців щиро вважають, що не потрібен, оскільки вони довіряють ріелтору і на ріелтора вся надія, а сам він - гарантія всьому. Ріелтор в процесі підготовки угоди формує пакет необхідних документів, перевірених на справжність і чистоту, і приносить цей пакет страховика. І ось цей єдиний пакет страховика оцінити набагато складніше, ніж би він це робив по частинах, на кожному етапі операції. У той же час ріелтори нерідко беруть на себе різні гарантійні зобов'язання, які зовні можуть нагадувати зобов'язання страховика. Однак це не так.

У чому ж різниця між страховим полісом і гарантійним зобов'язанням агентства нерухомості, чи потрібні ці зобов'язання взагалі і чи є сенс в «подвійний захист» угоди? А давайте запитаємо себе, чому раптом клієнт почав вірити гарантійними зобов'язаннями ріелторів? Та тому, що на початку 90-х, коли часто-густо «кидали», багато нормальні (тобто порядні) ріелтори стали гарантувати своїм клієнтам безпеку угоди. Однак через кілька років з'ясувалося, що ніяка ділова порядність, ні професійний досвід, ні репутація від помилок не вберігають. Стало бути, треба страхувати?

Що робити клієнту, якщо його мучать сумніви? Перш за все, йому необхідно з'ясувати, за якої умови агентство йому заплатить, якщо воно щось йому гарантує. Єдине в таких випадках зобов'язання ріелтора, яке можна сприймати серйозно - це зобов'язання виплатити відшкодування при будь-якому визнання угоди нікчемною по суду. Для ріелтора з грошима це зробити нескладно, якщо угода розірвана. Тобто, йому доведеться віддати в якості компенсації свої 5% комісійних, але зібраних з 15-20 аналогічних угод. Це - для того, щоб виплатити повну вартість квартири. Плюс зарплата персоналу, податки і накладні витрати. Невигідно це ріелтору. Ох, як невигідно. Страховик же в аналогічному випадку за законом одержує податкове послаблення на суму компенсації, в той час як ріелтор платить з чистого прибутку. Ось вам і справжня ціна гарантій, які дає ріелтор.

Тепер ще раз про страхування. Саме титульне страхування в більшості країн гарантує права власності на нерухомість з тієї простої причини, що при всьому бажанні ріелтор не зможе відтворити справжню історію нерухомості, що продається - так званого титулу. В цьому винна і плутанина з правами на об'єкти і земельні ділянки, і незакінченість приватизації житлового фонду та, що не менш важливо, реальна можливість пред'явити судові претензії за допомогою одного з зареєстрованих об'єктів.

Звичайно, будь-яка страховка коштує грошей, оскільки вона є товаром. Але на відміну від ріелтора страховик сплачує завжди. Хоча завжди прагнути обговорити до дрібниць всі моменти, коли він може не платити.

Сергій Коротков

P. S. Агентство нерухомості «Борисов» : М Обнінськ, вул. Гур'янова, 21, офіс 117 Б, тел. (48439) 44-1-88

офіційний партнер страхова компанія «Згода»: м Обнінськ, вул. Курчатова, 47, офіс 108, тел. (48439) 55-6-88

Навіщо викидати гроші на вітер?
Однак, перш за все, запитаємо себе: а чи потрібен страховик взагалі при купівлі квартири?
У чому ж різниця між страховим полісом і гарантійним зобов'язанням агентства нерухомості, чи потрібні ці зобов'язання взагалі і чи є сенс в «подвійний захист» угоди?
А давайте запитаємо себе, чому раптом клієнт почав вірити гарантійними зобов'язаннями ріелторів?
Стало бути, треба страхувати?
Що робити клієнту, якщо його мучать сумніви?