Реклама
Реклама
Реклама

Додай в друзі: найкращі блоги російських підприємців (частина I)

Інтернет-творчість успішних людей бізнесу часто корисніше будь-яких підручників з економіки

Навіть вечірні посиденьки в соцмережах можна обернути собі на користь, якщо читати не всяку нісенітницю, а блоги підприємців. Інше питання - кого саме читати? Ми відібрали цікаві і корисні блоги російських людей бізнесу, готових не тільки рекламувати свої товари і послуги, але і ділитися цінною інформацією з початківцями і досвідченими колегами.

Бізнес-секрети Олега Тинькова

Бізнес-секрети Олега Тинькова

Самий кмітливий бізнес-блогер всієї Рунета Олег Тиньков вже шість років тому вчив в ЖЖ молодих підприємців уму-розуму (в основному, не боятися ризикувати), заодно рекламуючи свій банк. І сьогодні колишній власник заводів і ресторанів активно працює з аудиторією в соцмережах. Втім, якщо вас не особливо цікавлять роздуми Тинькова з приводу музики і спорту, перепалки з конкурентами і різного роду маркетинг, на самого бізнесмена можна і не підписуватися. Інша справа - відеоролики циклу «Бізнес-секрети з Олегом Тинькова» , Де банкір розмовляє з яскравими представниками ділового середовища про те, як побудувати бізнес і не померти.

Записавши півтори сотні інтерв'ю, в 2013 році Тиньков зупинив цей проект, але з жовтня 2015 року «Бизне-секрети» були реанімовані. Одні з останніх інтерв'ю - з власником «Альфа-Груп» Михайлом Фрідманом, співзасновником сервісу «Кнопка» Едуардом Пантелєєвим, керівником банку «Точка» Борисом Дьяконовим. Крім рекомендацій від гостей, в цьому блозі можна знайти корисні поради від самого Тинькова. Наприклад, про те, де краще всього вчитися підприємництву, як вибирати співробітників і що читати про бізнес.

Блоги Дмитра Потапенко

Блоги Дмитра Потапенко

Той самий бізнесмен, живописно бичующий економічну політику Росії на Московському економічному форумі, став «зіркою Ютуб» хіба що для обивателя. Гострого на язик і хльосткого в формулюваннях Дмитра Потапенко в російському бізнесі знають давно. Керуючий партнер Management Development Group, який раніше керував «Пятерочка» і «Каруселлю» в ЦФО, який відповідав за продажі і маркетинг в Grundig GmbH і т.д., активно виступає в амплуа захисника інтересів вітчизняного підприємництва.

Крім основного бізнесу (операційне управління компаніями, консалтинг), Потапенко вчить студентів, веде семінари і блоги. В нього є персональний сайт , Він представлений в соцмережах , Його колонки виходять на «Сноб» і «Слона». Цікаві рішення в різних областях (рітейл, громадському харчуванні) можна почерпнути з аккаунта Дмитра на Youtube , На сторінці в Facebook і з його бесід зі стартаперам. Наприклад, такий лайфхак: підприємцям в мегаполісах Потапенко рекомендує набирати віддалений штат в депресивних регіонах - і заощадити вийде, і про мотивацію можна не думати - люди зубами триматимуться за невисоку за московськими мірками зарплату.

ЖЖ Аркадія Лопухова

ЖЖ Аркадія Лопухова

Засновник клубу підприємців «Деловар» (реінкарнація Московського клубу підприємців), на жаль, сьогодні цілком зайнятий тиражуванням свого проекту в країни і регіони. Тому, якщо і розміщує щось в соцмережах, то, в основному, анонси заходів. Однак, не будемо забувати, що Аркадій Лопухів і сам - досвідчений підприємець. У 90-х він возив з-за кордону електроніку і будівельний інструмент, а в 2000-х заснував компанію «Арлон», що виробляє текстиль.

Своїм досвідом Аркадій з 2009 року ділиться в живому Журналі , Так що початківцям бізнес-діячам буде вельми корисно перечитати архів публікацій вождя «діловарів».

Для затравки - дві чудові історії від Лопухова: одна - про те, чому зразки не схожі на серійну продукцію, друга - про нюанси навчання співробітників (примітка: продовження поста - в коментарях).

