Реклама
Реклама
Реклама

Що робити, якщо збивається час на комп'ютері

  1. Причина збою відображення часу
  2. До чого може привести сіла батарейка?
  3. У яких ще випадках потрібно міняти батарейку?
  4. Яка потрібна батарейка
  5. Як замінити батарейку
  6. Як часто потрібно міняти батарейку?
  7. Як заново встановити правильний час?
  8. Що робити, якщо не виходить поміняти батарейку
засмучена дівчина за ноутбуком

Іноді трапляється таке: що б ви не робили, а час на комп'ютері весь час збивається. Ніякі настройки і переведення часу не допомагають. Так що ж робити, якщо збивається час на комп'ютері?

Причина збою відображення часу

Основна причина - сіла батарейка розміром з п'ятикопійчану монету, яка розташовується зазвичай ближче до лівого нижнього кута материнської плати.

Ця батарейка живить чіп CMOS, який зберігає всі настройки комп'ютера і налаштування BIOS. Завдяки цьому чіпу годинник в комп'ютері продовжують йти, навіть якщо він не підключений до електроживлення.

Ще однією причиною збою часу може бути та обставина, що ваш комп'ютер підключений до сервера, на якому стався збій програмної частини. Наприклад, на сервері встановлена ​​бухгалтерська база, де збилися налаштування часу. В цьому випадку час на вашому комп'ютері буде відображатися некоректно, навіть якщо батарейка на сервері і у вас працює справно.

До чого може привести сіла батарейка?

Зупинка годин - це ще не найстрашніше, до чого може привести сіла батарейка. Оскільки вона живить чіп, на якому зберігаються настройки BIOS, якщо раптом вам знадобиться їх змінити, ви не зможете цього зробити.

А це може бути дуже необхідно, оскільки, наприклад, при перевстановлення Windows ви можете захотіти змінити диск, до якого буде звертатися процесор для завантаження системи, замість жорсткого на DVD-ROM. І зробити це ви не зможете, зважаючи на відсутність харчування чіпа.

Крім того, якщо батарейка встановлена ​​на серверному комп'ютері, з яким синхронізуються інші машини, час буде збито і на них теж. А це вже може призвести до викривлень в документах суворої звітності і інших проблем гірше, на кшталт проблем з податковою через помилки в деклараціях і т.д.

У яких ще випадках потрібно міняти батарейку?

Крім збився часу, про те, що батарейку потрібно замінити, може свідчити поява BIOS-режиму при включенні комп'ютера, хоча це актуально в основному для старих версій BIOS.

Яка потрібна батарейка

Спочатку батарейку потрібно купити. Потрібна батарейка типу CR2032, діаметр її близько 2,5 сантиметрів, і коштує вона не більше 1 $.

Як замінити батарейку

Необхідно розкрити системний блок і знайти на материнській платі батарейку - це єдина кругла плоска деталь, яку ви зможете побачити.

За допомогою невеликої викрутки акуратно натисніть на маленький важіль, завдяки якому батарейка утримується в круглому гнізді. Одночасно легенько натискаючи на протилежний кінець батарейки, витягніть її із гнізда.

Зазвичай батарейка розташована горизонтально, але зустрічається і вертикальне розташування. В такому випадку викрутка не знадобиться, просто трохи відсуньте пальцем верхній важіль-тримач і витягніть батарейку.

Витягнуту стару батарейку можна викинути, а нову поставте в гніздо і зміцните.

Увага! Всі маніпуляції із заміни батарейки потрібно проводити, коли комп'ютер не підключений до мережі електроживлення.

Як часто потрібно міняти батарейку?

Зазвичай батарейка служить 5-6 років, іноді довше. Чи не на кожному комп'ютері доходить справа до зміни батарейки, так як залізо застаріває швидше, ніж батарейка встигає сісти. Власник зазвичай позбавляється від свого старого комп'ютера і купує більш сучасний системний блок з новим елементом харчування. Відбувається це як правило раніше, ніж сяде стара батарейка.

Як заново встановити правильний час?

Для установки правильного часу в комп'ютері з заміненої батареєю необхідно зайти в BIOS .

Далі все дуже просто - виберіть першу вкладку Standart CMOS Features,

після чого клавішами курсора переміститеся на рядки Date і Time, і виставте необхідні значення дати і часу.

Для збереження натисніть F10, а після цього Esc для виходу з BIOS.

Що робити, якщо не виходить поміняти батарейку

У разі виникнення проблем, що виникають із самостійною заміною батарейки, а також з наслідками цієї заміни, наприклад, якщо не виходить налаштувати BIOS або чіп CMOS не працює, видаючи якісь незрозумілі вам повідомлення, краще звернутися до фахівця.

Самостійне втручання в настройки комп'ютера при відсутності знань не призведе ні до чого хорошого.

У яких ще випадках потрібно міняти батарейку?
Як заново встановити правильний час?
Так що ж робити, якщо збивається час на комп'ютері?
До чого може привести сіла батарейка?
У яких ще випадках потрібно міняти батарейку?
Як часто потрібно міняти батарейку?
Як заново встановити правильний час?