Реклама
Реклама
Реклама

Комісія ріелтора: заощадити не вийде

Людина, звертаючись в агентство нерухомості, як правило, в числі перших питань з'ясовує, скільки будуть йому коштувати такі послуги Людина, звертаючись в агентство нерухомості, як правило, в числі перших питань з'ясовує, скільки будуть йому коштувати такі послуги.

Людина, звертаючись в агентство нерухомості, як правило, в числі перших питань з'ясовує, скільки будуть йому коштувати такі послуги Людина, звертаючись в агентство нерухомості, як правило, в числі перших питань з'ясовує, скільки будуть йому коштувати такі послуги. Хтось запитує більшу суму, хтось - меншу. Від чого це залежить? Портал Dometra.ru вирішив з'ясувати, якою має бути комісія ріелтора і що входить в цю суму

За що платять ріелтору

Якщо людина, що збирається провести будь-яку операцію зі своєю квартирою, обдзвонити кілька агентств нерухомості і поцікавиться, скільки коштують їхні послуги, то всюди йому назвуть приблизно однакову цифру - від 2 до 6% від суми угоди. При цьому ріелтори стверджують, що якщо цифра менше, то, швидше за все, вам доведеться або доплачувати в процесі, або вам пропонують послугу низької якості.

За що ріелтор отримує ці гроші? Лев Литовкин, керівник офісу «Мітіно» компанії «Інком-Нерухомість», розповів, що стандартний набір послуг ріелтора включає підбір квартири, яка відповідає вимогам клієнта (як правило, це не менше 5 варіантів, хоча зустрічаються приклади по 15 і більше варіантів), внесення передоплати за влаштовує варіант (в разі необхідності її може вносити агентство), перевірка юридичної чистоти квартири, організація і супровід угоди до моменту фізичного отримання квартири, отримання документів в органах державної реєстрації , післяпродажне обслуговування.

Буває і такий варіант, коли ріелтор встановлює більш низький відсоток, але при цьому ведуть операцію в повному обсязі, про що чесно попереджає. Заступник генерального директора агентства нерухомості «Great reality» Петро Васютик розповів, що приватники можуть встановлювати невеликі конкретні суми, при цьому надавати «урізаний» набір послуг. «Наприклад, ріелтор дає рекламу квартири в Віннер, але на покази не виїжджає. Або підбирає варіанти, а продзвонювати об'єкти сам клієнт, і дивиться теж сам », - говорить експерт.

Проте, буває так, що агентство встановлює низьку комісію, але не попереджає, або «побіжно» говорить про те, що в процесі угоди обов'язково повинні виникнути додаткові платежі. Так, Віталій Бахвалов, начальник відділу маркетингу та реклами Групи компаній СУ 22, розповів, що якщо комісійний відсоток ріелтора незвично низький, то треба уважно вивчити договір і подивитися, що ви отримаєте за свої гроші і за що доведеться платити додатково. «Швидше за все, додатково доведеться оплачувати юридичний супровід угоди, всілякі перевірки, рекламу та інші витрати», - говорить експерт.

Уважно читаємо договір

Про те, що перевіряти і уважно читати договір потрібно заздалегідь, говорить і Наталя Кисельова, юрист офісу «Академічне» компанії «Інком-Нерухомість». За словами експерта, не тільки умови, але і назви договорів, які пропонують ріелторські компанії у зв'язку з наданням своїх послуг, різняться. «Головне, на що необхідно звернути увагу в будь-якому договорі - це, по-перше, щоб був ідентифікований об'єкт, який продається або купується, його ціна, можливі штрафні санкції, а також будь-які умови, які клієнт вважає для себе істотними. Завжди потрібно пам'ятати, що договір - це угода між сторонами і домовлятися про всі нюанси простіше, поки даний договір укладається, ніж потім намагатися внести корективи в підписаний документ », - розповів експерт.

Олексій Шмонов, генеральний директор порталу про нерухомість Move.su, радить також особливо звернути увагу на штрафні санкції в договорі, і стежити за тим, щоб ви нічого не заборгували агентству в разі його розірвання - якщо це не було заздалегідь обумовлено. «Наприклад, ріелтор може вам розповісти, що реклама об'єкта буде за рахунок компанії, але при цьому, якщо квартира не продана, за договором ви зобов'язані будете відшкодувати вартість рекламних послуг. Добре ще, якщо конкретна сума цієї вартості прописана, але якщо ріелтор в договорі обмежується загальними формулюваннями, будьте обережні, щоб потім вам не виставили раптом дуже цікавий рахунок », - розповів експерт.

прихована комісія

Разом з поняттям комісійної винагороди існує ще й поняття прихованої комісії. Петро Васютик пояснив, що прихована комісія - коли клієнт не знає, що якась сума, вище обумовленої спочатку, відійшла ріелтору. Основний показник можливості прихованої комісії - декларована низька ставка. «Задумайтесь, в яких випадках людина готова працювати за маленькі гроші? Або працювати буде мало і неякісно, ​​або планує заробити більше, ніж говорить.

Зустрічається і ситуація «все включено». Продавець замовляє послугу «забезпечте мені таку суму і ваша комісія зверху» або покупець - «підберіть об'єкт не дорожче і ваша комісія всередині». У ріелтора з'являються, як можливості заробити більше, так і ризики зменшення комісії. Як правило, вона все-таки залишається в середньостатистичних межах », - говорить експерт.

Отже, які висновки ми можемо зробити? Як правило, винагорода ріелтора складає завжди приблизно однакову величину, що залежить від суми угоди. Тому звертатися в різні агентства в надії на те, що хтось попросить за свою роботу менший відсоток, не має сенсу. Робота по супроводу угоди тягне за собою і додаткові витрати для ріелтора, тому якщо вам в якомусь агентстві запропонують виконати роботу набагато дешевше, ніж у інших, то або вона буде низької якості, або в процесі виникнуть ще й додаткові витрати - а іноді ви , якщо захочете розірвати договір, опинитеся ще й повинні.

Тому не економте на якості і вибирайте ріелтора за рекомендацією. Портал Dometra.ru бажає Вам вдалої оборудки!

18.11.2011

www.dometra.ru

Від чого це залежить?
За що ріелтор отримує ці гроші?
«Задумайтесь, в яких випадках людина готова працювати за маленькі гроші?
Отже, які висновки ми можемо зробити?