Реклама
Реклама
Реклама

Оголошення про банкрутство - правила для юридичної або фізичної особи, ЕФРСБ

  1. Добровільне рішення
  2. Де і як опублікувати
  3. Комерсант
  4. ЕФРСБ
  5. Інші варіанти
  6. Процедура підготовки оголошення про банкрутство
  7. оформлення
  8. Правила
  9. Інші умови
  10. Відповідальність за прихованими інформації

Важливим етапом банкрутства є правильне складання оголошення про це. Це один з початкових пунктів довгого і важкого процесу задоволення вимог кредиторів.

Без повідомлення громадськості про труднощі фінансового характеру потенційного боржника дану процедуру неможливо здійснити, оскільки вона володіє уніфікованим характером. Оголошення і публікація цих даних - обов'язковий етап цього процесу, що регламентується законодавством.

Підприємство підлягає ліквідації, а приватний підприємець визнається фінансово неспроможним тільки після того, як оголошення про його банкрутство складено відповідно до норм права і опубліковано в визначених законодавством виданнях (друкованих або електронних). Тому так важливо дотримуватися своєчасності, правильного змісту, публікації та інших правил оформлення документа.

Добровільне рішення

Порядок публікацій всіх необхідних відомостей, що стосуються банкрутства і конкурсних умов процедури визначено Закон «Про неспроможність (банкрутство)» від 26.10.2002р. №127-ФЗ, а також розпорядженням від 21. 06. 2008 р №1049-р, офіційно визначив видання «Комерсант (Kommersant)» для публікацій оголошень, що стосуються процедур неспроможності. Справи про фінансову неспроможність розглядаються арбітражним судом.

Попередньо перед складанням оголошення уповноважені особи приймають рішення про банкрутство добровільно. Цей етап прописаний в законодавчих актах.

При появі ознак фінансової неспроможності боржника його уповноважена особа (керівник) може оголосити про початок процедури банкрутства та ліквідації. Він може цього не робити, але тоді процедура може бути розпочато в примусовому порядку.

Добровільно оголошення робиться, грунтуючись на рішенні особи, якій належать права власності на майно боржника. Такі можливості має також орган, наділений відповідними правами і володіє всіма повноваженнями на необхідні дії відповідно до установчих документів боржника.

Якщо у організації багато кредиторів, то рішення про її ліквідацію і про початок всіх відповідних процедур, в тому числі і про оголошення про фінансову неспроможність приймається тільки, якщо отримано згоду всіх кредиторів боржника в письмовому вигляді.

Отже, правом добровільно оголосити про ліквідацію підприємства в зв'язку з банкрутством наділені такі суб'єкти:

  • керівна особа або орган підприємства;
  • представник вищевказаних осіб.

Право подати позов до суду про визнання боржника неспроможним в примусовому порядку мають представники Федеральної податкової служби, ініціювати банкрутство може також фізична або юридична особа: кредитна організація, кредитори або вкладники.

Фінансовою неспроможністю виступають виникли боргові зобов'язання, на оплату яких боржник не має коштів, в таких межах:

Від 100 тис. Руб.

Для підприємства. Від 10 тис. Руб. Для індивідуального підприємця.

Період, протягом якого існує зазначена заборгованість - від 3 міс.

Важливим етапом банкрутства є правильне складання оголошення про це

Слід врахувати, що повинні бути підстави для початку процедури визнання фінансової неспроможності підприємства та відповідно для підготовки оголошення про це

Де і як опублікувати

Опублікувати оголошення потрібно не тільки про початок процедури банкрутства, а й про всі дії під час її проведення, оскільки це досить довгий процес, що включає кілька етапів.

Публікація передбачена для таких етапів і заходів при банкрутстві:

Всі відомості про здійснюваних діях в рамках цих процедур повинні бути опубліковані.

