Реклама
Реклама
Реклама

Вторинне житло в Благовєщенську подешевшало на 200-300 тисяч

  1. Матеріали по темі

Зниженню цін сприяє пільгова іпотека і від'їзд жителів

Підйом з переворотом

Протягом довгих років ціни на нерухомість в Благовєщенську вважалися невиправдано завищеними. У відносно невеликий столиці Приамур'я цінник на квадратний метр доходив до 70 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і був порівнянний з цінами в таких великих містах Далекого Сходу, як Хабаровськ і Владивосток. Наші ціни були набагато вище, ніж в більшості регіонів європейської частини Росії, і практично дотягували до рівня цін в улюбленій амурчанамі Північної столиці.

З початком кризових явищ в економіці країни на житловому ринку області стався новий ціновий стрибок, обумовлений різко збільшеним попитом. У грудні 2014 го людей захопив ажіотаж і боязнь втратити свої накопичення. Це підстьобнуло продавців, і ціни на квартири злетіли. Так, за даними експертів, однокімнатні «чорнові» в центрі міста додали відразу 200-400 тисяч рублів. Приблизно на 300 тисяч також подорожчала «вторинка». Але вже до кінця січня ажіотаж закінчився, а разом з ним зійшло нанівець і пожвавлення на ринку нерухомості. Всю зиму і початок весни ціни на житло залишалися досить високими при мінімальній кількості покупців.

Сьогодні ріелтори з радістю відзначають, що у них додалося роботи. У Благовєщенську знову купується і продається житло, при цьому продавці ніби змовилися: квартири різної квадратури, різного планування в різних районах міста відчутно подешевшали.

- За нашими спостереженнями, зниження цін почалося з настанням весни, - розповіли АП в агентстві нерухомості «Кльово Місце». - Поступово ціна впала відсотків на 10. Ринок потроху розгойдується, покупців стає більше, причому майже всі вони орієнтовані на первинне житло, особливо малогабаритне.

Первинку підтримала іпотека

Вартість квадратного метра на первинному ринку сьогодні, по Благовіщенському мірками, дійсно можна назвати демократичною. Якщо довгий час середня ціна на квадратний метр в новобудові не опускалася нижче 60 тисяч рублів, то сьогодні квартири від забудовників продаються в середньому по 52-53 тисячі рублів за квадрат. Втім, за такою ціною в центрі міста більшість квартир в будинках, які готові до здачі, вже розкупили.

Як кажуть самі забудовники, люди скористалися субсидується іпотекою, яку за підтримки федерального уряду пропонують деякі благовіщенські банки. Зараз бажаючі вкласти гроші в нерухомість в кредит під 11,9% придивляються до житла у віддалених районах амурської столиці і в її передмісті.

- Ми якраз вибираємо однокімнатну квартиру, яку хочемо придбати за допомогою субсидується іпотеки, і ціни на квадратний метр в новобудові в Чигир або районі Тайваню дійсно радують, - ділиться враженнями благовещенка Анастасія. - Наприклад, в Чигир можна купити квартиру за ціною 30 тисяч рублів за квадратний метр, в районі «Тепличного» - по 49 за квадрат, в мікрорайоні - по 48.

Дисконт на честь від'їзду

Підвищена увага покупців до новобудов змусило стримати свої апетити і власників квартир на вторинному ринку. Так, за даними ріелторів, знижки на таке житло за останні два місяці доходять до 500 тисяч рублів, залежно від площі квартири, віку і якості будинку.

- Якщо, наприклад, «двушка» в 35-річному панельному будинку довгий час на ринку трималася в межах 2,5 мільйона рублів, то зараз за неї просять в основному не більше 2,2 мільйона, - розповідає директор агентства нерухомості «Квартирне попит »Роман Циберт. - Трикімнатна за 3 мільйони теж цілком реальний на сьогодні варіант. Чотирикімнатну квартиру можна знайти за 4-4,5 мільйона рублів, зовсім недавно найпопулярніша ціна на таке житло була 5 мільйонів.

Вторинне житло може стати ще дешевше, вважає ріелтор, адже попит на нього досить помірний. Основні клієнти ріелторських агентств, які цікавляться житлом б / у, на сьогоднішній день - це володарі військових сертифікатів, які за умовами відомства повинні купувати квартири саме на вторинному ринку (попередній власник повинен володіти об'єктом мінімум протягом п'яти років).

