Реклама
Реклама
Реклама

Живильне середовище для корупції

  1. Короткий зміст попередніх серій
  2. Наші п'ять копійок

Коли ми взялися гортати "Репортер-ПН" для вчорашнього матеріалу про Шумілкове , То з подивом виявили цікавий текст, швидше за все, залишився непомічений масовим читачем. Він був випущений «в ефір» чомусь 3-го січня, коли ніжегородцев в інтернеті найменше хвилювали питання політичного порядку, а більше - «як зробити, щоб голова не боліла» і «термін придатності олів'є».

Втім, останній запит міг і навести допитливих людей куди треба. Хлопці з "Репортера" розкрили тему, яку «Дзеркало» саме розробляло і планувало виставити на початку місяця - про міцних бізнес-зав'язках міських депутатів на поживних фронтах. І зіпсовані продукти там теж фігурували, до речі. Що найнеприємніше, йшли вони в дитсадки і школи.

Вітання колегам - випередили нас. Однак "Дзеркалу" є що додати - звичайно, про політику і корупцію, як завжди.

Короткий зміст попередніх серій

«Репортери» непогано попрацювали. Радимо для ознайомлення прочитати їх текст повністю, але основні думки виводилися такі:

- Компанії ЕЦМЗ (контролює Єлизавета Солонченко) і ТД «Народний» (контролює Василь Пушкін) фактично поділили весь ринок поставок дитячого харчування в школи і дитсадки міста. Справа ця вельми грошове, особливо для ЕЦМЗ: мільярди рублів обороту, контракти на десятки і сотні мільйонів.

- Однак дані по прибутках, як то кажуть, «не б'ються». Комерсант пише про величезний обороті ЕЦМЗ (близько 2 мільярдів рублів) і дріб'язкової прибутку, щось на зразок 3,5 мільйона. При цьому тільки просте додавання сум замовлень ЕЦМЗ за минулий рік дає фактично 3 мільярди. Мільярд рублів кудись подівся. Порахувати, що відбувається у «Народного», взагалі не представляється можливим.

- При цьому компанії користуються своїм становищем «ми тут одні на ринку і конкурентів нам не треба» абсолютно безсоромно. Згідно із законом, на організацію харчування повинен бути проведений конкурс, і муніципальний контракт укладають з його переможцем.

Згідно із законом, на організацію харчування повинен бути проведений конкурс, і муніципальний контракт укладають з його переможцем

Постанова Гордуми ще 2007 року, з редакцією 2016 року. Чинне, обов'язкове до виконання.

Однак ніяких конкурсів, зрозуміло, не проводилося - ось ще балуватися!

Більш того, ВСІ договори з «поживними компаніями» підневільні школи і садки укладають на вкрай невигідних для себе умовах, зобов'язуючись безоплатно надавати їм приміщення, електрику, воду, сервіровку столів та інші послуги, включаючи ремонт (!).

Наші п'ять копійок

Насправді, справа масштабніше, аніж уявляється «Репортеру». І воно може обернутися серйозними неприємностями для всіх учасників вже в найближчий час.

По-перше, ситуація з залученням міських депутатів у «бізнес на дитяче харчування» не обмежується одними Солонченко і Пушкіним.

Всім нам добре відомий (і нині перебуває під арештом) любитель модних костюмів, улюбленець бабусь і відкривач ринків в Криму Олександр Бочкарьов мав тут також свій гешефт. Наприклад, в ЕЦМЗ поставило продукції майже на 130 мільйонів рублів ТОВ «Компанія Хлібна Хата», де засновником є та ж сама Ніна Іванівна Бочкарьова (мати нашого дорогого депутата), що і у всіх інших бочкаревскіх бізнесів, включаючи САЮС і «Ринок« Народний » .

По-друге, ситуація з таким наївно-протизаконним висновком муніципальних контрактів вже привернула увагу наглядових органів в області. Буквально на днях Слідчий комітет порушив кримінальну справу в Балахне за фактом "зловживання посадовими повноваженнями" директорів декількох шкіл, котрі укладали з організатором громадського харчування ІП Штейнман договори ... на точно таких же умовах , На яких вони укладені ЕЦМЗ і ТД «Народний» з школами Нижнього Новгорода! З тим самим "безоплатним" наданням всього і вся.

В сумі це дає нам цікаві висновки. З огляду на те, що Бочкарьов зараз під слідством, і слідство буде його активно «колоти», і з огляду на пряме порушення законів, з якими здійснювалися поставки харчування - до порушення справи проти тієї ж Солонченко рівно один крок.

А вже якщо згадати політичну обстановку, яка зараз на дворі, посадку Сорокіна і «насадження» Панова, якому не потрібні конкуренти ...

Чи не крок. Півкроку.

Загалом, ми нічого не маємо проти Єлизавети Ігорівни. Вона хороша людина і прекрасний керівник.

Ось тільки її політичне майбутнє, здається, виглядає все похмурішим.