Реклама
Реклама
Реклама

Ініціатива, організованість і трохи творчості: як наповнити двір затишком

  1. Благоустрій - в кожен двір
  2. Що зроблять в цьому році
  3. "Моя вулиця"
  4. ініціативи жителів
  5. Контроль і обов'язки: як стежити за двором
  6. більше зелені
  7. Якими стануть квартали за програмою реновації

Благоустрій дворів давно вже стало правилом в Москві. Їх приводять в порядок відповідно до нового стандарту комфорту, що включає озеленення, створення безпечної території для відпочинку жителів, якісної інфраструктури для занять спортом та ігор, а також парковок.

Зараз в столиці налічується понад 24 тисяч дворів. Двори перетворюються завдяки програмам благоустрою, в тому числі «Моїй вулиці» , проектам «Активний громадянин» і "Наше місто" . Жителі теж можуть проявити ініціативу. Mos.ru розповідає, що можна змінити в своєму дворі і куди звертатися з пропозиціями.

Благоустрій - в кожен двір

Регулярний ремонт внутрішньодворової інфраструктури проводиться в кожному дворі в середньому один раз в сім років. Під час благоустрою оновлюють спортивні та ігрові майданчики, встановлюють лавочки, роблять доріжки, висаджують чагарники і дерева, облаштовують парковки. Якщо мешканці будинку ухвалять рішення на загальних зборах, то після узгодження з радою депутатів муніципального освіти на в'їзді у двір можна буде встановити шлагбаум.

Що зроблять в цьому році

Щороку планується оновлювати приблизно по три тисячі дворів. Цього року до списку увійшли відразу 3520 дворових територій. У 2304 з них роботи вже завершені, а благоустрій інших закінчать восени, після висадки дерев. Масштаби робіт вражають.

Крім ремонту асфальту, встановлення малих архітектурних форм та ліхтарів, у дворах облаштують 16 місць для сушіння білизни, 188 майданчиків для тихого відпочинку і 468 спортивних зон. Для дітей зроблять 41 містечко і 820 майданчиків з гойдалками, каруселями і гірками. Власників собак порадують відразу 403 спеціально обладнані для вихованців майданчики, а автомобілістів - понад 23 тисяч паркувальних місць, які не заважають пішоходам.

У 4779 дворах впорядкують зони для сміття. У деяких з'являться спеціальні контейнери для роздільного збору відходів .

"Моя вулиця"

Частина дворів упорядковують за програмою «Моя вулиця». Так, дворики і сквери на Садовому кільці стануть видовими зонами з індивідуальним оформленням. На 14 таких територіях планується встановити павільйони, вуличну меблі і висадити дерева і чагарники.

А двір у школи № 2095 (вулиця Земляний Вал, будинок 44) пристосують для проведення лінійок та ігор на свіжому повітрі. Родзинкою двору на Маросейка (будинок 13, будова 3) стане руінірованном стіна кінця XIX століття. Тут також відновлять сад, створять зони для відпочинку з дітьми і для занять спортом.

Біля будинку 3 по Комсомольському проспекту зроблять дитячий майданчик, а біля будинку 5/2 встановлять тренажери для воркаута. У центрі двору з'являться зручні доріжки з лавками, а по краях зручно впишуть паркувальні кишені для автомобілів.

Запропонувати упорядкувати свою вулицю в наступному році москвичі можуть, відправивши заявку на електронну пошту [email protected] . Сформовані списки виносяться на голосування в «Активному громадянина» . Його учасники вирішують, якими вулицями потрібно зайнятися в першу чергу, і вибирають кращі проекти.

Його учасники вирішують, якими вулицями потрібно зайнятися в першу чергу, і вибирають кращі проекти

ініціативи жителів

План благоустрою території двору формується на основі побажань жителів. Якщо треба облаштувати новий дитячий майданчик або паркувальні місця у дворі, потрібно звернутися в управу району або префектуру адміністративного округу. При цьому власники можуть підготувати свій проект і передати його на розгляд в управу. Головне, щоб він враховував розташування комунікацій і не дуже вибивався з стандартного бюджету благоустрою.

Перед початком робіт жителів повинні познайомити з термінами їх проведення, списком встановлюваних об'єктів і планами з озеленення. Якщо благоустрій проходить в рамках програми «Моя вулиця», то з жителями повинні узгодити проект.

