Реклама
Реклама
Реклама

Комфортні двори для москвичів або Благоустрій дворових територій столиці - із благоустрою й захист навколишнього середовища - ЖКГ і міське господарство - Життя в Москві - МОЛНЕТ.RU

  1. фінансова участь ↑
  2. "Моє місто" ↑
  3. результати ↑
  4. Плани на 2013 рік ↑
  5. Новий порядок прийняття рішень ↑

Міська влада займаються створенням умов організації сучасного і комфортного відпочинку населення за місцем проживання.

Міська влада займаються створенням умов організації сучасного і комфортного відпочинку населення за місцем проживання.

Комфортна міське середовище - один з пріоритетів поточної програми з благоустрою та перетворення міста в цілому. А починається це середовище відразу за вхідними дверима: під'їзд, ліфт, двір ...

Комфорт тісно пов'язаний з такими поняттями, як затишок, зручність, чистота, функціональність. Виходячи їх цього влада намагається привести кожен двір столиці у відповідний стан.

Стандарти благоустрою повинні бути однаково високими для всього міста: центру, спальних районів, Нової Москви.

- С. Собянін

Ключові заходи щодо підвищення комфортності міського середовища спрямовані на облаштування громадських просторів , Зокрема - дворів.

фінансова участь

Місто піклується про благоустрій дворів і навіть бере на себе витрати по їх утриманню (про те, на що ще виділяються гроші з міського бюджету, читайте в матеріалі «На які потреби москвичів місто виділяє фінансову допомогу
Місто піклується про благоустрій дворів і навіть бере на себе витрати по їх утриманню (про те, на що ще виділяються гроші з міського бюджету, читайте в матеріалі «На які потреби москвичів місто виділяє фінансову допомогу?»). На благоустрій, ремонт та утримання дворів щорічно виділяється понад 18 мільярдів рублів.

У 2013 році повноваження і ресурси на благоустрій дворів передані під контроль місцевого самоврядування - це зроблено для того, чтби москвичі самі вирішували, який вигляд надати їх двору або найближчого скверу.

Яким чином міські служби беруть участь в облагороджування столичних дворів? Крім непосредственнно робіт з благоустрою дворів, Уряд Москви несе обов'язки по підтримці їх в нормативному стані:

"Моє місто"

Турбота про московських дворах проявляється не тільки фінансово. Будь-який городянин може вказати на проблему на геоінформаційному порталі « Наше місто »І отримати відповідь від місцевої влади. Більш того, скарги та побажання москвичів враховуються.

Портал створювався в 2011 році, і має на меті дати жителям міста Москви можливість брати участь в управлінні розвитком свого міста, контролювати своєчасність і якість робіт.

Відповідно до соцопитувань, 62% респондентів високо оцінюють роботу московської влади в сфері благоустрою дворів і вулиць

Неохайних і незатишних дворів в Москві бути не повинно, вважають чиновники, і москвичі діяльно підтримують цю думку.

За 2012 рік і в першому півріччі 2013 року в розділ «Дворові території» порталу надійшло понад 65 тисяч повідомлень, на які були дані відповіді про усунення порушень або із зазначенням термінів вирішення проблем. За результатами такої активності жителів були покарані недобросовісні підрядники, які неякісно виконали покладені на них завдання щодо поліпшення стану дворів. Так, за неналежне утримання дворових територій підрядним організаціям були пред'явлені штрафні санкції:

результати

У 2008-2010 рр. активні роботи по облаштуванню дворів і будівель фінансувалися за залишковим принципом. З 2011 року в столиці почала реалізовуватися програма ремонту житла, під'їздів, благоустрою дворів. Як результат - за минулі два роки було проведено ремонт в кожному сьомому багатоквартирному будинку. У 2011 році роботи з благоустрою були проведені майже в усіх столичних дворах (в 20 328 з 21 725 дворів).

Починаючи з 2011 року в рамках програми з благоустрою дворів виконуються роботи по ремонту покриття доріжок, ремонту та встановлення малих архітектурних форм, ремонту та заміни огорож, облаштування міжквартальних ігрових містечок, дитячих, спортивних майданчиків, майданчиків для відпочинку та для вигулу собак та ін. За 2011-2012 роки було створено 11 139 різного призначення.

Велика робота була проведена по створенню у дворах додаткових паркувальних місць: більш 565 тисяч машино-місць на 20 тисячах дворових територіях.

