Реклама
Реклама
Реклама

Як заробити на власному веб-сайті?

Вкладення грошей і часу у власний веб-сайт - досить незвичайний спосіб інвестиції. Але, в порівнянні з традиційними інструментами вкладення коштів (депозитами, ПІФами, нерухомістю), дуже перспективний і забезпечує прибутковість, в деяких випадках можна порівняти з «житловими» дивідендами.

Банківський криза добралася до інтернет-реклами

Обсяг ринку інтернет-реклами, за неофіційними даними, в 2007 році склав орієнтовно $ 12-13 млн, що вдвічі більше, ніж у 2006 р За прогнозами експертів, до кінця року сума, витрачена на рекламу в онлайні, подвоїться, пише "Власть грошей ".

Прогнозувати потенційну прибутковість сайту потрібно ще до його створення за рахунок правильного вибору тематики. Наприклад, від новинно-розважального формату «рекламних» грошей можна і не дочекатися. Занадто висока конкуренція в даному сегменті - вже давно існують великі розважальні портали і онлайн-газети. Також не радимо зупинятися на форматі файлообмінника - сьогодні їх більш ніж достатньо. Найбільш перспективна різновид сайту з точки зору потенційного продажу реклами - інформаційний ресурс тематичного характеру.

Яку тематику вибрати, щоб заробити побільше? Найбільш прибутковими вважаються сайти, присвячені IT, автомобілям. Але і конкуренція в даних сегментах дуже висока. Тому критеріями повинні служити не тільки можливий дохід, а й простота виведення сайту на хорошу відвідуваність. Чи не складно зробити аматорський сайт, присвячений авто. Питання: чи зможе він конкурувати з ресурсом, наприклад, великого автомобільного видання? Так що далеко не зайвим при виборі теми для сайту буде ретельний моніторинг конкурентів. Бажано, щоб в обраній тематиці «сильних» ресурсів не було взагалі. В результаті користувачі (а за ними і рекламодавці) відразу ж потягнуться до вас.

Подальший крок - зробити ваш ресурс «сильним», тобто наповнити якісним змістом (новинами, статтями, консультаціями експертів, фото і відео). До речі, сьогодні при наявності дійсно цікавого людям контенту сайт, в принципі, можна і не створювати. Досить вести блог. Якщо він буде користуватися популярністю - регулярний дохід вам забезпечений. За одне рекламне повідомлення (непрямий піар від кількох рядків до сторінки максимум) в блозі з читаністю 1000 чіл. / День нині рекламодавці в середньому платять $ 100.

Найпростіше заробити на контекстній рекламі, тобто, як правило, відповідної вашого ресурсу по тематиці. Правда, це і найменш прибутковий спосіб рекламного заробітку. Шляхом нескладних маніпуляцій на вашому сайті розміщується так званий блок контекстної реклами (по суті, просто рамочка, в якій показуються оголошення рекламодавців, які оплатили показ своєї інформації в мережі контекстної реклами). Основна перевага заробітку на контексті - відсутність необхідності пошуку рекламодавця. Але хто тоді буде платити за розміщену на вашому сайті рекламу? «Спонсором» виступлять так звані системи контекстної реклами.

Ще один фактор, що впливає на прибуток, - вибір самої системи контекстної реклами, найчастіше є у відомих пошукових систем. В Україні, наприклад, вигідніше розміщувати блок «від Google». Пов'язано це з популярністю мережі: рекламодавці охочіше платять за контекст в Google, ніж в аналогічних системах Yandex або «Бігун». Ось в Росії лідер - однозначно Yandex, правда, якщо сайт орієнтований на англомовну аудиторію, то в фаворі знову Google. Втім, все, знову ж таки, залежить від тематики. Тому для того щоб визначитися, яка система вигідніше, можна спробувати розмістити на своєму сайті (блозі) рекламу різних контекстних мереж, а можна - і всіх відразу. Тільки тут потрібно врахувати, що перебір з рекламою може відбити бажання відвідувати ваш сайт.

