Реклама
Реклама
Реклама

Чим відрізняється ліквідація від банкрутства

  1. Що являє собою банкрутство?
  2. Що являє собою ліквідація?
  3. порівняння
  4. Таблиця

Невдале розвиток бізнесу може привести до ліквідації або банкрутства підприємства. Що представляють собою дані процедури?

Що являє собою банкрутство?

Банкрутство - процедура, що передбачає забезпечення умов для виплат підприємством боргів та виконання наявних зобов'язань (при тому, що за відсутності даних умов відповідні виплати або виконання зобов'язань неможливі). Банкрутство може бути ініційовано керівником, власником фірми, його кредиторами, державними органами. Найчастіше початок даної процедури обумовлено наявністю у фірми боргу перед тим чи іншим суб'єктом.

Банкрутство, як правило, здійснюється за участю арбітражного суду. Заява про ініціювання відповідної процедури подається зацікавленою особою саме туди. Після того як арбітраж приймає відповідний документ, збирається спеціальний комітет, завдання якого - забезпечення захисту прав кредиторів та інших уповноважених осіб.

Банкрутство - процедура, що складається з декількох етапів: спостереження, організації зовнішнього управління, оздоровлення, ініціювання конкурсного виробництва. І якщо в рамках них завдання з порятунку бізнесу не зважаться, то підприємство буде підлягати ліквідації.

На будь-якому із зазначених етапів банкрутства може бути укладена мирова угода між кредиторами та іншими уповноваженими особами, а також власниками фірми. Крім того, арбітраж може припинити розглянуту процедуру в разі, якщо підприємство розрахується по боргах.

В період спостереження - початкового етапу - підприємство, як правило, продовжує функціонувати, але його керівництво здійснює свої повноваження в обмеженому режимі. При цьому в його діяльність прямо зазвичай ніхто не втручається.

Зовнішнє управління ініціюється арбітражем за фактом винесення відповідного рішення спеціальним комітетом. Даний етап банкрутства передбачає відсторонення керівника фірми і його заміну зовнішніх менеджером. Основне його завдання - відновити платоспроможність підприємства з метою задоволення вимог уповноважених осіб.

Якщо фірма, якою керує розпорядника майна виплачує всі борги, то процедура банкрутства може бути припинена судом. Якщо немає - ініціюється оздоровлення, або санація підприємства.

Відповідна процедура може припускати значні зміни в організаційній структурі фірми, її злиття з іншими компаніями, поділ на кілька незалежних юридичних осіб. Іноді в ході санації створюються умови для залучення третіми особами додаткових інвестицій в компанію - приватних або державних.

У разі якщо санація не привела до необхідних результатів, призначається конкурсне виробництво. Воно також ініціюється арбітражем. Дана процедура передбачає призначення конкурсного керуючого підприємства. Він несе відповідальність за управління майном і активами фірми.

Основна мета конкурсного виробництва - продаж ресурсів, наявних у компанії, на відкритих торгах. Виручені кошти підприємства направляються на погашення боргів. В першу чергу компенсацію отримують ті уповноважені особи, яким дане право гарантовано законом. Крім того, переваги можуть мати кредитори, що дали позику під заставу майна фірми.

Конкурсне виробництво зазвичай передує ліквідації - в даному випадку кінцевого етапу банкрутства. Розглянемо його специфіку докладніше.

до змісту ↑

Що являє собою ліквідація?

Варто зазначити, що термін, про який йде мова, може використовуватися декількома процедурам. А саме:

  1. вимушеного припинення роботи фірми внаслідок банкрутства - останнього етапу даної процедури;
  2. вимушеного припинення роботи фірми внаслідок визнання її діяльності незаконної або здійснюваної без дозвільного документа - наприклад, ліцензії;
  3. добровільного припинення роботи підприємства за рішенням власника.

Якщо розглядати ліквідацію в контексті банкрутства, то вона, як і інші етапи відповідної процедури, здійснюється за участю арбітражу. Як тільки завершується конкурсне виробництво, про який ми сказали вище, суд, розглянувши звіт керуючого та інші документи, виносить рішення про ліквідацію.

Друга схема ліквідації передбачає, що фірма в силу закону втрачає право займатися господарською діяльністю. Але у неї можуть залишитися зобов'язання - перед тими ж кредиторами, державою - якщо, наприклад, мова йде про сплату податків. Їх підприємство повинно виконати. Якщо наявних у нього ресурсів не вистачає, сплата боргів може бути реалізована в порядку конкурсного виробництва з подальшою ліквідацією компанії.

Третя схема передбачає, що власники приймають рішення про закриття фірми в зв'язку з тим, що припиняють бізнес. Однак дана процедура може бути здійснена тільки в разі, якщо всі борги фірми - перед кредиторами, державою та іншими уповноваженими особами - погашені.

Інформація про припинення фірмою діяльності за встановленими каналами передається в Федеральну податкову службу, і вона вносить до Єдиного реєстру юросіб запис про те, що фірма ліквідована.

до змісту ↑

порівняння

Є не одна відмінність ліквідації від банкрутства.

По-перше, ліквідація завжди передбачає припинення діяльності фірми, а банкрутство - тільки в тому випадку, якщо спостереження, зовнішнє управління і санація не привели до створення умов для розрахунку фірми з кредиторами.

По-друге, ліквідація може не мати ніякого зв'язку з борговими зобов'язаннями (але для цього у фірми не повинно бути непогашених боргів), в той час як банкрутство ініціюється якраз таки через наявність у фірми заборгованостей перед кредиторами та іншими уповноваженими особами.

По-третє, ліквідація не може однозначно ототожнюватися з банкрутством і в контексті забезпечення умов для погашення зобов'язань підприємства, оскільки є лише одним з етапів другої процедури.

По-четверте, ліквідація може бути здійснена (у випадках, якщо вона добровільна) без участі арбітражу. Все, що потрібно зробити фірмі, якщо у неї немає боргів, - звернутися в ФНС.

Але в багатьох випадках ліквідація і банкрутство тісно пов'язані і мають розглядатися в одному контексті. Якщо у фірми є борги, то припинення її діяльності можливо, тільки якщо вона по ним розрахується. Іноді для цього необхідно банкрутство - що складається з розглянутих нами вище етапів.

Визначивши, в чому різниця між ліквідацією та банкрутством, відобразимо висновки в таблиці.

до змісту ↑

Таблиця

ЛіквідаціяБанкрутствоЩо спільного між ними?

Для ліквідації фірми з боргами може знадобитися ініціювання процедури банкрутства Ліквідація - один з етапів банкрутства У чому різниця між ними? Може бути не пов'язана з боргами в принципі, так само як і з процедурою банкрутства Практично завжди пов'язане з боргами Передбачає припинення діяльності фірми Не завжди передбачає припинення діяльності фірми (тільки якщо вона не виплатить боргів до конкурсного виробництва або якщо не буде підписано мирову угоду) Може не вимагати участі арбітражу Вимагає участі арбітражу Ліквідація - один з можливих етапів банкрутства, але не обов'язковий, до нього може не дійти чергу Банкрутство включає етапи, які пов'язані з ликв Ідацій підприємства

Що являє собою банкрутство?
Що являє собою ліквідація?
Що представляють собою дані процедури?
Що являє собою банкрутство?