Реклама
Реклама
Реклама

Види банкрутства - поянтіе, ознаки та відмінності між процедурами

  1. варіації ділення
  2. фінансова практика
  3. процедури
  4. Відмінності між видами банкрутства
  5. спрощені класифікації
  6. злочинні
  7. Підстави і альтернативи

Останнім часом, ринкові відносини в РФ зазнали чимало змін і реформ, які в значній мірі вплинули на економічний стан багатьох підприємств, погіршивши їх положення. Також, крім зовнішніх факторів, на економічний стан корпорацій впливає і рівень їх фінансового управління. Через неправильну оцінку матеріального становища і прийняття необдуманих фінансових рішень, багато компаній наблизилися до межі банкрутства.

Уникнути подібної ситуації можна лише організувавши грамотне фінансове управління підприємством, яке буде базуватися на різних методах фінансового аналізу, і розробляти план ефективного управління. Банкрутство - це найгірше, що може статися з будь-яким підприємством, тому, приймаючи будь-яке рішення, слід зводити шанси банкрутства до мінімуму.

На жаль, передбачити фінансове становище ринку наперед не завжди можливо, тому деякі компанії можуть стати банкрутами навіть при гарній організації управління фінансами. Це пояснюється тісним зв'язком ринкової економіки з процесом банкрутства, без якого ринок перестає бути еластичним, і не допускає існування нових підприємств.

Не варто забувати, що існують різні види банкрутства підприємства, виходячи з яких і проводиться грамотний аналіз даної процедури.

Взагалі, компанія вважається банкрутом в тому випадку, коли це визнано арбітражним судом, посилаючись на чинне законодавство. При цьому всі фінансові операції між підприємством і банком припиняються, а розрахункові документи заносяться в спеціальну картку банку.

При цьому всі фінансові операції між підприємством і банком припиняються, а розрахункові документи заносяться в спеціальну картку банку

варіації ділення

Системи і рівні

Системою банкрутства називається сукупність діагностик, контролю і попереджень про неплатоспроможність корпорацій і підприємств. Всі перераховані вище процеси, мають певні суб'єкти, які і складають систему банкрутства.

До даних суб'єктам відносять:

  • арбітражний суд;
  • власники корпорацій і підприємств;
  • арбітражні менеджери;
  • робочі підприємства, що працюють за наймом;
  • інвестори;
  • боржники;
  • кредитори;
  • органи, що представляють державну владу.

У разі оголошення підприємства банкрутом, всі перераховані вище суб'єкти повинні брати участь в даному процесі. Відсутність одного або декількох елементів допустимо, виходячи з причини неспроможності суб'єктів.

Сутність процедури досягнення мети системи банкрутства, повністю спирається на дотримання деяких умов, без яких дана система буде неефективна:

  • наявність ефективного механізму, що представляє суб'єкти системи банкрутства, при проведенні ліквідації збанкрутілого підприємства або корпорації (також, даний механізм повинен організувати раціональний розподіл активів ліквідованого підприємства);
  • визначення слушні перспектив підприємств, і їх збереження в разі такої необхідності;
  • створення необхідних умов для відродження бізнесу;
  • створення обов'язкових прав і обов'язків для корпорацій-банкрутів;
  • установка додаткових заходів безпеки для підприємств, які тимчасово неплатоспроможні;
  • формування партнерських відносин між корпораціями, для подальшого вирішення можливих фінансових проблем і розбіжностей;
  • застереження компаній від штучного прискореного проведення процедури банкрутства;
  • створення можливих обов'язків для компаній-боржників, для збереження їх бізнесу.

Більш глибокі фактори подібних ситуацій повністю залежать від внутрішнього механізму ринку, і базуються на розвитку міжнаціональної економіки, а також на рівні розвитку самого підприємства.

Під поняттям рівень розвитку підприємства, мається на увазі рівень його економіки, який має три групи:

Макрорівень

Стабілізує економічні відносини, забезпечуючи можливість конкурентоспроможності національної економіки. Мезорівень Паралельний розвиток народного господарства в галузевому і регіональному напрямку. Мікрорівень Забезпечення захисту прав боржників, кредиторів, і трудового колективу.

фінансова практика

Фінансова практика підприємств, що знаходяться на стадії банкрутства, повністю базується на коефіцієнті Альтмана.

Він включає в себе кілька значимих фінансових індексів, що впливають на економіку корпорації:

  • капітал обороту компанії (сума всіх активів);
  • прибуток, не розподілена за своїм значенням;
  • Операційний прибуток;
  • середня вартість пакета акцій на ринку;
  • чистий прибуток (виручка).

Перші ознаки організації, яка знаходиться на стадії банкрутства - це низький показник даного коефіцієнта. Підрахувати його можна за формулою Альтмана: Z = 1,3 Х1 + 1,4 Х2 + 3,3 Х3 + 0,6 Х4 + 1,0Х5. Z - це і є показник коефіцієнта.

процедури

На сьогоднішній день, існує кілька видів процедури банкрутства підприємства:

Кожна з перерахованих вище процедур проводиться під контролем відповідальних осіб. До них відносяться: колегія кредиторів компанії, і юридична особа, що представляє арбітражне управління .

Їх основне завдання - визначити розмір і характер заборгованості корпорації. Для цього всі вимоги кредиторів по відношенню до компанії-банкруту заносяться до єдиного реєстру.

Найчастіше, така процедура закінчується повною ліквідацією збанкрутілого підприємства, без права на відновлення. Тому для запобігання подібних ситуацій слід організувати грамотне фінансове керівництво компанії.