Які відомості публікуються і особливості процедури:

  • публікується інформація про спостережні заходи, про визнання банкрутства і конкурсних процедур;
  • про торгах;
  • про всі документи судочинства, що стосуються процедур в процесі банкрутства або припинення банкрутства, регулювання діяльності арбітражного керуючого, скасування або зміни цих актів;
  • якщо кредиторів більше 100 або при неможливості визначити їх кількість, оприлюднюється інформація про будь-якої процедури.

Існує кілька джерел друкованої інформації, в яких публікуються оголошення такого роду. Частина з них є вузькоспеціалізованими виданнями. У будь-якому випадку, якщо банкрут - фізична або юридична особа, відомості про початок процедури публікуються конкурсним керуючим.

Комерсант

ЗАТ «Коммерсант. Видавничий Дім », яке видає однойменну газету і виступає його редакцією офіційно призначено виданням для оприлюднення інформації, передбаченої законодавством РФ про банкрутство.

Це регламентується такими правовими актами:

Телефони для отримання інформації про оголошеннях в газеті: 8-800-333-06-78, (495) 797-69-95 або факси 797-21-42, 797-69-80 (для Москви). Опублікувати оголошення про неспроможність також можна шляхом подачі заявки на публікацію в електронному вигляді на @mail: [email protected].

Вся інформація, що стосується банкрутств і ліквідації підприємств, публікується в суботніх номерах видання. На сайті газети для них передбачений спеціальний розділ «ОГОЛОШЕННЯ ПРО НЕСПРОМОЖНОСТІ».

Оголошення публікується, не виходячи за рамки 10 днів (самий максимальний термін) з дати надходження заявки в газету. Обов'язковою умовою для цього є оплата послуг видавця не пізніше, ніж за 3 дні до виходу номера газети.

Дані з'являються в розділі сайту протягом 3-денного терміну після оплати, а сторінка в PDF форматі з оголошенням стає доступною в день виходу газетного номера.

Публікація в «Комерсанті» коштує 118 руб. за 1 кв. см смуги, включаючи ПДВ. Гроші повинні виявитися на рахунках видавництва до середовища включно, якщо запланована публікація повідомлення в суботу. Оплату, крім безготівкового розрахунку, можна здійснити в касі. Санкт-Петербурзький адресу видавництва: 191024, Харківська вул., Д. 8а, тел .: (812) 324-69-49.

«Комерсант (Kommersant)» - загальфедеральній видання, тому інформація, опублікована в ньому, доступна всім контрагентам, які мали або мають фінансові відносини з боржником, незалежно від їх місця розташування.

Подати заявку можна і через електронну форму. Видання створило програму ( «електронна заявка-банкрутство»), скачавши яку з його сайту, можна легко здійснити офіційну публікацію.

Ось порядок заповнення електронної форми:

  • скачати програму;
  • заповнити всі поля;
  • прийняти і натиснути кнопку «Відправити»;
  • після перевірки оголошення протягом 3 годин видання надішле на @mail рахунок-квитанцію до оплати;
  • після оплати в будь-якій касі, що підтверджують документи скануються і відправляються по електронній пошті виданню.

Публікуючи оголошення, слід пам'ятати про такі обставини:

  • прийом даних - до 14.00 кожного середовища;
  • редакція не прийме заявку, якщо вона не відповідає вимогам до оформлення і в ній є помилки, наприклад, два пробілу між словами, граматичні помилки, скорочення;
  • редакція не відповідальна за правильність і достовірність даних.

Для зручності можна оформити підписку тільки на суботні випуски видання, в яких публікуються відомості про банкрутство.

ЕФРСБ

Згідно з діючими змін в норми ФЗ «Про неспроможність (банкрутство)» встановлено загальнообов'язковий порядок оприлюднення інформації. Їм регламентується повноваження Єдиного федерального реєстру відомостей про банкрутство. Закон передбачає включення даних про банкрутство, підлягають публікації, в нього, тобто уповноважена особа має право вибирати, чи публікувати оголошення про банкрутство в ЕФРСБ або в «Комерсанті».

Інформація, яку містить реєстр оголошень про банкрутство, носить характер публічної, вона відкрита і доступна, за винятком даних з обмеженим доступом відповідно до законодавства РФ. Сам реєстр - це джерело інформації федерального значення.

