Реклама
Реклама
Реклама

ризик банкрутства

  1. визначення
  2. перші сигнали
  3. провокуючі фактори
  4. різновид ризиків
  5. Законодавство
  6. діагностика підприємства
  7. Дивіться відео про проведення фінансового аналізу при банкрутстві
  8. наслідки цього
  9. Російський досвід управління ризиками

Мінімізація ризиків виникнення неспроможності є одним з пріоритетних напрямків у господарській діяльності будь-якої комерційної організації. В іншому випадку підприємство, може не тільки завдати матеріальної шкоди контрагентам або учасникам юридичної особи, але, і упустити очікуваний прибуток.

При цьому якщо таке підприємство ставитися до категорії містоутворюючих організацій або є великим комерційним банком, то в цьому випадку може серйозно постраждати соціально-економічна система держави. З огляду на особливості господарської діяльності підприємств, а також різноманітність причин, що впливають, на неспроможність юридичної особи, необхідно більш детально вивчити питання, пов'язане з виявленням ризиків банкрутства комерційної організації.

визначення

визначення

Під ризиком мається на увазі можливість раптового настання несприятливих обставин. Тоді як банкрутство означає відсутність грошових коштів, в результаті чого боржник стає нездатним виконувати фінансові зобов'язання перед кредитором (ми).

Таким чином, ризик банкрутства - це ймовірність раптового настання важкого фінансового стану, яке може привести до неспроможності боржника.

У випадку з банкрутством комерційної організації, негативними факторами можуть бути фінансові та юридичні наслідки, які в результаті приведуть до виключення юридичної особи з ЕГРЮЛ. Щоб уникнути такої долі необхідно знати методи запобігання цьому процесу, а також забезпечити правильне управління звітною документацією. Це пов'язано з тим, що ризик банкрутства вказує на кризовий стан підприємства і щоб його подолати потрібно, використовувати спеціальні методи фінансового управління.

перші сигнали

перші сигнали

Перші ознаки, які вказують на неспроможність компанії:

  1. Затягування в наданні звітної документації.
  2. Істотні зміни в структурі балансу, включаючи:
    • скорочення грошової маси на рахунках підприємства;
    • зростання дебіторської заборгованості;
    • збільшення кредитних зобов'язань;
    • порушення балансу заборгованості (дебіторської щодо кредиторської);
    • зменшення обсягу продажів;
    • конфлікти на підприємстві.

провокуючі фактори

Причини, що провокують виникнення ризиків банкрутства юридичної особи:

  1. Неодноразове отримання збитків під час виробничої діяльності.
  2. Перевищення небезпечного рівня заборгованості по кредитах.
  3. Надмірне використання короткострокових позик для довгострокових інвестицій.
  4. Стабільно низькі коефіцієнти ліквідності.
  5. Втрата керівного персоналу.
  6. Порушення циклу виробничо-технологічного процесу.
  7. Втрата ключових контрагентів.
  8. Неефективні довгострокові угоди.
  9. Падіння ринкової вартості акцій.

різновид ризиків

різновид ризиків

Основні ризики, що впливають на неспроможність підприємства:

  • галузева небезпека;
  • регіональні фінансові ризики;
  • макроекономічні ризики.

Галузеві ризики мають на увазі зростання або падіння цін на сировинному ринку. Сюди можна віднести вартість тепло, - водопостачання або електроенергії. До фінансових ризиків відноситься покупка і продаж випущеної продукції. Регіональну небезпека може спровокувати низький попит на виробничі ресурси.

Однією з основних проблем, що надають, вплив на банкрутство комерційних організацій є економічна відсталість держави і нерозвиненість ринкової інфраструктури.

Що стосується макроекономічних ризиків, то вони викликані слабкістю межторгових відносин, недосконалістю системи оподаткування, дефіцитом державних гарантій, а також відсутністю активності у вітчизняній економіці. Варто також нагадати про регулярне підвищення ставок по кредитах, інфляції і нестабільності курсу валют.

Система фінансових ризиків включає:

  • кредитні ризики;
  • процентні ризики
  • валютні ризики
  • ризики упущеної вигоди.

