Реклама
Реклама
Реклама

Банкрутство юридичної особи

  1. Підстави для визнання
  2. ініціатори банкрутства
  3. сам суб'єкт
  4. Державні органи
  5. кредитори
  6. Порядок і стадії процедури
  7. Спостереження і фінансове оздоровлення
  8. Дивіться відео-консультацію про банкрутство
  9. конкурсне виробництво
  10. відповідальність директора
  11. Можливість мирової угоди
  12. підсумок процедури

Прийнято вважати, що банкрутство один з безлічі способів ліквідації підприємства. Однак це твердження не відповідає законодавству про банкрутство. Під час процедури банкрутства підприємства можливо оздоровити і повернути до повноцінної роботи.

Банкрутство - це неможливість боржника розплатитися за вимогами кредиторів. Задекларувати такий стан може тільки арбітражний суд.

Підстави для визнання

Підстави для визнання

Щоб визнати юридична особа банкрутом повинні бути вагомі причини. Вони чітко визначаються законом про банкрутство, де сказано, що підставою для банкрутства юридичної особи може стати неможливість погасити всі вимоги кредиторів протягом трьох місяців з дня, коли вони повинні бути погашені.

Подаючи до арбітражного суду заяву про визнання юридичної особи банкрутом, слід не просто довести його неспроможність в позовній заяві, а й документально підтвердити, що боржник має всі ознаки, що потрапляють під банкрутство.

Доказами можуть служити:

  • список дебіторів;
  • список кредиторів;
  • інвентаризаційна відомість;
  • фінансова звітність на останню дату;
  • звірки з боржниками;
  • виписки з банківських рахунків і ін.

Арбітражним судом буде порушено справу про банкрутство, коли загальні вимоги до юридичної особи складуть не менше трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Найчастіше підставою для банкрутства підприємства - це виїзна податкова перевірка. Донараховані платежі в бюджет можуть становити досить значну суму і спричинити за собою неплатоспроможність суб'єкта.

ініціатори банкрутства

ініціатори банкрутства

Ініціювати банкрутство можуть:

  • керівник;
  • кредитори;
  • уповноважені органи (податкові служби, муніципальні освіти).

У всіх, хто має право звернутися до суду про визнання банкрутом - це право, а у самого боржника така процедура є і правом і обов'язком.

Обов'язком керівника є звернення до арбітражного суду у випадках:

  • коли немає коштів виконати вимоги кредиторів у повному обсязі;
  • якщо ліквідатором виявлені ознаки банкрутства;

Кредитори вправі подати заяву на боржника в суд в будь-який час. А для боржника термін подачі заяви не повинен перевищувати 1 місяць з моменту, коли з'ясувалися обставини, що призвели до банкрутства. Так само терміни встановлені для ліквідаційної комісії (ліквідатору). Голова ліквідаційної комісії (ліквідатор) зобов'язаний подати відповідну заяву в арбітражний суд не пізніше десяти днів з моменту появи відповідних ознак. Інакше ліквідаційної комісії (ліквідатору) доведеться нести субсидіарну відповідальність перед кредиторами.

сам суб'єкт

В умовах високої конкурентності в бізнесі, банкрутство явище часте.

Однак суб'єктом банкротних виробництва можна бути, якщо:

  • неможливо погасити вимоги кредиторів більше трьох місяців;
  • сума боргу становить 300000 рублів і більше;

Для визнання свого підприємства банкрутом керівник зобов'язаний звернутися в арбітражний суд. Подальші дії будуть залежати від його рішення.

Державні органи

Державні органи

Згідно зі статтею 25 Закону про банкрутство, політику запобігання банкрутств і їх фінансового оздоровлення зобов'язаний проводити державний орган.

У його повноваження якого входить:

  • проведення політики попереджає банкрутства;
  • розробляти і приймати правила і порядок роботи арбітражних керуючих.

До державних органів також належать органи, уповноважені подавати заяву на банкрутство юридичних осіб. Це - податкові інспекції, муніципалітети, одним словом ті органи, які представляють інтерес держави, і можуть бути суб'єктами банкротних виробництва.

