Реклама
Реклама
Реклама

квартирне застій

  1. Матеріали по темі

В амурських містах все більше продавців і все менше покупців житла

За сім років роботи з нерухомістю таку ситуацію в Вільному Анна спостерігає вперше. До цього, за її словами, все було стабільно. Часом на ринку траплялися спади, але вони були короткочасними.

- Все продають квартири. Якщо рік тому в місцевій газеті друкували приблизно півсотні оголошень про продаж житла, то тепер їх в три рази більше - близько двохсот. Оголошень багато, база даних заповнена. В наше агентство кожен день людина по десять продавців приходить, а ось покупців - добре, якщо раз на тиждень хтось зайде. Причому більшість з них просто дізнаються, що і скільки коштує, і на цьому все, - розповідає співробітниця агентства.

Що цікаво, зараз у Вільному і Свободненском районі угод купівлі-продажу житла оформляється приблизно однакову кількість. Раніше перевага була на боці міста.

- До цього село приїжджала оформляти раз на півроку, а зараз все змінилося. У Свободненском районі все більш-менш стабільно: народжують діточок, оформляють материнський капітал, купують, будують будинки, - зазначає Анна.

В даний час квадратний метр житла в центрі Вільного в середньому коштує близько 30 тисяч рублів. На околиці можна знайти і по 25-26 тисяч рублів. Купити двокімнатну квартиру в серці міста можна за ціною від 1 мільйона 200 тисяч до 1 мільйона 600 тисяч рублів. «Однушка» в центрі обійдеться приблизно в мільйон.

- У Вільному цінник на житло в цьому році підріс відсотків на 5-10. Справа в тому, що квартири набувають іногородні будівельники, що працюють на космодромі Східний, - пояснює гендиректор агентства «Амурська нерухомість» Ігор Худяков.

У Сковородіно, поруч з іншим великим об'єктом - нафтопроводом Східний Сибір - Тихий океан, ситуація схожа. Кілька років тому, коли в місті стали купувати житло будівельники, цінник різко підскочив.

- Ціни в місті злетіли, коли у нас з'явилися нафтовики. Це було приблизно в 2008-2009 роках, - скаржиться мешканка Сковородинського району Галина.

- Навіть оренда квартир стала вкрай дорогий: однокімнатні тепер по 10-15 тисяч рублів здають, як в Благовєщенську. Продають «однушку» в центрі міста і за 1 мільйон 200 тисяч, і за 1 мільйон 300 тисяч, двокімнатні - від 1,5 мільйона рублів і вище. Звичайно, це дорого, раніше було дешевше.

Свого часу Галина збиралася купити квартиру в Сковородіно, але не встигла через підйом цін. В результаті жінка залишилася жити на землі в своєму будинку, а на роботу як і раніше їздить в місто.

- Дякую нафтовикам - з їх приходом встановилася така висока планка. Ціни підскочили, і до сих пір приблизно на тому ж рівні тримаються, - жалкує Галина.

- Ціни на квартири не падають, тримаються стабільно на одному рівні, - погоджується ще одна місцева жителька Ірина, яка третій місяць намагається продати двокімнатну квартиру.

До речі, в Сковородіно на сьогоднішній день немає жодного ріелторського агентства. Купівлею-продажем квартир жителі займаються самостійно. АП так і не вдалося знайти експерта, який би зміг висловити компетентну думку про те, яка на даний момент ситуація на ринку нерухомості в місті. Самі жителі відзначають, що особливого попиту на житло немає. Тут так само, як і по всій області, спостерігається відтік населення.

- Так, продати складно, є проблеми. По-перше, тому що у нас не центр, а околиця міста, а по-друге, не перший і не останній поверх, - перераховує мінуси Ірина. - Було три потенційні покупці, але з ними в результаті нічого не вийшло. Але я руки не опускаю, все одно рано чи пізно продамо.

Північна депресія

В Зеє тим часом повторюється Благовіщенський сценарій. Ціни на житло поповзли вниз на початку року. Попит на квартири набагато менший, ніж число пропозицій на ринку.

- Ціни у нас впали так же, як і в Благовєщенську. На початку року ринок завмер. Спочатку вартість квартир залишалася колишньою, просто продажів не було. А з березня ціни поступово почали знижуватися, що спостерігається аж до теперішнього часу, - ввела в курс справи менеджер з нерухомості ТОВ «Сприяння» Катерина Кисельова.

Якщо ще в грудні минулого року однокімнатні квартири виставляли на продаж за 1 мільйон 300 або 200 тисяч рублів, то зараз межа становить 1 мільйон 100 тисяч.

- При цьому реально продають в кращому випадку за мільйон, - зітхає Катерина. - Але найбільше ціни впали на двокімнатні квартири. Якщо в кінці грудня ми продавали «двушки» за 2 мільйони 100 або 200 тисяч рублів, то зараз вони коштують не більше 1 мільйона 800 тисяч. Попит на квартири в принципі впав, раніше вони швидко йшли - буквально за місяць. Зараз все не так.

Зейц, бажаючим продати квартири, залишається тільки одне - чекати, коли ситуація стабілізується. Розлучатися з нерухомістю за ціною нижче мінімуму ніхто не хоче, зазначає фахівець, планку і так вже скинули, наскільки це було можливо.

