Реклама
Реклама
Реклама

У Благовєщенську завмерли ціни на квартири

  1. Матеріали по темі

АП з'ясувала, що відбувається з цінами на ринку нерухомості і наскільки сильно впав попит

АП з'ясувала, що відбувається з цінами на ринку нерухомості і наскільки сильно впав попит

- На відсутність покупців зараз скаржаться, в принципі, все ріелторські агентства, - говорить начальник ріелторського відділу агентства нерухомості «Астер» Ольга Лукіна. - Підвищення Центробанком ключової ставки відбилося на іпотеці. Люди роздумують, чи купувати їм житло, або почекати, раптом процентні ставки по іпотечних кредитах знизяться.

АП з'ясувала, що відбувається сьогодні з цінами на ринку нерухомості і наскільки сильно впав купівельний попит.

«Квадрат» збувають задешево

За словами директора благовіщенського агентства нерухомості «Імперія» Максима Калашникова, сьогодні в більшості своїй ціни на квадратний метр повернулися на колишній рівень - туди, де вони були до початку коливання курсу валют в кінці минулого року. При цьому наголошується невелике коректування вартості «квадрата» в бік зниження, говорить Максим Калашников, грунтуючись на зібраних його агентством статистичних даних.

Щоб з'ясувати середню ціну «квадрата» в Благовєщенську, АП опитала представників декількох ріелторських агентств. Сьогодні, в залежності від району та площі квартири, купити житло на первинному ринку в Благовєщенську можна за вартістю в середньому від 55-58 тисяч за «квадрат». Деякі ріелтори говорять про те, що можна зустріти пропозиції і від 50 тисяч рублів за «квадрат». Ціновий максимум в новобудовах сягає 65 тисяч рублів за квадратний метр.

На вторинному ринку житла середня ціна коливається в районі 60 тисяч за «квадрат». Найдорожча пропозиція, з якою зіткнулися ріелтори, досягло 75 тисяч рублів. Вартість залежить від розміру квартири і віддаленості району. При цьому нижня межа ціни на вторинному ринку може досягати 45-50 тисяч рублів. Зазвичай за такою вартістю «квадрат» виставляють на продаж ті, кому потрібно швидко реалізувати квартиру.

55-58

тисяч коштує «квадрат» на первинному ринку Благовещенська,

65 тисяч - ціновий максимум в новобудовах

- Люди прекрасно бачать, що сьогодні купівельний попит впав, тому готові ось так варіювати ціну. Сьогодні, наприклад, двокімнатну квартиру в Благовєщенську можна придбати за ціною від 2 мільйонів 700 тисяч рублів до 3 мільйонів 300 тисяч. Це нижче, ніж вона коштувала в грудні, до грудневого підвищення цін, - зазначає Ольга Лукіна з агентства «Астер».

З початку року вторинний ринок житла насичений безліччю сложнопродаваемих квартир, які ніхто не хоче брати. «На ринку з'являється величезна кількість квартир-« висяків », попит на які низький, і вони не представляються ліквідними», - зауважує Максим Калашников.

Ще одна тенденція сьогоднішнього дня, за словами Ольги Лукиной, прагнення не купити квартиру, а обміняти її. «Намагаються люди помінятися, замість того щоб укладати договір купівлі-продажу, наприклад популярний обмін трикімнатних квартир на двокімнатні», - зазначає Ольга Лукіна.

- З цінами поки невизначеність. Вони застигли в кінці січня і існують до цих пір на колишньому рівні. Люди поки чекають, в надії на те, що іпотека оживе, - зазначає президент Гільдії ріелторів Приамур'я Віталій Злочевський.

Іпотека зрізала попит

Про грудневому ажіотажі, коли амурчане намагалися швидко вкласти гроші в житло і брали навіть неліквідну нерухомість в непопулярних районах Благовещенська, таких як Тайвань або спічфабріка, в ріелторських фірмах вже забули. В кінці минулого року особливо добре розліталися гостинки і однокімнатні квартири. Але в тому, що сьогоднішнє затишшя в агентствах нерухомості пов'язане з якимись сезонними явищами, ріелтори сумніваються, згадуючи перші місяці минулого року, які видалися куди продуктивніше.