Офіційна статистика У 2011-2012 рр. показує наступні цифри:

Пристрій парковок (кол-во) у дворах по округах:

Кількість дворових облаштованих територій по округах:

У 2011-2012 роках було проведено базове благоустрій московських дворів, відремонтовано 5 тисяч дитячих і спортивних майданчиків. 6 тисяч об'єктів, включаючи міжквартальні дитячі містечка і комплекси вуличних тренажерів, були встановлені вперше.

Завершується реалізація програми поліпшення вуличного освітлення дворів, дитячих майданчиків і пішохідних доріжок.

Звичайно, ще не все дворові території столиці придбали досить комфортний вигляд, але цей процес не стоїть на місці. Крім необхідних доробок, в 2012 р в Москві були приєднані нові території, і з'явився новий округ - Тіна, - тому робіт з благоустрою належить ще багато.

Впорядковуємо всі двори Москви. Упорядкували понад 6 тисяч дворів, шість тисяч нових об'єктів, створили міжквартальні нові ігрові містечка за рахунок міста. Ніхто [з жителів - прим.ред.] Ні за що не платив.

- С. Собянін, з інтерв'ю « першому каналу »

Плани на 2013 рік

За 2011-2012 рр. московські двори були приведені відповідність до єдиного стандарту благоустрою. Але стандартне рішення не підходить для всіх, це - несерйозно, у жителів свої потреби і типове рішення може їх не задовольняти. Тому в 2013 стоїть завдання максимально врахувати потреби городян. Як ми згадували вище - в цьому році повноваження і ресурси на облаштування дворових територій передані під контроль місцевого самоврядування.

Протягом року в ЦАО Москви планується благоустрій 180 дворів і капітальний ремонт 320 будівель.

- Зам.префекта ЦАО Москви П.Кораблёв

Плани благоустрою міських дворів цього року опубліковані на порталі «Наше місто». На даний момент вже опубліковані плани благоустрою більш ніж 2,4 тис. Дворових територій, з конкретними видами робіт і термінами. Наприклад, в СВАО на вул. Санникова, буд.3 протягом літа повинні замінити контейнерні майданчики, відремонтувати асфальтно-бетонне покриття, встановити бордюрний камінь та обладнати дитячий майданчик.

Так, в цьому році в 640 дворах Центрального округу з'явиться нове освітлення. Зовнішнім освітленням буде обладнано 5,8 тисячі дворів. Частина об'єктів відремонтують, частина - озеленять. У поточному році планується упорядкувати понад 190 дворів в центрі міста. А на відрізку вздовж пішохідної зони «Столешников провулок-вулиця Рождественка» до кінця серпня 2013 року упорядковано 68 дворів. На початку червня в.о. заступник мера з питань ЖКГ та благоустрою Петро Бірюков уточнив, що на пішохідній зоні буде відремонтовано близько 50 фасадів, з яких ремонт 30 буде здійснено за рахунок коштів міста, а 20 - на гроші приватних інвесторів. У дворах будуть пофарбовані гаражі, приведені в порядок кабельні лінії. На прохання жителів на в'їздах у двори, прилеглі до пішохідних зонах, будуть встановлені ворота.

Московські власті планують відремонтувати і облаштувати 189 дворових територій на південному сході столиці. А на заході міста до кінця літа обіцяли встановити 122 фонтану у дворах всіх районів. На початку липня прес-служба префектури округу повідомила, що за червень цього року було вже встановлено 55 оригінальних композицій. Решта - попереду, тому що управи районів розробляють дизайн майбутніх фонтанів, після узгодження з жителями вибирається місце і тільки потім підрядники почали встановлення.

Проконтролювати хід робіт з благоустрою жителі можуть самі, залишаючи коментарі на порталі «Наше місто». Крім того, москвичі можуть звертатися на портал з приводу благоустрою, що проводився в 2012 році.

- Редакція

Новий порядок прийняття рішень

Районним радам депутатів передані повноваження затверджувати адресні переліки благоустрою дворових територій. На підставі звернень мешканців депутатами муніципальних утворень районів формується перелік дворових територій і багатоквартирних будинків, які потребують будь-яких робіт.

Про те, на що ще виділяються гроші з міського бюджету, читайте в матеріалі «На які потреби москвичів місто виділяє фінансову допомогу?
Яким чином міські служби беруть участь в облагороджування столичних дворів?