кредитори

кредитори

У Законі про неспроможність (банкрутство) сказано, що до кредиторів відносяться як юридичні, так і фізичні особи, які мають право вимагати повернення грошових коштів, згідно з прийнятими зобов'язаннями по господарської діяльності і за трудовими договорами, до яких відноситься заробітна плата, відпускні, лікарняні, та ін. До них можуть ставитися і державні органи, податкова інспекція та ін.

Кредітори- це суб'єкти процедури банкрутства, які можуть впливати на проведення необхідних заходів.

До учасників зібрання з правом голосу відносяться ті конкурсні кредитори, які були встановлені арбітражним судом, і вимоги яких були внесені до реєстру вимог кредиторів на дату проведення зборів.

Під час проведення зборів кредитор з правом голосу може:

  • вносити пропозиції;
  • голосувати за внесені пропозиції;
  • приймати рішення щодо проведення процедури банкрутства;
  • пропонувати кандидатуру арбітражного керуючого;
  • брати участь у розподілі коштів боржника.

Так як у боржника немає коштів розплатитися за зобов'язаннями, його майно повинно піти на погашення частини боргу. Для цього проводяться торги, і виручені кошти йдуть на погашення кредиторської заборгованості.

Найчастіше виручених коштів від продажу майна не достатньо, щоб покрити всі борги. Для цього законодавчо встановлена ​​черговість кредиторів.

Поточні платежі під час процедури банкрутства оплачуються позачергово. До поточних боргах відносяться витрати арбітражного керуючого на проведення банкротних заходів, комунальні платежі, винагороду арбітражному керуючому, заробітна плата залученими фахівцям, податки в бюджет і внески у позабюджетні фонди за поточними нарахуваннями.

Для конкурсних кредиторів існує черговість:

  1. Виплати за виконавчими листами для громадян, які отримали травму на виробництві та аліменти.
  2. Заробітна плата, вихідну допомогу.
  3. Вимоги, забезпечені заставним майном.
  4. Платежі до бюджету і позабюджетні фонди.
  5. Розрахунки з іншими кредиторами.

Порядок і стадії процедури

Порядок і стадії процедури

Етапи, що проводяться в процесі банкрутства юридичної особи, закріплені ст.27 Закону про банкрутство.

До них відносяться:

  • спостереження;
  • фінансове оздоровлення;
  • зовнішнє управління;
  • конкурсне виробництво;
  • мирову угоду.

Стадії - це комплекс прийнятих заходів, які передбачають відновлення платоспроможності юридичної особи або його ліквідації.

До першої стадії можна віднести саме звернення до арбітражного суду про визнання боржника банкрутом.

Спостереження і фінансове оздоровлення

Спостереження і фінансове оздоровлення

Спостереження - це перша стадія банкрутства. При проведенні спостереження необхідно забезпечити збереження активів юридичної особи, провести фінансовий аналіз, визначити чи виявити наявність активів, скласти реєстр кредиторів і здійснити перші збори кредиторів, з'ясувати можливість відновлення платоспроможності підприємства.

З введенням процедури спостереження керівництво організації обмежена лише в частині прийняття рішень організаційного характеру, у всіх інших випадках воно має право приймати рішення, узгоджуючи їх з тимчасовим керуючим.

Фінансове оздоровлення - одна з процедур банкрутства підприємства, яка має на меті відновити платоспроможність підприємства. Для цього складається графік погашення боргів. Цей етап для оздоровлення підприємства може бути введено арбітражним судом за заявою власників бізнесу.

Дивіться відео-консультацію про банкрутство

Зовнішнє управління

Це ще один метод при банкрутстві підприємств, мета якої відновити платоспроможність боржника.

Після того, як судом було введено зовнішнє управління все повноваження з управління підприємства переходить зовнішньому керуючому. Ця особа зобов'язана прийняти всю документацію від керівництва боржника.

Зовнішнім керуючим скасовуються всі прийняті раніше заходи по виплатам боргів. Накладається арешт на майно, вводиться заборона на задоволення вимог кредиторів. Розробляється план заходів щодо відновлення платоспроможності підприємства і затверджується на зборах кредиторів

Зовнішнє управління може закінчитися припиненням справи про банкрутство, якщо всі борги будуть погашені і підприємство зможе приступити до нормальної господарської діяльності. Або визнання підприємства банкрутом і перейти на наступний етап банкрутства - конкурсне виробництво.

