Реклама
Реклама
Реклама

Новини Руспрес - Белоусов погрів руки на «Павловськграніт»

Екс-міністр брав участь у переділі власності Сергія Пойманова

компанія " Павловськграніт т "була створена підприємцем Сергієм Поймановим. У подальшому ці активи захопив глава Ощадбанку Герман Греф . За відомостями ЗМІ, ключову роль в переділі власності Пойманова зіграв колега Грефа - колишній міністр економічного розвитку, а зараз помічник президента РФ Андрій Бєлоусов .
Нагадаємо, що проблеми у Пойманова виникли в 2010 році, коли в Ощадбанку визнали проблемним кредит в розмірі понад 5 млрд рублів, взятий ним в серпні 2008-го, щоб придбати 47% акцій "Павловскграніта" у свого партнера Сергія Мамедова і консолідувати більше 70% цінних паперів. Невиконання бізнесменом кредитних зобов'язань стало приводом для захоплення найбільшого в Європі підприємства з виробництва гранітного щебеню з самим безпосереднім участю державної фінансової організації. І ні заклики уряду Росії підтримати вітчизняну економіку, ні фінансова підтримка банків державою не змогли стримати апетити Ощадбанку. Сергію Пойманову довелося звернутися з проханням про допомогу особисто до Володимира Путіна, на той момент - голові уряду РФ. Путін дав вказівку розібратися Андрію Белоусову, тоді - голові Мінекономрозвитку РФ, про що свідчить накладена їм на лист резолюція.

Будучи чиновником, Білоусов, зрозуміло, не міг не виконати доручення свого начальства
Будучи чиновником, Білоусов, зрозуміло, не міг не виконати доручення свого начальства. Але порушити плани своїх друзів - теж. Перш за все, мова йде про Германа Грефе, який свого часу очолював Мінекономрозвитку, а потім став керівником Ощадбанку. Бєлоусов вважається креатурою Грефа. Його кар'єра пішла вгору після того, як він став у Грефа заступником в Мінекономрозвитку. Так що відмовити колишньому шефу Андрію Белоусову, очевидно, було важко.
Відомо, що переділ "Павловскграніта» здійснювався силами дочірньої структури Ощадбанку - компанії "Ощадбанк Капітал". Дану структуру очолює Ашот Хачатурянц, прославився переділом колосальних обсягів чужої власності з їх подальшою вигідною перепродажем. Що стосується конкретно "Павловскграніта", то нагадаємо: його рейдерське захоплення, як раніше неодноразово повідомлялося ЗМІ, здійснювався в інтересах друга Грефа - столичного бізнесмена Юрія Жукова . Це людина є засновником московської будівельної групи компаній "ПІК", співвласником Національної нерудної компанії і ТОВ "ВЕБ Управління проектами".
Звичайно, афішувати таку інформацію Герман Греф і Ашот Хачатурянц не поспішали, тому через Андрія Білоусова зробили все можливе, щоб представити те, що відбувається суперечкою двох господарюючих суб'єктів, що не вимагає втручання уряду. Руки їм розв'язала папір, підписаний Белоусовим. Зрозуміло, виготовлення подібної індульгенції було неможливо без відома начальства. Щоб отримати добро, потрібно уявити, що відбувається Володимиру Путіну в потрібному для концесіонерів світлі. Мовляв, ніхто не хоче займатися реструктуризацією боргів ГЗК. І чолі кабінету була представлена ​​відповідна версія.

І чолі кабінету була представлена ​​відповідна версія


Крім Грефа, Хачатурянца і Білоусова, до віджиму у Сергія Пойманова "Павловскграніта» доклав руку тепер уже колишній заступник голови Зовнішекономбанку Анатолій Балло . Підкреслимо тут, що Юрій Жуков - співвласник ТОВ "ВЕБ Управління проектами". Так ось, будучи учасником наради, на якому розглядалася справа "Павловскграніта" Балло докладно викладав причини, за якими борг ГЗК реструктурувати не можна. Але чому ж Бєлоусов промовчав про них у звіті Путіну? Ймовірно, справа в тому, що незабаром після надання звіту Анатолій Балло став фігурантом кримінальної справи за фактом шахрайства і розкрадання у ВАТ «Євразійський» 14 млн доларів. Викрадені кошти, за версією слідства, були частиною кредиту, виданого держбанком в 2008 році на модернізацію системи водопостачання в Ростові-на-Дону. Вона велася в рамках комплексної програми будівництва і реконструкції об'єктів водопостачання Ростовської області.
Щоб не допустити реструктуризацію боргів ГЗК, в хід пішли різні прийоми, включаючи хитромудрі комбінації з рекомендованими листами. "Пошта Росії", яка славиться специфічним стилем роботи, спрацювала як годинник. Вона втратила в інтересах Ощадбанку рекомендований лист, що обійшлося Сергію Пойманову в мільярди рублів. Комбінація дозволила заховати явно занижену оцінку підприємства, здійснену силами сина глави Ощадбанку Олегом Грефом, списати акції «Павловскграніта» і позбавити Пойманова шансу захистити свою власність в суді.

