Реклама
Реклама
Реклама

«Дитячу і спортмайданчик ми будували своїми руками ... Тепер все знищено!»

14.05.2018

Сусіди РК Art City пишуть Путіну і відмовляються від «подачок»: новобудова позбавляє їх звичних зручностей

Бурхлива діяльність «Уністроя» на землях колишнього казанського Артилерійського училища зіткнулася з невдоволенням сусідів. Вежі нових житлових будинків ось-ось почнуть будувати по сусідству з останніми будинками Жовтневого містечка. І тут раптом з'ясувалося, що прибудинкової території у старих будинків практично немає. А все, що було зроблено за довгі роки життя, в тому числі і руками самих людей, не було узаконено. Як з'ясував «БІЗНЕС Online», шляхи для компромісу є, але це не влаштовує сусідів.

Бурхлива діяльність «Уністроя» на землях колишнього казанського Артилерійського училища зіткнулася з невдоволенням сусідів Фото: Ірина Єрохіна Бурхлива діяльність «Уністроя» на землях колишнього казанського Артилерійського училища зіткнулася з невдоволенням сусідів Фото: Ірина Єрохіна

«ВСЕ БУДУВАЛИ СВОЇМИ РУКАМИ, САМІ висаджують БЕРЕЗИ ...»

Історія, як дві краплі води схожа на ситуацію у берега Казанки, де діти і зять Шафагата Тахаутдінова збираються звести 18-поверховий госпіталь, розгортається біля кордонів ЖК Art City. Мешканці будинку на Сібгата Хакіма, 60 теж користувалися паркуванням на землі сусідів, не підозрюючи до самого останнього моменту про те, що ця територія не належить до їхнього будинку. З такими самими проблемами зіткнулися мешканці будинків №1-110, 1-111, 1-149 на вулиці Жовтневий містечко.

Кореспондент «БІЗНЕС Online» з'їздила на місце і своїми очима переконалася в тому, що умови, в яких можуть виявитися жителі старих будинків, в модне нині поняття «комфортна міське середовище» ніяк не вписується. Будинки №№1-110, 1-111, 1-149 впритул прилягають один до одного. Від будується ЖК Art City їх поки що відокремлює масивний паркан. За словами мешканців, раніше на території, обгородженої забудовником, знаходилася стоянка для машин, дитячий та спортивний майданчики, були просторі під'їзні шляхи. «Дитячу і спортивний майданчик ми будували своїми руками, самі висаджували берези. Тепер все це знищено, проїзди закриті. Кожен день, щоб виїхати з двору, у нас з обох сторін від дороги збирається по 4-5 машин - і 20 хвилин роз'їжджаємося », - нарікає мешканець будинку Захар Ситько. Дійсно, дорога досить вузька. А під так звану дитячу площадку відведено невелику ділянку землі, і після того як будівельний паркан приберуть, вона опиниться між двох проїздів.

Будинки №1-110, 1-111, 1-149 впритул прилягають один до одного Будинки №1-110, 1-111, 1-149 впритул прилягають один до одного. Від будується ЖК Art City їх поки що відокремлює масивний паркан Фото: Ірина Єрохіна

На питання, чи відома жителям площа покладеної їм прибудинкової території, люди знизують плечима. Зрозуміти їх можна: ось ви особисто знаєте, яку ділянку під вашим будинком і чи є на ньому місце під інфраструктуру? «У будівельній компанії" стройуслугі "(входить до групи" Уністрой "- прим. Ред.), У якій ми попросили надати нам кордони нашої території, пояснили, що це не їх питання. На сайті ЖКГ керуюча компанія виклала дані про те, що "прибудинкова територія - 0", "дитячі та спортивні майданчики - 0" », - пояснює Ситько.

Але остаточно терпіння мешканців увірвався після того, як забудовник заявився на повторні публічні слухання. Мета - зменшення мінімальних відступів будівель від бічних меж земельної ділянки, а також збільшення максимального відсотка забудови ділянки до 26%. «Тобто навпроти нашого будинку будуть будуватися чотири висотних будинки - замість трьох, як спочатку заявлялося на слуханнях. Вони будуть виходити вже навіть за межі їхніх ділянок. Забудовник просить збільшити площу їх ділянок, щоб навіть частина залишилася прибудинкової території відібрати », - пояснює наш співрозмовник. Живучи в Жовтневому містечку, зрозуміло, проти. Будівництво четвертого будинку з відхиленням від кордонів позбавить їх останньої паркувальної території, яка дозволяє розмістити близько 50 машино-місць. «Відповідно, машини будуть ставитися перед будинками. А там і так вузька дорога - з огляду на, що навіть пожежні машини не можуть проїхати. Вже зараз у них це не виходить, не дай бог щось трапиться. Швидкої допомоги теж проблематично заїхати », - приєднується до розмови ще один мешканець будинку, який побажав залишитися неназваним.

