Реклама
Реклама
Реклама

Де закінчуються межі прибудинкової території?

  1. Що говорить закон?
  2. межі володінь
  3. Хто платитиме?
  4. А документи у тебе є?
  5. Розпоряджаються - все разом
  6. Як боротися з порушниками?

Днями один з мешканців Астанинською багатоповерхівки став обходити всі квартири в будинку з проханням підписати папери і дати свою згоду на будівництво у дворі торгового павільйону. Хтось, не думаючи, тут же ставив свій розчерк, але більшість мешканців таку перспективу були не раді. Незабаром біля під'їзду утворилося стихійне збори. Але відповісти на питання стурбованих мешканців багатоповерхівки, чи зможе ініціативний мешканець втілити свій план в реальність і чи можна перешкодити цьому явищу, ніхто відповісти не зміг.

Що говорить закон?

За консультацією в цьому питанні, ми звернулися до юриста компанії ТОВ «Центр ЮрІнфо» Євгену Роженцеву. До слова, замість поняття «прибудинкова територія» в законодавстві частіше використовується поняття «земельна ділянка, призначений для обслуговування об'єкта кондомініуму».

- До складу земельної ділянки, прилеглої до будинку, входять всі знаходяться на його території законно зведені елементи благоустрою. Наприклад, дитячі ігрові майданчики, господарсько-побутові майданчики, зелені насадження, майданчики для відпочинку, автостоянки, спорудження інженерних мереж і комунікацій і т.д., - роз'яснює Євген Роженцев. - Ця земельна ділянка при житловому будинку входить в єдиний майновий комплекс і є частиною загального майна об'єкта кондомініуму. Він належить власникам приміщень (квартир) на праві спільної часткової власності або на праві загального землекористування.

межі володінь

Виявляється, немає конкретних цифр, що визначають межі прибудинкової території. У кожному індивідуальному випадку вони будуть свої.

- Згідно з Постановою уряду Республіки Казахстан від 22.12.1997 року №1813 розмір земельної ділянки, включаючи елементи благоустрою, для існуючого об'єкта кондомініуму визначається з урахуванням фактично сформованої забудови і вимог, встановлених містобудівної та іншої документацією територіального розвитку населеного пункту, - цитує юрист компанії ТОВ « центр ЮрІнфо ».

На казахстанському сайті defacto.kz уточнюється, що «при визначенні меж земельної ділянки враховується наявність на земельній ділянці різних функціональних елементів господарських, фізкультурних, дитячих ігрових майданчиків, майданчиків для відпочинку та інших соціально-побутових цілей, проїздів і автостоянок, інженерних мереж і споруд ( трансформаторні підстанції, насосні станції, газгольдери, сміттєзбірники тощо), наявність вбудованих і вбудовано-прибудованих приміщень, індивідуальних гаражів тощо і їхня майнова належність.

Всі питання, що стосуються прибудинкової території, в обов'язковому порядку вирішуються на загальних зборах мешканців.

Межі земельної ділянки об'єкта кондомініуму, як правило, встановлюють виходячи з необхідності розміщення і експлуатації багатоквартирного житлового будинку або одного іншого будинку, будівлі, споруди.

В умовах обмеженого простору міської забудови, коли поділ сформованого дворового простору на окремі земельні ділянки неможливо без невідповідного збитку сформованим функціональним, технологічним, транспортним і іншим соціально-побутових умов життєдіяльності населення в даному кварталі забудови, розміри земельних ділянок об'єктів кондомініумів зазвичай зменшуються до мінімальних, аж до встановлення їх меж по контуру кожного, наприклад, багатоквартирного житлового будинку ».

Наприклад, як пояснив голова одного зі столичних КСК, межі прибудинкової території в його володіннях складають всього 5 метрів від будинку. Ось за порядок на цій смужці землі і відповідає голова КСК. За прибирання на решті території відповідь тримає адміністрація міста.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Казахстанський центр модернізації та розвитку житлово-комунального господарства» пропонує наступну формулу для розрахунку розміру земельної ділянки в кондомініумі:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Казахстанський центр модернізації та розвитку житлово-комунального господарства» пропонує наступну формулу для розрахунку розміру земельної ділянки в кондомініумі:

де

Sк - розмір земельної ділянки в кондомініумі;

Sкв. - загальна площа кварталу, мікрорайону;

Sнж - сумарна площа всіх нежитлових територій, що не підлягають передачі в кондомінімумів;

Sзастр. - сумарна площа забудови всіх житлових будинків в межах кварталу, мікрорайону;

Sобщ.здан. - сумарна загальна площа житлових приміщень усіх житлових будинків в межах даного кварталу, мікрорайону;

Sобщ.к. - загальна площа житлових приміщень кондомініуму, для якого розраховується нормативний розмір земельної ділянки;

Sзастр.к. - площа забудови кондомініуму, для якого розраховується земельну ділянку.

Крім того, за словами Євгена Роженцева, в кожному населеному пункті є свої програми розвитку і благоустрою. Про плани розвитку та благоустрою конкретної дворової території можна дізнатися, звернувшись з письмовим запитом до апарату акима району.

Як змінився закон про КСК в Казахстані >>>

Хто платитиме?

Головне питання, яке хвилює всіх власників квартир, хто буде стежити за порядком у дворі: чистити доріжки, фарбувати лавки, прибирати сміття Головне питання, яке хвилює всіх власників квартир, хто буде стежити за порядком у дворі: чистити доріжки, фарбувати лавки, прибирати сміття? Тут в законі чітко прописано, що витрати з утримання спільного майна об'єкта кондомініуму, в тому числі і прилеглого до житлового будинку земельної ділянки, несуть власники приміщень.

