Реклама
Реклама
Реклама

Код безпеки на карті Visa, Mastercard, Visa Сбербанк, Maestro - де знаходиться, де і як дивитися на картах Ощадбанку, інших банків

  1. Що таке код безпеки
  2. Навіщо потрібен код безпеки на карті
  3. Коли використовується такий код
  4. Код на Visa, MasterCard, American Express і Maestro
  5. Правила безпеки при використанні банківських карт
  6. Переваги і недоліки використання кодів
  7. Код безпеки на карті Ощадбанку Росії

Будь-яка сучасна банківська карта на лицьовій і зворотній стороні містить багато корисної інформації, яка знадобиться, як при оплаті покупок, так і для отримання грошових переказів на карту.

Кожна платіжна картка, незалежно від платіжної системи, має унікальний код безпеки. Далі поговоримо про те, що таке код безпеки на карті, а також розглянемо найпоширеніші ситуації його використання.

Що таке код безпеки

Код безпеки на карті являє собою числову комбінацію, яка є унікальною для кожної платіжної картки. Розташування даного коду в картках різних платіжних систем може відрізнятися.

У документації та платіжних системах даний код часто позначений символьними комбінаціями CVV2 і CVC2, в залежності від платіжної системи, до якої підключена карта (Visa, MasterCard, Maestro або American Express).

Код безпеки може бути розташований, як з лицьового, так і з тильної сторони карти, але завжди саме з того боку, де розташовується місце для підпису власника.

Код безпеки може бути розташований, як з лицьового, так і з тильної сторони карти, але завжди саме з того боку, де розташовується місце для підпису власника

Розташування коду на Візе.

Ім'я власника, номер карти, а також термін дії, завжди розташовані з іншого боку пластику. Незалежно від платіжної системи, до якої підключена карта, код безпеки є секретною інформацією. Знати його повинен тільки власник картки.

Навіщо потрібен код безпеки на карті

Основним призначенням коду безпеки є захист інформації на карті, а також коштів держателя від крадіжки. Вважається, що вкрасти електронні гроші найпростіше.

Шахрайство в сфері електронних платежів зараз вважається одним з найпопулярніших способів незаконного заробітку. Шахраї використовують найрізноманітніші схеми для крадіжки електронних засобів з карт власників.

Незалежно від того, кредитка це або проста платіжна карта, банки намагаються захистити кошти клієнта, як можна надійніше. Для цього передбачено кілька рівнів захисту.

Як оформити карту в Альфа банку, дізнайтеся тут.

Провести якісь операції з карткою можна тільки в ситуації, якщо людина володіє достатньою кількістю платежів. Також до платіжних даними можна віднести наступну інформацію:

  • Номер картки;
  • термін дії.

Якщо номер карти може вважатися публічною інформацією, тобто передаватися іншим особам для здійснення грошового переказу, то код безпеки і термін дії картки повинен знати тільки власник. При наявності всіх вищевказаних даних можна легко зняти кошти з карти.

Коли використовується такий код

На практиці код безпеки на карті використовується тільки в момент оплати різноманітних покупок і послуг в інтернеті.

Для ідентифікації рахунку використовується Номер картки і термін дії, а код безпеки потрібен для підтвердження того факту, що платіж здійснює саме власник банківського пластику.

Варто відзначити, клієнти більшості банків мають можливість підключити послугу «Secure code», яка призначена для підвищення рівня безпеки платежів в інтернеті.

Якщо використовувати дану послугу, то платежі в інтернеті підтверджуються за допомогою коду, який власник картки отримує в смс повідомленні.

Де знаходиться код безпеки на карті, дивіться в цьому відео:

Якщо платіжна система, до якої підключена карта, не підтримує послугу «Secure code», то код безпеки є фактично єдиним рівнем захисту коштів від несанкціонованого зняття.

Код на Visa, MasterCard, American Express і Maestro

У картках платіжних систем Visa, MasterCard і Maestro, а також більшості інших, менш популярних систем, код безпеки вказується з тильного боку карти і складається з 3 чисел.

Що таке мультивалютний дебетова карта і що потрібна для її оформлення, читайте в цієї статті.

У картах American Express код безпеки вказується на зворотному боці. American Express є єдиною платіжною системою, в якій код безпеки на картах складається з 4 чисел.

Правила безпеки при використанні банківських карт

З діяльністю шахраїв в сфері електронних платежів на власному досвіді вже встигли зіткнутися багато власників банківських карток. Досить велика кількість зловмисників використовують найвишуканіші способи для крадіжки платежів держателів карток.