Подальший алгоритм роботи наступний. Наприклад, ви володієте сайтом, присвяченим ноутбуків. Якийсь рекламодавець, власник магазину ноутбуків, бажає, щоб оголошення про його торговій точці розміщувалися на безлічі сайтів з відповідною тематикою. Але укласти договори з усіма сайтами складно і дорого. Тому продавець ноутбуків звертається, скажімо, в Google і розміщує своє оголошення в їх мережі контекстної реклами. З даного моменту інформація про його магазині буде показуватися на всіх сайтах, близьких по тематиці до ноутбуків і розмістили блок контекстної реклами Google. У тому числі - і на вашому. Рекламодавець розплачується з системою контексту, вона автоматично визначає тематику вашого сайту, автоматично підбирає під нього оголошення, і показ реклами починається. Вплинути на систему неможливо. При цьому побоюватися, що оголошень для вашого сайту може не знайтися, не варто. В тому-то і гідність контексту, що рекламодавці знаходяться в 99% випадків.

Правда, у дуже вже специфічних ресурсів (наприклад, про мухах-дрозофилах) тематичного рекламодавця може і не знайтися. Тоді в блоці контекстної реклами, розміщеному на такому сайті, будуть показувати оголошення загального характеру, за які платять гроші.

Оплата йде за кожен «клік» по оголошенню. Як правило, власник рекламного майданчика отримує половину від вартості «кліка», яка, в свою чергу, залежить перш за все від тематики сайту. На розважальному сайті «клік» може коштувати в десять разів дешевше, ніж на вузькопрофільному інформаційному ресурсі. Розважальних порталів багато, тому система може не порахувати ваш ресурс особливо цінним. У випадку з вузьконаправленим сайтом все навпаки. Бути може, він взагалі єдиний в цікавій для рекламодавця тематиці і, відповідно, ваш сайт об'єктивно суперцінами. «Наприклад, мій студентський портал дає близько $ 30 / міс. при відвідуваності 2500 осіб. / день, а сайт про оформлення закордонних паспортів з відвідуваністю 100 чол. / день в сезон приносить по $ 800 / міс. Такий розкид пояснюється тематикою », - розповідає Андрій Бондар, творець порталу kneu.net.ua.

При виплаті грошей мережами є кілька нюансів, які не викликають особливого ентузіазму. Перевести в готівку гроші можливо лише після того, як ви заробите певну суму. Наприклад, для Google вона становить $ 100. А це, як мінімум, три місяці роботи для сайту з відвідуваністю 1000-2000 чол. / День. Через двадцять днів після вашої електронної заявки на отримання готівки в системі контекстної реклами той же Google висилає банківські чеки на домашню адресу з США звичайною поштою (а це ще мінімум два тижні очікування). Ну, і ще днів десять банки витрачають власне на фінансові операції. Тобто $ 100 ви будете заробляти і отримувати в цілому півроку.

Левову частку прибутку власникам українських веб-сайтів (90-95%) приносить реклама медійна (банери, брендування сайтів, рекламні відеоролики). Тому ваш основний заробіток буде становити саме продаж банерів. Основний недолік цього виду реклами - необхідність досягнення певної відвідуваності на сайті для успішного продажу місця під рекламу.

«Для тематичного ресурсу існує умовний поріг в 1000 чол. / День. Як правило, починаючи саме з цієї цифри, у вас підуть продажу. Як правило, але не завжди. Все залежить від конкуренції в даній сфері. Наприклад, якщо в Україні існує всього один тематичний ресурс, присвячений тракторам, на який регулярно ходять власники і потенційні покупці тракторів, то рекламодавці почнуть з'являтися вже з першої сотні. А якщо у вас розважальний портал (яких на сьогоднішній день тисячі) і відвідувачі приходять в основному по посиланнях з генераторів трафіку (Redtram, Marketgid), то ви не продасте рекламу навіть при відвідуваності в 2000 чол. / День. Немає вузької аудиторії. І в той же час немає достатньої відвідуваності для того, щоб вважати аудиторію масової », - коментує Інга Степаненко, творець стоматологічного порталу zubik.com.ua.