- Підстьобує зниження цін на «вторинку» і відтік амурчан, - припускає Роман Циберт. - Як правило, ті, кому в зв'язку з переїздом треба терміново продати житло, готові на серйозні поступки перед покупцем.

На шляху до адекватності

Тим часом з такою оцінкою ситуації згодні не всі фахівці житлового ринку. Деякі вважають, що нинішнє зниження цінника на квадрати - не що інше, як приведення його в адекватне відповідність з реальною величиною, проте це зовсім не означає, що «вікове» житло з часом повністю знеціниться.

- Квартири на вторинному ринку цілком можуть конкурувати за популярністю з новим житлом, - вважає директор агентства нерухомості «Новий світ» Максим Холоденко. - Адже що таке вторинний ринок? Це так зване впевнене житло. Людина може заїхати, зробити косметичний ремонт і жити, а в нову квартиру треба вкладати кошти, і чималі. Крім того, далеко не у всіх є можливість десь знімати квартиру або тулитися у родичів, поки цей ремонт йде. Так що свій покупець на вторинному ринку є, і він буде завжди.

Що стосується особливої ​​вигоди для тих, хто сьогодні купує «первинку» за допомогою субсидується іпотеки під 11,9%, то вона, на думку директора агентства, порівнянна з умовами придбання вторинного житла в звичайну іпотеку, ставки по якій в деяких банках вже знизилися до 15%.

Зараз, щоб ринок знову став активним, необхідно, щоб ціни на житло зменшилися ще трохи, вважають ріелтори. За прогнозами фахівців, це станеться в самий найближчий час. Очікується, що свого цінового мінімуму нерухомість в Благовєщенську досягне вже в липні, а подальша поведінка цін буде традиційно залежати від співвідношення попиту і пропозиції на квадратні метри.

Зразкові ціни на нерухомість в Благовєщенську *:

первинна

Тайвань - 40-60 тис. Руб. / Кв. м;

Чигирі - 30-42 тис. Руб. / Кв. м;

Мікрорайон - 48-59 тис. Руб. / Кв. м;

СГВК «Тепличний» - 49-59 тис. Руб. / Кв. м;

Меблева фабрика - 65 тис. Руб. / Кв. м;

Місто - 56-67 тис. Руб. / Кв. м;

Вторинна (старше 10 років), млн. Руб .:

1-кімнатна - 1,7-2,6

2-кімнатна - 2,0-2, 8

3-кімнатна - 2,7-3,7

4-кімнатна - 3,8-5

* Джерело: агентства нерухомості Благовєщенська.


Матеріали по темі

Зниженню цін сприяє пільгова іпотека і від'їзд жителів   Підйом з переворотом   Протягом довгих років ціни на нерухомість в Благовєщенську вважалися невиправдано завищеними З видом на Китай: Благовещенська квартира увійшла в топ найдорожчих на Далекому Сході 18.02.2019, 11:33 Іпотека проти дорогих квартир: збільшення відсоткових ставок змусить продавців житла стримати апетит 17.01.2019, 7:07 «Квадратна» істерика пішла на спад: ціни на квартири в Благовєщенську перестали рости 11.01.2019, 8:06 У Благовєщенську продають котедж за 6 мільярдів рублів 12.10.2018, 15:13 Чому дорожчає «квадрат»: ціни на квартири в Благовєщенську спрямувалися вгору 02.10.2018, 7:01 Федеральні аналітики помилково записали Приамур'ї в лідери за темпами зростання цін на житло 13.03.2018, 16:01 Приамур'ї увійшло до п'ятірки найдорожчих новобудов ДФО 17.02.2018, 12:46 Мінбуд залишив без змін ціну «квадрата» в Амурській області 22.01.2018, 9:53 Для покупки квартири середньостатистичному амурчаніну потрібно працювати 7 років 29.08.2017, 8:00 Амурські ріелтори: квартири в Благовєщенську досягли цінового дна 18.07.2017, 14:45 Амурські забудовники знизили темпи: з початку року здано всього 406 квартир 21.06.2017, 9:01

показати ще

Адже що таке вторинний ринок?