Реклама
Реклама
Реклама

Банкрутство підприємства - етапи, терміни, цілі, процедура фінансового оздоровлення

  1. Процедура банкрутства підприємства
  2. Завантажити позовну заяву про визнання підприємства неспроможним (банкрутом)
  3. процедура спостереження
  4. Процедура фінансового оздоровлення
  5. Зовнішнє управління
  6. Завершальний етап - конкурсне виробництво

Законодавством встановлено суворий регламент щодо проведення процедури банкрутства, відступати від якого не дозволено. Зацікавленим особам потрібно здійснити досить багато дій, щоб підприємство вважалося банкрутом .

Юридичне поняття "банкрутство" існує тривалий період, застосовувалося ще в середньовічні часи. В даний час в нашій країні діє Закон "Про банкрутство" № 127-ФЗ, який встановлює саме поняття, види, способи і результати здійснення процедури.

Процедура банкрутства підприємства

Процедура банкрутства підприємства

Завантажити позовну заяву про визнання підприємства неспроможним (банкрутом)

Завантажити позовну заяву про визнання фізичної особи неспроможним (банкрутом)

У загальновідомому сенсі банкрутство означає неможливість погасити борги, розрахуватися з кредитними організаціями та контрагентами. Іншими словами, при проведенні неправильної фінансової політики або в зв'язку з іншими об'єктивними обставинами, підприємство розоряється і не може нормально функціонувати. Одночасно термін означає юридичну процедуру певного властивості. Справи про неспроможність юридичних осіб розглядає арбітражний суд, куди можуть звернутися з позовом учасники правових відносин: кредитор або юридична особа.

Цивільні суди також розглядають спори між кредиторами і приватними особами, але застосовуються інші норми права. Взаємовідносини банків і громадян регламентуються договорами, які встановлюють відповідальність за межі не виконання кредитних зобов'язань.

Сфера ця досить не опрацьована, банкрутство фізичних осіб тільки починає здійснюватися на практиці. Що стосується арбітражного суду, який розглядає справи юридичних осіб, то схема банкрутства добре налагоджена і відпрацьована на практиці.

Завданням арбітражного судочинства є позначення можливості банкрутства та встановлення регламенту проведення процедури. Фінансова неспроможність організації з'являється при неможливості оплачувати регулярні платежі: працівникам, контрагентам, кредиторам і бюджету. Оскільки ситуації по затримках різні, часом присутні об'єктивні обставини, то при одноразовому збої в роботі говорити про банкрутство передчасно.

Оскільки ситуації по затримках різні, часом присутні об'єктивні обставини, то при одноразовому збої в роботі говорити про банкрутство передчасно

Суть процедури досить проста: юридична особа може надати контрагентам своє майно в рахунок погашення заборгованості. Другим варіантом стає оздоровлення фінансової ситуації шляхом вливання нових матеріальних засобів, реконструкції та, відповідно, отримання прибутку. Після того, як підприємство стане на ноги, воно розрахується з усіма боргами, зможе функціонувати або провести процедуру ліквідації.

Для відкриття процедури повинні бути присутніми обов'язкові ознаки. Заборгованість за зобов'язаннями повинна перевищувати 100 тис. Рублів, прострочення за зобов'язаннями - більше трьох місяців. Сукупна наявність ознак банкрутства дозволить звернутися до арбітражного виробництва. Закон допускає можливість добровільного банкрутства за ініціативою юридичної особи або за позовом кредиторів, які вирішили в судовому порядку захистити свої інтереси.

Якщо саме підприємство наполягає на відкритті процедури, то це може бути пов'язано з фальсифікацією фінансового становища. Робиться подібний крок, щоб приховати економічні махінації, піти від відповідальності за кредитними зобов'язаннями і нанести тим самим шкоду своїм контрагентам. За подібні дії передбачена кримінальна та адміністративна відповідальність для керівника. Можливий варіант навмисного банкрутства, коли управління організацією проводиться неприпустимими методами, такими, що завдають шкоди, аж до повного фінансового розорення.

