Реклама
Реклама
Реклама

навмисне банкрутство

  1. мета наміру
  2. Умисне банкрутство за законом
  3. ознаки
  4. експертиза
  5. Дивіться відео про відмінності навмисного та фіктивного банкрутства
  6. відповідальність
  7. позитивні моменти

На тлі банкрутства підприємств, нездатних розрахуватися за боргами, з'явилися види злочинів такі як: фіктивне банкрутство та навмисне або навмисне банкрутство.

мета наміру

Найчастіше до навмисного банкрутства вдаються керівники організацій, власники бізнесу та індивідуальні підприємці. Це означає, що керівники заздалегідь ставлять собі за мету списати всі наявні борги організації під виглядом банкрутства.

І навмисне банкрутство та фіктивне - дії не законні, які тягнуть за собою відповідальність, в тому числі і кримінальну.

Такі види банкрутств можуть обернутися для кредиторів серйозним фінансовим збитком, тоді як з організації-банкрута будуть списані всі зобов'язання. Тому, основною метою навмисного банкрутства є введення в оману кредиторів і бажання, за допомогою процедури банкрутства, позбутися від усіх зобов'язань з найменшими втратами.

Умисне банкрутство за законом

Умисне банкрутство за законом

Навмисне банкрутство визначено ст.196 КК РФ і являє собою спеціально спрямовані діяння на створення і збільшення наявної заборгованості у суб'єкта господарювання.

Фіктивне банкрутство-це свідомо невірна або помилкова інформація надана керівником організації, її засновниками, власниками або індивідуальним підприємцем про неможливість погасити борги, застосувавши при цьому процедуру банкрутства. Такими діями вони вводять в оману своїх позичальників з метою отримати додаткову розстрочку по платежах, а то і зовсім списати наявні борги.

Арбітражний суд зобов'язує конкурсного керуючого визначити, чи відповідає боржник ознаками шахрайського діяння. Провівши складну експертизу, в тому числі аналіз господарської діяльності та фінансової обстановки, робляться висновки про наявність або відсутність злочину.

На практиці, не дивлячись на те, що недобросовісних керівників організацій та індивідуальних підприємців, які бажають фіктивно збанкрутувати досить, до суду такі справи доходять дуже рідко.

Умисне або навмисне банкрутство є протизаконними діями і кримінально караними.

ознаки

Власник бізнесу може легко ініціювати умисне банкрутство. Маючи великі борги, і не бажаючи за них розплачуватися, такі керівники або індивідуальні підприємці вживають заходи до висновку майна, продаючи наявні активи підприємства.

Можливо, створення нових організацій, на які передаються активи старого, а на збанкрутілому підприємстві залишаються тільки неліквідне майно. Спотворюється бухгалтерська звітність, або зовсім знищуються документи.

Готуючись до банкрутства організації, керівник може задовго до визнання себе неспроможним почати переводити гроші в офшорні зони або іншим шляхом виводити гроші.

Існують певні ознаки такого протиправного діяння. Якщо боржник на момент подачі заяви до арбітражного в змозі задовольнити вимоги своїх кредиторів - це є основною ознакою навмисного банкрутства.

Щоб підтвердити наявні ознаки, арбітражний керуючий проводить аналіз фінансово-господарської діяльності. Для його проведення існують затверджені законом правила і порядки, перелік необхідних документів, терміни за які проводиться аналіз, а також формули для розрахунку і встановлення неправомірного банкрутства.

Провівши такий всебічний аналіз, можна визначити величину забезпеченості короткострокових боргів оборотними активами організації.

Результат може бути:

  • Більше або дорівнює одиниці. Такий результат свідчить про наявність ознак фіктивного банкрутства.
  • Менш одиниці. Це означає, що банкрутство не є умисним.

експертиза

експертиза

Визначити, наскільки підприємство відповідає ознакам навмисного банкрутства, повинен арбітражний керуючий. Для цього йому необхідно зіставити наявність кредитних та інших зобов'язань з наявністю коштів, а також провести фінансовий аналіз господарської діяльності організації або індивідуального підприємця за останні три роки, провести інвентаризацію основних засобів, матеріалів, зобов'язань, при необхідності проводиться аудиторська перевірка.

Після проведеної таким чином експертизи, арбітражний керуючі визначить, чи є ознаки умисного банкрутства.

Якщо за останні три роки своєї діяльності не були продані або іншим способом відчужені основні засоби, якщо діяльність велася в звичайному режимі, і забезпеченість вимог кредиторів погіршився не суттєво, то ознаки навмисного банкрутства відсутні.

І навпаки, якщо грошові кошти виводилися з рахунків організації, майно продавалося, організовувалися фірми - одноденки - такі дії підпадають під кваліфікацію умисного банкрутства.

Як вже говорилося вище, за проведення експертизи по виявленню навмисного банкрутства відповідальність несе арбітражний керуючий, однак доручити проводити таку експертизу він має право як державним установам, так і іншим організаціям, що спеціалізуються на таких видах діяльності і володіють певними знаннями для проведення експертиз.

Дивіться відео про відмінності навмисного та фіктивного банкрутства

Угоди, підлягають анулюванню

Глава 3 Федерального закону «Про неспроможність (банкрутство)» присвячена операціях, які в процесі процедури банкрутства можуть бути оскаржені.