У ТСЖ облагородити двір на свій смак набагато простіше, якщо він знаходиться у спільній частковій власності власників приміщень багатоквартирного будинку. Учасники товариства власників житла повинні на загальних зборах узгодити проект і вибрати підрядника або доручити це правлінню ТСЖ.

Контроль і обов'язки: як стежити за двором

Якщо роботи з благоустрою затягуються, ведуться з порушеннями або взагалі не проводилися, мешканці можуть поскаржитися в префектуру, ОАТІ або на портал "Наше місто" .

Після закінчення робіт за станом дитячих гірок, крамничок, тренажерів і газонів стежать вже ДБУ «Житловик» районів, а якщо дворова територія знаходиться у спільній частковій власності - керуючі компанії або ТСЖ. Вони повинні фарбувати майданчики і огорожі, ремонтувати доріжки і інфраструктуру, прибирати сніг і листя, доглядати за деревами і клумбами.

Якщо ці роботи не проводяться, мешканці можуть звернутися в ДБУ «Житловик» або ТСЖ. А якщо їх там не почують, то в ОАТІ або на портал «Наше місто»: тут є розділи для скарг на неприбраний двір, зламане обладнання на майданчиках, непрацююче освітлення, відсутність урн або піску на дитячих майданчиках.

більше зелені

Столичні двори цієї осені прикрасять понад 110 тисяч дерев і чагарників. Всього ж в місті заплановано висадити близько 400 тисяч рослин.

Додати зелені у двір дозволяють відразу декількох програм. Найбільша з них - «Мільйон дерев» . Заявку на участь можна відправити в електронному вигляді в управу району, на сайт Департаменту природокористування і охорони навколишнього середовища або принести її в відомство особисто.

В цьому випадку доведеться скласти план території, вказавши існуючі та плановані посадки. Визначитися з вибором дерев допоможе спеціальний буклет , Що включає 64 види рослин, характерних для середньої смуги Росії і Московського регіону. Приймають заявки щороку - восени до 10 вересня, навесні до 10 березня.

Голосування по озелененню проходить також в системі «Активний громадянин» . Спочатку москвичі вибирають двори, де хотіли б висадити зелень, а потім визначають конкретні породи дерев і чагарників. Найчастіше жителі голосують за ялина, березу, черемху, горобину і дуб. Деякі хочуть бачити в своїх районах вербу, клен, ясен і модрину. Найбільш популярними чагарниками у городян стали бузок, бузок, кизильник і шипшина.

Найбільш популярними чагарниками у городян стали бузок, бузок, кизильник і шипшина

Озеленюють місто і в рамках програми «Моя вулиця». У минулому році на Тверську вулицю повернули липи, Новий Арбат прикрасили в'язами, клена, горобина і червоними дубами, а на Таганської площі, Народній вулиці і в Гончарному проїзді з'явилися горобини і каштани.

Під час благоустрою міських територій в цьому році планується висадити близько трьох тисяч дерев і 33 тисячі чагарників. Зеленішою стануть Бульварне кільце, площа Тверська Застава, а також багато вулиць і двори в межах Садового кільця.

Якими стануть квартали за програмою реновації

Двори і територію навколо будинків в рамках програми реновації відразу будуть проектувати за новими стандартами. Тут вистачить місця і для прогулянок з дітьми, і для тихого відпочинку, і для активних занять спортом. У прогулянкових зонах доріжки замостять плиткою, встановлять ліхтарі, малі архітектурні форми, лавочки та урни, розіб'ють клумби, висадять дерева та чагарники.

На дитячих майданчиках покладуть безпечне гумове покриття, тут також з'являться ігрові комплекси, гойдалки, пісочниці, гірки та лабіринти. У спортивних зонах встановлять гімнастичні снаряди і тренажери. Також з'являться окремі майданчики для вигулу собак. А ось наскрізних проїздів через двір більше не буде. Що стосується місць для парковок, то їх по можливості будуть виносити за межі дворів. Місця для машин обладнають уздовж проїжджої частини і на спеціально відведених територіях.

Місця для машин обладнають уздовж проїжджої частини і на спеціально відведених територіях