Реклама
Реклама
Реклама

Основні причини банкрутства

  1. Сутність, види і причини банкрутства підприємств
  2. Причини банкрутства - російська специфіка

Ринкова економіка в порівнянні з усіма іншими економічними моделями пропонує практично кожній людині можливість стати учасником вільного ринку і отримати нічим не обмежений дохід або норму прибутку

Ринкова економіка в порівнянні з усіма іншими економічними моделями пропонує практично кожній людині можливість стати учасником вільного ринку і отримати нічим не обмежений дохід або норму прибутку. Але така свобода має свою зворотну сторону, яка найчастіше виражена тим, що не всі, хто вирішив стати підприємцем або бізнесменом, можуть досягти поставлених цілей.

Ринкова конкуренція, безліч внутрішніх і зовнішніх факторів, політичні і соціальні зміни, нові технології - все це разом узяте часто призводить до того, що вчасно не зорієнтувалися підприємці швидко втрачають з таким трудом завойовані ринкові позиції, і як підсумок - змушені йти з ринку.

Відхід з ринку нелегке рішення для будь-якого бізнесмена, особливо для тих, хто сам створював свій бізнес з нуля і, як правило, це супроводжується процедурою банкрутства. Щоб цього не сталося потрібно, як мінімум, розуміти, які можуть бути причини банкрутства підприємства та його неспроможності з тим, щоб, уже навчаючись на чужих помилках, постаратися уникнути своїх власних.

У цій статті буде розказано про те, що є поняття види і причини банкрутства, а також про деякі специфічні російських моментах, які найчастіше призводять до банкрутства компаній і підприємств в досить складних ринкових умовах сучасної Росії.

Сутність, види і причини банкрутства підприємств

Банкрутство або неспроможність компанії, підприємства має безліч визначень. Так, відповідно до загальної практики бізнесу, банкрутством вважається невиконання фінансових та інших зобов'язань компанії перед своїми контрагентами і партнерами.

У правовому сенсі, неспроможність (банкрутство) - це визнана арбітражним судом нездатність боржника в повному обсязі задовольнити вимоги кредиторів за грошовими зобов'язаннями та (або) виконати обов'язок по сплаті обов'язкових платежів (ФЗ № 127 від 2002 р.) Тобто, тут пріоритетом є причинно наслідковий зв'язок між неплатоспроможністю і банкрутством.

Оцінка ймовірності банкрутства

Як правило, передумови банкрутства виникають задовго до офіційного введення даної процедури. Для визначення основних сигналів можливого настання неблагополуччя організації має сенс звернутися до моделі життєвого циклу бізнесу.

В основі цієї моделі лежить ідея про те, що організація (компанія, фірма, бізнес) розвивається і припиняє своє існування шляхом, який складається з декількох послідовних етапів або циклів. Застосування цієї концепції в управлінні компанії дає можливість прогнозувати проблеми, характерні для організації на тій чи іншій стадії.

Таблиця 1. Життєвий цикл компанії та супутні причини можливого банкрутства:

ЕтапиХарактерні рисиМожливі причини банкрутства

Народження Стадія створення і початок діяльності організації.

  • відсутність структури бізнесу;
  • демократична персоніфікована організаційна структура;
  • безладні бізнес-процеси;
  • робота на межі можливостей
  • швидке старіння впровадженої технології;
  • низькі темпи розвитку;
  • велика невідповідність прогнозного і фактичного попиту на вироблений товар;
  • загострення конкуренції, що закриває можливості проникнення на ринок

Юність Стадія швидкого зростання, період другого народження організації.

  • збільшення і стабілізація грошових потоків;
  • формування структури бізнесу, організаційної культури, основних бізнес-процесів, стилю роботи
  • революційні зміни в технології;
  • зростання прибутку при зниженні продажів;
  • втрата поваги і довіри до керівництва

Зрілість Стадія отримання максимальної фінансової віддачі - оптимальна точка кривої життєвого циклу.

  • зростання прибутку і продажів;
  • налагоджена організаційна структура і система службових обов'язків;
  • орієнтація на результат
  • уповільнення зростання попиту на вироблені товари;
  • посилення конкуренції, що супроводжується втратою позицій на ринку;
  • насичення або зниження попиту;
  • загроза втрати ринку;
  • відсутність персоналу з необхідним рівнем компетенцій і навичок;
  • переважання короткострокових цілей і завдань над довгостроковими

Старіння Стадія уповільнення темпів зростання - старіння організації.

  • втрата гнучкості, скорочення впроваджуваних інновацій;
  • зміцнення системи контролю і старих традицій;
  • переважання гордості за минуле над думками про майбутнє
  • уповільнення темпів зростання;
  • втрата конкурентоспроможності;
  • відсутність концентрації на споживачах;
  • заперечення реального стану справ;
  • «Вимивання» фінансових ресурсів для самозбереження

У більш загальному розумінні і з точки зору формального визначення, що містить в законодавчих актах (зокрема в ФЗ № 127 «О не неспроможності, банкрутство»), існують різні причини і види банкрутства:

  • реальне банкрутство, яке характеризується повною нездатністю підприємства відновити свою фінансову стійкість і платоспроможність в майбутньому періоді через реальних втрат використовуваного капіталу і активів бізнесу - фінансові причини банкрутства підприємств .;
  • технічне банкрутство, при якому неплатоспроможність викликана істотною простроченням дебіторської заборгованості. Іноді таке банкрутство називається технічним дефолтом, коли, наприклад, компанія не може забезпечити виплату за фінансовими зобов'язаннями особливо, що пов'язано з обігом цінних паперів - векселі, коносаменти, дивіденди по акціях або облігаціями. Крім цього до технічного банкрутства або дефолту також призводять, так звані «касові розриви». Це випадки, коли компанія, в загальному, має можливість оплатити поточні зобов'язання, але через те, що існує часовий проміжок між одержанням доходів і оплатою боргів, у неї виникає ризик невиконання своїх зобов'язань.

