Реклама
Реклама
Реклама

Куди здати батарейки в Новосибірську: адреси

  1. лавочку прикрили
  2. «Техносіті» - немає, ІКЕА - так
  3. Е2E4 - все також беруть
  4. Школи і дитячі сади - так
  5. Приміський вокзал Новосибірськ-Головний - так
  6. Кафе і дитячі центри - так

У Новосибірську залишилося дуже мало місць, де можна здати небезпечні відходи.

лавочку прикрили

З 350 пунктів, на яких за три роки було зібрано і відправлено на переробку 31,5 тонн ртутьвмісних елементів, більшість закрилися. Це відноситься до таких популярних пунктам в ІКЕА, Ашані, М. Відео та ЕКОМОБІЛЬ, які курсували по районам області. У природоохоронному департаменті повідомили, що зараз йде формування нової системи, при якій утилізацією відходів будуть займатися керуючі компанії, а витрати на це будуть закладені в структуру тарифу. Відбутися це повинно 1 січня 2019 року.

Що робити зі старими батарейками до 2019 року - незрозуміло. Мабуть, збирати будинку в баночку в очікуванні кращих часів. Відомо, що на частку батарейок при їх маленької масі припадає близько 50% токсичних викидів з усіх побутових відходів.

Вміщені в них ртуть, кадмій, магній, свинець, олово, нікель, цинк після окислення або в процесі горіння потрапляють в грунт, а, в кінцевому рахунку, через грунтові води на наш стіл. Накопичення цих токсичних металів в організмі відбувається роками і є однією з причин утворення злоякісних пухлин.

Зараз громадські працівники намагаються організувати розгляд законопроекту, за яким продавці і виробники батарейок будуть зобов'язані приймати свою ж відпрацьовану продукцію назад на переробку. Однак спроба VN.ru з'ясувати, скільки батарейок реалізується в найбільших торговельних мережах міста, розбився об стіну мовчання.

Офіційний запит ЗМІ проігнорували Ашан і DNS. У ІКЕА відповіли, що «будь-яка інформація з продажу в магазинах ІКЕА є комерційною таємницею і не може бути надана третім особам». У Техносіті про обсяги продажів теж промовчали, хоча на запит, нехай і з великим запізненням, відповіли.

«Техносіті» - немає, ІКЕА - так

Влітку минулого року VN.ru навів довідки і з'ясував, що на той момент здати батарейки в місті можна було тільки в магазинах «Техносіті» і Е2Е4, які утилізували небезпечні відходи за свій рахунок.


З початку 2018 року «Техносіті» перестали приймати батарейки. Як розповіла VN.ru керівник відділу реклами «Техносіті» Марія Гребенщикова, з 2012 року пункти збору в Техносіті зібрали і відправили на переробку шість тонн батарейок і акумуляторів, за що в 2016 році компанія отримала лист подяки від департаменту природних ресурсів.

Зате з початку 2018 року знову запрацював пункт прийому в ІКЕА і МЕГА. За чий рахунок здійснюється переробка зібраних відходів, в ІКЕА оперативно повідомити не змогли.

Е2E4 - все також беруть

У магазинах мережі Е2Е4 повідомили, що утилізацію батарейок і оргтехніки вони проводять за рахунок компанії в благодійних цілях. Небезпечні відходи від населення приймаються безкоштовно, від юридичних осіб - згідно з тарифом.

Здати батарейки і стару побутову та офісну оргтехніку в Е2Е4 можна за адресами:

Леніна, 1
Титова, 10/1
Червоний проспект, 101
Бориса Богаткова, 239
Фабрична, 35а
Муси Джаліля, 11

Школи і дитячі сади - так

Багаторазові акції зі збору макулатури і відпрацьованих батарейок проводять в школах і деяких дитячих садках міста. Проект «Школи за роздільний збір відходів» реалізується з 2013 року міжрегіональної громадською екологічною організацією «Тут бруду немає».

«Установи освіти самостійно приймають рішення про участь в акціях проекту« Школи за роздільний збір відходів ». У встановлений час відвантаження організатори акції самостійно здійснюють вивезення зібраної макулатури, батарейок, ПЕТ на своєму транспорті », - повідомили на запит VN.ru в мерії Новосибірська.

Приміський вокзал Новосибірськ-Головний - так

Ще один пункт прийому старих батарейок городяни недавно помітили в холі приміського залізничного вокзалу «Новосибірськ-Головний». На терміналі зі збору також міститься інформація, що зібрані батарейки поїдуть на переробку на Челябінський завод з утилізації небезпечних відходів.

Кафе і дитячі центри - так

Екологічно орієнтовані приватні компанії Новосибірська також у міру сил беруть участь в збереженні навколишнього середовища. Контейнер для збору відпрацьованих батарейок встановлено в котокафе «MURCHIM» на вулиці Комуністична, 45. Невеликий контейнер для збору батарейок встановлено в дитячому освітньому центрі «Научілус» на Червоному проспекті, 82.

Якщо ви знаєте інші подібні організації міста - пишіть в коментарях до статті, ми обов'язково їх вкажемо.