Позовна заява про визнання неспроможності має бути підкріплено пакетом підтверджуючих документів. Суд розглядає ситуацію і перевіряє наявність ознак і обставин, що призвели до судової справи. Якщо діяльність юридичної особи дійсно привела до розорення і нездійсненним зобов'язанням, то арбітражний суд встановлює регламент здійснення банкрутства.

процедура спостереження

процедура спостереження

Процес триває в термін семи місяців, під час якого приймаються адміністративні та управлінські заходи по контролю за роботою підприємства. Зберігається майно і виробничі потужності банкрута, проводиться інвентаризація наявних обігових коштів. Судом призначається відповідальна особа, яка контролюватиме стан, і захищати інтереси кредиторів. Кризовий керуючий проводить аналіз ситуації, що склалася і повинен відповісти суду на питання про можливість і необхідність реконструкції виробництва.

Повноваження тимчасового керуючого поширюються на всі сфери діяльності. Він займається питаннями погашення заборгованості із зарплати, проводить роботу з кредитними організаціями та здійснює контроль за діяльністю адміністрації. В період спостереження складається реєстр вимог до боржника. Організації, перед якими у банкрута існують зобов'язання, заявляють свої вимоги тимчасовому керівнику і одночасно в арбітражний суд .

Оскільки при подачі заяви в суд, банкрот повинен оповістити зацікавлених осіб про своє рішення, то кредитори знають про намір боржника. Реєстр складається при отриманні офіційних вимог від усіх кредиторів. Постанова про внесення до реєстру приймає суд, перевіряючи обгрунтованість вимог заявника. До реєстру включаються громадяни, індивідуальні підприємці і юридичні особи. Процедура судового підтвердження прав контрагентів буває ускладнена спірними питаннями при відсутності вагомих доказів і прогалин в документальному супроводі угод.

Процедура судового підтвердження прав контрагентів буває ускладнена спірними питаннями при відсутності вагомих доказів і прогалин в документальному супроводі угод

Затвердженого реєстру дозволяє включеним в нього кредиторам провести загальні збори. Сюди потрапляють особи, які встигли протягом 30 днів заявити в суді свої права після відкриття процедури спостереження. Ті зацікавлені особи, які не встигли потрапити в реєстр з об'єктивних обставин, можуть заявити свої претензії на наступному етапі процедури банкрутства. Не включені до реєстру вимог кредиторів мають можливість бути присутніми на зборах і ознайомитися з обстановкою, але позбавлені права голосу.

Збори кредиторів має важливе значення для подальших дій. Може бути погоджено і затверджено одне з можливих дій по оздоровленню ситуації на підприємстві. Допускається встановити зовнішнє або конкурсне управління, вжити заходів по фінансовим вливанням або, навпаки, не здійснювати екстрених заходів, оскільки вони не зможуть врятувати ситуацію.

Вибирається відповідальний власник реєстру, арбітражний керуючий для наступного етапу банкрутства і вирішуються інші організаційні питання. Учасники зборів мають можливість укласти мирову угоду по реструктуризації і рефінансування заборгованостей. Всі прийняті рішення заносяться до протоколу, який є юридичним актом, і проводяться голосуванням. Вибирається комітет кредиторів, який отримує повноваження від інших членів, і впливає на подальшу діяльність підприємства.

По закінченню процедури спостереження за встановленим регламентом, вибирається один з можливих шляхів. Якщо кредиторами прийнято рішення про ліквідацію та визнання неспроможності, то буде потрібно конкурсне управління. При наявності оптимістичних прогнозів і за підсумками управління в перші місяці, можуть бути зроблені кроки з оздоровлення або зовнішнього керівництва підприємством.

Процедура фінансового оздоровлення

Процедура фінансового оздоровлення

Вибравши напрямок щодо відмови від ліквідації, збори вживає заходів щодо виходу з кризового становища. Організація продовжує свою діяльність, враховуючи побажання і конструктивні пропозиції зацікавлених осіб. Комітет кредиторів контролює всі важливі рішення, що приймаються керівництвом і має повноваження припинити дії, якщо вбачає в них шкоди інтересам кредиторів.