Законодавство про банкрутство

  • кримінальне банкрутство, яке є інструментом несумлінного заволодіння власністю. Такий вид банкрутства включає в себе навмисне банкрутство, фіктивне банкрутство та неправомірні дії при банкрутстві.

Крім правових визначень причин банкрутства, існує і їх економічна і функціональна класифікація.

До таких причин належать, перш за все:

  • банкрутство бізнесу, яке пов'язане з неефективністю управління підприємством, використання ресурсів, маркетингової стратегії;
  • першопричиною банкрутства підприємств є банкрутство власника, яке викликане недоліком у власника інвестиційних ресурсів, які необхідні для розширеного або простого відтворення при наявності нормальних трудових ресурсів, основних фондів, маркетингової політики і затребуваності продукції, що випускається;
  • банкрутство моделі виробництва, коли під впливом перших двох факторів або через застаріле обладнання, через високу конкуренцію підприємство виробляє неконкурентноспроможну продукцію, і без часткового або повного перепрофілювання виробництва виправити ситуацію неможливо;
  • банкрутство, обумовлене «недобросовісним менеджментом». До цього виду належать дії керівництва, пов'язані з ухиленням від виконання своїх зобов'язань, або пов'язане з кримінальними діями (бездіяльністю) топ - менеджменту.

Всі наведені загальні причини банкрутства на практиці рідко існують окремо. При банкрутство реального бізнесу, як правило, є відразу кілька причин з наведеного списку факторів. У кожному конкретному випадку частка тієї чи іншої причини банкрутства визначається тими умовами, в яких перебуває компанія і як на них реагує її керівництво або власники.

Причини банкрутства - російська специфіка

Аналіз практики проведення процедур банкрутства в Російській Федерації показує, що в більшості випадків вони розглядаються як засіб припинення діяльності юридичної особи.

Згідно з даними офіційної статистики, в Росії дoля ліквідаційних процедур становить понад 90% (при цьому ступінь задоволення вимог кредиторів істотно нижче, ніж в розвинених країнах). В рамках процедури зовнішнього управління дoля організацій, які відновили платоспроможність, не перевищує 1%.

Банкрутство туроператорів в Росії

Так, наприклад, за підсумками 2015 - 2017 рр. в РФ банкрутами було визнано 2,7 тис. забудовників, що в п'ять разів перевищує показники попереднього після кризового періоду (2010 - 2015 роки.), як то кажуть в дослідженні Рейтингового агентства будівельного комплексу (РАСК). Негативна тенденція збереглася і на початку 2018 року. За підсумками січня банкрутами є 167 компаній, що на 81% вище аналогічного періоду 2017 року.

На думку аналітиків, причиною збільшення темпу банкрутств забудовників є зростання обсягу непогашених зобов'язань, що може привести до зростання числа зривів договірних зобов'язань підрядників, заморожування робіт і зниження темпів будівництва.

На думку аналітиків, причиною збільшення темпу банкрутств забудовників є зростання обсягу непогашених зобов'язань, що може привести до зростання числа зривів договірних зобов'язань підрядників, заморожування робіт і зниження темпів будівництва

банкрутство забудовників

Близько 25% автодилерів, які працюють в РФ, перебувають на межі банкрутства. Продажі легкових автомобілів в РФ в 2016 році впали на 36% - до 1,6 млн., А в січні 2017 року - на 29,1% в порівнянні з січнем попереднього року.

Банкрутство автодилерів в РФ

Зниження курсу рубля більш ніж в два рази за 2014 - 2017 рр. сильно позначилося на фінансовій стійкості багатьох вітчизняних компаній імпортерів. Це викликало цілу хвилю закриття і банкрутств компаній, пов'язаних з рітейлом, продажем імпортних товарів і комплектуючих.

Динаміка банкрутств автодилерів в Росії

До загальних причин банкрутств, наведених вище, чималу роль в збільшенні числа банкрутств серед російських компаній і бізнесів зіграли деякі специфічні моменти, пов'язані з особливостями ведення справ в РФ.

Зокрема до таких причин можна віднести:

  • відсутність ефективної стратегії розвитку господарства в рамках ринкової економіки, як на рівні федерального уряду, так і на рівні суб'єктів РФ, включаючи і великі міста.
  • завищені ціни на енергоресурси, транспорт і орендну плату, що пов'язано в першу чергу з надмірною монополізацією цих секторів економіки.
  • недобросовісну приватизацію, яка виразилася в тому, що багато компаній потрапили в руки недобросовісних, або взагалі некомпетентних власників.
  • досить низькі темпи впровадження інновацій та нових технологій, що створює реальну загрозу технологічного відставання і програш в глобальній конкуренції;
  • втрату економічних зв'язків з колишніми радянськими республіками;
  • сильну конкуренцію з боку іноземних аналогів;
  • соціально-психологічні стереотипи, як споживача, так і менеджменту компаній, які в більшості випадків більш схожі на менталітет радянської людини, ніж на ментальні установки людини 21 століття.

Крім того, на ситуацію чинять негативний вплив недосконалість законів, що стимулює зростання протизаконних ситуацій, пов'язаних з банкрутством. Поширені випадки навмисного, фіктивного і замовного банкрутства (поглинання боржника кредитором через банкрутство), що теоретично є кримінально караним.

Крім цього, проблеми кредитування підприємств сильно відбиваються на їх функціонуванні, так як кредитна і фінансова система в РФ далека від досконалості.