Реклама
Реклама
Реклама

Мітинг мешканців московських п'ятиповерхівок: боротьба тільки починається

  1. "Собяніна - у відставку"
  2. Будівельна піраміда?
  3. обіцянки влади

Media playback is unsupported on your device

У Москві пройшов багатотисячний мітинг противників програми реновації

У Москві на Проспекті Сахарова пройшов мітинг проти програми столичної влади з реновації та знесення п'ятиповерхівок, учасники якого заявили про готовність оскаржити законопроект про знесення в Конституційному суді та Європейському суді з прав людини.

За даними організації "Білий лічильник", на мітинг прийшли більше 20 тисяч осіб, в основному власників квартир і мешканців будинків, незадоволених програмою знесення і законопроектом про реновації, який вже пройшов перше читання в Держдумі.

Однак активіст Юлія Галямін заявила, що в акції, за оцінками орагнізаторов, взяли участь більше 30 тисяч чоловік. Вона також заявила про тисняві на вході і затримання учасників з боку Мясницькій вулиці.

За оцінкою МВС, у мітингу брали участь близько 5 тисяч осіб.

У соціальних мережах учасники акції повідомляли що вхід на мітинг обмежений, а людей пропускають партіями, щоб уникнути тисняви. За словами бажаючих пройти на мітинг, поліцейські говорили їм, що місця на площі більше немає.

Image caption Мітинг відвідав і опозиціонер Олексій Навальний

На мітингу з'явився і опозиціонер Олексій Навальний з дружиною Юлією, дитиною і своїми прихильниками.

Він не повинен був виступати, проте біля сцени його оточила поліція, а представники ОМОНу не дали йому рухатися. В результаті він був змушений покинути акцію.

В знак солідарності з Навальний в ефірі "Радіо Свобода" відмовився виступати політик Дмитро Гудков, який спочатку був у початковому списку виступаючих.

"Собяніна - у відставку"

Image caption Учасники мітингу назвали програму реновації "депортацією"

Депутат Мосміськдуми Олена Шувалова на початку мітингу назвала програму "депортацією" москвичів, яких змушують покинути їхні домівки.

Виступавщіе на мітингу муніципальні депутати зажадали відправити у відставку мера Москви Сергія Собяніна.

Першим про це заговорив депутат районної ради "Зюзін" Костянтин Янкаускас. Він назвав мітинг "святковими гуляннями проти антинародної політики мера Москви Сергія Собяніна".

Image caption Москвичі потрібні не брати закон про реновації

Його підтримала Шувалова, яка почала скандувати гасло "уряд Собяніна у відставку", підхоплений присутніми.

Ще одним популярним гаслом став "Руки геть від Москви", який також скандували учасники мітингу.

В ході мітингу за реновацію виступила Динара Якушева, яку організатори представники як представницю влади Москви. Сама вона представилася як мешканка п'ятиповерхівки, у якій погані житлові умови.

"Треба враховувати і другу сторону, у якій є єдиний шанс отримати від реновації нормальні житлові умови", - заявила Якушева. Її перебила муніципальний депутат району "Гагарінський" Олена Русакова, яка назвала її "обдуреним людиною".

За словами Русакова, зараз все є необхідне для розселення таких будинків - кошти в бюджеті і цільова програма "Старе житло".

Мер Москви Сергій Собянін на своїй сторінці в соціальній мережі "ВКонтакте" написав, що мерія уважно поставиться "до всіх змістовним заявами, прозвучавішм на мітингах в Москві".

Будівельна піраміда?

Олена Русакова в ході мітингу зв'язала з програму реновації з "гігантської пірамідою" будівельного комплексу. На її думку, завдяки програмі будівельні компанії отримали можливість будувати нерухомість і заробляти на ній. "В результаті економіка не просто не росте, а руйнується", - підсумувала депутат.

Русакова заявила, що противники програми оскаржать законопроект в Конституційному суді або Європейському суді з прав людини.

Активістка Кері Фрідріх Гуггенбергер заявила, що після мітингу буде створена громадська організація "Захист прав власників".

Image caption У списках будинків про включення в програму потрапили багато цегляні будинки

"Сьогоднішнім мітингом наша боротьба не закінчиться, а тільки починається", - заявила вона.

Аліна Енгаличева, член Громадської екологічної ради Москви, закликала витратити гроші, які виділені з бюджету на програму реновації, на допомогу жителям дійсно ветхих та аварійних будинків, а також обдуреним пайовикам.

Image caption На мітингу були представники різних районів Москви

Координатор руху "Товариство синіх відерець" Петро Шкуматов заявив про те, що в результаті реалізації програми в Москві може статися транспортний колапс. Він нагадав, що в місті недостатньо доріг і громадського транспорту. "Якщо закон пройде, далі буде просто бєспрєдєл", - заявив Шкуматов.

За даними ОВС-Інфо, на мітингу був задрежан одна людина, якого поліцейські забрали в автозак без пояснення причин.

обіцянки влади

Законопроект, внесений до Держдуми на початку березня, критикують за порушення вже існуючого законодавства і конституції Росії. Зокрема, в нинішньому його вигляді законопроект обмежує право громадян на судовий захист і не захищає права мешканців будинків, які будуть знесені.

Image caption Москвичі бояться втратити своє житло в результаті реаілзаціі програми

На початку травня з'явилися списки будинків, мешканці яких мають проголосувати "за" або "проти" зносу. Голосування розпочнеться 15 травня і за його підсумками буде прийнято рішення про включення будинку в програму реновації.

У списках крім панельних "хрущовок" виявилися цегляні "сталінки" і навіть будинки, побудовані до революції в Росії. При цьому в програму не включені старі гуртожитки . Всього в списках виявилося 4566 будинків.

За останні кілька тижнів на тлі протестів влади Москви почали міняти програму реновації. У п'ятницю мер Москви Сергій Собянін заявив про те, що в законопроект про знесення будинків будуть внесені принципові зміни. У суботу соответвуют законопроект вже був внесений до Мосміськдуми.

Image caption На мітинг вийшли тисячі людей

Влада Москви обіцяли дати жителям п'ятиповерхівок оскаржити в суді рішення про знесення їхніх будинків, хоча раніше закопроект забороняв це робити. Крім того, влада обіцяє передбачити можливість відмови від участі в програмі на будь-якому етапі, можливість отримання рівноцінного житла або грошової компенсації в разі, якщо жителів будинків, що зносяться не влаштує пропонований мерією варіант.

Проте, активістів, які виступають проти програми, це не заспокоїло. Вони намагаються домогтися скасування законопроекту і програми.

Будівельна піраміда?