Реклама
Реклама
Реклама

Благоустрій - це пристрій сприятливого життєвого середовища

Ялалов І.І. (Глава Адміністрації міського округу місто Уфа)
За підсумками Всеросійського конкурсу на звання «Найбільш упорядкований міське (сільське) поселення Росії» за 2010 рік, затвердженого Постановою Уряду РФ, міський округ місто Уфа був удостоєний диплома Уряду Російської Федерації II ступеня. Ця нагорода є свідченням високих показників, яких досяг місто в сфері благоустрою. Завдяки яким містобудівним інструментам муніципальне утворення досягло результатів, які принесли призове місце в конкурсі, як буде розвиватися і упорядковувати територія Уфи в найближчій перспективі, які інноваційні рішення використовує місто в своїй щоденній роботі? На ці та багато інших питань редакції журналу відповів глава Адміністрації міського округу місто Уфа Ірек Ішмухаметовіч Ялалов.
- Ірек Ішмухаметовіч, чому місто Уфа прийняв рішення брати участь в конкурсі на звання «Найбільш упорядкований міське (сільське) поселення Росії»?
- Перш ніж відповісти на Ваше запитання, я б хотів зупинитися на іншому - навіщо взагалі потрібно упорядковувати території міст та інших поселень? На жаль, не всі сьогодні це розуміють. Ще живі в нашій свідомості гасла радянських часів, що звучали як заклик заготовлювати «більше вугілля», «більше металу», «більше будматеріалів», «більше палива» і багато чого ще для країни. Відповідно, міста розвивалися як центри дислокації важкої промисловості, металопрокатних, хімічних, нафтових та інших виробництв. Безперечно, все це складає кістяк міст. Це містоутворюючі фактори, які є основними при виникненні міста і безпосередньо впливають на його зростання, подальший розвиток.
Однак сучасне місто вимагає іншого підходу. Так, він повинен володіти тими потужними виробництвами, навколо яких буде відбуватися його зростання і розвиток. Але місто має бути ще й привабливим місцем, куди люди захочуть приїхати не тільки для роботи, але і для постійного життя. Згадаймо романтиків радянських часів, які були готові їхати навіть на край світу в споруджувані міста і селища. У наш час все по-іншому. Зараз набирає обертів новий тренд - людина вибирає місто, в якому хоче жити, а вже потім дивиться на те, яка там є робота, наскільки розвинені там промисловість, виробництво. Відповідно, відбувається і реорганізація міських просторів, з огляду на те що попередні способи організації територій застаріли. Тепер все підпорядковується сучасному темпу міського життя, яка характеризується цілодобової активністю ділового життя, торгівлі, розваг. Місто сприймається як сучасний в тому випадку, коли людина бачить навколо себе щось нове, красиве, коли, перебуваючи в ньому, він може задовольняти свої потреби відповідно до запитів. Якщо це потреби в житло, то це повинно бути просторе, упорядковане житло з усіма комунікаціями і розвиненою інфраструктурою. Якщо це професійні потреби, то це розвинена мережа публічних просторів, просторів для самореалізації, розвинені сучасні формати торгівлі, комерційної нерухомості. Якщо це потреби у відпочинку, то вирішальне значення мають упорядковані і доглянуті парки, хороша екологічна ситуація, розвинена сфера дозвілля і розваг. Незважаючи на те що сучасна людина багато часу проводить на роботі, в віртуальному просторі, зовнішні умови, навколишнє середовище мають величезне значення.
Таким чином, саме сприятлива життєве середовище є основою привабливості сучасних міст, а благоустрій міських територій - це і є робота зі створення сприятливого життєвого середовища.
Повернуся до Вашого питання. Участь в конкурсі на звання «Найбільш упорядкований міське (сільське) поселення Росії» було для столиці Республіки Башкортостан своєрідним викликом, на який Уфа не могла не відповісти. Конкурс став для міста чудовою нагодою не тільки показати свої досягнення і напрацювання в галузі благоустрою, озеленення територій, а й порівняти себе з іншими містами-мільйонниками, визначити напрямки, в яких ще тільки належить попрацювати.
У період проведення конкурсу я працював на посадах першого заступника глави Адміністрації міського округу місто Уфа, міністра житлово-комунального господарства Республіки Башкортостан. Завдяки участі в підготовці до авторитетного Всеросійському конкурсу я отримав неоціненний досвід, який знадобився в подальшій роботі в галузі благоустрою територій.
- Чи існують в Уфі будь-які цікаві проекти, що сприяють підвищенню впорядкованості території і розвитку міста в цілому?
- В даний час МУП «Управління дизайну і зовнішньої реклами» міста Уфи розроблені ескізні проекти благоустрою по вісімнадцяти місцях відпочинку городян. У стадії розробки знаходяться проекти колористичного оформлення фасадів будівель, розташованих на шести ділянках однієї з центральних магістралей Уфи - проспекту Жовтня.
У найближчій перспективі необхідно завершити будівництво шляхопроводний розв'язки через проспект Салават Юлаєв в створі вул. Бессонова, що дозволить з'єднати проспект з вулицями Н. Дмитрієва, Комсомольська та проспектом Жовтня.

