Реклама
Реклама
Реклама

Замість пам'ятника - висотка: як знищують Київ

Жителі столиці можуть спостерігати як багато історичних будівель в центрі Києва планомірно знищуються. Цинізм ситуації полягає в тому, що до руйнування історії та культури активно прикладають руку ті, хто хоче заробити на цьому гроші.

На минулих вихідних в серці Києва, на вул. Богдана Хмельницького, 12-14, загорівся відселений будинок , Що є до того ж пам'ятником архітектури. Пожежа охопила два верхніх поверхи і дах. Якби рятувальники не встигли вчасно загасити вогонь, від будівлі залишилися б одні руїни.

Якби рятувальники не встигли вчасно загасити вогонь, від будівлі залишилися б одні руїни

Будівля на вул. Б.Хмельницького 12-14

Деякі активісти пізніше заявили, що будинок підпалили, щоб на його місці звести бізнес-центр. На доказ правозахисники виклали в мережу проект багатоповерхової будівлі.

На місці будівлі хочуть побудувати висотку

Facebook Олени Терещенко

зацікавленою особою активісти називають дружину екс-міністра в уряді Януковича.

Детальніше про скандальну ситуацію, а також як в Києві руйнують історичні будівлі - в матеріалі "Обозревателя".

кривавий будинок

Недавній пожежа - не перша скандальна ситуація з будинком на вул. Богдана Хмельницького. У лютому 2016 року в цій будівлі під час ремонтних робіт обрушилися перекриття, в результаті чого загинули дві людини і ще кілька отримали травми.

Будинок на вул. Б. Хмельницького

Хмельницького

Будинок на вул. Б. Хмельницького

Пізніше з'ясувалося, що роботи велися без відповідного дозволу держслужб . У підсумку відповідальним визнали 51-річного начальника бригади, яка займалася вивезенням сміття. Однак пройшло майже два роки, а винний не поніс відповідальності, оскільки суди тривають.

Люди, найняли бригаду, відповідальності також не понесли. При цьому один з тих, що вижили робочих Андрій Костина заявив журналістам, що бригада отримала завдання на тотальний демонтаж внутрішньої частини будинку.

"Насправді нам замовили розібрати всю будівлю зсередини . По-тихому демонтувати внутрішні несучі стіни і перекриття; зверху вниз спустошити його і залишити тільки зовнішні стіни. Будинок не хотіли зносити, інакше б нас взагалі не наймали, а зробили все швидко і голосно ", - розповів робітник.

Чи можливо, що після невдалої спроби зруйнувати будинок в 2016-м, ті, хто зацікавлений в реалізації даного проекту, повторили спробу з підпалом кілька днів тому? За словами директора аналітичного центру "Інститут міста" Олександра Сергієнка, пожежі подібні до того, який стався в будинку на Б. Хмельницького, в Києві відбуваються регулярно.

"У центрі столиці багато старовинних будівель віддані в оренду або передані в приватну власність. Але орендарі чи власники намір їх доводять до аварійного стану, щоб потім на їх місці побудувати об'єкт більшої площі та поверховості", - розповів він.

Як це робиться? За словами Сергієнка, будинок не охороняють, чи не консервують і в підсумку туди обов'язково залізуть бомжі, які влаштують пожежу. Також пожежа нерідко влаштовує нечистий на руку власник. Втім, експерт зазначив, що довести підпал дуже складно.

На думку спадає ще один гучний скандал, що стався в червні минулого року в декількох сотнях метрів від будинку на вулиці Хмельницького за адресою Хрещатик, 40/1. Тоді спалахнуло будівля колишнього центрального гастроному.

У ЗМІ повідомили, що будинок належить зятю екс-мера столиці Леоніда Черновецького В'ячеслава Супруненка. Повідомлялося, що останній нібито був зацікавлений в вигорянні будинку, щоб на його місці побудувати 12-поверховий бізнес-центр.

Обурені кияни написали петицію з вимогою повернути будинок у комунальну власність , Яку також підтримали депутати Верховної Ради. Однак через кілька днів петиція чомусь була видалена.

Сліди ведуть до дружини екс-міністра

Хто має відношення до будинку на вул. Б. Хмельницького, 12-14? Згідно з Реєстром прав власності на нерухоме майно, іпотекодержателем нежитлових приміщень є керівник ТОВ "Геомедсервіс" Бойко Ірина Миколаївна, яка є дружиною екс-міністра екології Віктора Бойка.

Іпотекодержателем є Ірина Бойко

Іпотекодержателем є Ірина Бойко

Іпотекодержателем є Ірина Бойко

Іпотекодержателем є Ірина Бойко

Facebook Олени Терещенко

Про те, що власникам плювати на долю будівлі, каже відсутність діалогу з представниками влади після НП в 2016 р

"Ми їх неодноразово запрошували на засідання власників / керівників, але вони не приходили", - розповів "Обозревателю" секретар комісії Київради з культури Олександр Поживанов.

Безуспішні спроби відбити будинок

У столичній прокуратурі вважають, що будинок на Б. Хмельницького передали приватникам незаконно. У 2013 році заступник прокурора Києва намагався в судах домогтися повернення місту будівлі в комунальну власність , Про що йдеться в Єдиному державному реєстрі судових рішень. Прокуратура вимагала:

- визнати недійсним розпорядження КМДА від 2004 року про залучення інвестора;

- визнати недійсним рішення Шевченківської райради від 2008 року "Про надання згоди на передачу ТОВ" Геоінвест "господарського відання житлового будинку (ця фірма повинна була вирішити питання відселення трьох сімей, які за станом на 2004 рік ще проживали в ньому);

- визнати недійсним договір про інвестування будинку, підписаний в 2003 році між Шевченківською РДА та ТОВ "Геоінвест".

Втім, Господарський суд Києва не задовольнив позов прокуратури через закінчення строку позовної давності.

Як зберегти старий Київ?

На думку Олександра Сергієнка, потрібно прийняти ряд законодавчих актів, відповідно до яких міська влада могла б розривати договори в позасудовому порядку за порушення умов оренди.

"Чому я акцентую увагу на позасудовому розірвання договору? Тому що в судовому порядку суперечки можуть тягнутися роками і безрезультатно", - розповів Сергієнко. При цьому він зазначив, що законодавцям необхідно буде виключити можливості для самоуправства.

Сергієнко навів приклад з будинком-монстром на Нижньому Валу і як заступник мера намагався в судах домогтися знесення зайвих поверхів і "ходив в суди як на роботу". Але результатів це не дало.

Відзначимо, що в країнах Західної Європи підприємці вважають ознакою високого статусу орендувати приміщення в старовинних будівлях. Через це в ряді європейських країн історичні будівлі мають упорядкований вигляд. У Києві, як видно, в пріоритеті торгові і бізнес-центру над пам'ятниками. Але якщо все зруйнувати, що ж залишиться нащадкам?

Ми в Telegram ! Підписуйся! Читай тільки краще!

Чи можливо, що після невдалої спроби зруйнувати будинок в 2016-м, ті, хто зацікавлений в реалізації даного проекту, повторили спробу з підпалом кілька днів тому?
Як це робиться?
Хмельницького, 12-14?
Як зберегти старий Київ?
Чому я акцентую увагу на позасудовому розірвання договору?
Але якщо все зруйнувати, що ж залишиться нащадкам?