Реклама
Реклама
Реклама

Банкрутство юридичних осіб

  1. Консультація з питань банкрутство юридичних осіб (банкрутство Москва) - безкоштовно!
  2. Запишіться на супровід процедури банкрутства юридичних осіб в Москві (банкрутство Москва):

Питання, що стосуються неспроможності (банкрутства) підприємств різних галузей і форм власності, в умовах економічної нестабільності, зростання фінансово-економічних криз набувають істотне значення. Метою складних процедур банкрутства організації є не тільки оздоровлення економічного становища юридичної особи, а й захист інтересів кредиторів.

Метою складних процедур банкрутства організації є не тільки оздоровлення економічного становища юридичної особи, а й захист інтересів кредиторів

В основі поняття неспроможності (банкрутства) боржника - юридичної особи лежить принцип неплатоспроможності - тобто факт несплати боржником вимог кредиторів, викликаної недостатністю коштів.

Незалежно від того, хто є кредитором або боржником у таких справах - юридична особа або громадянин, справи про банкрутство розглядаються тільки арбітражним судом.

Консультація з питань банкрутство юридичних осіб (банкрутство Москва) - безкоштовно!
Запишіться на консультацію за тел. (499) 390-91-01 або заповніть та надішліть форму нижче

Справа про банкрутство починається з подачі заяви про визнання боржника банкрутом до арбітражного суду. Щоб ініціювати справу про банкрутство, необхідно дотримуватися всіх формальностей: починаючи з того, хто має право на звернення до суду і закінчуючи оформленням заяви.

ПОДАЧА ЗАЯВИ

Заява про визнання юридичної особи - банкрутом приймається за місцем знаходження юридичної особи, якщо:

1) юридична особа не здатна задовольняти вимоги кредиторів:

- за грошовими зобов'язаннями (борги, що виникають з підстав, передбачених цивільним і бюджетним законодавством);

- по обов'язкових платежах (податки, збори та інші обов'язкові внески)

- за зобов'язаннями, що випливають із трудових правовідносин (оплата праці, вихідна допомога)

2) вимоги кредитора не виконуються 3 (три) і більше місяця з дня, коли зобов'язання мало бути виконано

3) розмір заборгованості становить 300 000 (триста тисяч) і більше рублів.

Звернутися до суду з заявою про визнання боржника банкрутом можуть:

  • сам боржник - юридична особа;
  • конкурсні кредитори (ті, чиї вимога виникли за грошовими зобов'язаннями);
  • працівники та колишні працівники боржника.

Дані категорії осіб мають право на звернення до суду за умови, що за 15 календарних днів до звернення, опублікували повідомлення про намір звернутися до суду із заявою в ЕФРСБ. В іншому випадку, суд залишить заяву без руху.

Крім того, вимога конкурсних кредиторів і працівників / колишніх працівників повинно підтверджуватися набрав законної сили рішенням суду, арбітражного суду або судового акта про видачу виконавчих листів на примусове виконання рішень третейського суду про стягнення з боржника грошових коштів.

Також в арбітражний суд має право звернутися і уповноважений орган за вимогами, які виникли з обов'язкових платежів за умови наявності рішення про стягнення заборгованості за рахунок грошових коштів боржника.

Адвокатське бюро «Правова гарантія» надає юридичні послуги з проведення всієї процедури банкрутство юридичних осіб в Москві (банкрутство Москва). Для цього Вам необхідно зателефонувати за телефоном +7 (499) 390-91-01 або прийти на безкоштовну юридичну консультацію за адресою: ст. метро Тульська, Подільське шосе, будинок 8, корпус 5, офіс 423.

ПРОЦЕДУРИ, ЩО ВИКОРИСТОВУЮТЬСЯ У СПРАВІ ПРО БАНКРУТСТВО ЮРИДИЧНОЇ ОСОБИ

Закон про банкрутство передбачає кілька процедур банкрутства:

  • спостереження;
  • фінансове оздоровлення;
  • зовнішнє управління;
  • конкурсне виробництво;
  • мирову угоду.

При цьому перераховані процедури не обов'язково йдуть в зазначеному вище порядку. Деякі стадії банкрутства можуть бути виключені з процесу зовсім.