мікрорайон Південний

Ми зараз активно займаємося розширенням проїзної частини вузлових вулиць міста. У зв'язку з цим все гостріше постає питання забезпечення безпеки пішоходів. За дорученням Президента Республіки Башкортостан розроблений план заходів з проектування та будівництва пішохідних переходів. В даний час є проектна документація на будівництво чотирьох підземних і одного надземного пішохідного переходу. Визначено підрядні організації з будівництва ще двох підземних пішохідних переходів. Всього в перспективі заплановано будівництво не менше 35 підземних переходів, які не будувалися в Уфі вже 30 років.
У місті Уфі побудовано 30 шляхопроводів і транспортних розв'язок, однак не всі з них відповідають сучасним вимогам, не дозволяють провести розширення вулиць, що викликає необхідність проведення реконструкції. Для вирішення проблеми транспортного руху ми повинні побудувати ще 67 транспортних розв'язок та шляхопроводів.
Потреби міста в штучних спорудах не обмежуються тільки транспортними розв'язками і шляхопроводами. Значна частина міста Уфи знаходиться в зоні затоплення в період весняної повені. Це викликає необхідність будівництва захисних протипаводкових дамб. З метою захисту великого житлового району Уфи з населенням понад 130 тисяч осіб ми завершили будівництво першої черги і приступили до активного етапу будівництва другої черги захисної протипаводкової дамби в мікрорайоні «Сіпайлово». Трагічні події, які відбулися на початку липня 2012 року в Краснодарському краї, підтвердили актуальність і важливість проведених нами заходів. Ми не повинні допустити повторення подібних ситуацій.

