Реклама
Реклама
Реклама

Мінуси життя в Болгарії - комунальні послуги

У наших попередніх статтях ми вже розглянули такі мінуси як безробіття в Болгарії і ціни на паливо . Зараз же ми більш детально розберемо, наскільки високі ціни на комунальні послуги в Болгарії заважають там жити?

Як і в Україні, тут основна плата за комуналку складається з водопостачання, опалення та електрики. Крім цього, якщо ви плануєте купити нерухомість в Болгарії в житловому комплексі, окремо нараховується плата за утримання нерухомості. Як і в Україні, тут основна плата за комуналку складається з водопостачання, опалення та електрики

За болгарським законам, набуваючи собі житло, Ви так само стаєте співвласником загальних частин будівлі (територія навколо будівлі, загальні коридори та ін).

Як правило, забудовник призначає тут керуючу компанію, в обов'язки якої входить прибирання території, охорона, ремонт, обслуговування басейнів, догляд за рослинами, прибирання пляжів ...

Варто відзначити, що вартість так само варіюється в залежності від місця проживання. У Софії тарифи найвищі, напевно, це обумовлено тим, що це все ж столиця. Трохи менше платежі за комунальні в Варні, і ще нижче - в Бургасі.

Розберемо окремо ціни на кожну з комунальних послуг. Розберемо окремо ціни на кожну з комунальних послуг

Ціни на електроенергію в Болгарії поділяють на два тарифи - денний і нічний. На сьогоднішній день ціна денного тарифу 0,18 левів (0,1 євро) за 1 кВт / год (болгарська валюта), а нічний дешевше майже в два рази - 0,1 левів (0,05 євро).

Тому в Болгарії вигідніше запускати прання і включати бойлер вночі. Середня ціна в місяць за двокімнатну квартиру, якщо використовувати бойлер, обходиться десь близько 50-70 левів (25-35 євро). Тому в Болгарії вигідніше запускати прання і включати бойлер вночі

Для порівняння, ціни на електроенергію в Україні не діляться на денні та нічні, а поділяються на категорії, в залежності від обсягу використаного за місяць.

На сьогоднішній день тарифи на електроенергію в Україні такі: якщо використовувати до 100 кВт / год на місяць, населення платить за 0,46 коп. (0,018 євро) за 1 кВт / год, від 100 до 600 кВт / год - за 78,9 коп., (0,03 євро) а якщо понад 600 кВт / год, то вартість для таких користувачів доходить до 1,47 грн . (0,06 євро)

Середня вартість в місяць при користуванні побутової техніки виходить близько 200-300 грн (8-12 євро).

Болгарія

Ціни на воду в Болгарії.

На сьогоднішній день вартість водопостачання варіюється в межах 2-2,5 євро за кубометр. У кожній квартирі обов'язково встановлений лічильник і платити потрібно відповідно цих даних.

Середня оплата за водопостачання в місяць виходить близько 10-20 левів (5-10 євро). В Україні ціна на воду трохи нижче - 8-10 грн / кубометр. Оплата аналогічного обсягу холодної води обійдеться в 50-100 грн (2-4 євро). Середня оплата за водопостачання в місяць виходить близько 10-20 левів (5-10 євро)

Опалення в Болгарії є декількох видів - поставляється теплоелектростанцією (ТЕЦ) або ж локальне опалення. Як правило, локальне має на увазі під собою котел або електрообігрівачі.

Таке опалення виходить дешевше, ніж ТЕЦ. Ціни на центральне опалення від 100 левів (50 е вро) за 1 Гкал. В Україні на сьогоднішній день аналогічні показники - 657 грн. (27 євро) за 1 Гкал або 16,14 за м. Кв. за відсутності лічильників (тобто за 100 кв. м. 1614 грн або 65 євро).

Що ж стосується так званої квартплати за утримання комплексів, ціни скрізь різні і варіюються від 1 євро до 15 євро за м. Кв, тому вартість обійдеться в залежності від розміру Вашої нерухомості в Болгарії і складе від 50 євро в місяць. Що ж стосується так званої квартплати за утримання комплексів, ціни скрізь різні і варіюються від 1 євро до 15 євро за м

Разом, вартість комунальних послуг в Болгарії без опалення буде від 30 євро за воду і світло плюс квартплата (як ми писали вище ці цифри індивідуальні).

У зимові ж місяці до цієї суми додасться ще цифра від 50 євро, що складе більше 80 євро. Проаналізувавши і порівнявши ціни на комунальні послуги в Україні і в Болгарії, ми бачимо, що вони дійсно відрізняються і в Болгарії ціна вище.

У Болгарії в зимові місяці середня плата за комунальні становить від 80 євро, в Україні - близько 40-50 євро (ці цифри без урахування квартплати. Але є кілька значних "але". По-перше, як ми обговорювали в попередніх статтях - різниця доходів українців і болгар (зарплата в Болгарії вище в 3 рази).

Зниження цін на опалення і гарячу воду в другому кварталі 2015 року, Болгарія

По-друге - саме зараз Ви будете здивовані - тарифи на комунальні послуги в Болгарії дуже часто ... опускають. Так, Ви не помилилися, не піднімають, а знижують.

Наприклад, в липні цього року тарифи на опалення були знижені на 6-14% в різних регіонах Болгарії. Комісія з регулювання енергетики Болгарії (Кевр) постійно стежить за цінами і робить все, щоб залишити їх на належному рівні.

Тому, якщо Ви плануєте покупку житла в Болгарії, то, звичайно, варто навчиться витрачати економніше воду і електрику, але в цілому тарифи на комунальні послуги тут є одними з найнижчих в Європі.

Що ж стосується порівняння з українськими цінами - на жаль, всім відомо, що ціни на "комуналку" у нас безперервно ростуть і зовсім скоро, ймовірно, переженуть болгарські.

Хочете побачити якість життя і перспективи заробітку в Болгарії НА ВЛАСНІ ОЧІ - ми надаємо регулярні 3-5-ти денні оглядові бізнес-тури, вартість такого не перевищує 250 євро на людину!

Детальніше про подібні турах тут . Приєднуйтесь. Про інші мінуси життя в Болгарії читайте в нашій рубриці . так само ми є на Facebook 🙂