Такі люди, як правило, практично не помітні, а також абсолютно не виділяються з натовпу. Використовувати карту потрібно дуже обережно, як при знятті готівки, так і при оплаті покупок в магазинах, використанні банківських послуг та інших маніпуляціях з пластиком.

Розглянемо основні правила безпеки використання банківських карт:

  1. Ніколи не можна повідомляти стороннім будь-яку інформацію, яка вказана на карті. Це правило найбільше стосується саме коду безпеки. Бувають ситуації, коли певним людям потрібно передати номер карти для здійснення переказу коштів. Також деякі сервіси в інтернеті і платіжні системи (у наприклад, вебмані) на законних підставах просять власників карт відправити скан копію лицьового боку картки, де немає коду безпеки, але є номер і термін дії. У такій ситуації основна захисна інформацію не потрапляє в руки зловмисників. Код безпеки, а також скан копію внутрішньої сторони карти, не можна передавати нікому, навіть в ситуаціях, коли співрозмовник представляється співробітником банку (шахраї дуже часто представляються саме співробітниками банку).
  2. Використання послуги «Secure code» істотно збільшує безпеку платежів в інтернеті. Таку послугу підтримують тільки карти Visa і MasterCard. Багаторівневий захист платежів істотно збільшує безпеку коштів на мапі. Однак, подібна послуга не підтримується іншими платіжними системами, а також деякими банками, тому використовувати її можуть не всі власники карт.
  3. Захистити кошти від несанкціонованого зняття можна за допомогою установки лімітів на різноманітні операції. У таких ситуаціях зловмисники зможуть зняти частину коштів, але решта суми буде в безпеці. Міняти ліміти по різноманітним операціям може тільки власник карти. Способи установки обмежень можуть бути різними, в залежності від банку, що випустив карту.
  4. Ніколи не варто «світити» карткою. Досить просто дістати кредитку з гаманця в магазині або на зупинці для того, щоб шахрай звернув на неї увагу. Найкраще діставати карту, як можна менше, а при використанні пластику для зняття коштів або оплати покупки в магазині краще прикривати рукою номер і код безпеки.
  5. Перед зняттям готівки потрібно переконатися у відсутності накладної клавіатури і додаткових пристроїв, що зчитують в конструкції банкомату. Дуже часто шахраї використовують найрізноманітніші пристрої для крадіжки платежів власників карт. Вони непомітні на перший погляд, але дуже легко виявляються при ретельному візуальному огляді конструкції банкомату.
  6. Бажано оплачувати послуги і покупки через інтернет тільки в надійних магазинах і сервісах. Справа в тому, що будь-який шахрай може розмістити на своєму сайті форму для введення стандартних платежів під виглядом оплати покупки. Купувати через інтернет потрібно тільки в тих сервісах, які для отримання коштів використовують ліцензовані платіжні системи.

Що потрібно знати про безпеку карт, розповість це відео:

Переваги і недоліки використання кодів

переваги:

  • запобігають можливість несанкціонованого зняття коштів при безпечному використанні карти;
  • дозволяють здійснювати оплату через інтернет без особистого контакту з продавцем товарів і послуг.

Як швидко і без довідки про доходи отримати кредитну карту, подробиці тут.

недоліки:

  • якщо код безпеки потрапляє в руки зловмисників, то гроші з карти можуть бути вкрадені;
  • без додаткових засобів захисту код безпеки не є надійним.

Де розташовується код на МастерКард?

Код безпеки на карті Ощадбанку Росії

Коди безпеки є на картах Ощадбанку Росії, як і на платіжному пластиці будь-якого іншого банку. Даний банк є єдиним на території країни емітентом карт American Express.

У такій ситуації код безпеки потрібно шукати на лицьовій стороні картки. Держателі карток Ощадбанку інших платіжних систем можуть знайти цю числову комбінацію на зворотному боці картки, при цьому, код буде складатися з трьох цифр.

Клієнти Ощадбанку мають можливість використовувати сервіс «Secure code» для карт Visa і MasterCard. У додатку інтернет-банкінгу Ощадбанку можна встановити ліміти на оплату в інтернеті, що запобіжить можливість зняття більшої суми без підтвердження клієнтом запиту на проведення операції по телефону.

Код безпеки на карті використовується для захисту коштів власника, а також використання карти для оплати покупок і послуг в інтернеті. Дуже важливо запобігти можливості потрапляння коду безпеки в руки зловмисників.

Де розташовується код на МастерКард?