Реклама
Реклама
Реклама

Для отримання пільг бійцеві АТО потрібно домагатися статусу учасника бойових дій

ЗАПИТУВАЛИ - ВІДПОВІДАЄМО

Шановна редакціє! Рік тому мій чоловік був мобілізований до лав ЗС України та кілька місяців ніс службу в районі АТО, жив під артобстрілами, брав участь в боєзіткнення з терористами. Найближчим часом він повинен бути демобілізований і повернеться додому. У зв'язку з частими історіями про складнощі, з якими стикаються ветерани бойових дій, які намагаються підтвердити свій статус, поясніть, будь ласка - як на ділі отримати належні пільги?
Анастасія Деревчук, Полтава

Багато хто помилково вважає, що сам статус учасника (бійця) АТО передбачає отримання пільг, виплат і т. Д. Через жорна війни пройшли тисячі, а ось отримати пільги в зв'язку з бойовими заслугами змогли одиниці.

Юридично ж такого статусу, як боєць АТО, що дає право на будь-які пільги, взагалі не існує. Необхідно отримати статус учасника бойових дій або інваліда війни, що передбачає широкий спектр пільг згідно давно чинного Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

20 серпня 2014 р Кабінетом Міністрів було прийнято постанову №413, якою затверджено порядок присвоєння статусу учасника бойових дій особам, які захищали територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в АТО, забезпеченні її проведення.

Міністерством соціальної політики, Держслужбою у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції було створено Єдиний державний реєстр учасників АТО.

Отже, відповідно до постанови КМУ № 413 статус учасника бойових дій надається:

1) військовослужбовцям (резервістам, військовозобов'язаним) і співробітникам Збройних Сил, Національної гвардії, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Державної прикордонної служби, Держспецтрансслужби, особам рядового і начальницького складу, військовослужбовцям, співробітникам МВС, Управління державної охорони, Держспецзв'язку, ГСЧС, ДПтС, військових формувань, які захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в райо ах АТО;

2) співробітникам підприємств, установ і організацій, було притягнено і брали безпосередню участь в антитерористичній операції в районах її проведення.

Райони та терміни проведення АТО визначаються Антитерористичним центром при СБУ.

Підставою для присвоєння статусу учасника бойових дій є:

  • для осіб, зазначених у пункті 1 (для військовослужбовців, резервістів, військовозобов'язаних), - документи про безпосереднє залучення до виконання завдань антитерористичної операції в районах її проведення, напрямку (прибуття) у відрядження в райони АТО, їх перебування в таких районах з метою виконання завдань щодо захисту незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України шляхом безпосередньої участі в АТО, забезпечення її проведення (витяги з наказів, директив, розпоряджень, посвідчень про відрядження, журналів боїв их дій, бойових донесень, дислокацій, книг нарядів, графіків несення служби, звітів, зведень, донесень, матеріалів спеціальних (службових) розслідувань за фактами отримання поранень);
  • для осіб, зазначених у пункті 2 (для співробітників підприємств і ін.), - документи про безпосереднє залучення до виконання завдань антитерористичної операції в районах її проведення або напрямку (прибуття) у відрядження для безпосередньої участі в АТО в районах її проведення (витяги з наказів , розпоряджень, посвідчень про відрядження, книг нарядів, матеріалів спеціальних (службових) розслідувань за фактами отримання поранень), а також документи, які були підставою для прийняття керівниками підприємств, установ, організацій рішення про направлення осіб в таке відрядження.

Рішення про присвоєння статусу учасника бойових дій приймається міжвідомчою комісією з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій (далі - міжвідомча комісія), яка створюється Державною службою у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції.

Для надання статусу учасника бойових дій особам, зазначеним в п. 1 (військовим і ін.), Командири (начальники) військових частин (органів, підрозділів) або інші керівники установ, закладів в місячний термін після завершення особами виконання завдань антитерористичної операції в районах її проведення зобов'язані подати на розгляд комісій, створених в міністерствах, інших центральних органах виконавчої влади або інших державних органах (далі - комісія), в підпорядкуванні яких знаходилися військові частини (органи, одразделенія), установи і заклади, в чиєму складі проходили службу або працювали особи, довідки за формою згідно з додатком 1 та документи, що є підставою для присвоєння особам статусу учасника бойових дій.

Для надання статусу учасника бойових дій особам, зазначеним у пункті 2 (співробітникам і ін.), Керівники підприємств, установ, організацій у місячний термін після завершення особами виконання завдань АТО в районах її проведення зобов'язані подати на розгляд міжвідомчої комісії довідки за формою згідно з додатком 2 і документи, що є підставою для присвоєння особам статусу учасника бойових дій.

У разі неподання командиром (начальником) військової частини (органу, підрозділу) або іншим керівником установи, закладу в комісію або керівником підприємства, установи, організації в міжвідомчу комісію документів, необхідних для отримання статусу учасника бойових дій особа може самостійно звернутися в такі комісії.

Адреса відповідної комісії за місцем свого проживання громадянин може дізнатися в місцевій держадміністрації або селищній, сільській раді.

Посвідчення учасника бойових дій і нагрудний знак особам, яким надано статус учасника бойових дій, видаються органами Міноборони, МВС, СБУ, Служби зовнішньої розвідки та ін., А також органами соціального захисту населення за місцем їх реєстрації.

Наводимо зразки довідок, які подаються в міжвідомчу комісію для отримання статусу учасника бойових дій.

Шановні читачі, PDF-версію статті можна скачати тут ...

У зв'язку з частими історіями про складнощі, з якими стикаються ветерани бойових дій, які намагаються підтвердити свій статус, поясніть, будь ласка - як на ділі отримати належні пільги?