Реклама
Реклама
Реклама

Як правильно і вигідно здати квартиру в оренду

  1. АВТОР:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

14 червня 2011, 10:37 Переглядів: 14 червня 2011, 10:37 Переглядів:   Головні питання про здачу житла в оренду

Головні питання про здачу житла в оренду.

Часи зараз нелегкі, і ніяка "зайва копійка" сьогодні в сімейному бюджеті зайвою не буває. Тим більше якщо "копійка" ця - в кілька тисяч гривень. Так що якщо у кого є порожня квартира, гріх не спробувати здати її в оренду. З іншого боку, охочих заробити на оренді зараз набагато більше, ніж готових платити за неї. І ми вирішили розібратися в основних питаннях, важливих для успішної здачі житла.

ЧАС - ГРОШІ

В першу чергу треба визначитися з ціною, за якою ви будете пропонувати свою квартиру в оренду - від цього рішення залежить, скільки ви заробите або, навпаки, втратите. Наприклад, якщо ви вирішили здати "одиничку" площею в 36-38 кв. м де-небудь на київських Позняках, відносно недалеко від метро, ​​в хорошому стані, з меблями і побутовою технікою за 3500 грн., то не виключено, що вона піде за два-три дні. Якщо ви не ставите собі за мету здати квартиру миттєво, можна спробувати трохи підняти ціну, наприклад, на 200-300 гривень. І, цілком можливо, ваша квартира буде чекати орендаря вже 2-3 тижні, а то й місяць. Чи вигідно це? За місяць простою ви фактично втрачаєте 3500 грн. недоотриманої орендної плати. Щоб компенсувати цю втрату за рахунок зайвих 300 гривень, потрібно буде здавати її в протягом 12 місяців. Договору же оренди у нас рідко укладаються на більш тривалий термін, а часто-густо - й того менше. "Перебравши" же з ціною ще на кілька сотень, ви ризикуєте затягнути процес пошуку орендаря до декількох місяців, - а це вже досить відчутні фінансові втрати.

Щоб визначитися з ціною, можна проаналізувати оголошення в газетах і в мережі, враховуючи, що багато господарів запитують більше, ніж реально можуть отримати. Але простіше обдзвонити кілька агентств нерухомості, тим більше що все одно здавати зручніше через ріелторів. Якщо потрапите на тлумачного агента, він з вас витягне багато інформації, аж до опису меблів в кожному з приміщень і кольору кахлю в санвузлі - йому це потрібно, щоб візуально представити, що за об'єкт пропонується до оренди, і точніше зорієнтуватися з ціною.

Ріелтор Ірина Пузенко рекомендує шукати фахівця, який працює саме з тим районом, в якому знаходиться ваша квартира. Він напевно знає і може врахувати багато специфічних особливостей - розташування, транспортне сполучення, інфраструктура, екологія і т.д., - які впливають на вартість оренди. Якщо ваша квартира з недорогих, то, швидше за все, ріелтори вам назвуть ціну, за якою вона може бути здана досить швидко - за тиждень-другий. Справа в тому, що агентства, що працюють в сегменті дешевого житла, зацікавлені в появі привабливих для орендаря об'єктів, які можна "прилаштувати" буквально за пару днів. Тим більше що у них завжди є охочі швидко взяти хорошу і недорогу квартиру.

[Housing1]

ТОВАР ОБЛИЧЧЯМ

Фахівці радять у своєму оголошенні про здачу квартири обов'язково розміщувати фотографії. "Навіть якщо ви пропонуєте зовсім звичайну квартиру, яких тисячі, з" радянської "меблями і таким же ремонтом, - говорить Руслан Безуглий, - все одно розміщуйте її фотографії. Оголошення з фотографіями сприймається як більш привабливе і викликає більшу довіру". Природно, "фотосесію" краще проводити в яскравий сонячний день і знімати все найкраще і в найбільш вигідних ракурсах. Тим більше потрібні фотографії, якщо ваша квартира має якісь особливості, які можуть для когось здатися привабливими: від цікавих рішень в інтер'єрі або хорошою побутової техніки до красивого виду з вікна.

