Реклама
Реклама
Реклама

Процедура банкрутства - стадії, учасники, терміни проведення

  1. Основні зауваження
  2. Етапи визнання неспроможності
  3. З чого почати
  4. дії
  5. Головні цілі
  6. Зауваження по процедурі банкрутства
  7. спрощена версія
  8. нюанси стадій
  9. Права та обов'язки

На сьогоднішній день послуга кредитування отримала великий попит серед громадян РФ, так як вона дозволяє в короткі терміни задовольнити фінансові потреби людей. Але як показала практика, позичальники з тих чи інших причин не завжди можуть вчасно повернути борги банку.

Як вчинити в такій ситуації? Існує альтернативне рішення, громадяни можуть визнати себе банкрутом для врегулювання фінансових питань з кредиторами.

Основні зауваження

Правова база РФ регулює спірні питання, що виникають у громадян. В законі «Про процедуру банкрутства фізичних осіб» чітко встановлені вимоги до тих громадян, які були визнані неплатоспроможними.

Врегулювання цього питання відбувається в судовому порядку. Уповноважені державні органи встановлюють, чи припустимі правові норми про неспроможність до конкретного фізичній особі.

Громадянину, для того щоб довести свою неспроможність, необхідно подати відповідну заяву. Надалі, представники судових органів перевірять обґрунтованість заяви.

У тому випадку, якщо прохання відповідає встановленим нормам і неплатоспроможність позичальника була доведена, то суд приймає рішення, яке ставати підставою для реструктуризації боргу неспроможного громадянина перед кредитором.

У тому випадку, якщо прохання відповідає встановленим нормам і неплатоспроможність позичальника була доведена, то суд приймає рішення, яке ставати підставою для реструктуризації боргу неспроможного громадянина перед кредитором

Етапи визнання неспроможності

Визнання неспроможності - це тривалий процес, який таїть в собі чималу кількість спірних питань. Нерідко, боржники не мають уявлення про те, що їх чекає в процесі визнання банкрутства.

З чого почати

процедура визнання неспроможності юридичних осіб проводитися на підставі заяви , Яке було подано на адресу боржників виключно в Арбітражний суд. В даному контексті, боржниками є особи, які повинні реалізувати грошові зобов'язання щодо кредитора.

Після того як суд прийняв заяву, він починає виробництво у справі, визначаючи обгрунтованість банкрутства, крім випадків фіктивної неспроможності підприємства , Після чого призначає тимчасового керуючого і усуває розбіжності між сторонами в процесі процедури банкрутства.

дії

Процедура банкрутства чітко регламентована Законодавством РФ.

Кожного боржника, який до початку судових розглядів не встиг виплатити борги кредиторам, очікують наступні стадії визнання неспроможності:

Головні цілі

процедура банкрутства для фізичних осіб має на увазі наявність цілей, перш за все впорядкування і організація застосування ефективних заходів щодо боржника. Законодавством чітко регламентовані різні заходи щодо неплатника в залежності від процедури неспроможності, а також цілі, які необхідно досягти за допомогою процедури.

Наприклад, процедура конкурсного виробництва передбачає класичний набір ефективних заходів:

  • складання активу;
  • складання пасиву, мова йде про зобов'язання;
  • почергове задоволення вимог кредитора;
  • ліквідація юридичних осіб - банкрутів.

Виходячи з цього, учасники конкурсного процесу, подаючи клопотання на той чи інший вид процедури, сторони одночасно реалізовують, весь комплекс заходів, які вона включає. Таким чином, вираз «застосування процедури банкрутства» може бути сприйнято як застосування заходів, які її супроводжують.

Зауваження по процедурі банкрутства

Процедура банкрутства - це багатогранний процес передбачає безліч тонкощів. Детальна інформація про кожного з них допоможе громадянам зорієнтуватися в тому, як відбувається правомірне врегулювання питань неспроможності.

спрощена версія

Спрощена процедура банкрутства являє собою процедура банкрутства підприємств боржників, яка дає можливість реалізувати супутні етапи в короткі терміни і з мінімальними фінансовими витратами.

Спрощена схема характеризується рядом відмінностей від загальної схеми процедури банкрутства.

Серед її особливостей можна виділити наступне:

Підстава для подачі заяви

Вартості майна на підприємстві боржника недостатньо для виплати заборгованості перед кредиторами. Недоцільність підприємства Рішення про ліквідацію підприємства - боржника безпосередньо його власниками. Терміни Кредитори можуть пред'являти вимоги про стягнення заборгованостей в обмежені терміни - 1 місяць.

Варто зазначити, що порядок процесу ліквідації за спрощеною схемою регламентований Законом про банкрутство, відповідно до якого процедура банкрутства організації може бути реалізовано при дотриманні наступних умов:

  • заяву, яке підтверджує банкрутство підприємства, після того, як буде сформовано склад ліквідаційної комісії та персона ліквідатора, має бути відправлено виключно в арбітражний суд;
  • вартості майна організації, власником якої є боржник недостатньо для погашення боргу перед кредиторами.

заяву, яке підтверджує банкрутство підприємства, після того, як буде сформовано склад ліквідаційної комісії та персона ліквідатора, має бути відправлено виключно в арбітражний суд;   вартості майна організації, власником якої є боржник недостатньо для погашення боргу перед кредиторами

нюанси стадій

Після прийняття заяви про банкрутство боржника, арбітражного суду в обов'язковому порядку потрібно провести перевірку ознак неспроможності. Таким чином, якщо під час судового засідання боржники ще не справили виплати кредиторам, то суд буде змушений провести кілька основних стадій визнання неспроможності.