мікрорайон Сіпайлово

В останні роки активно ведуться роботи по освоєнню нових житлових районів. Згідно з проектом «Коригування генплану міста Уфи» в якості перспективних розглядаються район «Зауфімье», розташований в адміністративних межах міського округу місто Уфа, селища Міловка і Романівка, що в західній частині міста, а також Демський район. Для розвитку даних територій передбачено будівництво транспортного коридору, що з'єднує східну і західну частини міста.
Забудова району «Зауфімье» вимагатиме від нас ретельного вивчення паводкової ситуації. З огляду на вже згаданих мною трагічних подій під особливий контроль це питання взяв Президент Республіки Рустем Хамітов. При необхідності буде вирішено питання проектування і будівництва в районі захисної протипаводкової дамби.
Для забезпечення якісного розвитку і вдосконалення транспортної інфраструктури північній частині міста в 2012-2013 роках планується будівництво продовження вул. Інтернаціональній. На контролі Адміністрації та проблеми самого напруженого місця в транспортній схемі півночі міста - Тимашевского переїзду. Місто приступив до вирішення цієї проблеми. Готовий проект шляхопроводу, він пройшов усі необхідні експертизи. Зараз ведуться переговори з інвесторами для співфінансування будівництва.
Адміністрація Уфи веде роботу з проектування продовження проспекту Салават Юлаєв на ділянці від вул. М. Жукова до вул. Адмірала Ушакова. Це центральне меридіональний напрям зв'яже між собою центр міста і північну промислову зону.
Відповідно до генплану міста намічено будівництво мостового переходу через р. Біла в створі вул. ім. міста Галле. В'їзд з боку міста Казані в Уфу (автодорога М-7 «Волга») утруднений через відсутність повноцінної магістралі. Пропускна спроможність існуючого моста через р. Біла вичерпана. Будівництво моста дозволить розвантажити існуючий міст і поліпшити зв'язок між центром міста і Казанським напрямком.
- Серед аспектів, які необхідно було врахувати при підготовці до конкурсу, особливе місце приділяється твердженням комплексної програми розвитку комунальної інфраструктури, генеральної схеми санітарної очистки території, а також площі земельних ділянок, наданих для житлового та індивідуального житлового будівництва. Як зараз йдуть справи з ключовими показниками в Уфі?
- Всі ці аспекти необхідно враховувати для нормального розвитку і функціонування міста. Пройдуся коротко по кожному із зазначених Вами пунктів.
Комплексна Програма розвитку комунальної інфраструктури міського округу місто Уфа до 2015 року була затверджена Рішенням Ради міського округу місто Уфа в 2010 році. Розробка Програми викликана необхідністю освоєння нових територій для комплексного житлового будівництва, забезпечення ресурсозбереження, формування ринкових механізмів функціонування житлово-комунального комплексу та умов для залучення інвестицій, нових підходів до будівництва житлових і соціальних об'єктів, сучасної системи ціноутворення, підвищення ефективності містобудівних рішень, розвитку конкуренції в сфері надання житлово-комунальних послуг.
У 2007 році за завданням Управління комунального господарства та благоустрою Адміністрації міста Уфи ФГУП «Федеральний центр благоустрою та поводження з відходами» міста Москви розробив генеральну схему очищення Уфи, оптимізації процесів збору, зберігання, транспортування сміття, впровадження нових технологічних методів його сортування та переробки. Мушу зазначити, що в даний час дана схема застаріла і не може бути використана в сучасних умовах. У зв'язку з цим необхідна розробка нової або коригування попередньої схеми.
Управління комунального господарства та благоустрою готує технічне завдання для проведення конкурсних процедур по визначенню розробника схем санітарної очистки та прибирання міста в сучасних умовах із застосуванням нових технологій і проектів по організації, розміщення та вивезення твердих побутових відходів.
Відповідно до Генерального плану міста Уфи для багатоповерхового будівництва надано близько 5 тисяч гектарів земельних ділянок. Площа земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва становить орієнтовно 4 тисячі гектарів. В даний час на території міста Уфи в цілях комплексного освоєння виділені земельні ділянки в населеному пункті Міловка-Романівка-Ветошнікова в Ленінському районі та в мікрорайоні на схід від озера Кустаревское в Демський районі. Орієнтовна площа освоєння складає 1 тисяча гектарів.
Середня тривалість періоду з дня прийняття рішення про надання земельної ділянки для житлового будівництва або підписання протоколу про результати торгів, конкурсів, аукціонів з надання земельних ділянок до отримання дозволу на житлове будівництво становить в Уфі 2 роки. Ми активно працюємо над тим, щоб скоротити цей період до півроку, що сприятливо позначиться на розвитку житлового будівництва в місті.
- Ірек Ішмухаметовіч, як, на Вашу думку, містобудівна документація вплинула на розвиток території міста Уфи?
- По-перше, зазначу, що наш головний документ - Генеральний план міста Уфи був розроблений в 1995 році Науково-дослідним і проектним інститутом урбаністики та затверджений Кабінетом Міністрів Республіки Башкортостан. Він визначив прогноз розвитку міста до 2025 року з ростом чисельності населення до 1,2 мільйонів чоловік.
Однак кардинальні зміни політичної, соціальної та економічної ситуації в країні, зміни вимог до технологій планування розвитку територій зажадали коригування Генплану, здійсненої в 2001-2005 роках. Він був затверджений рішенням Ради міського округу місто Уфа в 2006 році.
З метою реалізації містобудівної політики щодо забудованих і підлягають забудові територій здійснюється підготовка та затвердження в установленому законом порядку документації з планування територій. На території міського округу діють Правила землекористування і забудови, Нормативи містобудівного проектування.
В даний час розроблено і затверджено понад 70 проектів планувань та проектів межування територій міста Уфи, що становить близько 60 відсотків сельбищної території. З них на замовлення Головархітектури Адміністрації міського округу місто Уфа виконані 15 проектів планувань.