# кощеевпробізнес

Якщо ви зайдете на сторінку в Facebook або «ВКонтакте», що належить Андрію КОЩЕЄВА, то знайдете нудний блог сусіда по сходовій клітці: теніс, новини, сім'я. А ось якщо клацніть по тегу # кощеевпробізнес на тій же сторінці або по цим посиланням в Instagram, потрапите в скарбницю світової по бізнесу.

Творця проекту «Дому смачніше» (сервіс доставляє рецепти і продукти для приготування смачних вечерь на 3, 5 або 7 днів) відрізняє не тільки любов до спортивного одягу на ділових заходах, а й підкуповує відвертість. Так, не кожен успішний бізнесмен зізнається, що плакав, втрачаючи гроші, а Кощєєв - запросто. Метафорично, завзято, весело - про упаковку, маркетинг, зарплати, соціальну відповідальність бізнесу та інші важливі речі.

«Хороші ідеї крадуть моментально і це прекрасно», «В унітазі риби немає. В цьому суть таргетування »,« Будь-який успішний бізнес будується на тому, що ти комусь подобаєшся, а хтось тебе ненавидить »,« Мотивувати не треба. Треба шукати людей з потрібними мотивами »- кілька цитат з блогу Андрія Кощеева.

«Сила розуму» - блог команди «Додо Піца»

«Сила розуму» - блог команди «Додо Піца»

Колись це був блог книгарні «Сила розуму», який юний бізнесмен Федір Овчинников відкрив в Сиктивкарі. Блог був частиною рекламної стратегії: підприємець розповідав тут про свої проблеми, помилки, відкриттях і успіхи, підтверджуючи слова цифрами. Пізніше Федір зав'язав з книгами (не зійшлися характерами з партнерами), відкрив мережу піцерій нового покоління (технологічна особливість «Додо піци» - їх хмарна інформаційна система, завдяки якій всі процеси миттєво відображаються в режимі онлайн), і продовжив вести блог з тією ж назвою і форматом, але про новий бізнес.

Сьогодні історію компанії пише не тільки Федір, але і члени його команди. Це один з найбільш захоплюючих російськомовних блогів про бізнес, яким можна зачитати як гарною книгою. Цифри, історії, поради, особистий досвід, демонстративна - по-чічваркінскі - відвертість і готовий підручник з підприємництва. Загалом, читати обов'язково. Хоча б для того, щоб дізнатися, чи вдасться мережі замінити кур'єрів на коптеров і побудувати імперію з 2500 піцерій до 2020 року, потіснивши американців і європейців на їхньому полі.

Блоги Давида Яна

Блоги Давида Яна

Засновник групи компаній ABBYY Давид Ян - людина з різноманітними інтересами: здоровий спосіб життя, освіту, технології. Тому, підписуючись на Яна в Facebook , Не розраховуйте отримати дистильовані рекомендації по веденню бізнесу. Однак, підписатися, мабуть, варто: творець FineReader і Lingvo нерідко ділиться корисними інструментами в області IT.

Що стосується бізнес-порад від члена журі «Кубка Техновацій» і «Стартап року», то їх варто шукати на Youtube за запитом «Давид Ян» - власник ABBYY активно бере участь в освітніх проектах, спілкується з підприємцями та журналістами. Крім того, є сенс заглядати в блог компанії - там зустрічаються слушні поради по PR, інвестицій, нетворкінгу. Один найцікавіших матеріалів - «Як назвати компанію по-китайськи» - для тих, кому цікаві східні ринки. Блог ABBYY ведуть кілька людей, в тому числі і Давид. Він, зокрема, пише про те, як знайти інвестора для реалізації своєї ідеї, або як правильно зібрати команду мрії .

Відео-уроки Сергія Виходцева

Відео-уроки Сергія Виходцева

Ще один бізнес-кит з 90-х, який приділяє багато часу спілкуванню з молоддю - Сергій Виходцев, що випускав колись напій «Инвайт» ( «Просто додай води!») І швидкорозчинні каші «Бистров». Сьогодні він виробляє «корисні продукти» під брендом Velle, курирує «дорожню карту» по напрямку FoodNet Національної технологічної ініціативи, інвестує в стартапи, оцінює їх як члена журі і взагалі комфортно почуває себе в ролі ментора.