Спостереження

Дана процедура поставлена в обмежений час проведення - термін проведення не більше 7 місяців. Головне завдання спостереження полягає в пошуку і прийняття дієвих заходів для збереження майна позичальника.

Ця стадія є принципово важливою. Правомірне проведення спостереження дозволить здійснити детальний аналіз фінансової ситуації в організації позичальника і прийняти подальші заходи по поверненню боргів кредитору.

Для того щоб оцінка фінансового стану була об'єктивною, судові органи призначають тимчасового керуючого, який буде керувати компанією на момент проведення процедури спостереження.

Аналіз фінансового стану необхідний для вирішення наступних завдань:

  • визначення можливості відновлення фінансової спроможності організації;
  • виплата боргів кредиторам;
  • виявлення того, покриють активи судові витрати;
  • виявлення боргів по заробітній платі працівників організації.
фінансове оздоровлення
  • Даний етап характеризується двома специфічними особливостями. Перш за все, організація продовжує функціонувати, а її власники не мають повного контролю над підприємством. Як правило, керівні органи залишаються тими ж, але їх діяльність дещо обмежена.
  • Наприклад, боржники не можуть реорганізувати підприємство без попередньої згоди на те спеціального комітету кредиторів або не можуть укладати угоди про відчуження майна компанії.
  • Що стосується другої особливості, вона передбачає, що при відновленні спроможності компанії складає план, в якому вказані: план погашення боргів і крайні терміни відновлення платоспроможності організації.
  • У тому випадку, якщо на момент проведення суду погашення заборгованості та супутні вимоги не були задоволені, а термін не перевищує 48 місяців від початку процедури банкрутства, то збори кредиторів має право звернутися до арбітражного суду з проханням введення конкурсного виробництва або зовнішнього управління.
Зовнішнє управління

Тривалість процедури становить 18 місяців, термін може бути продовжений за рішенням суду. Головною відмінною рисою зовнішнього управління є той факт, що на момент проведення процедури, як генеральний директор, так і керуючі органи усуваються. Функції керівника компанії виконує зовнішній керуючий.

Зовнішнє управління містить у собі один принципово важливий момент - процедура передбачає введення мораторію на задоволення вимог кредитора, які виникли ще до його ведення. Це дозволить боржнику виграти трохи часу на виплату боргів.

Процедура зовнішнього управління передбачає наступні заходи для ліквідації неплатоспроможності боржників:

  • поступка прав вимог;
  • зміна спрямованості діяльності компанії;
  • виставлення на продаж майна організації;
  • усунення збиткового виробництва та інше.
Конкурсне виробництво

У тому випадку, якщо за допомогою раніше зазначених процедур організації не вдалося усунути банкрутство, відбувається перехід до стадії конкурсного виробництва. Ця стадія є офіційним визнанням компанії банкрутом.

Чільна мета конкурсного виробництва - усунення підприємства, що є боржником і виплата заборгованості за допомогою продажу підприємства. Термін процедури становить 6 місяців, процес контролюємо конкурсним керуючим.

У процесі конкурсного виробництва відбувається оцінка вартості майна, яким володіє організація. Майно являє собою складу ліквідаційної маси, призначену для виплати боргів кредиторам. Конкурсний керуючий складає звіт, що містить в собі дані про майно компанії.

На цьому етапі позичальник може отримати відповідь на питання про те, скільки коштує процедура банкрутства, так як в загальну конкурсну масу входять наступні розрахунки:

  • судові витрати;
  • оплата за послуги арбітражного керуючого.

Після того, як вимоги кредиторів будуть повністю задоволені, суд винесе рішення про закінчення конкурсного виробництва. Надалі, конкурсний керуючий передає відповідні документи в державні органи реєстрації, які роблять позначку в реєстрі про припинення існування організації.

Права та обов'язки

Законодавчі норми, для того щоб захистити інтереси кредиторів і мінімізувати майнові втрати боржників наділили тимчасового керуючого великим переліком прав і обов'язків.

Тимчасовий керуючий має право отримати доступ до будь-якої інформації, що стосується організації боржника. Керівництво компанії не має прав відмовити керуючому в даному питанні.

Закінчивши процес спостереження, тимчасовий керуючий віддає в арбітражний суд докладний звіт, в якому зазначено фінансове становище боржника та припущення про те, чи можлива ліквідація банкрутства.

У перелік обов'язків тимчасового керуючого входить встановлення вимог кредиторів. Процедура важлива, так як вона визначає не тільки суму заборгованості, але і кількість голосів, якими буде володіти кредитор на спеціальних зборах.

Що стосується кредиторів, вони мають право пред'являти вимоги до позичальника протягом 30 днів, після того, як в газеті з'явитися оголошення про початок процедури спостереження. Якщо кредитори не пред'являть вимоги в зазначений термін, а здійснять це пізніше, вони не зможуть брати участь в першому голосуванні кредиторів.

Претензії кредиторів ретельно вивчаються в суді. Якщо вони відповідають встановленим нормам, суд включить їх до реєстру. У тому випадку, якщо виникли додаткові питання до пред'явленого вимогу, за рішенням судових органів керуючий відкласти проведення зборів.

Оголошення про банкрутство

є обов'язковими для подачі - це важливий етап завершення процедури банкрутства.

Читайте також про розгляд справ про банкрутство і їх етапах.

Особливості та процес банкрутства кредитних організацій описані тут .

Таким чином, визнання неспроможності, в рамках законодавства покликана задовольнити не тільки потреби кредиторів, але оптимізувати стан організації, допомагаючи їй подолати неспроможність і відновити економічне становище.

Як вчинити в такій ситуації?