Проспект жовтня

Відповідаючи на Ваше питання, зазначу, що конкретні опрацювання територій з урахуванням уточнення існуючої ситуації, планувальних обмежень і економічних розрахунків дозволяють знаходити нові містобудівні рішення. Так, роботи з інженерної підготовки територій, визначені в проектах планування житлових районів «Ніжегородка», «Затон» в Ленінському районі, «Кустаревское озеро» в Демський районі, обґрунтовують економічну доцільність збільшення обсягів житлового будівництва на даних територіях у порівнянні з положеннями генерального плану та , як наслідок, необхідність перерозподілу житлового фонду на інших майданчиках міста.
Зміни містобудівного законодавства спрямовані на підвищення ролі документа територіального планування муніципальних утворень у вирішенні питань ефективного управління містобудівними та земельно-майновими відносинами. Важливим аспектом є взаимоувязка положень Генерального плану з цільовими програмами федерального, регіонального рівнів та Програмою комплексного соціально-економічного розвитку територій міського округу з метою забезпечення безпеки та сприятливих умов життєдіяльності населення міста.
Підготовка документа територіального планування сьогодні - це комплексний проект управління містобудівним розвитком території, заснований на вимогах чинного законодавства, новітніх інформаційних технологіях і спрямований на створення гармонійної міського середовища.
- Раз вже мова зайшла про інформаційні технології, ми не можемо не поставити запитання про геоінформаційної системи «Інге», що успішно функціонує в Уфі. Створивши і запустивши ГІС, Ваш місто випередило багато муніципальних освіти Росії. Розкажіть нам докладніше про це інформаційному продукті.
- Дійсно, автоматизована інформаційна система забезпечення містобудівної діяльності "Моніторинг», геоінформаційна система «Інге» Головархітектури міського округу місто Уфа є найбільшою автоматизованої муніципальної системою серед тих, що існують в містах Російської Федерації. До неї підключені більше 320 користувачів в Главархитектуре, МУП «Архітектурно-планувальне бюро» та інших підрозділах Адміністрації Уфи. У геоінформаційної системі міститься більше 150 цифрових карт і більше 3000 картографічних шарів з усіх аспектів існування та розвитку міської території.

стадіон Динамо

Завдяк Цій сістемі місто Уфа з 2004 року є Єдиним великим містом России, в якому все чергування цифрових топографічніх планів масштабу 1: 500 ведеться только в цифровому виде. До єдиної черговий плану в ГІС «Інге» підключені всі підрозділі адміністрації Уфі и всі інженерні підприємства міста. У Сейчас годину завершується робота по підключенню АІС ОГД «Моніторинг» до Системи міжвідомчого електронного документообігу.
На сьогоднішній день в системах АІС ОГД «Моніторинг» и ГВС «Інге» реалізовані Функції в рамках декількох підсістем. Розповім про них докладніше, щоб читачі малі уявлення про ті, за Якими Напрямки діяльності ми маємо Найбільший рівень автоматизації.
Система автоматизованих технологічних процесів являє собою набір технологічних ланцюжків, кроків і операцій з обробки надійшли до Головархітектури міста Уфи заявок і документів та призначена для формалізації виробничої діяльності з підготовки дозвільної містобудівної документації. Система забезпечує передачу виконання за заявкою між робочими місцями відділів Головархітектури, передачу відомостей про результати раніше виконаних кроків і надає засоби редагування реєстрових і графічних даних, засоби формування вихідних документів в автоматизованому режимі і засоби контролю виконання. При цьому в кожній технологічному ланцюжку ведеться накопичення інформації про всі елементарних технологічних кроків, виконаних персоналом, сформованих документах, часу початку і кінця кожної операції. Ця інформація дозволяє проводити потім автоматизований аналіз діяльності Головархітектури за будь-який відрізок часу.

