Реклама
Реклама
Реклама

Будівництво Ейфелевої вежі

  1. Будівництво Ейфелевої вежі Всі хто побував в Парижі, був захоплений величчю і красою Ейфелевої вежі....

Будівництво Ейфелевої вежі

Всі хто побував в Парижі, був захоплений величчю і красою Ейфелевої вежі. Є найбільш пізнаваною конструкцією створеної коли-небудь людиною. Названа вежа в честь будівельника - Гюстафа Ейфеля. Мільйони туристів з'їжджаються з усього світу, щоб подивитися на це трьохсот метрове чудо. Спочатку, споруда будувалася не як прикрасу міста, а як арка для входу на виставку 1889 року.

Все почалося з Всесвітньої Виставки присвяченій Великої Французької Революції. Адміністрація міста влаштувала конкурс серед кращих інженерів Франції. Потрібно було створити креслення споруди, який повністю відбив би технічний прогрес людства.

Глава одного агентства - Гюстаф Ейфель - зацікавився конкурсом. Особистих ідей, що можна продемонструвати у нього не було, але він знайшов проект свого колишнього працівника. Разом зі своїми співробітниками проект був трохи доопрацьований, потім запатентований і відправлений на конкурс. Ейфель за невелику суму викупив патенти у співробітників, таким чином, ставши одноосібним автором проекту.

На конкурсі були представлені 107 проектів. Більшість з них були дорогими або їх споруда займала занадто багато часу. Наприклад, проект передбачає будівництво кам'яної голови, передбачав велику кількість каменю і робочої сили. В кінці змагання залишилося чотири проекти. Ейфель вносить останні зміни в свій проект і забезпечує собі перемогу. Наступним завданням стало забезпечення споруди Ейфелевої вежі. Знадобилося більше семи мільйонів франків. Таких грошей в бюджеті не було. Був оголошений аукціон. Частина грошей була внесена банками. Частина самим Ейфелем. Але вежа виявилася дуже прибутковим проектом, і відразу після будівлі відшкодувати всі витрати Охочих подивитися на це «чудо» було багато ще під час будівництва.

Будівництво

Будівництво велося більше двох років. Термін дуже маленький для того часу. Були залучені три сотні робітників. Використовувалася велика кількість металу і заклепок для зміцнення конструкції. Швидкому зведення Ейфелевої вежі сприяли креслення Ейфеля. Вони були точними і ідеально пропорційними, що виключило помилки і руйнування при будівництві. Прискорили процес і нововведення Ейфеля. Більшу частину конструкції збирали на землі. Використовувалися металеві балки вагою не більше трьох тон. У балках заздалегідь робили отвори для заклепок. Коли висота вежі стала вище дії будь-якого крана, стали застосовувати ліфти на гідравлічних насосах. Були прокладені рейки, за допомогою яких робітники могли переміщатися по конструкції. Саме ці наноси згодом і стали основою для ліфтів відвідувачів. На башті в наші дні можна подивитися два збережених ліфта.

Підстава вежі будували як підставу моста з - за води в грунтових водах конструкція могла просісти. Тому, в котловани подавали повітря, який не давав воді з землі просочується в конструкцію.

Протягом всього будівництва Ейфель займався питаннями безпеки своїх робітників. Всі працювали зі страховкою і з суворим дотриманням зводу правил. Роботи велися тільки в гарну погоду.

Багато городян були проти будівництва вежі. Але не тільки городяни, а й письменники й інтелігенція. Були зібрані підписи для петиції на адресу влади, підписаний більш ніж трестами письменниками і музикантами. Вони вважали, що металева конструкція позбавлена ​​смаку і порушувала загальний вишуканий стиль міста.

Ейфелева вежа кожні сім років оновлюється і ремонтується, що забезпечує її незмінний вид вже багато десятків років.