СПОСТЕРЕЖЕННЯ

Спостереження вводиться, перш за все, для забезпечення збереження майна боржника.

На межі банкрутства спостереження допомагає виявити повну картину про фінансовий стан боржника. Обов'язок проведення аналізу фінансового стану боржника покладається на тимчасового керуючого. За результатами отриманих даних складається реєстр майна, реєстр вимог кредиторів, з'ясовується можливість відновлення платоспроможності боржника.

Термін, передбачений для розгляду справи про банкрутство, становить 7 місяців. Таким чином, процедура спостереження повинна бути завершена протягом 7 місяців з дати надходження до арбітражного суду заяви про визнання боржника банкрутом.

Необхідно враховувати, що при введенні спостереження наступають ряд правових наслідків, що стосуються: по-перше, особливого порядку пред'явлення майнових вимог до боржника.

Іншими словами, як тільки вводиться процедура спостереження, вимоги до організації можуть бути пред'явлені тільки в порядку, встановленому Законом про банкрутство; виключається не тільки можливість подачі позову, але навіть стягнення за наявними виконавчими документами.

По-друге, наступають наслідки, що стосуються обсягу правосуб'єктності боржника.

Зокрема, боржник не має можливості здійснювати дії, пов'язані з відчуженням власного майна, наприклад, здійснювати виділ частки, викуп акцій і т.д.

Закінчується процедура спостереження зазвичай одним з чотирьох рішень:

введення фінансового оздоровлення;

введення зовнішнього управління;

визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури;

затвердження мирової угоди та припинення провадження у справі про банкрутство.

Слід зазначити, що відповідне рішення приймається загальними зборами і згодом приймається арбітражним судом.

ФІНАНСОВЕ ОЗДОРОВЛЕННЯ

Дана процедура ставить перед собою мету відновити платоспроможність організації боржника і погасити наявну у неї кредиторську заборгованість.

Таким чином, можливі два результату фінансового оздоровлення:

- або відновлення заборгованості боржника та задоволення вимог кредиторів, і відповідно, припинення провадження у справі про банкрутство;

- або введення зовнішнього управління або визнання боржника банкрутом і введення ліквідаційної процедури

Фінансове оздоровлення вводиться на строк до двох років. На весь період процедури затверджується адміністративний керуючий, головним завданням якого є забезпечення задоволення вимог кредиторів, відповідно до графіка погашення заборгованості.

Процедура фінансового оздоровлення може завершуватися по-різному:

1) закінчення фінансового оздоровлення в зв'язку з закінченням терміну, на який воно було введено

2) дострокове припинення фінансового оздоровлення

3) дострокове закінчення фінансового оздоровлення

При цьому, закінчення і дострокове закінчення є позитивними для боржника варіантами припинення фінансового оздоровлення. Боржник, як правило, повертається в режим нормальної (звичайної) виробничо-господарської діяльності; провадження у справі про банкрутство припиняється.

Тим часом, дострокове припинення - негативний для боржника варіант. В цьому випадку, або вводиться зовнішнє управління, або відкривається конкурсне виробництво.

ЗОВНІШНЄ УПРАВЛІННЯ

Метою зовнішнього управління також є відновлення платоспроможності боржника та задоволення вимог конкурсних кредиторів. Однак головною відмінністю цієї процедури виступає той факт, що на розпорядника майна покладаються повноваження органів управління боржника.

Зовнішній керуючий має право здійснювати наступні заходи:

скорочувати витрати і зменшувати збитки шляхом перепрофілювання виробництва, закриття невигідних підприємств

збільшувати фінансові ресурси боржника шляхом продажу майна, стягнення заборгованості і т.д.

Термін зовнішнього управління становить до 18 місяців, однак може бути продовжений, але не більше ніж на 6 місяців.

Результатами зовнішнього управління можуть бути як позитивні, так негативні підстави.

Позитивними підставами, як правило, є ті, які викликані платоспроможністю боржника. Це може бути як задоволення вимог усіх кредиторів, так і накопичення грошових коштів, достатніх для задоволення вимог усіх кредиторів.