Набережна річки Біла


Система автоматизованих технологічних процесів уніфікує автоматизовані робочі місця всіх фахівців Головархітектури і дозволяє їм звертатися до всього безлічі підсистем, даних і операцій з єдиного інтерфейсу.
Для автоматизації роботи організаційно-контрольного відділу підприємств призначена підсистема «Діловодство». В рамках цієї підсистеми ведеться облік вхідної та вихідної кореспонденції, всієї документації, що проходить через організаційно-контрольний відділ. Система готує основні звіти та статистику по роботі відділів підприємства і кожного співробітника, веде облік виконаних, затриманих відповідей або формованих документів.
Підсистема обліку і реєстрації відомостей про містобудівної документації призначена для автоматизації функцій обліку та реєстрації найменувань та реквізитів документів, справ, карт (схем), матеріалів, що містять інформацію про містобудівну діяльність на території міста, а також пошуку та надання відомостей АІС ОГД. Для нас особливо важливо, що підсистема володіє функціональністю, необхідної для ведення АІС ОГД відповідно до Містобудівною кодексом РФ і Постановою Уряду РФ № 363 від 9 червня 2006 року «Про інформаційному забезпеченні містобудівної діяльності».
Також ми запустили в роботу підсистему, призначену для автоматизації процесів ведення адресного плану міста, реєстру вулиць, реєстру адресованих об'єктів, реєстру документів, що підтверджують факт привласнення адреси, присвоєння та підтвердження адрес об'єктів, вивірки адресного плану. За це відповідає підсистема «Адресний реєстр».
Підсистема обліку інформації про містобудівні зміни призначена для автоматизації функцій обліку, реєстрації та пошуку реєстрових і просторових даних про містобудівні зміни, що відбуваються на території міста. Підсистема ведення містобудівного регламенту виконує функцію автоматизації процесу ведення містобудівного регламенту міста, формалізації та обліку змісту Правил землекористування, забудови.
Підсистема підготовки і формування дозвільних містобудівних документів призначена для автоматизації функцій підготовки та формування таких форм документів, як містобудівний висновок про можливість розміщення об'єкта, акт вибору земельної ділянки, містобудівний план земельної ділянки, містобудівне завдання на проектування, дозвіл на будівництво, дозвіл на реконструкцію, дозвіл на введення об'єкта в експлуатацію.
Ми автоматизували процеси формування запитів на отримання висновків про можливості підключення та обліку технічних умов, виданих інженерними підприємствами міста. На підсистему «Облік технічних умов» покладено функцію підключення об'єктів будівництва до інженерних мереж.
Підсистема «Облік інженерних вишукувань» призначена для автоматизації функцій реєстрації дозволів на виробництво інженерних вишукувань, видачі вихідних даних для їх виробництва, приймання звітів по інженерних вишукувань. Підсистема дозволяє автоматизувати процес ведення чергового плану міста в масштабі 1: 500 у векторному форматі ГІС «Інге».
Детальніше зупинюся на підсистемі «Межовий план». Вона використовується для автоматизації процесу підготовки межових планів відповідно до вимог Федерального закону № 221-ФЗ «Про державний кадастр нерухомості» та Наказу МЕР № 412 «Про затвердження форми межового плану і вимог до його підготовки».
Завдяки інтеграції з ГІС «Інге» і наявності засобів автоматичного виконання великого числа рутинних операцій система «Межовий план» дозволяє легко і без помилок готувати межові плани як для простих випадків виділення ділянки, так і для складних процедур перерозподілу земельних ділянок і земель, що перебувають у державній або муніципальній власності.
Для обліку відомостей по проектам планування і межування території, які включають в себе реквізити проекту, дані по чергах будівництва, житлового фонду, техніко-економічні показники, інженерне і транспортне забезпечення, призначена відповідна підсистема.
В рамках розвитку муніципального самоврядування важливе значення набуває підсистема «Публічні слухання». Вона потрібна для супроводу процедури і обліку відомостей, що формуються в процесі підготовки і проведення публічних слухань з таких питань містобудівної діяльності, як надання дозволів на умовно-дозволені види використання, надання дозволів на відхилення від граничних параметрів, рішення про затвердження документації з планування території. Підсистема призначена для супроводу процедури і обліку відомостей, що формуються в процесі підготовки і проведення публічних слухань з питань внесення змін і доповнень до Правил землекористування та забудови.