- Свої обов'язки за змістом загальнопайової власності мешканці виконують через органи управління об'єктом кондомініуму. Так як відповідно до Закону РК «Про житлових відносинах» саме орган управління об'єктом кондомініуму зобов'язаний вживати заходів щодо збереження спільного майна об'єкта кондомініуму і забезпечення його безпечної експлуатації. А власники приміщень (квартир) зобов'язані сприяти збереження і безпечної експлуатації спільного майна, - підкреслює юрист компанії ТОВ «Центр ЮрІнфо».

Як тільки власник квартири уклав договір про управління об'єктом кондомініуму, в коло його загальних обов'язків сторін входить: утримання спільного майна об'єкта кондомініуму, його інженерного обладнання, території, прилеглої до об'єкта кондомініуму, і знаходяться на ній елементів благоустрою. Також даним договором передбачається обов'язок керуючої компанії представляти інтереси власників приміщень (квартир) з питань спільного майна об'єкта кондомініуму.

А ось вибір компанії, яка буде виконувати роботи з поточного ремонту загального майна, в тому числі технічного і санітарного утримання прибудинкової території, здійснюють самі мешканці на загальних зборах.

Порядок утримання спільного майна встановлений Постановою уряду Республіки Казахстан від 1 грудня 2011 року №1421 «Про затвердження Правил утримання спільного майна об'єкта кондомініуму».

Криза системи КСК став очевидним >>>

А документи у тебе є?

Як у кожного громадянина, у прибудинкової території повинні бути свої документи, які, в свою чергу, реєструються в держкадастр.

- На кожен об'єкт кондомініуму повинен бути паспорт благоустрою, що затверджується рішенням міської масліхатів і підписується керуючою компанією, з одного боку, і Якимом району - з іншого. В даному паспорті вказуються: площа твердого покриття на відведеній і закріпленої територіях, кількість дерев і чагарників і т.д. До паспорта благоустрою додатково видається схема закріпленої території, в якій позначені межі земельної ділянки, - перераховує Євген Роженцев.

«Для оформлення права на земельну ділянку акимат створює спеціальну комісію, до складу якої включаються фахівці органу з управління земельними ресурсами, місцевої служби архітектури і містобудування та інших компетентних органів, а також представники кооперативу власників квартир. Рішення про надання земельної ділянки приймає акимат », - уточнюється на сайті defacto.kz.

Розпоряджаються - все разом

Розпоряджатися земельною ділянкою можна, тільки якщо всі документи в порядку. Але це не означає, що кожен з мешканців може зробити вибір собі шматочок двору і зводити там все, що йому заманеться.

- Земельна ділянка, що прилягає до житлового будинку, в силу законодавчих актів є єдиним і неподільним, - попереджає юрист. - І хоча стаття 64 Земельного Кодексу РК передбачає право власника земельної ділянки самостійно господарювати на землі, використовуючи її з метою, що випливають з призначення земельної ділянки, а також зводити будь-які будівлі та споруди відповідно до цільового призначення земельної ділянки з урахуванням зонування земель. Однак слід пам'ятати, що прибудинкова територія не перебуває і не може перебувати в індивідуальній власності, вона є спільною власністю всіх мешканців та власників нежитлових приміщень. Тому всі питання, що стосуються даної території, включаючи зведення будь-яких об'єктів, повинні в обов'язковому порядку вирішуватися на загальних зборах мешканців. Розподіл земельної ділянки, що входить до складу об'єкта кондомініуму, допускається за письмовою згодою всіх учасників кондомініуму за умови дотримання санітарно-гігієнічних, екологічних, протипожежних, будівельних та інших норм. При цьому стаття 65 Земельного кодексу РК говорить, що власники земельних ділянок зобов'язані використовувати землю відповідно до її цільового призначення.

Прибудинкова територія не перебуває і не може перебувати в індивідуальній власності, вона є спільною власністю всіх мешканців та власників нежитлових приміщень.

Як боротися з порушниками?

На сьогоднішній день незаконні будови на подвір'ях вже не є рідкістю. Найчастіше власники квартир вважають за краще не помічати порушень або пліткувати про це при зустрічі на сходових майданчиках, посилаючись на марність скарг. Виявляється, з порушниками можна і потрібно боротися.

- Якщо на території прилеглого до будинку земельної ділянки розташовані будь-які підозрілі об'єкти, що будуються або вже побудовані об'єкти, то досить звернутися в районне Управління державними доходами або безпосередньо в ГУ «Відділ земельних відносин» із запитом на предмет цільового призначення земельної ділянки, закріпленої за будинком. З отриманої відповіді стане ясно, чи має прилегла до будинку земельну ділянку цільове призначення, наприклад «експлуатації платної автостоянки», чи ні ?! - консультує Євген Роженцев.

Отже, без згоди всіх власників ніяке будівництво або інше використання земельної ділянки, наданої для обслуговування кондомініуму, незаконно. Для захисту порушених прав власники можуть звернутися до суду.

Олеся Сущанський, інформаційна служба kn.kz

Читайте також:

КСК: як змінити голову кооперативу

Кому належать горища, підвали, комори?

Як скоротити витрати на утримання будинку?

Що говорить закон?
А документи у тебе є?
Що говорить закон?
Головне питання, яке хвилює всіх власників квартир, хто буде стежити за порядком у дворі: чистити доріжки, фарбувати лавки, прибирати сміття?
Як боротися з порушниками?
З отриманої відповіді стане ясно, чи має прилегла до будинку земельну ділянку цільове призначення, наприклад «експлуатації платної автостоянки», чи ні ?
Як скоротити витрати на утримання будинку?