Він повністю сформований в електронній формі, його інформація розміщується в інтернеті. Пошук інформації можна здійснити на ресурсі http://www.fedresurs.ru .

Реєстр оголошень про банкрутство працює з 2011 року, арбітражні керуючі зобов'язані вносити в нього відомості про процедурах банкрутства та дані про їх підсумки, а саме:

  • докладні реквізити боржника (адреса, реєстрація та ін.);
  • реквізити задіяного арбітражного суду, назву процедури, номер справи;
  • всі ідентифікаційні дані арбітражного керуючого на момент закінчення процедури;
  • наявність звернень до суду про недійсних угодах, результати їх розгляду;
  • чи є скарги на арбітражного керуючого із зазначенням їх короткого змісту і реквізитів;
  • вартість майна банкрута згідно інвентаризації, її дата;
  • повністю всі витрати по процедурі, включаючи винагороду арбітражному керуючому і особам залученими їм;
  • вартість майна потенційного банкрута згідно з балансом на останню звітну дату;
  • інформація про відсутність ознак банкрутства за фіктивними причин;
  • джерела фінансування на здійснення процедур;
  • якщо справа припинена судом - дата і на якій підставі винесено рішення;
  • додаткові відомості: результати вжитих заходів по оздоровленню, що стосується управління, конкурсного виробництва.

Арбітражний керуючий зобов'язаний включити зазначену інформацію в ЕФРСБ протягом 10 днів з дати завершення дії в ході процедури банкрутства. Зведені дані подаються оператором реєстру щокварталу до органів виконавчої влади. Оголошення про банкрутство в ЕФРСБ платне.

Інші варіанти

На ринку юридичних послуг працюють спеціалізовані організації, які займаються веденням процесу банкрутства. Їм можна доручити складання, публікацію інформації про процедуру неспроможності і контроль за правильністю процедури або скористатися консультаційними послугами з підготовки документів та по виходу зі складних ситуацій, для оптимізації витрат.

Публікація даних про збори кредиторів виступає повідомленням беруть в ньому участь, якщо їх більше 500 або в разі неможливості знайти дані, потрібні для особистого повідомлення особам, які мають право участі в кредиторської зборах.

Опублікувати інформацію допускається в будь-яких інших виданнях і засобах інформації, але вони повинні бути визначені рішенням зборів, комітету або уповноваженого органу кредиторів.

Опублікувати інформацію допускається в будь-яких інших виданнях і засобах інформації, але вони повинні бути визначені рішенням зборів, комітету або уповноваженого органу кредиторів

Слідкуйте за новинами банкрутства , Так як зміни в законодавстві бувають практично щорічно.

Які етапи у процедури банкрутства комерційних організацій - ми розповімо .

Повідомлення про рішення арбітражного суду про ліквідацію юридичної особи оприлюднюється в 2-місячний строк з дня його прийняття. Воно також публікується в «Віснику державної реєстрації» (вартість 95 руб.). Слід врахувати, що дані про банкрутство публікувалися також і в «Руській газеті», але з останніми змінами в законодавстві видання втратило право на офіційні публікації таких оголошень.

Процедура підготовки оголошення про банкрутство

До підготовки до здійснюваних заходів необхідно підійти ретельно, так як від цього залежить правильність проведення процедури з найменшими витратами, відсутність санкцій за можливі порушення.

оформлення

Оголошення повинно містити детальну ідентифікаційну інформацію про всіх учасників, про яких було вжито для і точні докладні реквізити документів:

Вказівки наступних відомостей обов'язкове:

  • інформації про всіх учасників (для юридичної особи обов'язкове зазначення назви, юридичної адреси, ОГРН, ІПН, рахунки страховок);
  • реквізитів арбітражного суду, який виніс рішення;
  • номера справи;
  • даних про конкурсний керуючому, його СРО;
  • дати наступного проведення суду;
  • дати прийняття судом заявки про неспроможність.
Документи, що надаються із заявою:
  • заповнений бланк заяви в двох примірниках;
  • копія судового рішення, засвідчена судом або нотаріально, в якій вказані повноваження арбітражного керуючого;
  • супровідний лист в двох примірниках, що описує направляються документи;
  • квитанція про оплату;
  • довіреність, якщо документи подаються довіреною особою;