На падінні попиту однозначно позначилися виросли процентні ставки по житловому кредитуванню, в один голос заявляють експерти.

60

тисяч - середня ціна «квадрата» на вторинному ринку житла в амурської століцк,

45-50

неоподатковуваних мінімумів доходів громадян - нижня межа ціни

- Купівельна активність на вторинному ринку житла знизилася приблизно на 40 відсотків у зв'язку з високими процентними ставками, зменшенням попиту на іпотечні продукти. А іпотечні угоди, за даними аналітичної служби агентства нерухомості «Імперія», в структурі угод 2014 року припадало до 70%, - говорить Максим Калашников.

Ріелтори помітили - в іпотеку тепер охочіше беруть квартири менше й дешевше.

- Іпотеку продовжують брати, але, по-моєму, не сильно великі суми. Раніше в середньому іпотека була в районі трьох мільйонів і вище, зараз через підвищеної відсоткової ставки люди більше беруть в іпотеку квартири за мільйон-півтора, - розповів директор агентства нерухомості «Перший» Віталій Переверзєв.

- Люди з обережністю беруть іпотеку, і дуже мало, тільки якщо комусь терміново треба роз'їхатися, наприклад. І віддають перевагу при цьому кредит меншої вартості, щоб згодом швидше його погасити, - говорить про ту ж тенденцію начальник ріелторського відділу агентства нерухомості «Астер» Ольга Лукіна.

Зараз велика частина ипотечников, що приходять до ріелторам, - це військові, переводили в готівку свої житлові сертифікати, видані Міноборони. Вони намагаються придбати квартири саме в Благовєщенську.

Що буде з ринком нерухомості далі, залежить від ринку іпотечного кредитування. Якщо він не оживе і банки не почнуть в колишніх обсягах видавати іпотеку, ринок нерухомості чекають падіння цін і стагнація, яка може затягнутися на кілька років, вважають фахівці.

Забудовники тримають ціну

- У забудовників продажу потихеньку йдуть, поки за тими ж цінами. Ніхто сильно вартість не підняв. Хоча будівельні матеріали в рази подорожчали, китайська робоча сила теж подорожчала, тому тенденція до збільшення вартості квадрата є. Але забудовники тримають ціну до останнього, - зазначає головний редактор тижневика про нерухомість «Новий квартир'єри» Світлана Вакулович. - У грудні на тлі ажіотажного попиту забудовники підняли ціни в середньому на 3-5 тисяч рублів за «квадрат». Деякі збільшили вартість на 2 тисячі, хтось - на вісім.

14

неоподатковуваних мінімумів доходів громадян - такий ціновий максимум був зафіксований в новобудовах в кінці 2014-го

Ціновий максимум в новобудовах в кінці року був зафіксований на рівні 14 тисяч рублів. «Але ті, хто підняв так сильно, зробили це тільки тому, що не могли зорієнтуватися і таким чином просто хотіли призупинити продажі, а не отримати надприбуток, - зазначає Світлана Вакулович. - Потім ці ціни прийшли в норму і опустилися до середнього рівня, який зараз становить, в залежності від площі, 55 тисяч рублів за квадратний метр. Цю ціну ніхто вже знижувати не буде.

З цією точкою зору згоден і керівник відділу продажів групи компаній «САР» Петро Стрілець.

- Ціни на новобудови після стрибка в грудні на 7-10 відсотків завмерли на місці. Змінюватися в зворотну сторону вони не почнуть. Навпаки, зараз є всі передумови для подальшого зростання цін, - вважає Петро Стрілець. - Собівартість будівництва зросла, і передумов для її падіння немає ніяких. У будинках нашої компанії ми були змушені підняти ціни на 2-3 відсотки, але це однозначно менше витрат, які несе будівельний ринок в зв'язку з подорожчанням поточних будматеріалів і робіт підрядників.

За словами керівника відділу продажів групи компаній «САР», не всі будівельники зуміли врахувати поведінку ринку, тому багато коректували ціни, виходячи з нагальних очікувань. «Роз'єднаність будівельного ринку, відсутність діалогу і єдиної стратегії зараз грають на руку покупцям. Забудовники, більш ніж будь-коли, готові йти на діалог з клієнтом », - підкреслює представник ГК« САР ».