Керівництво не може ініціювати процедуру реорганізації без згоди членів комітету кредиторів. Наглядовий орган має право припинити угоди, за якими відбувається відчуження майна боржника у всіх його видах. Виняток дозволено, якщо матеріали і комплектуючі необхідні для виробництва продукції.

Арбітражний суд, приймаючи рішення про фінансове оздоровлення, встановлює конкретні терміни і графік погашення заборгованостей. Згідно із законом, максимально дозволений період для виведення з кризи становить два роки. Разом з тим, кредитори мають право звернутися до суду з клопотанням про дострокове припинення процедури.

Якщо всі зусилля не приводять до бажаного результату, то суд має повноваження припинити оздоровлення. Вибирається один з можливих способів ліквідації: призначення зовнішнього управління або конкурсного виробництва.

Зовнішнє управління

Подібна схема передбачає повне відсторонення керівництва і адміністрації підприємства від прийняття локальних і зовнішніх рішень. Управляє підприємством команда або один зовнішній керівник. Період зовнішнього управління дозволяє не виплачувати борги і заморозити стягнення на весь термін. Таке послаблення дає ще один шанс підприємству вибратися з боргової ями і знову в стати на ноги. Зовнішнє управління встановлюється згідно із законом на 1,5 року, але термін може бути пролонгований арбітражним судом максимум на 6 місяців.

Під зовнішнім керівництвом здійснюються радикальні перетворення на підприємстві. Закриваються нерентабельні виробництва, відбувається перепрофілювання підприємства, продаж на аукціоні власності банкрута, проводиться переуступка прав вимоги та інші, часом непопулярні, заходи. Заходи із запобігання неспроможності узгоджуються з кредиторами, включеними до реєстру, за допомогою звернення до обраного комітету.

Завершальний етап - конкурсне виробництво

Завершальний етап - конкурсне виробництво

Остаточне банкрутство підприємства починається в тому випадку, якщо всі вжиті заходи не принесли бажаного результату. Погашення заборгованостей нижче встановленого і узгодженого графіка є головною підставою для примусової ліквідації організації. Починаючи з дати введення конкурсного виробництва юридична особа офіційно визнається неспроможним, тобто банкрутом.

Метою процедури є розрахунок з кредиторами за рахунок власності банкрута, пропорційно складеним і закріпленим в реєстрі вимог. Виробництво закриття підприємства здійснюється конкурсним керуючим, триває процедура шість місяців. Суд розглядає заяви зацікавлених осіб про продовження виробництва, при позитивному рішенні строк може бути відсунутий на такий же період. Головним завданням конкурсного керуючого є оцінка власності банкрута, інвентаризація майна та облік активів.

Проводиться розрахунок з кредиторами коштами, отриманими в результаті реалізації майна. Для розрахунку конкурсний керуючий складає звіт, який є основним документом при зіставленні боргу окремого кредитора і можливості погасити заборгованість. Наявна конкурсна грошова маса розподіляється між кредиторами пропорційно і відповідно до встановленої законом черговості. Завершує конкурсне управління судове засідання, на якому виноситься постанова про остаточне банкрутство боржника.

Дане рішення суду направляється відповідальним виконавцем до державного реєстру юридичних осіб. Державний реєстратор вносить відомості про судовій ухвалі до реєстру, після чого підприємство припиняє свою діяльність офіційно. Під час розрахунків з контрагентами виникають спірні моменти за розміром повернутих кредитів.

Особливо актуальним стає питання відшкодування при недостатності коштів збанкрутілого юридичної особи. Всі претензії зацікавлених осіб вирішуються в рамках відкритого процесу з питань банкрутства, оскаржити постанову можна в суді вищої юрисдикції.

Банкрутство підприємства - поради юриста