конкурсне виробництво

конкурсне виробництво

Це завершальна стадія банкрутства юридичної особи. Її проводить конкурсний керуючий. Конкурсним керуючим приймаються всі заходи щодо встановлення наявності майна у боржника. Робляться запити в реєструючі органи, відслідковуються неправомірно проведені операції.

Так як конкурсне провадження є завершальною стадією, завдання конкурсного керуючого знайти і реалізувати майно боржника для погашення утворилися боргів.

Всі торгові операції проходять через державну електронну систему торгів. Виручені від продажу активів кошти йдуть на погашення кредиторської заборгованості у встановленій законом черговості.

відповідальність директора

відповідальність директора

У Законі про банкрутство передбачена відповідальність для директора підприємства, який згодом став банкрутом.

Не завжди банкрутство настає з незалежних причин, трапляється, що керівник своїми діями (бездіяльністю) привів організацію до банкрутства.

У кримінальному кодексі до таких дій належать:

  • необгрунтоване отримання кредиту;
  • завищені виплати працівникам за результатами праці;
  • висновок сумнівних договорів;
  • великі і необгрунтовані господарські витрати;
  • виведення активів і ін.

У кримінальному кодексі є таке поняття як навмисне банкрутство. (Ст. 196 КК РФ). Всі вище перераховані дії з боку директора відносяться до цієї статті. Однак такі дії не завжди можна легко довести, тому покарання за статтею «навмисне банкрутство» трапляється досить рідко.

Покарання за навмисне банкрутство:

  • у вигляді штрафу від 200000 до 500000 руб.;
  • у вигляді штрафу в розмірі заробітної плати за період від одного до трьох років;
  • у вигляді примусових робіт до п'яти років;
  • у вигляді позбавлення волі до шести років + штраф до 200000 рублів або в розмірі заробітної плати за 18 місяців.

Можливість мирової угоди

Можливість мирової угоди

Законом про банкрутство передбачена ще одна дія - мирову угоду. Воно може полягати на будь-якій стадії банкрутства. З боку боржника прийняти рішення про укладення мирової угоди може тільки боржник. Стверджує - збори кредиторів.

Не виключено участь в укладанні угоди третіх осіб, які готові взяти на себе зобов'язання боржника.

Після цього, арбітражним судом справа про банкрутство юридичної особи припиняється.

Мирова угода готується в письмовому вигляді, в ньому повинні бути уточнені порядок і форми оплати боргу, терміни виконання та інші умови. Умови угоди в частині погашення заборгованості з податків і зборів повинні відповідати податковому законодавству. З боку кредиторів можливі зменшення відсотків за зобов'язаннями або інші послаблення.

З боку кредиторів можливі зменшення відсотків за зобов'язаннями або інші послаблення

Наявність заборгованості - привід припиняти роботу. Читайте, як відбувається ліквідація фірм з боргами .

Банкрутство та ліквідація підприємств: в чому різниця понять? Дізнайтеся зараз .

Ліквідація представництва іноземної компанії - не рідкість в сьогоднішніх умовах. Дивіться, який механізм процесу .

підсумок процедури

Процедура банкрутства юридичної особи покликана більшою мірою оздоровити підприємство і повернути йому платоспроможність. Якщо це сталося в процесі проведення оздоровчих заходів, підсумок - припинення справи про банкрутство і продовження роботи підприємства.

Якщо ж боржник не в силах виконати всі зобов'язання по своїх боргах, то банкрутство - єдиний вірний і законний спосіб.

По завершенню проведених заходів, всі борги будуть вважатися погашені, не залежно від того, чи отримали кредитори свої кошти чи ні. Юридична особа вважається ліквідованим і виключається з ЕГРЮЛ.

Слід загострити увагу на те, що вся схема, передбачена законодавцем для проведення процедури банкрутства, дуже складна. Необхідні знання не тільки Закону про банкрутство, а й безліч інших нормативних документів. Важливо мати практичний досвід в даній сфері. Тому, приймаючи рішення провести таку процедуру, найвірнішим дією буде - звернутися до юристів, досвід роботи у яких в області банкрутства зможе гарантувати позитивні результати.

Банкрутство та ліквідація підприємств: в чому різниця понять?