«Дитячу і спортивний майданчик ми будували своїми руками, самі висаджували берези «Дитячу і спортивний майданчик ми будували своїми руками, самі висаджували берези. Тепер все це знищено, проїзди закриті »Фото: Ірина Єрохіна

Виник у людей і питання щодо інсоляції, проте представник компанії «стройуслугі» дав зрозуміти, що проблема вирішувана - потрібно тільки трохи розгорнути будинку. Публічні слухання з цього питання пройдуть повторно сьогодні, 14 травня. Але сусіди все одно не задоволені - за їхніми словами, питання благоустрою території їм на цих зустрічах обговорювати не дають.

«Нам товариш Кадиров (заступник головного архітектора Казані Тимур Кадиров - прим. Ред.) Сказав, що з питань території можна не звертатися - були публічні слухання, ви на них не висловлювалися», - пояснює Ситько, маючи на увазі слухання, на яких обговорювалося проект забудови Жовтневого містечка. Але який сенс висловлюватися з приводу території, якій ще немає, - спочатку потрібно домогтися її виділення, резонно зауважує він. З боку ж складається враження, що незнання жителями власних прав і регламентів проведення публічних слухань позбавило їх можливості своєчасно заявити про свої права. Проте на слуханнях мешканці просили залишити їм стадіон (на місці якого зараз також ведеться будівництво), зелень і розвинену інфраструктуру, згадує Ситько. За його словами, залишився після училища стадіон був єдиним спортивним об'єктом у всьому районі, в якому можна було займатися безкоштовно. Зараз на його місці також зводять будинки.

Турбує скаржників і ризики при будівництві Турбує скаржників і ризики при будівництві. «Тріщини між третім і четвертим під'їздом розходяться, каналізація як текла, так і тече» Фото: Ірина Єрохіна

«ДО НИХ НА ТЕРИТОРІЮ не потрапиш - ВОНИ НАШИХ ДІТЕЙ ВИГАНЯЮТЬ!»

Турбує скаржників і ризики при будівництві. «Тріщини між третім і четвертим під'їздом розходяться, каналізація як текла, так і тече. Але тепер, коли почалася забудова, рівень висот піднімається на 1,5-2 метри вище нашого під'їзної колії. По-перше, все буде заливатися, а по-друге, вся каналізація буде у нас в підвалі », - побоюється Ситько. Зі скаргою з цього питання мешканці зверталися до міської влади вже давно, але питання вирішилося лише формально. «Ніяких досліджень ніхто не проводив. Тріщину просто взяли і закрили металевим листом, запінили з вулиці. Але люди скаржаться, що у них холодно, взимку вони замерзають ».

Зустрінуті нами мешканці будинку претензії поділяють. «Я з 7-го поверху, спати неможливо. Ми встаємо, у нас стеля сиплеться. Мабуть, через це шва - таку тріщину дає. Шафа відкриваємо - наче з морозилки речі », - розповіла мешканка будинку №1-149 про своїх зимових враження.

Але куди більшу образу жителів Жовтневого містечка все-таки викликає той факт, що навіть якоїсь мінімальної прибудинкової території для мешканців не передбачили. «Ми що, не люди? Я, наприклад, віддав батьківщині 51 рік. 33 роки їздив по гарнізонах, останніми роками пропрацював тут, в училище », - з образою в голосі зазначає Захар Захарович. Зараз вони готуються писати листи Володимиру Путіну і готові навіть виходити на мітинг - за їхніми словами, інакше домогтися якоїсь реакції просто неможливо.

Образу жителів Жовтневого містечка викликає той факт, що навіть якоїсь мінімальної прибудинкової території для мешканців не передбачили: «Ми що, не люди Образу жителів Жовтневого містечка викликає той факт, що навіть якоїсь мінімальної прибудинкової території для мешканців не передбачили: «Ми що, не люди?» Фото: Ірина Єрохіна

Кореспондент «БІЗНЕС Online» звернулася до представників компанії-забудовника і виконкому міста, щоб зрозуміти, чи покладена все-таки залишилися жителям власна прибудинкова територія і чи є у них в цій ситуації шанс щось змінити. Як пояснили в «Уністрой», в компанії завжди відкриті до діалогу і намагаються враховувати побажання жителів району.

«За проектом Art City на території комплексу ми передбачили будівництво великого пішохідного бульвару, перша черга якого була відкрита в минулому році, захоплюючі спортивні майданчики, розташовані на території школи, і багаторівневий паркінг. Всі ці інфраструктури створені не тільки для жителів Art City, а й для всіх жителів району », - підкреслює забудовник. В межах будинків №№1-110, 1-111 та 1-149 проектом забудови та благоустрою передбачено будівництво дитячого та спортивного майданчиків, стверджують в «Уністрой». Також для зручності «сусідів» тут обіцяють передбачити додаткові паркувальні місця. Крім того, в компанії відзначають, що відстані від проектованих до житлових будинків 1-110, 1-111 варіюються від 37 до 46 метрів. І це відповідає вимогам і нормам чинного законодавства.

В межах будинків №№1-110, 1-111 та 1-149 проектом забудови та благоустрою передбачено будівництво дитячого та спортивного майданчиків, стверджують в «Уністрой» Фото: «БІЗНЕС Online» В межах будинків №№1-110, 1-111 та 1-149 проектом забудови та благоустрою передбачено будівництво дитячого та спортивного майданчиків, стверджують в «Уністрой» Фото: «БІЗНЕС Online»

Але людей такий компроміс не влаштовує.