Як негативні підстав, тих, які викликані неплатоспроможністю боржника, розцінюються наступні обставини: наприклад, накопичення коштів в обсязі, недостатньому для задоволення вимог усіх кредиторів, або відсутність позитивних результатів, незважаючи на весь комплекс заходів розпорядника майна. У цьому випадку за рішенням арбітражного суду юридична особа визнається банкрутом і вводиться процедура конкурсного виробництва.

ліквідаційної процедури

Мета процедури конкурсного виробництва полягає в розмірному задоволенні вимог кредиторів. По суті, це завершальна процедура банкрутства, оскільки застосовна до боржника у справі про банкрутство, вже визнаного арбітражним судом банкрутом.

За загальним правилом процедура конкурсного виробництва вводиться на строк не більше ніж 6 місяців. Разом з тим, Закон про банкрутство допускає продовження процедури конкурсного виробництва також на шестимісячний термін.

Центральною фігурою в конкурсному виробництві є конкурсний керуючий, також призначається за рішенням суду. Першочерговим завданням конкурсного керуючого є з'ясування всього обсягу майна (гроші, заборгованість, майно, інвестиції і т.д.), яке належало юридичній особі на момент визнання його банкрутом, або конкурсної маси.

Конкурсна маса з'ясовується шляхом проведення інвентаризації та оцінки всього майна, лише після чого конкурсний керуючий має право приступити до продажу майна на торгах та аукціонах, але виключно на спеціалізованих електронних торговельних майданчиках.

Також конкурсний керуючий формує реєстр вимог кредиторів. Включитися в даний реєстр можна на підставі визначення арбітражного суду, винесеного за результатами заяви кредитора в рамках справи про банкрутство.

При цьому існують вимоги за поточними платежами і вимоги, що включаються в реєстр.

Поточними є ті, які виникли після прийняття заяви про визнання боржника банкрутом. Це можуть бути судові витрати, витрати на виплату винагороди арбітражному керуючому, витрати на оплату праці та вихідної допомоги, обов'язкові платежі, експлуатаційні платежі і т.д. Їх особливість в тому, що вони задовольняються першочергово.

Лише після поточних платежів задовольняються вимоги кредиторів, включені до реєстру, в особливій черговості:

  1. в першу чергу - вимоги громадян, перед якими боржник несе відповідальність за заподіяння шкоди їх життю або здоров'ю.
  2. в другу чергу - відбуваються розрахунки з виплати вихідної допомоги, оплату праці, виплати винагород авторам результатів інтелектуальної діяльності.
  3. в третю чергу задовольняються вимоги конкурсних кредиторів та уповноважених органів, і так званих нетто-кредиторів.

Конкурсне виробництво може вважатися юридично завершеним при сукупності наступних дій:

  • за результатами розгляду звіту конкурсного керуючого арбітражний суд виносить ухвалу про завершення конкурсного виробництва. Якщо всі вимоги кредиторів задоволені - то припиняє провадження у справі.
  • ухвала суду направляється в ФНС.
  • ФНС вносить в ЕГРЮЛ запис про ліквідацію боржника-банкрута.

У разі винесення ухвали про припинення провадження у справі про банкрутство рішення арбітражного суду про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури не підлягає подальшому виконанню.

СВІТОВЕ УГОДА

Дана процедура може бути застосована на будь-якій стадії розгляду справи про банкрутство. Суть мирової угоди в тому, що сторони припиняють справу про банкрутство на основі взаємних поступок.

Ті домовленості, яких сторони досягли, фіксуються в світовому угоду, а арбітражний суд затверджує цю угоду шляхом винесення судового акту.

Однак обов'язковою умовою для затвердження мирової угоди є погашення заборгованості за вимогами кредиторів першої та другої черг.

Наслідком затвердження мирової угоди є припинення провадження у справі про банкрутство.

Запишіться на супровід процедури банкрутства юридичних осіб в Москві (банкрутство Москва):
Консультація з питання Банкрутство юридичних осіб в Москві - БЕЗКОШТОВНО !!!
Замовте послугу Банкрутство Юридичних осіб в Москві