Прагніть також з максимальною користю використовувати місце, яке відводиться в оголошенні під опис квартири. Випишіть все те хороше, що є у вашій квартирі, будинку і в місці його розташування. Добре продумайте цей список, обговоріть його з кількома людьми, бажано, мають погляди на життя, помітно відрізняються від ваших, - вони можуть підказати деякі речі, на які ви самі не звернули б уваги. Далі проранжируйте його в порядку убування важливості. І потім в кожному оголошенні, яке ви будете давати, намагайтеся максимально скопіювати цей список "зверху вниз".

"Восени здали квартиру дуже приємною молодій парі, - розповідає киянка Людмила Павлівна. - У хлопців це був один з перших переглядів, і вони погодилися, практично не торгуючись. Виявилося, їм, крім усього іншого, сподобалося те, що у нас майже прямо під вікнами - шкільний стадіон. Хто б міг подумати ... ".

ЗБІЛЬШУЄМО ВАРТІСТЬ

Часто вартість оренди квартири можна збільшити, просто зробивши в ній косметичний ремонт. "Не так важливо, як нам дісталася ця квартира, - розповідає киянка Ірина Богданівна, - але вона була саме такою, які називають" убитими ", з тих, в які і увійти страшно. І як нам сказали, нам ще дуже пощастить, якщо ми її здамо за 2500 грн. Але справа була навіть не в цьому - нам самим було просто неприємно від її стану. Загалом, взялася я її вимивати і приводити в порядок, - я як раз тоді не працювала, час було. Виявилося, що , якщо помити і почистити, то там і підлогу непоганий, і сантехніка у ванній ще нічого. Закупили на ринку звичайних буму жних шпалер, фарби для підвіконь ... Що ще? Так, карнизи ми ще поміняли ... Загалом, лягло це все десь в півтори тисячі. Чоловік взяв відгули на роботі, на пару днів залучили ще й сина з невісткою ". Після того як цю квартиру привели в порядок, її швидко здали за 3200 грн.

Ще один нюанс. Припустимо, ваша квартира розташована в центрі міста, і вже тільки за місце ви думаєте просити з орендарів не менше $ 1000 в місяць. І якщо ви збираєтеся зробити в ній ремонт, як радить ріелтор Руслан Безуглий, є сенс залучити дизайнера, щоб він вам розробив проект інтер'єру, допоміг підібрати матеріал і т.д. Обійтися його послуги можуть від $ 500 або трохи вище, але квартира буде виглядати набагато краще, ніж якби ви робили ремонт на свій смак. І справа не тільки в тому, що за таку квартиру можна запросити на кілька сотень доларів більше. Важливіше, що квартири з дизайнерським інтер'єром швидко здаються, а звичайних - "на ринку маса, і вони стоять".

[Housing2]

КОМУ ЗДАВАТИ

Як кажуть люди, подовгу заробляють здачею квартир в оренду, зручніше шукати орендарів за допомогою агентств нерухомості. Але надійніше, по можливості, - за рекомендацією знайомих, у яких вони, припустимо, жили, добре себе проявили, але чомусь змушені змінювати місце проживання. Якщо ж орендар прийшов "з вулиці", то треба не соромитися з'ясовувати у нього, хто він, ким працює, наскільки надійно його фінансове становище. І обов'язково - оформляти договір.

"Цій людині ми здали квартиру майже три роки тому, - розповідає киянка Зоя Дмитрівна. - Пристойний такий чоловік, підприємець. Спочатку все йшло нормально, а потім він" пролетів "зі своїм бізнесом, плюс на цьому грунті у нього почалися проблеми зі здоров'ям. І півроку він нам не платив нічого. Зараз, правда, справи в нього пішли трохи краще, за поточні місяці він платить, але борг поки так і не повернув ". Подібні ситуації, як каже Ірина Пузенко, досить легко вирішуються через суд . Але для цього потрібен діючий договір найму. А його, як з'ясувалося, в даному випадку не було. І ніякі податки державі, природно, не сплачувались.

Багато з господарів квартир не хочуть пускати до себе сім'ї з дітьми - мовляв, будуть "шкодити", ще шпалери змалюють. Але пристойна родина з дитиною, як правило, передбачає стабільність (тобто вони не з'їдуть через півроку), чистоту в квартирі і те, що її навряд чи перетворять в бордель або притон алкоголіків.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Як правильно і вигідно здати квартиру в оренду". інші Новини нерухомості дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Ряполов Костянтин

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Чи вигідно це?
Що ще?