Реклама
Реклама
Реклама

Який може бути Питома

Активісти руху «Міські проекти» розробили концепцію розвитку культового для петербуржців району Питома. У проекті залишається блошиний ринок, але набуває благородні риси. Активісти руху «Міські проекти» розробили концепцію розвитку культового для петербуржців району Питома

"Міські проекти"

Скверик з шаховими столами, продумані доріжки, газони, лавки і єдиний візуальний стиль для торгівлі - цього достатньо для того, щоб перебування на Удільної перестало викликати у непідготовленої людини стрес, вважає організація «Міські проекти в Петербурзі». Активісти направлять до Смольного свою концепцію розвитку простору біля станції метро.

Розмови про те, що з історичним районом Петербурга потрібно щось робити, ведуться давно. У минулому році «Метрогіпротранс» на замовлення Смольного розробив і представив свій проект, згідно з яким на Удільної зводяться новий вокзал, багатоповерховий паркінг і торгові центри, а весь простір між метро і залізницею буде закачано в асфальт.

У проекті Смольного немає місця для вуличної торгівлі, немає знаменитого блошиного ринку і популярних наметів з дешевим одягом і овочами. «Це катастрофа, - реагує керівник проекту розвитку Удільної Ксенія Чапкевич. - Це знищення всіх самобутніх рис Удільної, її атмосфери. Зачистка під нуль ». Разом з критикою «Містопроект» підготували свою версію. Вони поговорили з місцевими жителями і торговцями і придумали, як малими зусиллями зробити хаотичне простір затишним і органічним.

Для того щоб зрозуміти, що простір навколо станції Питома потребує реконструкції, не потрібно бути експертом. Досить хоча б раз в ньому виявитися. Незаконна торгівля постійно розповзається на непристосовані для цього площі. Торгують на розстелених на землі пледах, в автомагазинах, припаркованих на пішохідному просторі, і в обшарпаних наметах. Парковки і велика кількість реклами - дезорієнтують, а стан тротуарів змушує перманентно дивитися під ноги.

Питому складно назвати місцем, куди хочеться повернутися знову. Проте, за статистикою Смольного, щодня через цей транспортний вузол проходять 65 тисяч чоловік. Городяни приїжджають на блошиний ринок за рідкісними, частіше радянської епохи, дрібничками, відпочивають в прилеглому парку. За рахунок цього Питома може скласти конкуренцію громадським просторів центральних районів, впевнені в «Міських проектах».

Який може бути Питома

Щоб розправитися з хаосом, необхідно в першу чергу розділити потоки машин і пішоходів і виділити місце для вуличної торгівлі, порахували активісти. Причому ставку потрібно робити на зручність і безпеку пішоходів, так як Питома - пересадочний вузол громадського транспорту.

«Містопроект» запропонували ліквідувати парковку між станцією метро і вокзалом. Щоб заїхати на неї, автомобілі рухаються крізь потоки людей, а потім заважають проходу. Також необхідно легалізувати «народну стежку» через трамвайні колії, що з'єднує дві частини Костромського проспекту, і відкрити другий наземний перехід через Скобелевська проспект - ближче до Фермского шосе. Городяни все одно переходять вулицю, тільки роблять це небезпечно і незаконно.

Другий пункт - рекреаційні зони та благоустрій. В районі Удільної простіше зустріти африканського носорога, ніж лавку. Тим часом за трамвайним кільцем вже є невпорядкований сквер. Його можна перетворити в місце відпочинку - встановити освітлення, шахові столи, гойдалки для дорослих. Місце в центрі кільця віддати художникам для установки артоб'ектов або скульптури.

Найскладніше - упорядкувати торгівлю. Для цього активісти пропонують два рішення - чітко виділені зони і загальний візуальний код. Пенсіонерам і незаможним городянам, які продають товари з рук і з коробок, можна запропонувати оренду пересувних торгових стійок. Будівництво однієї такої точки обійдеться приблизно в 5 тисяч рублів.

Який може бути Питома

Іншу несанкціоновану торгівлю можна обмежити засобами благоустрою. Наприклад, пішохідні доріжки оточити газонами з високою і щільно посадженої травою, лавок надати округлу форму, щоб викладати на них речі для продажу було незручно.

«Якщо відразу ж привести весь простір в порядок, зробити його затишним і комфортним, люди будуть з повагою ставитися до цього місця і берегти його. Це теорія «розбитих вікон». Безлад плодить безлад », - каже Ксенія Чапкевич.

Команда «Містопроект" не оцінювала вартість втілення своєї ідеї. Але найдорожче в ньому - заміна освітлення, реставрація фасадів, мощення тротуарів і велоінфраструктура, тобто все те, що необхідно зробити в районі в будь-якому випадку.

Активісти направлять концепцію в профільні міські комітети, але не планують зупиняти розробку проекту. Найближчим часом вони мають намір провести ще одну серію інтерв'ю з місцевими жителями і торговцями, а потім розробити пропозиції для розвитку блошиного ринку і Питомого парку.

Антоніна Асанова,
«Фонтанка.ру»


© Фонтанка.Ру