«Провести два-три вечори після роботи з ними (молодими підприємцями - ред.) - як ковток свіжого повітря», - зізнавався Сергій журналу Forbes. Системно Вихідців блоги не веде, але в мережі знайдеться чимало відеороликів з його виступів. Наприклад, на тему «Як стати мільйонером за три роки» або «Як вибудовувати відносини з партнерами» . Чому точно варто повчитися у Виходцева - так це підприємницькому нюху.

«Записки інвестора»

«Записки інвестора»

Підприємець Сергій Спірін, який заснував Центр фінансової освіти, для просування компанії в кінці 2000-х завів блог під назвою «Записки інвестора» . У ньому Спірін почав докладно розповідати читачам про те, що таке інвестиції, які вони бувають і з чим їх їдять. «Записки» стали одним з найцікавіших блогів в своїй ніші: цінні папери і метали, ф'ючерси та опціони, акції і дивіденди, шахраї і фінансові аналітики. Блог Спіріна дає певне уявлення про вітчизняний інвестиційному ринку, основні ризики, відмінності в підходах з традиційним бізнесом і т.д.

Спойлер: в матеріалі «Камасутра для інвестора» картинок не буде.

Блог Іллі Конопльова

Блог Іллі Конопльова

ЖЖ челябінського підприємця Іллі Конопльова - приклад пізнавального регіонального бізнес-блогу. Раніше Ілля відкривав роздрібні магазини, сьогодні, крім управління комерційною нерухомістю, будує фітнес-центр і допомагає запускати різні бізнеси в Челябінську. Розповіді про будівництво спортивного центру перемежовуються на рідкість конструктивними міркуваннями про тонкощі підприємництва. Якщо ви збираєтеся відкрити фітнес-клуб - читати обов'язково. Та й непрофільних підприємцям (особливо малим і в регіонах), маркетологам замітки Конопльова підуть на користь.

З блогу Іллі Конопльова: «Вивіска у нас незвичайна. Її незвичайність полягає в тому, що разом з логотипом федерального бренду ми намалювали там чотири простих слова: Здоров'я, Краса, Сила і Енергія. Ці «банальності» набагато важливіше самої назви фітнес-клубу і ось чому. Здоров'я, Краса, Сила і Енергія - це чотири базові потреби людини у віці 25+ після «поїсти» і десь поруч з «грошей треба побільше». Ці потреби є у кожної людини, якась більше, якась менше. Ось задумайтесь, у вас якась в пріоритеті? Одна з них, по-любому. Це потреби, з якими ми будемо працювати і цінності, які ми закладаємо в бізнес. Тому вони великі і світяться. Це те, заради чого існує фітнес-бізнес взагалі ».

«Жахливе справу» (про бізнес людською мовою)

«Жахливе справу» (про бізнес людською мовою)

Московський підприємець Костянтин Панчоха, що займається продажем запчастин для вантажівок, кілька років веде захоплюючий блог про малий бізнес , Де наполегливо транслює важливу думку: бізнес, не вельми великий, - це історія не тільки і не стільки про гроші, скільки про свободу. Незважаючи на пафос цього формулювання, тексти панчіх геть позбавлені зарозумілості і снобізму «великих дядь», зате інформативні, психологічні і присмачені пристойною часткою іронії. Безсумнівно, це один з кращих російськомовних блогів про бізнес з точки зору мови. Теми, що піднімаються Костянтином, стосуються великого кола підприємців: як поліпшити інтерфейс сайту, як працювати з фрілансерами, навіщо ходити на семінари і т.д.

До речі, про становлення бізнесу Костянтина панчіх можна почитати в нашому недавньому матеріалі «Запчастини для свободи» .

Читайте також:

Кращі блоги російських підприємців (частина II).
Як заробити на технологічних шоу і інноваційних виставках за участю роботів.
Як заробити на кріотехнологій і ідеї безсмертя.
biz360


Інше питання - кого саме читати?
Ось задумайтесь, у вас якась в пріоритеті?