Класифікація ризиків банкрутства

Законодавство

Порядок установи ТОВ встановлено ФЗ «Про товариства з обмеженою відповідальністю ...». Створення АТ відбувається на підставі ФЗ «Про акціонерні товариства».

Що стосується кредитних організацій, то вони керуються ФЗ «Про банки і банківську діяльність».

Реєстрація юридичних осіб відбувається згідно із приписами ФЗ «Про державну реєстрацію ...». Процедура банкрутства комерційних організацій здійснюється в рамках ФЗ «Про неспроможність ...».

діагностика підприємства

діагностика підприємства

Для того щоб встановити ступінь загрози, потрібно провести діагностику підприємства, т. Е. Дати оцінку господарської діяльності юридичної особи. правильна оцінка ризиків , Надають, вплив на фінансовий стан організації допоможе підібрати максимально відповідний спосіб протидії виниклої проблеми.

Основні фактори, які призводять до неспроможності комерційних організацій можна поділити на два типи:

  • зовнішні обставини;
  • внутрішні причини.

Як правило, зовнішні ризики пов'язані із загальним економічним або політичним станом в країні, а, отже, не залежать від керівника компанії.

До зовнішніх факторів належать:

  • економічні показники;
  • політична ситуація;
  • наукові і технічні досягнення;
  • дії контрагентів.

Внутрішні чинники безпосередньо залежать від діяльності підприємства.

До внутрішніх ризиків відносяться:

  • організаційні недоліки при установі підприємства;
  • стрімке розширення бізнесу;
  • низька кваліфікація керівного персоналу;
  • нестача власного капіталу;
  • неефективна комерційна діяльність;
  • слабка організація виробництва;
  • нераціональний розподіл прибутку;
  • підвищені комерційні ризики;
  • використання шахрайських схем;
  • небажання модернізувати виробництво;
  • інші причини.

Щоб уникнути ризику банкрутства необхідно проаналізувати поточні товарні та фінансові відносини, а також провести негайну оцінку обставин, що провокують виникнення небезпеки, пов'язаної з неспроможністю підприємства.

Слід зазначити, що внутрішні причини найчастіше призводять до банкрутства підприємств.

Вони впливають на виробничу і фінансову діяльність. Крім того, внутрішні чинники також пов'язані з розвитком інвестиційних відносин. Однак не варто забувати, що аналіз обставин повинен закінчитися оцінкою їх впливу на кризовий стан компанії.

Дивіться відео про проведення фінансового аналізу при банкрутстві

Як зменшити ризик неспроможності?

Приступити до мінімізації ризиків пов'язаних з неспроможністю підприємства потрібно відразу після виявлення перших ознак банкрутства. Для цього необхідно застосувати наявні господарські інструмент і дати об'єктивну оцінку фінансових можливостей підприємства.

На практиці застосовують такі способи захисту від ризиків:

  • страхування бізнесу;
  • диверсифікацію;
  • хеджування;
  • розподіл ризиків;
  • застосування персональної матеріальної відповідальності;
  • використання ефективної охорони;
  • створення резервних фондів.

Страхування бізнесу дозволить запобігти ризику збитків, наприклад, з причини несвоєчасної поставки продукції або в результаті відмови з боку покупця купувати товарну масу.

Аналогічна ситуація може виникнути при встановленні ділових контактів з неплатоспроможним клієнтом. Іншими словами, коли постачальник здійснив поставку товару, а покупець не в змозі за нього розрахуватися. Як наслідок несвоєчасний розрахунок за продукцію може спровокувати виникнення загрози банкрутства. Таким чином, страхування є одним з основних способів мінімізації ризиків, який дозволяє погасити незаплановані витрати.

Завдяки диверсифікації підприємство може рівномірно розподілити свій капітал між різними видами господарської діяльності. Як наслідок збиткові напрямки компенсуються за рахунок прибуткових вкладень. Такий підхід значно підвищує стійкість компанії під час змін в підприємницькому середовищі. Хеджування має на увазі страхування вартості товару, наприклад, від небажаного падіння для виробника або збільшення ціни для покупця. Під розподілом ризиків мається на увазі поділ відповідальності між партнерами (покупець, продавець).