Житлові квартали Кіровського району


- Ірек Ішмухаметовіч, публічні слухання - це одна з форм публічного обговорення проектів муніципальних правових актів. А яким ще чином беруть участь жителі міста в розвитку території муніципального освіти?
- Жителі беруть найактивнішу участь в житті міста, в тому числі і в розвитку його території. Ми через офіційний сайт Адміністрації міського округу http://ufacity.info налагодили ефективний зворотній зв'язок з городянами. Проведені нами соціологічні опитування дозволяють вивчати громадську думку з найактуальніших аспектів розвитку міста, зокрема, з питань розвитку територій. Фактично напрямок нашої діяльності задають саме жителі міста. Наші проекти та програми не народжуються за закритими дверима в кабінетах Адміністрації. Ми, образно висловлюючись, «тримаємо руку на пульсі міста» і координуємо свої дії з урахуванням громадської думки. Це наш головний постулат.
При всьому при цьому городяни розуміють, що є завдання, вирішити які під силу тільки фахівцям. Візьмемо, наприклад, роботу зі створення стратегії розвитку міста на кілька десятиліть вперед. Над таким серйозним документом повинна працювати команда професіоналів, відповідні інститути. Але навіть вони в своїх довгострокових планах орієнтуються на ті дані, які ми отримали в ході соціологічних опитувань.
- Як Ви використовували приз, отриманий за друге місце у Всеросійському конкурсі на звання «Найбільш упорядкований міське поселення Росії»?
- За друге місце в авторитетному конкурсі місту було виділено 40 мільйонів рублів. Приз ми використовували для подальшого розвитку та благоустрою столиці республіки. Майже 19 мільйонів передані Управлінню комунального господарства та благоустрою Адміністрації міського округу місто Уфа Республіки Башкортостан на придбання 8 одиниць автомашин «КамАЗ-6520».
Понад 17 мільйонів було виділено Управлінню капітального будівництва Адміністрації міського округу місто Уфа Республіки Башкортостан на проведення капітального ремонту 4 перепрофільованих дитячих дошкільних установ.
Десять відсотків від призової суми відповідно до умов конкурсу було направлено на матеріальне заохочення працівників організацій, що досягли найвищих результатів у роботі з розвитку житлово-комунального господарства та підвищення впорядкованості муніципального освіти.
- Ірек Ішмухаметовіч, скажіть, як змінилися умови життя населення міста Уфи з моменту участі в конкурсі?
- Місто не стоїть на місці. Він знаходиться в постійному русі і розвитку. За два роки, що минули з моменту участі у Всеросійському конкурсі, столиця Республіки Башкортостан встигла перетворитися. В Уфі з'явилися нові будівлі, розширилося кілька вулиць, були відремонтовані десятки будівель і житлових будинків. У місті ведеться постійна робота щодо подальшого благоустрою, в тому числі прибудинкових територій. У центральній частині міста організовано односторонній рух на окремих ділянках вулиць. Тривають роботи з реконструкції та капітального ремонту доріг, будівництва штучних споруд. Загалом, ми продовжуємо ту роботу, завдяки якій були досягнуті добрі показники, що дозволили нам зайняти призове місце в авторитетному конкурсі

http://www.gisa.ru/91725.html

Ірек Ішмухаметовіч, чому місто Уфа прийняв рішення брати участь в конкурсі на звання «Найбільш упорядкований міське (сільське) поселення Росії»?
Перш ніж відповісти на Ваше запитання, я б хотів зупинитися на іншому - навіщо взагалі потрібно упорядковувати території міст та інших поселень?
Чи існують в Уфі будь-які цікаві проекти, що сприяють підвищенню впорядкованості території і розвитку міста в цілому?
Як зараз йдуть справи з ключовими показниками в Уфі?
Ірек Ішмухаметовіч, як, на Вашу думку, містобудівна документація вплинула на розвиток території міста Уфи?
А яким ще чином беруть участь жителі міста в розвитку території муніципального освіти?
Як Ви використовували приз, отриманий за друге місце у Всеросійському конкурсі на звання «Найбільш упорядкований міське поселення Росії»?
Ірек Ішмухаметовіч, скажіть, як змінилися умови життя населення міста Уфи з моменту участі в конкурсі?