Реклама
Реклама
Реклама

Інвентарна картка обліку нефінансових активів ф 0504031

  1. Хто заповнює форму 0504031
  2. Порядок заповнення Інвентарній картки форми 0504031
  3. Зразок заповнення форми 0504031

Форма 0504031 потрібна для індивідуального обліку основних засобів, невироблених і нематеріальних активів. Розповімо, як правильно заповнити форму і в які терміни її здавати. Скачайте порожній бланк форми 0504031 і зразок заповнення в нашій статті.

Інвентарні картки повинні вести всі організації державного сектора. Їх обов'язково здавати з річною звітністю або за вимогами в обліковій політиці.

Бланк форми ОКУД 0504031 Інвентарна картка обліку нефінансових активів необхідно складати при кожному надходженні основного засобу . Тобто, бухгалтер повинен заповнити її одночасно з прийняттям об'єкта до бухгалтерського обліку.

Доповнення в картку основного засобу вносите, якщо істотно змінилося його стан або призначення використання. А також коли по об'єкту скорегували вартість, норми амортизації, його відремонтували або модернізували. Розглянемо на прикладах різні ситуації, які вимагають робити правки в інвентарній картці майна.

4 ситуації, коли вносять відомості в інвентарну картку

Хто заповнює форму 0504031

Форму 0504031 зазвичай заповнює бухгалтер. Він становить інвентарну картку на кожний знову надійшов об'єкт основних засобів і при необхідності вносить до нього зміни. Наприклад, якщо була переоцінка, ремонт, модернізація, внутрішнє переміщення, вибуття об'єкта і т. Д. Підписує картку співробітник, який її заповнював.

У яких випадках потрібно прикладати до інвентарній картці (ф. 0504031) документацію на основний засіб читайте в статті журналу Бюджетний облік в питаннях і відповідях

Порядок заповнення Інвентарній картки форми 0504031

Порядок заповнення ф. 0504031 затверджений наказом Мінфіну Росії від 30.03.2015 № 52Н. Щоб без помилок заповнити форму дотримуйтесь покрокової інструкції.

Крок № 1. Визначте документ, на підставі якого буде заповнена картка. Таким документом може бути акт прийому-передачі (ф. 0504101), прибутковий ордер (0504207) і супровідні документи.

Крок № 2. У шапці форми вкажіть назву установи, яке є балансоутримувачем об'єкта, підрозділ, в якому буде даний об'єкт перебувати, призначення об'єкта, назва організації виготовлювача і вид об'єкта. Крім інформації про об'єкт у відповідних графах вкажіть місцезнаходження об'єкта та відповідальна особа. Приклад заповнення інвентарної картки дивіться нижче або скачайте заповнену форму 0504031.

Крок № 3. У розділі 1 вкажіть відомості про об'єкт на підставі технічної документації. А в розділі 2 - вартість об'єкта, зміна балансової вартості і порядок нарахування амортизації.

Крок № 4. На зворотному боці форми 0504031 зробіть позначку про прийняття об'єкта до обліку. Тут же відображаються відомості про внутрішнє переміщення об'єкта та його ремонті.

Крок № 5. У розділі 5 на зворотному боці зробіть коротку характеристику об'єкта. Опис індивідуальних характеристик об'єкта міститься в технічній документації до нього. А ознаки об'єкта може вказати комісія установи з надходження та вибуття нефінансових активів. Зразок заповнення п'ятого розділу ф. 0504031 наведено нижче.

Зразок заповнення форми 0504031

Як часто роздруковувати інвентарні картки

Інвентарні картки потрібно роздруковувати як мінімум раз на рік, наприклад, при складанні річної звітності. Конкретну періодичність друку інвентарних карток потрібно закріпити в обліковій політиці.

Якщо установа веде інвентарні картки в електронному вигляді і запевняє їх електронним підписом, то регулярно роздруковувати їх немає необхідності. Однак є три випадки, коли роздрукувати інвентарну картку все ж доведеться, якщо:

  • вибув об'єкт обліку;
  • вимагають перевіряючі;
  • це передбачено обліковою політикою установи.