Реклама
Реклама
Реклама

Блок живлення для світлодіодної стрічки 12В: як вибрати, види, фото і відео-інструкція по підключенню своїми руками

  1. Потужність блоку живлення
  2. Види блоків живлення
  3. Як правильно провести підключення
  4. Висновок по темі

Той, хто придбав світлодіодну стрічку для інтер'єру свого будинку і вирішив провести її монтаж своїми руками, повинен знати, що приєднувати її до мережі змінного струму напругою 220 В можна. Тобто, підключати її безпосередньо в розетку протипоказано. Вся справа в тому, що цей тип освітлювального приладу працює від напруги в 12В або 24В. Якщо дозволите в розетку, то стрічка згорить, виділяючи їдкий дим. Тому варто подбати про те, щоб придбати блок живлення для світлодіодної стрічки 12В або 24В.

Тому варто подбати про те, щоб придбати блок живлення для світлодіодної стрічки 12В або 24В

Але, який з них вибрати на 12 вольт або на 24? В принципі, різниці ніякої немає. Єдина відмінність - на 12В стрічка і блок живлення дешевше, плюс вони більш поширені в торговій мережі. Тому багато хто вибирає вироби саме з цим напругою. Отже, з одним показником розібралися. Тепер необхідно розглянути іншу характеристику - це потужність.

Потужність блоку живлення

Потужність світлодіодної стрічки залежить від кількості діодів, які встановлені на одному метрі світильника. Звичайно, від цього залежить і яскравість джерела світла в цілому. Виробники сьогодні випускають стрічки, в яких встановлені діоди різного розміру. Звідси і дві марки самої стрічки:

Що позначають цифрові позначення? Це саме розмірні показники світлодіодів. Тобто, на першій стрічці встановлені джерела світла розмірами 3,0 × 2,8 мм, на другий 5,0 × 5,0 мм. А ось тепер і про кількість діодів на одному метрі вироби.

Що стосується стрічок марки SMD 3028, то на одному метрі може бути встановлено 60, 120 або 240 штук. З маркою SMD 5050 є зміни: 30,60 і 120 штук.

З маркою SMD 5050 є зміни: 30,60 і 120 штук

Марки світлодіодної стрічки

Тобто, споживана потужність світлодіодного стрічкового джерела світла на 12 вольт буде залежати від того, яка модель була обрана для освітлення і прикраси кімнати. Для цього вже виробниками і фахівцями розроблені таблиці, в яких визначена залежність двох показників. Ось вона знизу.

Тип світлодіода Кількість світлодіодів на 1 м стрічки Потужність, Вт SMD 3528 60 4,8 SMD 3528 120 7,2 SMD 3528 240 16 SMD 5050 30 7,2 SMD 5050 60 14 SMD 5050 120 25

Давайте розглянемо, як підібрати блок живлення для світлодіодної стрічки, скажімо для вироби марки SMD 3528 з кількістю лампочок в 60 штук. Будемо вважати, що до блоку доведеться підключати дві стрічки.

Будемо вважати, що до блоку доведеться підключати дві стрічки

Увага! Будь-яке підключення світлодіодних стрічок (двох і більше) до одного імпульсного блоку харчування повинно проводитися тільки паралельно.

Довжина кожної стрічки стандартна і дорівнює 5 м. Тобто, виходить, що до блоку доведеться підключати відразу 10 м освітлювальної стрічки. Дивимося в таблицю, в ній даної марки і кількості діодів відповідає показник потужності, рівний 14 Вт. І це споживана потужність одного метра, значить, даний показник необхідно збільшити в десять разів. В кінцевому підсумку виходить 140 Вт.

Фахівці рекомендують купувати прилад з запасом в 30%. Значить, кінцевий результат: 140 × 1,3 = 182 Вт.