Аж ніяк не вплинули успіху також спроби заручитися підтримкою Зовнішекономбанку, який, до речі, на той момент від уряду Росії курирував Андрій Бєлоусов
Аж ніяк не вплинули успіху також спроби заручитися підтримкою Зовнішекономбанку, який, до речі, на той момент від уряду Росії курирував Андрій Бєлоусов. Ні доводи про те, що Павловська відноситься до категорії мономіст, ні умови, на яких пропонувалася реструктуризація боргу, ні інші доводи на нього не вплинули. І тепер, коли зв'язка «Білоусов-Балло-Жуков-Греф» настільки очевидна, стає зрозумілим, чому Білоусов і ВЕБ не прийняли жодної участі в долі «Павловскграніта».


Зовнішекономбанк з подачі Анатолія Балло так спритно прокредитував Юрія Жукова, що банк потім і гроші свої не повернув, і простив Жукову заставу. Герман Греф не тільки санкціонував переуступку Ощадбанком боргу «Павловскграніта» Жукову, а й профінансував її з коштів Ощадбанку. Жуковська компанія «Атлантік» отримала у державній кредитної організації 3,6 млрд рублів на придбання ГЗК. Причому за ставками в півтора рази нижче, ніж ті, які пропонувалися Поймановим (10% річних проти 15-17%, під які спочатку отримував гроші Пойманов).
Примітно, що рішення Грефом було прийнято всупереч висновкам підрозділів Ощадбанку, які оцінили фінансовий стан фірми «Атлантик» як погане, ризики правового характеру - високими, а саме кредитування - недоцільним. Досить навести один факт: статутний капітал Жуковської фірми становив 10 тис. Рублів. Але зусиль міністра Андрія Білоусова, банкірів Германа Грефа, Анатолія Балло, Ашота Хачатурянца і бізнесмена Юрія Жукова виявилося недостатньо. Щоб забрати ГЗК за безцінь, необхідно було зробити потрібну оцінку майна боржника, забезпечити прикриття в судах, в силових структурах, в антимонопольній службі, Росмайно, у судових приставів і так далі. А її проводила компанія "НЕО-Центр", контрольована Олегом Грефом.
Нагадаємо, що недавно були опубліковані документи, чітко свідчать про те, що Герман Греф доклав руку до захоплення «Павловскграніта». Йдеться про протокол засідання кредитного комітету Ощадбанку, що відбувся 21 грудня 2011 року. Його вів особисто Греф. Про головування Грефа на засіданні кредитного комітету свідчить підпис банкіра під документом.
У протоколі міститься інформація щодо видачі кредиту фірмі-прокладці «Атлантик», через яку акції, що належать Сергію Пойманову і знаходилися на той момент в заставі у Ощадбанку Росії, були виведені в фірми Грефа і Юрія Жукова. Документ примітний тим, що Герман Греф співтовариші запротоколювали в ньому події, на легальних підставах від них не залежать і які ще не виникли.
Про які ж події йде мова? Зокрема, про право ТОВ «Трейд» продати кіпрській фірмі Urasay Ltd закладене під кредит Ощадбанку майно, конкретно - акції ВАТ «Павловськграніт». Все б добре. Кредитор має право вимагати повернення боргів. Але проблема в тому, що торги, на яких ТОВ «Трейд» купило акції «Павловскграніта» відбулися тільки через дев'ять днів після комітету.
Відомо, що торги в рамках виконавчого виробництва організовані Росимуществом. А впевненість Германа Грефа співтовариші в тому, що їх виграє ТОВ «Трейд», очевидно, можуть свідчити на користь версії про змову Ощадбанку з Росимуществом і керівництвом «Трейд». У відкритих джерелах протокол, підписаний банкіром, навіть іменується «Визнанням в комерційному підкупі, використанні свого службового становища як керівника Ощадбанку в особистих цілях».

Але чому ж Бєлоусов промовчав про них у звіті Путіну?
Про які ж події йде мова?