Реклама
Реклама
Реклама

Як дізнатися власника нерухомості через держреєстр: експеримент

  1. АВТОР:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

6 жовтня 2015 року, 12:01 Переглядів: 6 жовтня 2015 року, 12:01 Переглядів:   Отримати дані з держреєстру нерухомості непросто

Отримати дані з держреєстру нерухомості непросто. Фото: Анастасія Іскрицька

Сьогодні, 6 жовтня, в Україні відкрили доступ громадян до Реєстру прав на нерухоме майно. Журналісти "Сегодня.ua" протестували новий державний сервіс.

Щоб отримати інформаційну довідку про власників нерухомості, в першу чергу, потрібно зареєструватися на порталі Мін'юсту і в Кабінеті електронних сервісів - kap.minjust.gov.ua. Таку вимогу закріплено постановою Кабінету міністрів №786 від 30 вересня.

При реєстрації у користувача просять розкрити своє ім'я, по батькові та прізвище, а також ввести ідентифікаційний код (ІПН) і серію-номер паспорта. Сканувати документи не потрібно - досить просто ввести дані.

Через високий рівень техніки зайти в розділ "Державні реєстри", підрозділ "Державний реєстр речових прав на нерухоме майно" і вибрати пункт "Отримати інформаційну довідку". Після цього починається введення даних. Перший крок - свої власні дані, ті ж, що і при реєстрації на порталі.

Далі користувачеві пропонується вибрати, за яким критерієм шукати інформацію:

  • за адресою;
  • за реєстраційним номером об'єкта нерухомості;
  • по кадастровому номеру ділянки;
  • по ідентифікаційним даним фізичної особи;
  • по ідентифікаційним даним юридичної особи.

Щоб дізнатися, який нерухомістю володіє конкретна людина, вибираємо пошук по ідентифікаційним даним фізособи.

Тільки ПІБ недостатньо для оформлення повного запиту - потрібен ще й ідентифікаційний номер "реципієнта", а також його серія і номер паспорта. Втім, система пропускає і не до кінця заповнені запити.

На цьому етапі користувачів попереджають, що наповнення Державного реєстру прав здійснюється за заявочним принципом, і інформація з паперових носіїв до нього не переносилася автоматично. Тобто, в інформаційній довідці буде відображена тільки інформація, наявна в реєстрах.

Ймовірно, саме з цієї причини нас чекала невдача - у відповідь на запит ми отримали повідомлення: "Нічого не знайдено".

Якщо вірити покрокової інструкції, наданою до Мін'юсту, в разі, якщо інформація була б знайдена, користувач б перейшов до кроку "Оплата в online-режимі". Після оплати послуги інформаційна довідка буде показана на екрані і вислана на email користувача, запевняє міністерство.

Заплатити потрібно 17 грн (без комісії банку).

У нашому випадку комісія склала 3 грн. Одержувачем вказано Держказначейство України.

До речі, сайт Кабінету електронних сервісів сьогодні працює нестабільно - після кожного кроку сторінки надовго "зависають", а часом браузер і зовсім видає помилку.

О 12:05 портал повідомив, що "сервіс надання інформаційних довідок з Реєстру прав недоступний".

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Як дізнатися власника нерухомості через держреєстр: експеримент". інші Новини нерухомості дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Ксенія Капустинська

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