Реклама
Реклама
Реклама

«Татку, бий всіх фашистів і Гітлера, не шкодуй їх»

  1. Живих свідків війни стає все менше і менше. Але інтерес до історії тієї перемоги, з часів якої пройшло...
  2. ... Значно розширено дитсадок фронтовиків № 29 з 90 місць до 180 місць за рахунок подання дитсадку...
  3. ... З села подволоки Читинського району Власова І.В.в адресу станції Олов'яна контора тч-8: «Здрастуй...
  4. Милі хлопці! Сьогодні для нас самий радісний день, ми отримали Ваші подарунки. Ви хлопці, наші улюблені...

Живих свідків війни стає все менше і менше. Але інтерес до історії тієї перемоги, з часів якої пройшло вже 69 років, як і раніше великий. Сьогодні зрозуміти і відчути емоції людей, які боролися з нацистськими загарбниками, а також їхніх родичів, звичайних трудівників, які працювали в тилу, можна, якщо заглянути в безкраї фонди Державного архіву Забайкальського краю.

У Читинській області, а потім і в Забайкальському краї неодноразово виходили збірки розсекречених і неопублікованих документів, матеріалів, фотографій та спогадів.

Ця робота в Державному архіві Забайкальського краю і сьогодні не припиняється ні на день. У спільну розробку з краєзнавчим музеєм знаходиться новий збірник «Місто Чита в роки Великої Вітчизняної війни», мета якого - показати життя столиці регіону в усьому її різноманітті в воєнні роки. Для повномасштабного дослідження документів співробітники архіву повинні вивчити 239 фондів тих організацій і установ, які працювали в Читі під час війни, і місцеву періодику.

Напередодні святкування 69-х роковин Великої Перемоги «Чіта.Ру» публікує кілька унікальних документів, наданих співробітниками архіву, які дозволять поглянути на життя Чити у воєнний час трохи з іншої сторони, відкрити нові факти і невідомі досі подробиці.

Перший документ з «доповідних записок голові міськвиконкому про роботу підприємств і установ Чити» свідчить про те, що питання із забезпеченням дошкільнят місцями в дитячих садах в роки війни був актуальний, як і зараз. Однак справи в цій сфері тоді, як не дивно, йшли навіть дещо краще, ніж в наш мирний час.

Завідувач Читинського міського відділу народної освіти (міськвно) товариш Климнюк в «Довідці про роботу дитсадків міста Чити», спрямованої секретарю ЦК ВКП (б) товаришеві Евстропову і голові міськради товаришеві Дубовому, повідомляє, що на 1 січня 1944 року в системі міськвно налічується 19 дитсадків з кількістю дітей віком 1 380 осіб: з них дітей фронтовиків і військовослужбовців посилання - 1 080 осіб. Дитсадків інших відомств, крім садів военведа, 23, в них 1 600 дітей. При цьому мережа дитсадків за період Вітчизняної війни значно зросла - по місту було відкрито 11 нових дошкільних установ.

... Значно розширено дитсадок фронтовиків № 29 з 90 місць до 180 місць за рахунок подання дитсадку нового приміщення, колишньої будівлі музичної школи. Із загальної кількості дітей системи ГОРОНО інтернатських місць є 125 і інших відомств 100 місць, куди приймаються діти, матері яких працюють в нічний час. ... У 1943 році відкрито два санаторних дитсадка для ослаблених дітей, схильних до захворювання на туберкульоз - ГОРОНО на 75 місць (дитсадок № 14) та по відділу Доршкол на 59 місць. ... Дитсадок № 24 - в цілому нагороджений Республіканської грамотою, дитсадок № 36 має за хорошу роботу перехідний Червоний прапор ГОРОНО і Обкому союзу дошкільних працівників. ... У дитсадках міста налічується багато вихователів і завідувачів, які в дні Вітчизняної війни нагороджені почесними грамотами Наркомосу.