До оспорюваним операціях відносяться:

  • будь-які дії, які стосуються виконання боргових зобов'язань, незалежно від характеру їх виникнення, під час проведення процедури банкрутства;
  • угоди і накази, що збільшують грошові винагороди найманим працівникам;

Більш того, оскаржуються не тільки угоди банкротних підприємства, а й дії, що проводяться за рахунок банкротних підприємства або індивідуального підприємця третіми особами.

це:

  1. Списання грошових коштів з розрахункового рахунку боржника, в тому числі і за виконавчими листами, поданими в банк.
  2. Перерахування коштів кредитору, що порушує черговість платежів при реалізації активів боржника.
  3. Неповернення заставного майна боржника та ін.

Стаття 61.2 Федерального закону «Про неспроможність (банкрутство) присвячена оскарженню підозрілих угод боржника.

До підозрілих операцій відносяться:

  • угоди, зроблені протягом одного року, юридичною особою або підприємцем, до оголошення себе банкрутом;
  • ті ж дії, але після визнання боржника арбітражним судом банкрутом;
  • угоди, що завдають майнову шкоду кредиторам.

Потрібно відзначити, що угоди, проведені за коштами електронних торгів, оскарженню не підлягають.

Чи не оспорюються і ряд інших угод, якщо їх вартість не перевищує одного відсотка від вартості майна боржника або погашення кредитних зобов'язань, за умови, що інших зобов'язань у боржника немає.

Ці особливості встановлені ст. 61 Федерального закону «Про неспроможність (банкрутство).

відповідальність

відповідальність

При процедурі банкрутства відповідальність несуть всі його учасники. По-перше, встановлено субсидіарну або майнова відповідальність. До такої відповідальності притягуються засновники, керівні органи, власники юридичної особи, якщо банкрутство настало з їхньої вини внаслідок їх неправомірних дій або бездіяльності.

Підставами для притягнення до субсидіарної відповідальності можуть бути:

  • рішення арбітражного суду про визнання юридичної особи банкрутом;
  • нестача активів для розрахунків з кредиторами;
  • встановлена ​​вина особи, яка визначає дії боржника.

Міра покарання встановлена ​​ст.196 КК РФ. Вона настає, коли господарюючий суб'єкт спеціально робить певні дії, які призводять до збільшення боргів і зниження платоспроможності, що може привести до великого збитку або до інших тяжких наслідків з боку кредиторів.

При значний збиток від таких діянь, керівник може понести покарання у вигляді штрафів у розмірі від 500 до 800 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а також позбутися волі на строк до шести років.

При фіктивному банкрутстві покарання в кримінальному кодексі таке ж, як і при навмисному. Можливо також і адміністративне покарання, якщо дії винного не завдали великої шкоди кредиторам.

Під нього потрапляють такі дії як:

  • приховування активів;
  • передача активів третім особам;
  • знищення або зміна даних у документах, в тому числі і бухгалтерських та ін.

Ці діяння розглядаються світовими суддями і тягнуть покарання у вигляді штрафу від 40 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а також можлива дискваліфікація і позбавлення волі строком до 3-х років.

Ці діяння розглядаються світовими суддями і тягнуть покарання у вигляді штрафу від 40 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а також можлива дискваліфікація і позбавлення волі строком до 3-х років

За ведення діяльності без законних підстав також передбачено покарання. Дивіться, що загрожує за незаконне підприємництво .

При відкритті аптеки слід виконати вимоги законодавства. Дізнайтеся, про що мова.

Чи потрібно перереєструвати ІП при зміні прізвища? Читайте тут .

За подачу неправдивих відомостей банкрутств передбачаються наступні види покарань:

  • субсидіарну (майнова) відповідальність;
  • адміністративне покарання;
  • кримінальна відповідальність.

Передбачена відповідальність і для головних бухгалтерів за спотворення звітності, втрату або знищення бухгалтерських документів. Для таких діянь ст.14,13 КоАП РФ передбачений штраф від 4000 до 5000 рублів або дискваліфікацію до трьох років.

Із заявою про порушення відповідальності за навмисне банкрутство звертається арбітражний керуючий. Він уповноважений зробити це на будь-якій стадії процедури банкрутства.

позитивні моменти

позитивні моменти

Не дивлячись на те, що навмисне банкрутство найчастіше відносять до розряду шахрайських дій, а то і до кримінальних злочинів, в деяких випадках суб'єкту господарювання дуже вигідно зробити саме такий вид банкрутства.

Під час процедури банкрутства фірма може виплатити борги кредиторам, не включаючи всі можливі відсотки і штрафи. З'являється можливість реструктуризації боргів, що може привести до оздоровлення фірми.

У період банкрутства організація звільняється від сплати прострочених податків і платить тільки поточні, припиняють своє дії претензії і інші вимоги. З'являється можливість прийти до мирової угоди з кредиторами. Всі дії організації в період банкрутства мають захист з боку арбітражного суду.

Разом з тим не варто упускати шанс перебудувати свій бізнес без зайвої фінансового навантаження. Можна провести диверсифікацію, перекваліфікацію нерентабельних виробництв, продати частину майна, що не бере участі в виробничому процесі для погашення утворилися боргів.

Таким чином, не довівши до остаточного банкрутства організації, є можливість її оздоровити і продовжити подальшу роботу.

Чи потрібно перереєструвати ІП при зміні прізвища?