Відмінності між видами банкрутства

Вид банкрутстваПідставаУмови проведення процедури

Технічне банкрутство Оголошується в разі неможливості виконання компанією своїх фінансових умов, в призначений договором термін. Наявність у компанії-банкрута необхідних причин, таких як: дебіторська заборгованість, що перевищує рамки непогашеного зобов'язання, або не отримання прибутку від своїх покупців, в призначений договором термін. Кримінальне банкрутство Оголошується в разі протиправної дії або бездіяльності, що порушує чинне законодавство, з боку керівника або представника компанії. Процедура визнання даної фірми банкрутом, проводиться шляхом застосування заходів і дій, що суперечать законодавству, які також кримінально карані. навмисне банкрутство Таке досягнення рубежу банкрутства здійснюється за рахунок навмисних дій фінансового керівництва компанії, які спричинили за собою фінансову її неспроможність. Процедура оголошення банкрутом подібних корпорацій, проводиться строго відповідно до КК РФ, ст. 196. Фіктивне банкрутство Досягнення банкрутства фірмою, шляхом навмисних дій з боку зацікавлених осіб При досягненні фіктивного банкрутства, фірма зобов'язана оповістити широке коло людей, в особі своїх партнерів і конкурентів про совій фінансової неспроможності Реальне банкрутство Повна фінансова неспроможність компанії, без можливості внести пайовий внесок ( цесії), і без подальших перспектив відродження. В такому випадку, процедура визнання фірми або компанії банкрутом, проводиться на юридичному рівні.

Різниця між різними видами банкрутства істотні, і це, в першу чергу, позначається на проведенні процедури оголошення банкрутством корпорації і фірми, а також на умовах, при яких дану процедуру можливо здійснити.

Різниця між різними видами банкрутства істотні, і це, в першу чергу, позначається на проведенні процедури оголошення банкрутством корпорації і фірми, а також на умовах, при яких дану процедуру можливо здійснити

спрощені класифікації

По суті ринкових відносин

Банкрутство, або фінансова неспроможність компанії, тісно пов'язана з визначенням сутності ринкових відносин. Їх характерні ознаки в тому, що вони не мають конкретної мети, і володіють високим ризиком втрат.

По суті ринкових відносин, поняття та види банкрутства діляться всього на 3 види:

«Нещасна»

Виникає при впливі факторів, що не мають відношення до компанії, що знаходиться на стадії банкрутства, які приводять її до повної фінансової неспроможності. Наприклад, до таких факторів можна віднести: війну, стихійне лихо, криза в країні і т.д. «Хибна» Умисне приховування майна компанії, з метою уникнути від погашення боргів, згідно з договором. «Необережне» Результат безвідповідальною роботи фінансового управління компанії, необґрунтованих ризиків, і прийняття непродуманих рішень.

У деяких випадках держава може надати допомогу підприємству по виходу з кризової ситуації. Наприклад, в разі помилкового банкрутства компанії держава буде змушена порушити кримінальну справу проти керівництва та інших причетних до справи осіб.

злочинні

Поняття «злочинне банкрутство» має на увазі під собою інструмент незаконного володіння бізнесом, яке включає в себе: навмисне банкрутство (передбачене ст. 196 КК РФ), фіктивне банкрутство (ст. 197 КК РФ) і неправомірні дії при банкрутстві (ст. 195 КК РФ) .

Будь-яке злочинне банкрутство має кілька невідомих складових, які необхідно розкрити шляхом проведення слідства, і порушення кримінальної справи. Тільки після проведення даних процедур для компанії банкрута може наступити кримінальна відповідальність.

Злочинне банкрутство може спостерігатися як у різнопланового підприємства, так і у корпорацій, спрямованих на один певний вид діяльності. Це обумовлено тим, що єдиного рецепта ведення ефективного бізнесу не існує і будь-який бізнес може виявитися невигідним, незалежно від того, багатоплановий він чи ні.

Іноді даний факт ускладнює роботу слідства у зв'язку з неможливість визначення навмисності дії, що спричинило до банкрутства. А без докази навмисності кримінальна відповідальність не настає.

Підстави і альтернативи

Підстави для оголошення фірми банкрутом мають кілька варіантів. Наприклад, в разі порушення платоспроможності через внутрішні проблеми обороту грошей дану компанію можна визнати банкрутом.

Другий варіант оголошення банкрутом - коли фінансовий оборот компанії менше, ніж заборгованість за договором. Ну і третій, найбільш рідкісний варіант - незаконне володіння майном компанії та ведення кримінального бізнесу.

Більш простими словами, причинами для оголошення компанії банкрутом є:

  • несумлінне ведення менеджменту;
  • фінансова неспроможність керівника компанії;
  • повна неплатоспроможність бізнесу;
  • повне банкрутство виробництва.
процедура банкрутства

складається з декількох етапів, кожен з яких дуже важливий.

Як подається оголошення про неспроможність в ЕФРСБ - читайте далі .

У чому полягає відповідальність засновника при банкрутство ТОВ - розповімо тут .

Але варто зазначити, що досягнення компанією кордону банкрутства не завжди означає ліквідацію компанії . Наприклад, в разі ненавмисної втрати платоспроможності, держава зможе допомогти відновити діяльність компанії, уникнувши її ліквідації. Тобто при досягненні банкрутства існують і деякі альтернативи його запобігання, передбачені законом КК РФ.