Додатковим способом захисту підприємства від неспроможності є застосування матеріальної відповідальності у відношенні конкретних осіб. Також бажано забезпечити цілодобову охорону території, щоб максимально знизити ймовірність розкрадання майна підприємства. Однак не менш важливим фактором є створення резервного фонду. Наявність вільних грошей допоможе погасити раптово виниклі борги компанії, а, отже, уникнути загрози неспроможності.

наслідки цього

наслідки цього

Ігнорування ознак неспроможності може привести до стійкої неплатоспроможності юридичної особи.

Перелік можливих наслідків включає:

  1. Відкриття провадження у справі про банкрутство.
  2. Введення спостереження.
  3. Фінансове оздоровлення.
  4. Зовнішнє управління.
  5. Конкурсне виробництво.

Якщо заходи щодо фінансового оздоровлення не принесуть очікуваних результатів, то в цьому випадку суд відкривається конкурсне виробництво, основною метою якого є задоволення вимог кредиторів (ст.124 Закону). Управління підприємством, яке ліквідується переходить до конкурсного керуючого (ст.129 Закону). За результатами конкурсного виробництва керуючий складає звіт про результати його проведення (ст.147 Закону). Після розгляду звіту суд виносить ухвалу про припинення конкурсного виробництва (ст.149 Закону).

Крім того, суд зобов'язаний через 30 днів направити судовий акт в орган, відповідальний за внесення відомостей в ЕГРЮЛ про ліквідацію комерційної організації.

При цьому наслідки для підприємств багато в чому залежать від організаційно-правової форми юридичної особи (ТОВ, АТ). Крім того, нерідко неспроможність призводить до фінансового оздоровлення комерційної організації, в результаті чого, вона може продовжити займатися господарською діяльністю. Однак якщо розглядати банкрутство як спосіб ліквідації підприємства, тоді основним наслідком для нього буде припинення господарської діяльності. Тоді як зобов'язання перед кредиторами будуть вважатися погашеними.

Тоді як зобов'язання перед кредиторами будуть вважатися погашеними

Про банкрутство кредиторам слід повідомити в першу чергу. Читайте, як опублікувати інформацію про банкрутство в Комерсанті .

Всі дані про неспроможнім підприємстві містяться в Федеральному реєстрі відомостей про банкрутство. Дізнайтеся, хто повинен їх подати .

Ліквідація унітарного підприємства відбувається за рішенням засновників. Про особливості процедури дивіться в статті .

Російський досвід управління ризиками

Досвід вітчизняних компаній показує, що для більшої безпеки необхідно використовувати всі можливі інструменти з управління ризиками.

Сюди входить:

  • виявлення небезпеки;
  • аналіз господарської діяльності;
  • страхування або розподіл ризиків;
  • створення комплексних систем по управлінню небезпекою.

Використання всіх відомих механізмів фінансової стабілізації дозволяє зняти фінансовий стрес, пов'язаний із загрозою неспроможності, а також максимально звільнити підприємство від залежності використання кредитних коштів.

Крім того, такий підхід дозволяє прискорити темпи економічного розвитку організації.

Основні етапи стабілізації юридичної особи включають:

  1. Усунення неплатоспроможності.
  2. Відновлення фінансової стійкості.
  3. Корекцію фінансової стратегії підприємства.

Механізми фінансової стабілізації включають:

  1. Оборонну тактику.
  2. Наступальну тактику.

У першому випадку відбувається скорочення обсягів фінансово-господарської діяльності підприємства.

Зменшення фінансових зобов'язань відбувається за рахунок:

  • скорочення суми постійних витрат;
  • мінімізації рівня змінних витрат;
  • реструктуризації діючих кредитів;
  • відстрочки виплати дивідендів.

Другий спосіб передбачає збільшення грошових активів за рахунок:

  • припинення короткострокових інвестицій;
  • використання високоліквідних фінансових інструментів;
  • рефінансування або прискорення оборотності дебіторської заборгованості;
  • нормалізації об'єму поточних запасів товарної маси;
  • скорочення розміру сезонних запасів продукції.