Тут важлива не тільки тематика сайту, але і джерело відвідувачів (трафіку). Найбільш цінне джерело - це пошукові системи. Велика кількість відвідувачів, що прийшли за запитами з пошукових систем, свідчать про якість вашого сайту. Іншими словами: на ньому розміщена цінна інформація, яка цікавить людей. Щоб отримати гарну відвідуваність з пошуковиків, потрібно багато працювати над контентом. Саме якісні статті і сервіси будуть приводити до вас людей.

Другий варіант залучення до себе на сайт користувачів - розміщення реклами власного сайту на високовідвідуваних ресурсах. Ставите банер на сайті з відвідуваністю 100 000 чол. / День - і отримуєте джерело трафіку. Основний недолік такого прийому - його висока вартість і тимчасовість трафіку. Вартість банера на популярному ресурсі може доходити до $ 15 тис. / Міс. Ці гроші навряд чи окупляться. Відвідувачі будуть йти до вас, поки висить банер. Перестаєте платити - втрачаєте відвідуваність. Тому витрачатися на рекламу свого сайту радимо лише на початкових етапах, для розкрутки ресурсу. Відразу ж націлює на пошукової трафік.

При продажу банерної реклами в інтернеті сьогодні активно використовується дві схеми. Перша - продаж статичного банера. Ціна банера залежить від часу його перебування на вашому сайті (день, тиждень, місяць) і його розміру. Чим більше рекламний майданчик, тим вище вартість. Середня ціна для тематичного ресурсу з відвідуваністю 2000 чол. / День - $ 400 / міс. за банер під «шапкою» сайту, максимальна - $ 14-15 тис. / тиждень. Правда, в світовому інтернеті статичні банери давно не в моді, там використовують динамічну схему (оплата за кількість показів). При такій схемі рекламодавець має можливість розмістити банер в певний, цільове для нього час. У вітчизняній Мережі практично всі великі ресурси також перейшли на динамічну схему розрахунку, а ось дрібні поки використовують «статику». Також деякі ресурси перейшли до продажу не показів, а «кліків» по ​​банеру. Що, на думку Андрія Бондаря, «не зовсім коректно. Банер - реклама графічна. На ньому, як правило вказані телефони, адреси. Тому саме показ, а не клік є оплачуваною одиницею ».

Якщо ж ваш сайт має гарну відвідуваністю, але рекламні площі не купуються - не турбуйтеся. На вільних місцях можна розмістити рекламу банерних мереж. Банерні мережі - своєрідні співтовариства сайтів, які показують банери всіх учасників мережі (ви показуєте банери учасників мережі, а вони - ваші). Скільки разів ви покажете чужий баннер, стільки зможете показати свій, розкручуючи, таким чином, свій сайт. Крім розкрутки власного ресурсу, деякі банерні мережі пропонують підзаробити. Тобто за розміщення на вашому ресурсі банери ви отримаєте не покази вашого банера на інших ресурсах, а гроші. Вартість показу залежить від розміру баннера і банерної мережі. Наприклад, за 1000 показів банера під «шапкою» сайту платять $ 5-7.

Читайте по темі:

За п'ятирічку відео-інтернетчики розмножаться до мільярда

Найвигідніша реклама - в Інтернеті

Інтернет-реклама набирає обертів

Підготував Артур Гойсан

Підготував Артур Гойсан

Не пропусти блискавку! Підписуйся на нас в Telegram

Яку тематику вибрати, щоб заробити побільше?
Питання: чи зможе він конкурувати з ресурсом, наприклад, великого автомобільного видання?
Але хто тоді буде платити за розміщену на вашому сайті рекламу?