Реклама
Реклама
Реклама

Які схеми використовував Березовський, щоб розбагатіти в 90-е

  1. зазначений комсомолом
  2. Фарца під покривалом
  3. йому світить
  4. У комуналці і на «мерсі»
  5. Імідж - понад усе!

Він став олігархом, але не був бізнесменом.

Борис Березовський - безсумнівно, найяскравіша і трагічна постать серед російського олігархату 1990-х. Він почав заробляти солідні гроші тільки на п'ятому десятку - і в якийсь момент переоцінив свої можливості. Людини, який вважав, що призначає президентів Росії, прибрали з дороги молодші і куди більш реалістичні конкуренти ...

зазначений комсомолом

Зараз великі російські чиновники - через один кандидати і доктора наук, хоча всі знають, чого вартий їх «наукова діяльність». Борис Березовський був справжнім вченим і справжнім професором. У 1978 році в якості старшого наукового співробітника Інституту проблем управління він удостоївся престижної премії Ленінського Комсомолу - «за цикл робіт з розробки та застосування моделей багатокритеріальної оптимізації для вирішення задач формування і вибору варіантів складних систем». П'ять років по тому він захистив докторську дисертацію «Розробка теоретичних основ алгоритмізації ухвалення передпроектних рішень та їх застосування» - фахівці кажуть, що це добротний працю.

П'ять років по тому він захистив докторську дисертацію «Розробка теоретичних основ алгоритмізації ухвалення передпроектних рішень та їх застосування» - фахівці кажуть, що це добротний працю

Молодший науковий співробітник НДІ проблем управління АН СРСР Борис Березовський, 1981 рік

Фарца під покривалом

Складно сказати, коли саме Березовський почав заробляти великі (за радянськими мірками) гроші. У 1981 році, вже будучи відомим вченим, 35-річний Березовський потрапив в махачкалінський «мавпятник» за вельми прозаїчну спекуляцію - член КПРС намагався продати на ринку постільна білизна (історія зберегла навіть число - 27 комплектів) і сирійські покривала. Ніяких наслідків ця історія не мала - справу зам'яли, навіть не повідомивши за місцем роботи «бізнесмена» про таланти співробітника. Березовський «домовився» - цим талантом він володів з дитинства.

Як бачимо, ще в 35 років, «посередині подорожі земної», Борис Абрамович промишляв дрібної фарци - для порівняння, його учень і до певної міри наступник Роман Абрамович в тому ж віці мав активи на суму не менше 14 мільярдів доларів (в п'ять разів більше , ніж у Березовського на піку кар'єри).

У другій половині 1980-х Березовський організував ще один «бізнес» - не краще Махачкалінська. Друг юності олігарха, бізнесмен Леонід Богуславський, розповів про те, як на пару з Борисом вони купили у поета Андрія Вознесенського автомобіль - жігулік- «трійку» цегляного кольору. Їздили по черзі - тиждень один, тиждень інший. Правда, показники лічильника шляху поступово почали бентежити Богуславського: якщо сам він за тиждень накочувався кілометрів 400, то його партнер - 2000, а то і більше. Значно пізніше Богуславський здогадався, що Борис Абрамович, доктор наук, професор, автор монографій просто «бомбив» на їх загальної машині.

Читайте також: Олігархи 90-х. Як насправді «піднявся» Абрамович >>

Борис Березовський на радах директорів «ЛогоВАЗа». Фото: kp.ru

йому світить

Сам Березовський початком свого підйому вважає нехитру корупційну схему, дуже схожу на ті, які активно використовуються зараз. Відчувши вітер змін, Березовський закрив створену ним лабораторію в Інституті проблем управління і організував спільне підприємство з іноземцями. Далі справа була так:

«Ми розробили програмний продукт для оцінки якості різних проектів і пролобіювали за радянських часів через ДКНТ (держкомітет по науці і техніці) обов'язкове придбання цього програмного продукту всіма проектними інститутами Радянського Союзу. Познайомилися з чиновниками, добре поговорили і пролобіювали це. А це мільйони рублів, тих рублів ».

З тих пір нічого не змінилося: якщо якась продукція, якісь послуги раптово стають обов'язковими для підприємств, копни - і з'ясується, що хтось «добре поговорив» з чиновниками.

Березовському ця розмова приніс щастя:

«Я засинаю людиною, який купує в розстрочку люстру через касу взаємодопомоги в Інституті проблем управління за триста рублів, а прокидаюся - і я можу вже купити сто автомобілів, тисячу костюмів, можу поїхати в будь-яку країну світу».

Зауважимо все ж, що бідні люди в СРСР люстри по 300 рублів не купували - навіть в 1988-89 році це суттєво перевищувало середню місячну зарплату по країні.

Читайте також: Олігархи 90-х. Як створювалася імперія Володимира Потаніна >>

Як створювалася імперія Володимира Потаніна >>

Борис Березовський і Михайло Ходорковський. Фото: kp.ru

У комуналці і на «мерсі»

Розбагатівши, Березовський остаточно залишив свою вірну дружину Ніну Короткову та пішов до коханки Галині Бешаровой. Він оригінально використовував своє раптове багатство: в 1991 році жив з Галиною і дитиною в 10-метровій кімнаті, але їздив на тільки що з'явилося 600-м «Мерседесі».

Він оригінально використовував своє раптове багатство: в 1991 році жив з Галиною і дитиною в 10-метровій кімнаті, але їздив на тільки що з'явилося 600-м «Мерседесі»

Заступник секретаря Ради безпеки РФ Борис Березовський, 1996 г. Фото: kp.ru

Імідж - понад усе!

Березовський, безумовно, був самим наївним, щедрим, довірливим і непрактичним серед російських олігархів. Його партнери згадують про те, що в бізнесі він не розбирався взагалі: для нього це було «купити за копійки» або «віджати», а потім «продати втридорога», більш складні схеми його не цікавили: довго! У даному разі Березовський взагалі не був бізнесменом: з середини 1990-х все його справи вів вірний Бадрі Патаркацишвілі, перший час разом з невірним Романом Абрамовичем.

Власне, саме раптова смерть «держателя загальної скарбниці» Бадрі на початку 2008 року розорила Березовського: всі гроші, які екс-олігарх вважав своїми, поділили між собою родичі Патаркацишвілі.

Але це буде ще нескоро: поки що у нас 1991 рік, вдало проданий програмний продукт, дилерська компанія «ЛогоВАЗ» (купити машини в збиток для заводу, продати з прибутком для себе) і неймовірно світле майбутнє ...

Але це буде ще нескоро: поки що у нас 1991 рік, вдало проданий програмний продукт, дилерська компанія «ЛогоВАЗ» (купити машини в збиток для заводу, продати з прибутком для себе) і неймовірно світле майбутнє

Борис Березовський у 2012 році