Види блоків живлення

Сьогодні у продажу можна знайти три основних типи блоків живлення:

  1. Відкритого типу. Це найдешевший варіант, але і самий громіздкий. Максимальна потужність, що видається цим апаратом - до 100 Вт. В даний час цей прилад рідко використовується для організації освітлення. Його важко заховати, тому під нього спеціально встановлюють шафу або роблять нішу. Іноді його монтують в розподільну шафу.
  2. Закритого типу в пластиковому корпусі. Герметичний корпус і невеликі габаритні розміри дають можливість укласти цей пристрій в порожнину між підвісною конструкцією і базовим стелею. Максимально видається потужність - 75 Вт. До речі, під наші розрахунки доведеться купувати відразу три прилади. І в цьому його мінус.
  3. Те ж саме, що і в другому випадку, тільки в алюмінієвому корпусі. Правда, даний прилад має більші розміри, та й важить він більше одного кілограма. Його потужність - до 100 Вт. Найчастіше цей варіант застосовується для освітлення вуличних вивісок. Може встановлюватися в відкритому вигляді прямо на вулиці. Його герметичність і алюмінієвий корпус - відмінний захист від природних опадів.

Види блоків живлення

Як правильно провести підключення

Тепер один з найпростіших, але в той же час важливих питань. Він стосується схеми підключення світлодіодних стрічок. Не будемо вдаватися в подробиці, просто позначимо деякі важливі моменти. Але знову-таки нагадаємо, що перед тим як підключити блоки живлення світлодіодним стрічки на 12 вольт своїми руками, необхідно провести розрахунок потужності.

  • Як вже було сказано вище, дві і більше стрічки підключати до одного блоку живлення треба тільки паралельно.
  • Кінці проводів світлодіодної стрічки мають різний окрас: синій і червоний. Точно такі ж дроти є і на блоці живлення. Поєднання виробляється по ідентичності забарвлення. Міняти полярність можна, світловий прилад просто не буде працювати.
  • При паралельному підключенні двох стрічок, необхідно до другого виробі довести провід з перетином 1,5 мм². Велике перетин - менше втрат напруги.
  • Якщо встановлюються два паралельних джерела світла з двома джерелами живлення, то для другого елементу можна використовувати подовжує провід перетином 0,75 мм².

Схема підключення світлодіодної стрічки

Що стосується установки двох світлодіодних стрічок з окремими блоками харчування, то фахівці вважають, що це найоптимальніший варіант. По-перше, у кожного приладу своє джерело живлення електрикою, що в кінцевому результаті впливає на якість подачі напруги. По-друге, чим менше потужність, тим менше розміри самого блоку, а, значить, його легко можна буде заховати. Хоча монтаж в даному випадку трохи ускладнюється. Але навіть його своїми руками можна буде провести без особливих проблем.

Що стосується схеми підключення RGB-стрічки, то вона повторює попередній варіант, з одним єдиною відмінністю. Між блоком живлення і світлодіодною стрічкою встановлюється додатковий прилад - контролер. Він відповідає за регулювання різнобарвного світіння. Від блоку до контролера йдуть два дроти, від останнього до стрічки чотири. Тут, як і в попередньому варіанті, важливо правильно дотримати полярність підключення.

Зверніть увагу, що контролери бувають різного виду. Відрізняються моделі по потужності, по способу управління світлом і кольором, формою виконання корпусу. Але принцип роботи у них один і той же. Але враховуйте той факт, що контролер необхідно підбирати за кількістю діодів на одному метрі стрічки. Це, як з потужністю в таблицю. Чим більше світлодіодів, тим потужніше контролер доведеться купувати.

Чим більше світлодіодів, тим потужніше контролер доведеться купувати

Висновок по темі

Отже, зі статті стає зрозуміло, як розрахувати потужність блоку живлення, як підібрати його, і як підключити правильно все елементи системи своїми руками. Не варто займатися самодіяльність і використовувати якісь складні і неправильні схеми. Одна невелика помилка, і нічого працювати не буде. Так що в точності дотримуйтесь наших рекомендацій.


Але, який з них вибрати на 12 вольт або на 24?