Якщо заявка подається в електронному вигляді, відправляються відскановані документи

Правила

Правила або на що слід звернути увагу при публікації оголошення про банкрутство:

  • Витрати на публікацію відшкодовуються з майна боржника, він зобов'язаний оплатити їх або ці витрати будуть компенсовані за рахунок його майна. Інше джерело фінансування може визначатися тільки рішенням зборів кредиторів або бути передбачений в законі.
  • При відсутності у боржника майна та коштів, достатніх для оплати публікації, її оплачує кредитор, який звернувся із заявою про банкрутство боржника.
  • Призначений арбітражний керуючий зобов'язаний опублікувати інформацію про введення конкурсного виробництва в 10-денний термін з дати, коли неспроможність боржника визнана судом.
  • Якщо банкрутами стали юридичні особи відповідно до прийнятого судом рішення, то оголошення розміщується на протязі 2 місяців.
  • Оголошення про торги публікується за 25 днів до них.

керуючий , Певний на конкурсних умовах подає заявку на публікацію даних про судове рішення, банкрутство, початок конкурсних процедур. Також в його обов'язки входить забезпечення публікації про продаж майна боржника.

Чи не забороняється публікувати інформацію і в виданнях місцевого значення за місцем знаходження боржника за бажанням керуючого і в разі потреби. Але така публікація не носитиме офіційний характер.

Публікуються також оголошення з інформацією про організаційні заходи щодо продажу майна боржника, де вказуються терміни, місце проведення торгів, ціни, умови проведення. Крім офіційної публікації, ці дані можуть розміщуватися з метою інформування громадськості на ресурсах інтернету і, в загальному, в будь-яких електронних і друкованих виданнях.

Бланк оголошення виглядає так:

№ _______________

Оголошення про неспроможність

Рішенням Арбітражного суду ... від ... по справі № ... ТОВ «...» (ОГР, ІПН, КПП), місце знаходження: ... визнано банкрутом, стосовно нього розпочато конкурсне виробництво строком на 6 міс. Тимчасово керуючий ПІБ (СРО ....), Його повна адреса та реквізити. Кредиторські вимоги приймаються в 2-місячний термін, звертатися за адресою: ... .. тел.: ....

Інші умови

Оплата публікації в «Комерсанті» проводиться переважно безготівковим способом переказом коштів на рахунки видавництва в будь-якій касі або за допомогою інтернет-банкінгу, готівкою можна оплатити в офісах в Москві, Санкт-Петербурзі, Омську, Пермі.

Термін публікації залежить від терміну внесення плати. В найближчий суботній випуск потрапляють всі оголошення, які були сплачені не пізніше середи, тобто гроші надійшли на рахунок видавництва до або в цей день. При безготівковій оплаті слід враховувати, що деякі банки переводять гроші не на наступний день, а протягом 3-х банківських днів, також слід врахувати неробочі дні.

Датою оплати вважається дата надходження коштів на рахунки редакції, а не дата відправки грошей, вибита на квитанції. Якщо кошти прийдуть невчасно, тобто після середовища, то оголошення буде надруковано в наступному номері газети.

Відповідальність за прихованими інформації

За фіктивне, навмисне банкрутство , А також за порушення встановленого законом порядку оприлюднення інформації, передбачені досить серйозні санкції.

Забороняється розголошувати відомості про неспроможність потенційного банкрута до винесення судового рішення про це. якщо юридична особа визнано банкрутом, то рішення про це оголошується відповідно до закону.

Особи, відповідальні за публікацію повідомлень про процедуру фінансової неспроможності, які не виконали приписів закону, несуть відповідальність адміністративного характеру. За недотримання норм права передбачена санкція у вигляді штрафу в сумі 5 тис. Руб.