«Хочемо, щоб вони по можливості зрушили свої будинки і залишили нам місце хоча б для дитячих майданчиків, для зелених зон. Там нічого не залишається », - продовжує побажав залишитися неназваним мешканець будинку. За його словами, крихітну дитячу площадку для жителів трьох будинків забудовник пропонує розмістити в безпосередній близькості від дороги. А це вже пряма небезпека для дітей. «Ось цю дитячу площадку вони хочуть облагородити, поставити тут будиночок, - наочно описує плани забудовника чоловік. - Але тут же ні місця, нічого. Тут паркан буде стояти, там дорога буде проходити. А до них на територію не потрапиш - наших дітей вони виганяють », - розводить він руками.

Земля, на якій раніше жителі здійснювали парковку автотранспорту, до прибудинкових ділянок багатоквартирних будинків №№1-110, 1-111 та 1-149 по вул Земля, на якій раніше жителі здійснювали парковку автотранспорту, до прибудинкових ділянок багатоквартирних будинків №№1-110, 1-111 та 1-149 по вул. Жовтневий містечко не ставилася Фото: Ірина Єрохіна

ДО ПЕРЕДАЧІ БУДИНКІВ муніципального житлофонду НІ дитячих майданчиків, НІ ПАРКОВКИ У БУДИНКІВ НЕ БУЛО

У виконкомі Казані підготували більш розгорнуту відповідь, що розкриває передісторію переходу земельної ділянки.

«Будівництво багатоквартирних будинків №№1-110, 1-111 та 1-149 по вул.Жовтнева містечко з обладнанням під'їзних шляхів і внутрішньоквартальних проїздів на даній ділянці місцевості здійснювалося відповідно до затвердженого військовим відомством генеральним планом забудови житлового комплексу" Жовтневий містечко "» , - пояснили у виконкомі. Межування земельних ділянок даних будинків здійснювалося мінземом РТ. А постановою виконкому Казані від 5 жовтня 2012 року вісім багатоквартирних будинків по вул. Жовтневий містечко разом з мережами водопостачання та водовідведення були передані в муніципальний житловий фонд.

«За інформацією керуючої компанії ТОВ УК" ЖКГ Гвардійська ", до передачі багатоквартирних будинків №№1-110, 1-111 та 1-149 по вул. Жовтневий містечко в муніципальний житловий фонд на прибудинкових територіях цих будинків дитячих, спортивних майданчиків і парковки для автотранспорту там ні, за винятком декількох елементів малих архітектурних форм », - підкреслили в виконкомі. А земля, на якій раніше жителі здійснювали парковку автотранспорту, до прибудинкових ділянок багатоквартирних будинків №№1-110, 1-111 та 1-149 по вул. Жовтневий містечко не ставилася. Зараз же ця ділянка - у власності юридичної особи ТОВ КК «БізнесПрофТрейдінг» (також входить в орбіту «Уністроя» - прим. Ред.).

Чи вдасться сторонам прийти до компромісу - питання, що називається, відкритий Чи вдасться сторонам прийти до компромісу - питання, що називається, відкритий. На колективному зборах за участю представників забудовника та місцевих жителів домовитися не вдалося Фото: Ірина Єрохіна

Багато в чому відповідь дублює вже згадане нами раніше пояснення про те, що забудова території житлового комплексу Art City ведеться згідно із затвердженим постановою виконкому Казані проекту планування території «Жовтневий містечко», який відповідно до Містобудівною кодексом Росії 5 серпня 2016 року відбувся процедуру публічних слухань. При цьому в ході слухань зауваження щодо розміщення паркувальних місць, а також дитячого та спортивного майданчиків прибудинкової території житлових будинків №№1-110, 1-111 та 1-149 по вул. Жовтневий містечко висловлені були, констатували у виконкомі. У забудовника запитані правовстановлюючі документи на земельні ділянки та матеріали по інсоляції.

На закінчення в виконкомі повідомляють: на нараді 21 березня по питань проведення будівельних робіт на земельній ділянці, що прилягає до багатоквартирних будинків №№1-110, 1-111 та 1-149 по вул. Жовтневий містечко, ТОВ «стройуслугі» висловило готовність обладнати на відмежованих прибудинкових земельних ділянках багатоквартирних будинків №№1-110, 1-111 та 1-149 дитячий та спортивний майданчики, контейнерний майданчик, а також обладнати згідно з ескізним проектом благоустрою території варіант розміщення 80 додаткових паркувальних місць.

Однак чи вдасться сторонам прийти до компромісу - питання, що називається, відкритий. На колективному зборах за участю представників забудовника та місцевих жителів домовитися не вдалося. За його підсумками мешканці заявили, що «подачки» від забудовника у вигляді мінімального благоустрою існуючих територій їм не потрібні.

Зрозуміти їх можна: ось ви особисто знаєте, яку ділянку під вашим будинком і чи є на ньому місце під інфраструктуру?
«Ми що, не люди?