Багато забудовників в цій ситуації йдуть на невелике зниження ціни.

3-5

неоподатковуваних мінімумів доходів громадян - на стільки в середньому підняли вартість «квадрата» забудовники в грудні минулого року. І змінюватися в зворотну сторону ціни не будуть

- У деяких випадках є зниження ціни, але поки про глобальні знижки розмова не йде. Мова про те, що в рамках акцій на ринку періодично з'являються найбільш привабливі пропозиції, наприклад, протягом тижня квадратний метр реалізується за зниженою вартістю. Акціями компанії намагаються заманити людей. Такого, щоб ціни падали вниз щотижня, немає, - каже президент Гільдії ріелторів Приамур'я.

Зараз, розповідає Петро Стрілець, на очікуваннях окремими громадянами падіння цін відіграють перекупники квартир.

- Різного роду ділки викидають на ринок пропозиції популярних об'єктів за надзвичайно низькою ціною, «забуваючи» попереджати про підводні камені, які чекають покупців такого житла, - пояснює керівник відділу продажів «САР». - Зараз брати квартири в новобудовах не у забудовника, з рук, просто небезпечно. Зі свого боку наша компанія підтримує покупців акціями, вони повинні допомогти в ці перехідні часи все ж купити квартиру.

ДУМКА

Віталій Злочевський, президент Гільдії ріелторів Приамур'я:

- Що буде далі, поки незрозуміло. Все залежить від іпотеки, Благовіщенський ринок залежить від неї на дві третини. Уряд країни робить певні кроки. Якщо іпотека буде жити і держава, як і планував, буде давати її під 13 відсотків, виживуть і будівельний ринок, і ринок нерухомості. Правда, такі пільгові умови обіцяють тільки на первинному ринку і для певних категорій, але тим не менше. Сьогодні у Ощадбанку, одного з головних гравців на ринку, одні з самих мінімальних відсотків по іпотечних кредитах, при певних умовах іпотеку тут можна взяти під 14,5 відсотка річних. У тому числі це поки дозволяє підтримувати колишній рівень цін. Якщо у Ощадбанку іпотека подорожчає, ринок, найімовірніше, згорнеться. Пропаде попит, почнеться стагнація ринку, впадуть ціни. Це може тривати і рік, і два.

***

Обговорювали наші МАТЕРІАЛИ В СОЦМЕРЕЖАХ!

Ми є в Twitter , на Facebook , Вконтакте , YouTube , В «Однокласниках» - група «Новини Амурської області» і група "Здоровий спосіб життя" і в Instagram .

Ми є в   Twitter   , на   Facebook   ,   Вконтакте   ,   YouTube   , В «Однокласниках» - група   «Новини Амурської області»   і група   Здоровий спосіб життя   і в   Instagram

Матеріали по темі

ВТБ рефінансує іпотечні кредити під 5 відсотків 04.06.2019, 16:20 ВТБ пропонує знижену ставку по іпотеці для квартир від 100 «квадратів» 15.05.2019, 13:30 ВТБ знизив ставку по іпотеці з держпідтримкою до 5 відсотків 06.05.2019, 14:00 Платники іпотеки зможуть взяти канікули на півроку 02.05.2019, 15:10 ВТБ збільшив видачі іпотеки на 60 відсотків 10.04.2019, 14:30 Росіянам знизять відсоткові ставки по іпотеці 16.03.2019, 13:48 Президент: ставки за пільговою іпотекою в Росії не повинні перевищувати 6 відсотків 06.03.2019, 13:02 Василь Орлов: «На будівельному ринку майже не залишилося серйозних компаній» 25.02.2019, 20:05 З видом на Китай: Благовещенська квартира увійшла в топ найдорожчих на Далекому Сході 18.02.2019, 11:33 Іпотека проти дорогих квартир: збільшення відсоткових ставок змусить продавців житла стримати апетит 17.01.2019, 7:07 «Квадратна» істерика пішла на спад: ціни на квартири в Благовєщенську перестали рости 11.01.2019, 8:06

показати ще