Другий документ від 9 квітня 1943 року довгий час зберігався під грифом «цілком таємно». Воно й зрозуміло, адже в «Листування з обласним відділом соціального забезпечення та районним відділенням Управління Народного Комісаріату внутрішніх справ по Читинської області про матеріальне становище сімей червоноармійців» зустрічалися не найсприятливіші факти. Зокрема, в документі наводяться витяги з листів жителів Читинського району, що посилаються рідним і знайомим в Робітничо-селянську Червону армію.

У свою чергу, як випливає з документа, співробітники НКВС, яким потрапили в руки ці листи, наповнені горем і печаллю, просять заступника голови Читинського райвиконкому товариша Зорину «на підставі вище викладеного (в листах - авт.) Перевірити зазначені факти і, згідно існуючих вказівок вищих органів, вжити відповідних заходів ».

... З села подволоки Читинського району Власова І.В.в адресу станції Олов'яна контора тч-8: «Здрастуй дорогий син Валентин! Живемо ми погано, хліба немає, корови не дояться, картоплі немає. Зараз перебуваю в самому незначному положенні, на мене налагоджують всі поставки і військовий податок, як буду виходити з положення, не знаю. Норму з сільпо відмовили і в колгоспі не дають. В колгосп піду просити хліб, кажуть ти на синам утриманні, просилася вийти з колгоспу, не відпускають. Валя, позбутися, вийшли якісь довідки, щоб нам видавали хліб. Голова с / ради зараз Ольга БЕРЕГОВА Тимохіна дочка шкідника і вона мстить нам ».
... З села Ново-Троїцьке Федотова Афан. Тим. на адресу ППС +1878 частина 213 Федотову Опанасу: «Здрастуй син Опанас! Я просто сам ні в собі перебуваю, а тут ще податком гноблять за 1942 рік. Теляти віддав 114 кілограм в колгосп, яйця, молоко здав. На 1943 рік мені знову піднесли всю здачу, але я не прийняв, напевно, будуть судити за це, а мені 67 років, вже руки і ноги відмовляють »

А ось цей лист з фронту батальйонного комісара Бекетова, спрямоване Читинському дітям, було виявлено в кінці доповіді заступника голови Міськвиконкому «Про стан роботи щодо задоволення матеріально-побутових потреб сімей військовослужбовців».

Милі хлопці! Сьогодні для нас самий радісний день, ми отримали Ваші подарунки. Ви хлопці, наші улюблені дітки послали нам до свята свої дитячі ласки і любов, якби ви знали, як дороги Ваші скромні подарунки, що немає слів, якими можна було б все сказати.

Вам, напевно, розповідають як ми ведемо нещадну війну з фашистськими нелюдами за Вас наші улюблені діти, за Вашу щасливе життя, яку дав вам наш улюблений батько тов. Сталін. У нас теж є діти, ось у мене син Валя, він ходить в дитячий сад, а фашисти забрали у нього цю радість і мій Валя просить мене «Таточку, бий всіх фашистів і Гітлера, не шкодуй їх». Ось ми їх б'ємо, та так, що ніколи ще в історії не билася жодна армія.

Скоро настане день, коли ми з перемогою повернемося до Вас, це буде самим радісним сонячним днем, ми вас всіх обіймемо і поцілунком. ВИ хлопці вчіться добре, грайте, веселіться, ми Вам забезпечимо спокій. Наше дело правое, ми обов'язково переможемо. Хай живе наша Червона Армія і її вождь, Наш гаряче улюблений тов. Сталін! Пишіть нам листи, ми їх із задоволенням прочитаємо і напишемо відповідь. Привіт Вам милі діти.

І інші слова тут просто зайві. Спасибі, що стримали обіцянку, спасибі за Перемогу!

Дякуємо за допомогу в підготовці матеріалу начальника відділу науково-дослідницької роботи і використання документів Державного архіву Забайкальського краю Людмилу Карчанову. У матеріалі використані документи фондів держархіву «Читинський міськвиконком», «Читинський райвиконком» і «ДУ« Державний архів Забайкальського краю (газку) ».

Артем Стромілов 2014-05-08 18:00, 08 травня 2014