Реклама
Реклама
Реклама

NEWSru.com :: Глава підконтрольного Міноборони "Спецстроя", чия сім'я була замішана у справі "Оборонсервіс", зібрався у відставку

Директор підвідомчого Міністерству оборони Федерального агентства по спеціальному будівництва ( "Спецбуд") Григорій Нагінскій незабаром піде у відставку
Григорій Нагінскій прийшов в Міноборони у 2010 році начальником розквартирування та облаштування військового відомства і вже через півроку він отримав посаду заступника міністра
За наявними даними, приводом для цього стало рішення міністра оборони Сергія Шойгу

Директор підвідомчого Міністерству оборони Федерального агентства по спеціальному будівництва ( "Спецбуд") Григорій Нагінскій незабаром піде у відставку. За наявними даними, приводом для цього стало рішення міністра оборони Сергія Шойгу позбавляти військове відомство від чиновників, які допитувалися в ході розслідування розкрадань в "Оборонсервіс".

Про прийдешні перестановки в "Спецстрое" "Комерсанту" розповіло джерело в апараті міністра оборони Сергія Шойгу. За його словами, Нагінскій повідомив міністра про бажання покинути "Спецбуд" на початку минулого тижня.

"Чинити опір цьому рішенню Сергій Шойгу не став. Наприкінці тижня міністр відправив у Кремль проект президентського указу про звільнення Григорія Нагінскій від займаної посади з формулюванням" за власним бажанням "", - пояснив співрозмовник видання. Джерело газети в президентській адміністрації підтвердив факт отримання документа.

- Екс-начальник з ГоловКЕУ заарештований у справі про розкрадання 150 квартир, призначених військовослужбовцям

Григорій Нагінскій прийшов в Міноборони у 2010 році начальником розквартирування та облаштування військового відомства і вже через півроку він отримав посаду заступника міністра. За даними "Комерсанта", Нагінскій і Сердюков познайомилися ще на початку 2000-х років, коли обидва працювали в Санкт-Петербурзі. Однак Нагінскій ні вихідцем з податкових структур, раніше очолюваних Сердюковим і пізніше поставили главі Міноборони безліч кадрів для роботи у військовому відомстві.

Після звільнення попереднього голови "Спецстроя" генерала Миколи Аброськіна рекомендації Сердюкова стали вирішальними при призначенні Нагінскій новим директором агентства, писали раніше ЗМІ. При ньому в "Спецстрое" пройшла реформа центрального апарату, а саме агентство стало повністю девоенізірованной структурою - в штаті залишилися виключно цивільні фахівці.

Коли міністром оборони став Шойгу, Нагінскій вдалося зберегти свій пост. Однак новий глава військового відомства неодноразово критикував роботу агентства, наприклад він тричі за півроку відвідував будується військово-морську базу в Новоросійську, кожен раз знаходячи привід для критики. Наприклад, в травні, під час відвідування військово-морської бази в Новоросійську, він прямо запитав Нагінскій: "Чи не соромно, що штаб знаходиться в дитячому садку?" А через неготовність стартового комплексу для ракети-носія "Ангара" її пуск, намічений на літо 2013 року, був перенесений на середину 2014 року.

Дружина і дочка чиновника виявилися замішані в афері з акціями 31-го ГПІСС

Втім, за словами співрозмовників "Комерсанта" у військовому відомстві, відставка Нагінскій не пов'язана з результатами роботи агентства. Його звільнення стало активно обговорюватися в керівництві Міноборони в кінці квітня, після того як він був викликаний на допит в рамках справи "Оборонсервіс". Перебуваючи в статусі свідка, він повідомив слідчим відомі йому подробиці реалізації за заниженою ціною акцій ВАТ "31-й Державний проектний інститут спеціального будівництва".

як повідомляли тоді слідчі, до протиправній схемі продажу акцій причетна не тільки подруга колишнього глави військового відомства Євгена Васильєва, а й співробітники компанії, співвласниками якої були дружина і дочка Нагінскій.

Дочка чиновника Олена Нагінскій до березня 2012 року була генеральним директором заснованого Нагінскій концерну "Титан-2", який раніше став субпідрядником будівництва другої Ленінградської атомної станції (ЛАЕС-2) на замовлення Росатома в Сосновому Бору Ленінградської області. Генеральним підрядником був "Спецбуд". За даними ЕГРЮЛ і ЕГРПО, Нагінскій також виступала засновником або генеральним директором ще п'яти зареєстрованих в Сосновому Бору компаній.

Що стосується безпосередньо справи "Оборонсервіс", то в епізоді з акціями 31-го ГПІСС Нагінскій, за версією слідства, були замішані в такий спосіб. У 2011 році акції інституту придбали "ВітаПроджект" і "Сосновоборелектромонтаж", що належить "Титану-2". На момент здійснення операції перша компанія (набула 70% акція) була підконтрольна екс-голові департаменту майнових відносин Міноборони Васильєвої, а співвласниками другий (отримала 30% акцій) були дружина і дочка Нагінскій.

Втратили довіру Шойгу загрожують відставки

Ще навесні стало відомо, що нинішній власник "ВітаПроджект" за власною ініціативою і безоплатно повернув Міноборони все 70% акцій. Власник решти акцій інституту також виявив добровільне бажання безоплатно повернути державі свої акції, повідомляли в СКР в березні. Однак незважаючи на виявлену щедрість міністр, кажуть, перестав довіряти Нагінскій.

"Сергій Шойгу не бажає бачити у відомстві людей, які допитувалися в рамках розслідування розкрадань в" Оборонсервіс. Хтось це розуміє і йде сам, когось доведеться звільняти ", - пояснив" Комерсанту "інформоване джерело.

За відомостями газети, у військовому відомстві, не чекаючи підписання указу президента, вже шукають заміну Нагінскій. Серед фаворитів на заміну йому називають першого заступника голови МНС Олександра Волосова.

У Москві заарештовано екс-начальник з ГоловКЕУ

Тим часом стало відомо про арешт ще одного фігуранта справи про військову корупції. Колишній начальник 159-го управління ГоловКЕУ Міноборони (Центральної житлової комісії) Андрій Бєлоусов заарештований в рамках кримінальної справи про розкрадання у військового відомства 163 квартир вартістю 1 млрд рублів, з'ясував "Росбалт" .

Як повідомило виданню джерело в правоохоронних органах, Бєлоусов був затриманий в столиці співробітниками Головного слідчого управління ГУ МВС по Москві. Тверський суд обрав йому запобіжний захід у вигляді взяття під варту. Полковнику пред'явлено обвинувачення за частиною 4 статті 159 КК РФ (шахрайство в особливо великому розмірі).

Бєлоусов був заарештований в рамках справи про розкрадання понад 150 муніципальних квартир, в тому числі призначених для поліпшення житлових умов військовослужбовців та членів їх сімей. За версією слідства, учасники злочинної групи виготовляли на підставних людей фіктивні виписки з розпоряджень начальника Головного квартирно-експлуатаційного управління Міноборони на право отримання соціального житла. Після чого підробляли договори соціального найму з районними квартирно-експлуатаційними частинами.

На підставі сфабрикованих документів, зловмисники через суд заявляли свої права на приватизацію нерухомості і отримували справжні свідоцтва власності. Після цього, вважають слідчі, квартири продавалися за ринковою вартістю.

Наприклад, в травні, під час відвідування військово-морської бази в Новоросійську, він прямо запитав Нагінскій: "Чи не соромно, що штаб знаходиться в дитячому садку?