Реклама
Реклама
Реклама

Куди в Москві здати батарейки та ртутні лампи

Всім відомо, що використані батарейки і ртутьсодержащие лампи не можна викидати разом зі звичайним побутовим сміттям. У Москві є достатньо місць, де у городян приймуть непотрібні елементи живлення і лампи і відправлять їх на утилізацію.

Батарейки можна здати в мережі магазинів техніки Media Markt . На їхньому сайті щорічно публікується звіт про кількість зібраних батарейок. Всі вони відправляються на переробку в Челябінськ на завод «Мегаполісресурс» за рахунок Media Markt.

Батарейки приймає і магазин туристичного спорядження KPOHODU.ru . Їх можна самим привезти в пункт самовивозу або віддати кур'єру при доставці товару додому. Інтернет-магазин екологічної їжі «І-МЕНІ» також прийме використані батарейки.

Ще один пункт прийому - інтернет-магазин еко-продуктів «LavkaLavka» . Батарейки можна віддати кур'єру при доставці замовлення або привезти в магазин самостійно. Після цього зібрані батарейки відправлять в офіційні пункти прийому.

Батарейки візьмуть і в пункті самовивозу інтернет-магазину «Біодоліна» . Більш того, за будь-яку кількість використаних батарейок нарахують 5 бонусів на особистий рахунок. Бонусами можна розплачуватися в інтернет-магазині за покупки.

Приємні бонуси і подарунки дадуть також в магазині інтерактивних роботів ro-bo.ru . Так, за 12 батарейок подарують 3D-брелок ro-bo.ru з ЕКО-пластика, а за 60 - 3D-брелок і почесну іменну грамоту «Борець за Екологію». Якщо ж вийде зібрати 365 батарейок, то видадуть сертифікат на 1000 рублів, почесну грамоту «Борець за Екологію», а журналіст напише статтю про ваших заслуги перед екологією. Подарунковий сертифікат видається не частіше, ніж один раз в 3 місяці.

Контейнери для використаних батарейок встановлені у всіх роздрібних магазинах техніки «Ельдорадо» .

В магазинах мережі гіпермаркетів Globus також можна знайти спеціальні контейнери для прийому батарейок, енергозберігаючих лампочок і ртутних градусників. Батарейки та лампи надходять на утилізацію на спеціалізовані підприємства, з якими у мережі Globus укладені договори.

В рамках експерименту в великих мережевих магазинах Красносільського району Москви також встановлені контейнери для відпрацьованих батарейок. Коробки для збору є, наприклад, в магазині «Продуктовий дім» (вул. Краснопрудная, 22/24), в бібліотеці ім. Антуана де Сент-Екзюпері (2-й Красносельський провулок, 2), в магазині «М-ВІДЕО» (вул. Садова-Спаська, д. 3, стр.3), в магазині ТПЦ «Луб'янка» (Луків провулок, д. 8). Є вони і в дитячому освітньому центрі «Земляни» .

Керуючі компанії багатоквартирних будинків в Східному і Південно-Західному округах приймають відпрацьовані елементи живлення. Дізнатися адреси контейнерів для збору батарейок в під'їздах ВАО можна в префектурі округу. Батарейки приймають в ДЕЗ на 3-й Ніжнеліхоборском проїзді, д.8, там встановлено спеціальний контейнер. Також контейнери в під'їздах встановлені на вул. Каховка, д.15 і на Косинской вул., Буд.4, корп.2.

Крім цього, договори зі спеціалізованою компанією на вивезення батарейок уклали ГУП ДЕЗ району Вешняки, ДЕЗ району Дегуніно Східне, ДЕЗ району Дегуніно Північне, ДЕЗ району Східне Ізмайлово, ГУП ДЕЗ і РЕУ 24 райони Ізмайлово, ТОВ «Квартал 51-52» району Північне Ізмайлово, ГУП ДЕЗ району Новогирєєво, РЕУ 20 району Соколина Гора, керуюча компанія «Ладья плюс» Преображенського району. Близько районних диспетчерських встановлені спеціальні контейнери для збору.

Здати батарейки можна в Кузьмінському парку, там теж встановлені спеціальні контейнери. Не всі організації в Москві вивозять зібрані батарейки на завод до Челябінська. Деякі відправляють їх на полігони для захоронення небезпечних відходів.

Деякі відправляють їх на полігони для захоронення небезпечних відходів

Небезпечні відходи (люмінесцентні та ртутні лампи, термометри, відпрацьовані акумуляторні батареї та інше) приймають в стаціонарному пункті прийому вторсировини за адресою: вул. Автозаводська, д.8, а також на 5-й Магістральної вул., Д.18 (ТОВ «Екомет-М») і в об'єднаній диспетчерській службі № 43 району Беговой.

Перегорілі люмінесцентні лампи можна віднести до свого районного ДЕЗ або РЕУ, де встановлені спеціальні контейнери. Там їх повинні безкоштовно прийняти. Підставою для цього є розпорядження уряду Москви «Про організацію робіт з централізованого збору, транспортування та переробки відпрацьованих ртутьвмісних люмінесцентних і компактних люмінесцентних ламп» від 19 травня 2010 № 949-РП.

Ртутьсодержащие лампи повинні приймати в районному ДЕЗе і інших житлових організаціях, які уклали договори на їх утилізацію. Потім контейнери з лампами відправляють на завод по їх утилізації. Лампи потрапляють в цех, де в спеціальній установка ртуть відділяється від скла.

Підтримайте Recycle