- Я б не сказала, що всі кинулися виїжджати з Зеї. Була паніка через чутки, що місто зроблять військовим і закриють. Але вона пішла на спад. Я думаю, що до осені ситуація якось стабілізується, - сподівається Катерина Кисельова.

Літо диктує ціни

Тим часом в північній столиці Приамур'я ціни на квартири наближаються до Благовєщенськ.

- Тинда потрапила в програму переселення з ветхого та аварійного житла, і адміністрація почала скуповувати на вторинному ринку квартири під переселення. У зв'язку з цим цінник дуже сильно підскочив: якщо в 2010 році квадратний метр коштував 28 тисяч рублів, то зараз ціна часом доходить до 55 тисяч. Хороша однокімнатна квартира в Тинді сьогодні коштує приблизно як в Благовєщенську - від 1 мільйона 700 тисяч до 2 мільйонів 200 тисяч, - констатує директор Тиндінского МУП «БТІ», який надає ріелторські послуги, Микола Чиркин. - «Двушки» йдуть від 1 мільйона 900 тисяч до 2 мільйонів 600 тисяч рублів.

Фахівці відзначають, що в останні два-три місяці місцевий ринок житла, що називається, «просів».

- Тисяч на 200-300 знизилася в цілому вартість житла. Влітку завжди найнижчі ціни - період відпусток, немає активності, а восени вони зазвичай знову піднімаються. Крім того, ми пов'язуємо цю ситуацію з тим, що народ мігрує. Самі посудіть: сьогодні за трикімнатну квартиру площею близько 70 квадратів в Тинді просять десь 2 мільйона 700 тисяч рублів, а то і 3 мільйони. За такі гроші на заході країни можна купити гідну «троячку» в хорошому місті, і ще щось залишиться, - каже Микола Чиркин.

У Білогірську ціни на житло влітку також знизилися. В цілому за останні пару місяців квартири тут подешевшали приблизно на 200-300 тисяч рублів. Разом з тим до осені експерти чекають незначного підвищення. Сьогодні квадратний метр в Білогірської новобудові коштує близько 40 тисяч рублів. На вторинному ринку трохи дорожче - варіюється в межах від 40 до 50 з гаком тисяч рублів. Наприклад, однокімнатну квартиру в центрі можна купити за 1 мільйон 600 тисяч, на околиці - за мільйон. «Двійка» в хорошому районі потягне в середньому на 2,5 мільйона, на віддалі від центру таку квартиру можна знайти і за 1 мільйон 300 тисяч.

Крім сезонних факторів, білогірські ріелтори називають і іншу причину зниження цін. Втім, вона характерна для всіх амурських міст.

- Головна проблема - відтік людей. Багато хто приходить до нас і прямо говорять: ми їдемо з області, - зізнається керівник Білогірського агентства нерухомості «Гарант» Микола Букреєв. - В цілому все не так погано: угоди йдуть, люди купують і продають. Але зараз на ринку як ніколи багато варіантів, пов'язаних саме з продажем квартир.

Обсяг введення житла на 1 липня 2013 (тис. Кв. М)

Загальний введення

За стандартами економ-класу

малоповерхове будівництво

Перша половина 2013 р

81,78

61,23

33,9

в тому числі червня

16,7

11,02

9,12

За даними міністерства будівництва і архітектури Амурської області

Вартість 1 кв. м житла на 1 липня 2013 року (у середньому по області)

Первинний ринок

Вторинний ринок

62 523 руб.

45 104 руб.

Будівництво житлових будинків, кв. м (січень - червень 2013)

Благовєщенськ

вільний

Шимановск

Білогірськ

Зея

48 947

2 864

2 283

1 967

1 473

Приблизно на 200-300 тисяч рублів подешевшали квартири в містах Приамур'я в зв'язку з літнім сезоном, під час якого традиційно падає попит.


Матеріали по темі

В амурських містах все більше продавців і все менше покупців житла   За сім років роботи з нерухомістю таку ситуацію в Вільному Анна спостерігає вперше Розслідування АП: в історії про втрату квартири, сімейних інтригах і зрадництві новий поворот 22.04.2019, 08:08 Три сотні квартир побудували в Приамур'ї за три місяці 16.04.2019, 10:53 З видом на Китай: Благовещенська квартира увійшла в топ найдорожчих на Далекому Сході 18.02.2019, 11:33 Іпотека проти дорогих квартир: збільшення відсоткових ставок змусить продавців житла стримати апетит 17.01.2019, 7:07 «Квадратна» істерика пішла на спад: ціни на квартири в Благовєщенську перестали рости 11.01.2019, 8:06 «Вона не вдова ветерана!»: Історія з виселенням пенсіонерки з квартири привела до кримінальної справи 24.12.2018, 09:00, «У мене відбирають квартиру»: пенсіонерка з Благовещенська стала жертвою сімейних інтриг і байдужості 11.12.2018, 8:05 У Приамур'ї 500 сімей до кінця року переселять з бараків в новобудови 21.11.2018, 12:08 У Благовєщенську продають котедж за 6 мільярдів рублів 12.10.2018, 15:13 Чому дорожчає «квадрат»: ціни на квартири в Благовєщенську спрямувалися вгору 02.10.2018, 7:01 Будівництво житла в Амурській області піде в зростання до 2020 року 14.09.2018, 13:04

показати ще